شهروندانی که شهر را از خود بدانند برای پیشرفت آن آماده اند
به گزارش خبرنگار گروه جامعه ، حجت نظری با بیان اینکه ۵ دسامبر برابر با ۱۴ آذرماه، روز جهانی کار داوطلبانه است، اظهار کرد: بهرهمندی از مشارکت شهروندان در قالب کار داوطلبانه، نهتنها واگذاری مسئولیتها و وظایف اصلی شهرداری به شهروندان نیست، بلکه یک درخواست شجاعانه و بزرگ برای دعوت و حضور فعال مردم در مجموعه برنامههای مدیریت شهری است، حضوری که مهمترین خروجی آن را میتوان نظارت همگانی شهروندان بر فعالیتهای مدیریت شهری دانست.
وی ادامه داد: وقتی به تاثیر حضور شهروندان در برنامهها ایمان داشته باشیم و این حضور از برنامهریزی تا اجرا را شامل شود، بدان معناست که آن میزان شفافیت را در تمامی ساحات داریم که آمادهایم شهروندان نیز در کنارمان برای مدیریت شهر حضور داشته باشند و این حضور نه حضوری نمایشی که، بیشک حضوری فعال و موثر خواهد بود.
عضو شورای شهر تهران تاکید کرد: حرکت در مسیر کار داوطلبانه نشان دهنده آن است که مدیریت شهری، به سطحی از رشد و بلوغ رسیده است که آماده پذیرش حضور همه جانبه و همیشگی شهروندان به صورت داوطلبان فردی و یا گروهی، در زمره مدیریت شهری است.
وی اضافه کرد: پس از این مقدمه ضروری لازم میدانم که به عنوان رییس ستاد توانافزایی و حمایت از فعالیت سازمانهای مردم نهاد شهر تهران، هر چند کوتاه به بخش مهم کار داوطلبانه گروهی که سازمانهای مردم نهاد، به حق، راهبری این حوزه را بر عهده دارند اشارهای داشته باشم.
نظری با بیان اینکه یکی از مهمترین بسترهای بروز و نمایش مشارکت داوطلبانه شهروندان، سازمانهای مردم نهاد هستند، گفت: سازمانهای مردم نهاد به عنوان گروههایی مردمی، غیرانتفاعی، غیردولتی و غیرسیاسی میتوانند و البته تاکنون نیز توانستهاند تحولات بسیار خوبی را رقم بزنند.
وی گفت: اعتماد به توانمندیهای سازمانهای مردم نهاد و ایجاد بستر مناسب برای نقشآفرینی آنها، ما را در شهر تهران به موفقیتهای ارزشمندی خواهد رساند. بسیاری از این تشکلهای غیردولتی سالهاست که تهران را بخشی از زندگانی خویش میدانند و شبانهروز درحال خدمت به این شهر و شهرواندانش هستند.
نظری تصریح کرد: بر خود وظیفه میدانم تا همزمان ضمن گرامیداشت کارداوطلبانه، از تمام کنشگران مدنی که تاکنون پرچمدار اصلی و به حق کار داوطلبانه بودهاند، تشکر و اعلام کنم که من و همکارنم نیز در ستاد توانافزایی و حمایت از فعالیت سازمانهای مردم نهاد شهر تهران، در تلاش هستیم هرچه بیشتر، بسترهای مورد نیاز حضور این تشکلها را در شهر فراهم سازیم. چرا که معقتدیم سمنها میتوانند در انجام برنامهها و رسیدن به اهداف، اثری مهم داشته و به ما یاری رسانند.
وی با بیان اینکه از همین فرصت استفاده میکنم و مجددا یکی از مهمترین، خواسته همه سازمانهای مردم نهاد را باقوت مطرح میکنم، گفت: NGOها بازوان مشورتی و فعالیتی شورای شهر تهران محسوب میشوند و باید اجازه دهیم به منظور اشاعه فرهنگ شریف کارداوطلبانه و فعالیتهای مشارکت مردمی، بتوانند گزارش اقدامات، فعالیتها و رصد وضعیت شهر را به صورت موضوعی در صحن علنی پارلمان شهری و مستمرا در کمیسیونهای شورا مطرح کنند تا حرکتی همه جانبه را در راستای رفع مشکلات شهری شاهد باشیم و از این رهگذر فاصله شهروندان و مدیریت شهری را هر روز کم و کمتر کنیم. امیدوارم این اقدام ارزشمند و مبارک به زودی در صحن علنی شورا و نیز کمیسیونهای تخصصی اتفاق بیافتد.
وی توضیح داد: همانطور که در ابتدای سخن نیز عرض کردم، نقش ویژه نظارتی در حمایت از کار داوطلبانه شهری وجود دارد. چه این کار داوطلبانه از طریق NGOها باشد و چه فردی و توسط یک یا چند تن از شهروندانمان. این نقش نظارتی ویژه، توام با ایفای نقشهایی دیگر، چون نقش مشورتی، تصمیم سازی، مطالبهگری یا اجرایی است. ما باید به این سمت حرکت و هرچه زودتر اهمیت و نقش این مهم را درک کنیم. مسلما توفیقات بیشتری نصیب شهرمان خواهد شد.
این عضو شورای شهر با بیان اینکه بخشی مهم از کار داوطلبانه شهری، فرای وظایف مجموعه مدیریت شهری خواهد بود، افزود: وظایفی که اگر نهاد بزرگ مدیریت شهری فعلی را چندین برابر هم کنیم، باز هم نمیتوان آنها را پوشش داد. چراکه مدیریت شهری با این مقیاسها، نیازمند حضور فعال تمامی شهروندانش خواهد بود که بتواند به اهداف خویش دست پیدا کند. ما باید اعتراف کنیم که بدون نقش آفرینی فعال مردم نمیتوانیم شهرمان را به خوبی اداره کنیم.
نظری با بیان اینکه در امر مشارکت مردمی، باید تنها بسترهای اولیه را فراهم کرد و خود این مردم هستند که پیش خواهند رفت، گفت: شاید بهتر است بگویم بسترهای اولیه نیز تنها در احصا و معرفی زمینههایی است که زندگی شهریمان نیاز به مشارکت شهروندانش دارد. اگر شهروندان ما احساس کنند که حیات شهریشان به نقش آفرینیهای مشارکتی نیازمند است، تصاویری زیبا و به یاد ماندنی خلق خواهند کرد که همه ما بارها از مردم عزیزمان، از این دست تصاویر مشاهده کردهایم.
نظری تاکید کرد: فراهم سازی این بسترهای اولیه توسط مدیریت شهری قطعا، با یاریگری رسانهها در معرفی این بسترها و زمینهها به شهروندان عزیز تکمیل میشود و من امیدوارم جناب آقای حناچی که در برنامهها و همچنین سوگند خود در صحن شورا، به ضرروت مشارکت مردم تاکید داشتند، اقداماتی موثر را در این حوزه انجام دهند.
به گفته نظری افزایش اعتماد شهروندان به مدیریت شهری و ارتقای حس مسئولیت همگانی، انطباق بیش از پیش برنامههای شهری با مطالبات شهروندان و از همه مهمتر، ایجاد حس بیشتر تعلق و هویت به شهر و بسیاری آثار دیگر که شمار آنها در این مجال نمیگنجد، همه و همه آثار و برکات رشد و گسترس کار داوطلبانه در شهر است.
وی ادامه داد: مرور یافتههای جهانی کار داوطلبانه در مجموعههای شهری نیز نشان میدهد که شهرها پس از این دست اقدامات، نشاط و سرزندگی بیشتری داشته و شهروندان احساس بهتری را نسبت به شهر و مدیران آن بیان کردهاند و این، قدرت بیبدیل کار داوطلبانه شهری را میرساند. شهروندانی که شهر را از خود بدانند، برای رشد و پیشرفت آن آمادهاند و حاضرند هر قدمی که ممکن باشد را بردارند.