اتهامزنیهای آمریکا علیه ایران، یک جنگ روانی و در چارچوب پروژه ایران هراسی است/ اظهارات «برایان هوک» علیه ایران کودکانه و ناشی از بیتجربگی او است
قاسمی در خصوص تشکیل دادگاهی در آمریکا درباره ادعای نقش ایران در کشته شدن چند ده هزار نظامی آمریکایی اظهار داشت: اتهامات آمریکا نسبت به ایران و جنگ روانی که به اشکال مختلف پیگیری میکند روشن است. این یک اقدام سیاسی برای ایجاد مشکل و ایران هراسی است و مایه و اساسی این بحث ندارد.
ما در دولت عربستان برای تغییر روابط آمادگی نمیبینیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که باتوجه رویکرد منفی برخی کشورها در قبال عربستان آیا احتمال تغییر روابط ریاض با تهران وجود دارد گفت:قطعا با نگاه و سیاستی که ایران در قبال منطقه و کشورهای پیرامونی دنبال میکند، هر کشوری که علاقمند باشد روابطش را با تهران بهبود بخشد با پاسخ مثبت ایران روبرو میشود. البته ما این آمادگی را در دولت عربستان مشاهده نمیکنیم و فکر میکنیم با توهمات پیشین، درگیر هستند.
خروج ترامپ از برجام ارتباطی با مخالفتهای داخلی ایران با روند مذاکرات ندارد
قاسمی در مورد عدم خشنودی برخی در داخل در خصوص امضای برجام و همسویی با ترامپ بیان کرد: من در مورد دیدگاه دیگر شخصیتها قضاوت نمیکنم. در اینکه در داخل درباره برجام گروههای سیاسی مشخصی مخالف بودند و اصل مذاکرات را نمیپسندیدند، تردیدی نیست. کدهای مشخصی هم در رسانهها در این مورد وجود دارد. اما وصل کردن خروج ترامپ از برجام به اختلافات داخلی سخن صحیحی نیست. ترامپ قبل از انتخابات امریکا مخالفتش را با این توافق صریح عنوان کرده بود.
وی در مورد وجود قوانین کشور در مبارزه با پولشویی گفت: این یک بحث فنی است. آن چیزی که ظریف مطرح کرد یک واقعیت مسلم است. کلمه گسترده را یک روزنامه مشخص به صحبتهای ظریف اضافه کرد و تبلیغاتش را بر آن اساس انجام داد. ظریف فرد و نهاد مشخصی را متهم نکرد. در تحولات یکی دو هفته گذشته و توضیحات ظریف در کمیسیون امنیت ملی مجلس این مساله روشن شد. اما برخی سعی کردند از آن بهره برداری سیاسی کنند.
اظهارات برایان هوک علیه ایران کودکانه و ناشی از بی تجربگی اوست
سخنگوی وزارت خارجه درباره موضع گیری آمریکا در استفاده از گزینه نظامی علیه ایران تصریح کرد: اقای هوک هرازگاهی به یاد دوران کودکی وارد بازیهای کودکانه میشود و حرفهایی را بیان میکند که بسیاری از آنها قابل پاسخ دادن نیست، چون از بیخ و بن با هر منطقی در تضاد است. بحث مسائل موشکی ایران روشن است و بخشی از سیاست دفاعی کشور تلقی میشود و بازدارنده است. دیگران نمیتواند در این باره چیزی را القا کنند. در حالی آمریکا در ارقام نجومی انواع سلاحهای مخرب و انسان کش را صادر میکند و کمک میکند به ایجاد بحران ها. آمریکا در جایگاهی نیست که از این لحاظ پند و اندرزی داشته باشد. در رابطه با طالبان حرف نادرستی زده شد و قطعا درست نیست. هرکسی میتواند با چندتا میز نمایشگاهی ایجاد کند و ایران را متهم به کمک تسلیحاتی کند. بحث گزینه نظامی تاریخ مصرف گذشته است. نه کاربرد دارد نه امکان عمل. این هم از کم تجربگی هوک است و میز ایشان باید میز خاصی باشد که این موارد رویش قرار دارد. ایران با کشورهایی که مورد حمله قرار گرفتند متفاوت است.
قاسمی درباره مواضع ایران نسبت به افغانستان گفت: ایران برای تثبیت این کشور در همه روندها با محوریت دولت افغانستان عمل میکند و کمک هایش را حتی بیشتر از گذشته برای تثبیت این کشور دارد. در تماسهای میان دو کشور بر ادامه این روند صحبت شده است.
وی درباره هدف آمریکا از تهدیدات اخیر علیه ایران در مقطع کنونی خاطرنشان کرد: من نیت خوانی نمیکنم که مقامات آمریکا با طرح این اتهامات چه هدفی را دنبال میکنند، اما مشخص است که این نوع اتهامات جدید نیست. در مقاطع مختلف اشکالش تغییر کرده و روند کاهشی یا افزایشی داشته است، اما تلاش برای تضعیف جمهوری اسلامی ایران از سیاستهای این کشور است. با توجه به توانمندی و جایگاه ایران در منطقه از این سوژه استفاده میکند. این اظهارات گویای عصبیت آنها از ناکامی آمریکا در منطقه است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره چشم انداز مذاکرات آستانه گفت: پیشینه آستانه و روند آن روشن است و تنها روند فعال در مسائل سوریه بوده و به کارش ادامه میدهد. کشورهایی در ابتدای این روند تصور نمیکردند بتواند با این موفقیتها کارش را ادامه دهد و فکر میکردند زود متوقف میشود. اما علی رغم فراز و فرودهای میان سه کشور، تا امروز به کارش ادامه داد و در این نشست درباره قانون اساسی مباحث مطرح شد. البته کارشکنیها وجود داشت؛ لذا مخالفتها و انتقادات از آستانه ریشه در تلاش امریکا برای تضعیف جمهوری اسلامی ایران دارد که راه به جایی نمیبرد.
وزارت خارجه در حال پیگیری برای حل مشکل شهروندان ایرانی در سفر به گرجستان است
وی در مورد مشکلات اتباع ایرانی در گرجستان و صربستان اظهار داشت: نگاه ما در خصوص شهروندان ایرانی در اقصی نقاط جهان روشن است و حمایت کاملی از آنها خواهیم داشت. سفارت خانههای ایران در این موارد ورود میکنند. صربستان لغو روادید کرد به دلایل خاص داخلی خودش و پیش زمینههایی که باید برای ورود به اتحادیه اروپا پیدا میکرد. این پرونده بسته شده است. ایرانیان با ویزای معتبر میتوانند به صربستان سفر کنند. در مورد گرجستان در حال بررسی هستیم و دستورات خاصی به سفارت خانه ایران در تفلیس داده شد. این اتفاقاتی که در مرزها در مورد شهروندان ایرانی رخ داد دلایل مختلفی دارد. برخی از دارا بودن مدارک اولیه محروم بودند و بعضی آژانسهایی که صلاحیت ندارند به سفر به این کشور اقدام کردند و باعث مشکلاتی شدند. در مورد گرجستان با احتیاط لازم و با مدارک کامل و معتبر به این کشور سفر کنند. برخی مشکلات هم مربوط به دولت گرجستان است که در حال پیگیری هستیم. مشخص نیست چرا برخی به رغم داشتن مدارک اجازه ورود پیدا نکردند و ما در حال پیگیری هستیم. اندک افرادی هم بودند که متهم به داشتن مواد مخدر بودند که برای ما در حد اتهام است و وزارت خارجه وظیفه دارد این مساله را پیگیری کند.
نمایندگان مجلس تاحد زیادی از پاسخهای ظریف قانع شدند
قاسمی در خصوص استیضاح ظریف در مجلس تصریح کرد: استیضاح حق مجلس و نمایندگان است. میتوانند در مواقع لزوم این موضوع را در همه وزرا دنبال کنند. البته در مورد وزیر خارجه یک واقعه بدیع بود که بعد از انقلاب برای اولین بار بود که اتفاق افتاد. دیروز ظریف در مجلس درباره سوالات مختلف پاسخهایی دادند و نمایندگان تا حد زیادی قانع شدند و به دو هفته اینده موضوع موکول شد تا در صورت لزوم جلسه دیگری برگزار شود.
ایران از گفتگوهای یمنی-یمنی در سوئد حمایت میکند
وی درباره برنامه آمریکا و عربستان برای ایجاد غزهای جدید در یمن با محدود کردن حوثیها در این کشور اظهار داشت: ما بیانیهای در مورد مذاکرات یمنی یمنی در سوئد منتشر کردیم و از آن استقبال میکنیم. طرح چهار مادهای که سالیان قبل توسط ظریف مطرح شد هنوز این چهار اصل میتواند راهکار مشخصی برای پایان این فاجعه بزرگ قرن باشد. ما از هرگونه تلاش صادقانه با حفظ تمامیت ارضی یمن و اتش بس و گفتگوهای یمنی یمنی و تشکیل دولت فراکیر و کمکهای بشردوستانه موافق هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره سیاست عراق در خصوص عدم تخصیص دلار به افرادی فصد سفر به ایران دارند گفت: مشخص است که همه همسایگان ما و حتی چین و اتحادیه اروپا توسط آمریکا تحت فشار هستند تا با ایران همواری نکنند. بیشترین فشار نسبت به همسایگان اعمال میشود برای متوقف کردن همکاری ها. همچنین برخی اختلافاتی در حوزه اقتصادی با عراق داشتیم که گزارشش را دریافت کردیم و در حال پیگیری هستیم تا مانع کارشکنی امریکا شویم.
وی درباره میزبانی یکی از کشورهای اروپایی در مساله کانال مالی مرتبط با ایران تصریح کرد: در خصوص میزبانی زود است اظهار نظر کنم. برخی کشورها برای میزبانی اعلام آمادگی کردند و ما منتظر میمانیم که در این مساله اروپاییها به قطعیت برسند. موضوع پیچیده است و موانع خاصی دارد و فشار امریکا بر میزبانها جدی است، اما نهایتا اراده دیده شده در اتحادیه اروپا جدی است و تصور میکنم در پی راهکاری هستند.
تکذیب نفت در برابر غذا در روابط ایران و کره جنوبی
قاسمی درباره مبادله نفت در برابر غذا در ارتباط با کره جنوبی گفت: من این مساله را تکذیب میکنم.