درباره ریزتراشهها و رقابت آمریکا و چین چه میدانیم
خبرگزاری میزان - یک غول ریزتراشه تایوانی تولید خود را در کارخانه ایالت آریزونا در آمریکا تا سال ۲۰۲۵ به دلیل کمبود نیروی کار ماهر به تعویق انداخت.
ریزتراشه چیست؟
میکروچیپ یا ریزتراشه یک شیء است که معمولاً از سیلیکون ساخته شده که دارای خواص الکتریکی خاصی است (الکتریسیته را بیشتر از یک عایق، اما کمتر از یک هادی خالص هدایت میکند) که به آن اجازه میدهد به عنوان پایهای برای رایانهها و سایر دستگاههای الکترونیکی عمل کند.
ریزتراشهها که به تراشهها یا نیمه هادیها نیز معروف هستند، در محصولاتی مانند گوشیهای هوشمند، لوازم خانگی، سخت افزارهای بازی و تجهیزات پزشکی یافت میشوند.
بزرگترین تامین کننده تراشه جهان کیست؟
تایوان همچنان پیشرو بلامنازع جهان از نظر تولید و تامین نیمههادی خام است.
این جزیره در حال حاضر بیش از ۶۰ درصد از نیمه هادیهای جهان و بیش از ۹۰ درصد از پیشرفتهترین نیمه هادیها را تولید میکند.
بزرگترین تولید کننده تراشههای تایوان کیست؟
بیشتر ریزتراشهها از سوی یک شرکت واحد موسوم به Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation تولید میشوند، که همچنین بیش از نیمی از بازار جهانی ریختهگری نیمههادی را بر اساس درآمد کنترل میکند.
TSMC که در سال ۱۹۸۷ تأسیس شد، رکورد درآمدی را در سال ۲۰۲۲ به ثبت رساند.
به دنبال آن سود این شرکت با کاهش حدود ۲۳ درصدی به ۵.۸ میلیارد دلار در سه ماه گذشته منتهی به پایان ژوئن به دلیل تقاضای کندتر برای تراشهها همراه شد.
آیا TSMC میتواند تراشهها را به چین بفروشد؟
چین به شدت به تولیدات این شرکت متکی است و ریزتراشههای پیشرفته آن را برای صنعت لوازم الکترونیکی مصرفی خود استفاده میکند.
تا چند سال قبل، حداقل ۴۰ درصد از کل صادرات تایوان ریزتراشه بود که چین و هنگکنگ ۲ مورد از بزرگترین واردکنندگان آنها بودند.
اما امسال صادرات تراشههای مدار مجتمع (IC) تایوان به چین و هنگکنگ بیشترین کاهش را از ژانویه ۲۰۰۹ نشان داد که نشانهای از کاهش جهانی تقاضای لوازم الکترونیکی است.
به گفته وزارت دارایی تایوان، صادرات IC در ژانویه در مقایسه با سال قبل ۲۷.۱ درصد کاهش یافت.
چه کسی ریزتراشهها را برای چین میسازد؟
۲ شرکت بزرگ تولید کننده تراشه در چین وجود دارد، شرکت بین المللی تولید نیمه هادی (SMIC) و نیمه هادی «هوا هونگ».
کشورهای پیشرو دیگر در صنعت ریزتراشهها
جدای از TSMC، دو شرکت برتر بعدی شامل سامسونگ الکترونیک کره جنوبی (SEC) و شرکت یونایتد میکروالکترونیک تایوان (UMC) است.
آیا اکنون در سطح جهان کمبود تراشه وجود دارد؟
به گزارش «اسپوتنیک»، کمبود مداوم نیمه هادیها شامل صنایع متعدد مربوط به بخشهای خودرو و الکترونیک شخصی میشود که تحت تأثیر همه گیری کووید-۱۹ قرار گرفتند، که در اوایل امسال از سوی سازمان بهداشت جهانی اعلام شد که پایان یافته است.
بر اساس گزارش رسانهها، تقاضای سرسامآور برای تلفنهای همراه، لپتاپ و سایر دستگاههای الکترونیکی، همراه با منازعات تجاری طولانیمدت آمریکا با چین و کاهش ظرفیت تولید در آمریکا، جرقه بحران تراشهها را برانگیخته است.
آیا رقابت تراشهای بین چین و آمریکا وجود دارد؟
چین و آمریکا همچنان به تلاش برای برتری در صنعت پر رونق تراشههای جهانی ادامه میدهند که ممکن است تا سال ۲۰۳۰ به ۱.۴ تریلیون دلار درآمد برسد.
آمارهای کاخ سفید نشان میدهد که آمریکا در حال حاضر تقریباً ۱۰ درصد تراشهها را تولید میکند در حالی که چین حداقل ۱۵ درصد از تولید جهانی مربوط به تراشهها را به خود اختصاص میدهد.
انتهای پیام/
مسعود بیاتی