کنعانی: تشکیل هیئت حقیقتیاب از سوی کشورهای غربی غیرقانونی است/ اروپا از انجام تعهدات خود در چارچوب برجام اجتناب کرد/ایران در تامین امنیت اماکن دیپلماتیک مسئولانه عمل میکند
خبرگزاری میزان - ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن حضور در نشست خبری، به پرسشهای خبرنگاران داخلی و خارجی پاسخ داد.
اروپا از انجام تعهدات خود در چارچوب برجام اجتناب کرد
کنعانی، گفت: تحریمهای یکجانبه به صورت متوالی از سوی آمریکا و متحدان اروپاییاش علیه ایران اعمال شده است؛ همواره تاکید کردیم که توسل به این تحریمها خلاف قوانین بینالمللی و نقض حقوق مردم و حقوق بشر است؛ اینکه آنها بر اساس ادعاهای واهی خود علیه کشورمان، تحریمهایی را به ایران تحمیل کنند، یک اقدام غیرقانونی و غیرقابل پذیرش است؛ ما این اقدامها را غیرسازنده دانسته و رد میکنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی، اظهار کرد: در ارتباط با توافق برجام هم متاسفانه دولت آمریکا به صورت غیرقانونی از یک توافق خارج شد و اروپا از انجام تعهدات خود اجتناب کرد؛ اروپاییها به رغم وعدهها نتوانستند نقصان نبود آمریکا را در بحث برجام جبران کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: ما معتقدیم این سه دولت به اندازه آمریکا در عدم اجرای تعهدات خود مسئولیت دارند و در این زمینه کوتاهی کردند؛ دولتهای اروپایی بهجای بهانه جویی باید پاسخگوی مسئولیت خود باشند و مسئولانه عمل کنند؛ هرگونه تحریم جدید علیه کشورمان کاملا مردود است و ایران به طور متقابل این حق را محفوظ میدارد که واکنش متناسب نشان دهد.
سفر رئیس جمهور به آفریقا در استمرار نگاه دولت به تقویت مناسبات است
کنعانی، اظهار کرد: رئیس جمهور بزودی سفری را به ۳ کشور آفریقا آغاز میکند؛ این سفر در استمرار نگاه دولت به تقویت مناسبات و همکاریها با کشورهای مهم قاره آفریقا انجام میشود.
وی افزود: فرصت بسیار مهمی در این سفر وجود دارد و یک جهش جدید در روند همکاریهای مشترک و سازنده میان ایران و سه کشور صورت میگیرد؛ آفریقا قاره فرصتهاست و ظرفیتهای اقتصادی آن بسیار زیاد است.
به گفته کنعانی، ایران دارای تجربه و ظرفیت در حوزه صنعت و تکنولوژیهای نوین است و در زمینههای دانش بنیان میتواند کمکهای موثری به کشورهای آفریقایی داشته باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر گفت: انجام این سفر میتواند پاسخگوی تقاضاها و هدفگذاریهای ایران برای تقویت مناسبات با کشورهای آفریقایی باشد.
با جمهوری آذربایجان در مسیر خوب و سازندهای قرار داریم
کنعانی در مورد رابطه ایران و جمهوری آذربایجان، اظهار کرد: در یک مسیر خیلی خوب و سازنده دو جانبهای قرار گرفتیم و دو طرف اتفاق نظر دارند که آنچه را در موضوع ناگوار حمله انجام شده به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران رخ داد، در چارچوب گفتوگوهای دوجانبه حل کنند.
وی افزود: با توجه به اهمیت روابط دوجانبه، دیدار وزیر امور خارجه با همتای جمهوری آذربایجانی و گفتوگوهای بسیار مثبت و سازندهای با رئیس جمهور انجام شد؛ محتوای گفتوگوها و بیانیههای رسانهای همگی نشان دهنده این است که در مسیر درست قرار گرفتیم که میتواند زمینه ساز از سرگیری فعالیت سفارت جمهوری آذربایجان در ایران باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره به مسئولیتهای خود در زمینه تامین امنیت اماکن دیپلماتیک واقف است و هم مسئولانه به آن عمل خواهد کرد؛ امیدواریم در آینده نزدیک بر اساس مذاکرات خوب انجام شده و دیدارهای در دستور کار، شاهد آغاز فعالیت سفارت جمهوری آذربایجان در تهران باشیم.
پیگیریها در رابطه با حقابه هیرمند ادامه دارد
کنعانی درباره موضوع حقابه ایران از هیرمند، گفت: پیگیریها درباره هیرمند ادامه دارد؛ طرف افغانستانی متعهد و مسئول است که حقابه ایران را تامین و پرداخت کند و مقامهای افغانستان بر حقابه ایران تاکید دارند، اما در مسیر ادای تعهد به رغم پیگیریها چنین چیزی را شاهد نیستیم؛ این انتظار ایران است که میزان حقابه خود را داشته باشد.
وی افزود: این را در مذاکرات بیان کردیم و گفتوگوها با سرپرستی افغانستان ادامه دارد؛ در تامین حقابه، اقدامات توام با حسن نیت خواهد بود که سرپرستی افغانستان تمایل دارد بر اساس منافع مشترک اقدام کند.
موضوع میدان گازی آرش را در مذاکرات دوجانبه پیگیری میکنیم
کنعانی درباره میدان گازی آرش و تحولات پیرامون آن، گفت: ما در چارچوب مذاکرات دوجانبه با کویت در حال پیگیری این موضوع هستیم.
سفرای ایران و عربستان معرفی شدند
سخنگوی وزارت امور خارجه، گفت: سفرای ایران و عربستان معرفی شدند و دو کشور با سفرا موافقت کردند و در بازه زمانی مشخص شده این اقدام انجام خواهد شد؛ در این زمینه با مشکلی مواجه نیستیم و روند طبیعی در حال طی کردن است
وی افزود: دعوت رسمی از جانب پادشاه عربستان از رئیس جمهور انجام شده و پاسخ، توام با قبول دعوت و تشکر بوده است؛ متناسب با روند روابط پیش میرویم و زمان دقیقی برای این سفر وجود ندارد، اما چنین سفرهایی قابل انجام است.
برای ادعاهای رسانهای ارزشی قائل نیستیم
کنعانی در مورد ادعای اخیر رسانههای منطقهای مبنی بر میانجیگری روسیه در یک موضوع مرتبط با ایران و رژیم صهیونیستی، گفت: درباره چنین ادعاهای رسانهای ارزشی قائل نیستیم و برای آنها پاسخی عملا نخواهیم داشت؛ این اقدام را در راستای سیاست توام با موج سازی رژیم صهیونیستی برای اهداف سیاسی تلقی میدانیم؛ این یک موج سازی و گمانه زنی رسانهای کاملا بی ارزش است.
سودان برای از سرگیری روابط با ایران رسما اعلام آمادگی کرد
کنعانی درباره دیدار وزرای خارجه ایران و سودان، گفت: این دیداری بود که در نتیجه تحرکات دیپلماتیک ایران و سودان در ماههای گذشته در نشست باکو رخ داد و به گفتوگوی وزرای خارجه دو کشور منتج شد.
وی بیان کرد: گفتوگوها مثبت بود؛ سودان کشور مهم اسلامی است؛ در ماههای گذشته تحرکاتی میان طرفین انجام شد که نتیجه آن را در دیدار وزرای خارجه دو کشور در نشست باکو دیدیم؛ طرف سودانی تمایل خود را برای بازگرداندن روابط و ازسرگیری روابط رسمی اعلام کرد که با استقبال طرف ایرانی روبرو شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین گفت: ما نسبت به آنچه در سودان میگذرد، نگران هستیم و متاسفیم که مردم مسلمان سودان شرایط سختی را تجربه میکنند.
تلاشهای دیپلماتیک برای احقاق حقوق در زمینه هستهای ادامه دارد
کنعانی در مورد مذاکرات هستهای و آزادی زندانیان، گفت: ما از همه مسیرها و فرصتهای دیپلماتیک از جمله گفتوگوهای با واسطه برای احقاق حقوق ایران در موضوع هستهای استفاده خواهیم کرد؛ تلاشهای دیپلماتیک ادامه دارد و متناسب با شرایط و فرصتهای پیش رو این مسیر را دنبال خواهیم کرد.
وی افزود: هم در موضوع آزادی زندانیان و هم رفع انسداد داراییهای مالی ایران و هم درباره مذاکرات رفع تحریمها گفتوگوها با فراز و نشیبهایی ادامه دارد.
کنفرانس بینالمللی مقابله با گرد و غبار در ایران برگزار میشود
کنعانی درباره برگزاری کنفرانس بینالمللی مقابله با گرد و غبار گفت: این کنفرانس با حضور کشورهای مختلف متاثر از گرد و غبار برگزار میشود؛ برگزاری این اجلاس مورد توجه دبیرکل سازمان ملل است و به پیشنهاد ایران قرار است، آژانسی در این باره تشکیل شود.
وی افزود: در حال زمینه سازی برای برگزاری نتیجه بخش این اجلاس هستیم.
منافقین نمونه بارز یک گروه تروریستی است
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد تحولات اخیر درباره گروهک تروریستی منافقین، گفت: ایران همواره معتقد است که آنها نمونه بارز یک گروه تروریستی هستند؛ از ابتدای انتقال اعضای فرقه تروریستی منافقین به آلبانی، درباره ماهیت این گروه و خطرات آن به کشورهای میزبان هشدار دادیم.
وی افزود: خوشحال هستیم که آنها به صدق گفتار ایران پی بردند و در عین حال متاسف هستیم که این فرقه هزینههای زیادی را به آلبانی و روابط دو جانبه ایران و آلبانی وارد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین عنوان کرد: مصادره برخی از اسناد و تجهیزات غیرمتعارف آنها یک بار دیگر نشان داد که این فرقه تروریستی خشونت طلب، قانون گریز و مخل امنیت بین المللی است؛ طبیعی است در ارتباط با این فرقه انتظار داریم که کشورها همانند گروههای تروریستی برخورد کنند.
کنعانی در ادامه تصریح کرد: کشورهایی در اروپا همچنان از آنها میزبانی میکنند و میزبان نشستهای دورهای این گروه تروریستی هستند؛ دولتهای مدعی حقوق بشر به مسئولیت خود در این رابطه عمل کنند؛ رئیس این فرقه یک شخص جنایتکار با پرونده مشخصی است؛ انتظار میرود که کشورها مطابق قوانین خود او را هم مورد تعقیب جنایی و هم در اختیار ایران قرار دهند.
وی گفت: ایران درخواستهای استرداد را برای کشورهای میزبان و محل تردد منافقین فرستاده و پیگیری خواهد کرد.
هیئت حقیقت یاب مصداق بارز سیاسی کردن موضوع مهم حقوق بشر
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به میزان درباره واکنش وزارت امور خارجه به نشست شورای حقوق بشر و گزارش ادعایی هیئت باصطلاح حقیقت یاب، گفت: کمیته حقیقت یاب مصداق بارز سیاسی کردن موضوع مهم حقوق بشر و سوءاستفاده ابزاری از سازوکارهای حقوق بشری سازمان ملل است؛ لذا جمهوری اسلامی ایران از ابتدا با همین معیار با رد رویکرد غیر سازنده کشورهای غربی در سیاسی کردن موضوع حقوق بشر، تشکیل هیئتی موسوم به حقیقت یاب را نامشروع دانسته و اعلام کرد که ما چنین کمیتهای را به رسمیت نمیشناسیم.
وی اظهار کرد: در همان چارچوب کمیته تشکیل شده، هیئت موسوم به حقیقت یاب نخستین گزارش شفاهی خود را در روز چهاردهم تیر ماه به شورای حقوق بشر ارائه کرد؛ جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر دیدگاههای اصولی، مواضع متقن و مبتنی بر اصول و معیارهای بین المللی خود، به منظور استفاده از فرصتها برای بیان دیدگاههای خود و مخالفت با یک رویکرد غیرسازنده و فرصت طلبانه سیاسی در مقوله حقوق بشر هیئتی را اعزام کرد.
کنعانی همچنین افزود: دبیر ستاد حقوق بشر در راس هیئتی متشکل از همکاران و مدیرانی از وزارت امور خارجه به همراه اعضای نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در دفتر اروپایی سازمان ملل در ژنو در اجلاس حقوق بشر به صورت جدی شرکت کردند و در این زمینه توضیحات و نکات خود را به صورت جدی مطرح کردند و ادعاهای مندرج در گزارش شفاهی رئیس هیئت حقیقت یاب موسوم به کمیته بین المللی را که به شورای حقوق بشر ارائه شد، به صورت جدی رد کردند.
به گفته سخنگوی دستگاه دیپلماسی، همچنین تعدادی از کشورهای حاضر و عضو در شورای حقوق بشر همسو با نگاه جمهوری اسلامی ایران صحبت و از موضع ایران حمایت و از تشکیل هیئتی با این عنوان انتقاد کردند؛ اعتقاد ما بر این است که حمایت و ارتقای حقوق بشر مسئولیت انحصاری دولتهاست و شناسایی و رسیدگی به تمامی آسیبهای مادی و جانی به شهروندان و نیروهای مجروی قانون، دریافت و بررسی شکایت آسیب دیدگان و مصدومین و بررسی ادعاهای مطرح شده درباره نقض حقوق افراد در چنین حوادثی وظیفه دولتهاست و به این منظور کمیتهای مستقل و حرفهای از سوی دولت با دستور رئیس جمهور تشکیل شد.
کنعانی همچنین بیان کرد: ما اعتقاد داریم با وجود ساز و کار داخلی در داخل کشور، ایجاد هیئتی تحت عنوان هیئت حقیقت یاب بینالمللی از سوی کشورهای غربی غیرقانونی و غیر مشروع است و با وجود مسئولیت پذیری دولت جمهوری اسلامی در ارتباط با مباحث حقوق بشری، ایجاد ساز و کار موسوم به حقیقت یاب یک اقدام کاملا سیاسی است؛ همان کشورهایی که خود تحریک کنندگان اغتشاشات در ایران بودند و همچنین با یک فاصله زمانی خود به شرایطی در داخل مبتلا شدند و به روشهایی کاملا غیرقانونی و ناقض حقوق بشری و حقوق شهروندان برای سرکوب اعتراضات متوسل شدند؛ همین دسته از کشورها بانی ایجاد چنین سازوکاری هستند و ما این سیاست یک بام و دو هوا را نمیپذیریم.
نقش لیبی در شمال آفریقا برجسته است
کنعانی درباره رابطه ایران و لیبی نیز گفت: نقش لیبی در شمال آفریقا کاملا برجسته و متمایزی است؛ در سالهای اخیر سفارت ما در تونس عملا سفیر غیر مقیم در لیبی بود؛ با نگاه به اهمیت لیبی و لزوم تقویت روابط دو کشور زمینه سازی برای فعالیت مطلوب و ارتقای دیپلماتیک ما عملا به منصه ظهور رسیده و فعالیت آغاز شده است.
آمریکا هیچگاه مبتنی بر احترام متقابل رفتار نکرد
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر تاکید کرد: روابط میان کشورها مبتنی بر دو اصل احترام متقابل و منافع مشترک است؛ آمریکا هیچگاه رفتار مبتنی بر احترام متقابل را اجرا نکرد؛ دولت آمریکا علیه دولت و ملت ایران مرتکب نقض مقررات و قوانین شده و مبتنی بر اصل احترام متقابل رفتار نکرده است.
وی افزود: آمریکا درباره حقوق بشر هم یک تاریخ قطور در ۴ دهه گدشته رقم زده است؛ مادامیکه دولت آمریکا از رفتارهای خود عدول نکند و روابط توام با احترام متقابل نپذیرد و از موضع سلطه صحبت نکند، در این فضا صحبت از بازنگری روابط بی معنی است.
سفر باقری به عراق در راستای کمیته مشترک میان دو کشور انجام شد
کنعانی درباره سفر علی باقری کنی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه به عراق، گفت: سفر باقری به عراق در راستای کمیته مشترک میان دو کشور انجام شد؛ چنین کمیتهای را چندین سال است که داریم؛ با توجه به حجم روابط و تعدد و تکثر موضوعهای موجود در روابط دو کشور همسایه کمیته سیاسی هم در میان دو کشور فعال است.
وی اظهار کرد: سفر مذکور در چارچوب نشست همین کمیته بود و ملاقاتهای بسیار خوبی هم با مقامهای ارشد عراق انجام شد.
برخی اقدامهای آمریکا مصداق بارز راهزنی است
کنعانی در مورد رای اخیری که یک دادگاه در آمریکا مبنی بر پرداخت غرامت از داراییهای ایران صادر کرده، گفت: بعضی اقدامهای آمریکا مصداق راهزنی است؛ جمهوری اسلامی ایران چنین اقدامهایی را محکوم کرده و نمیپذیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه عنوان کرد: ایران اعتقاد دارد که چنین رفتارهایی، کاملا به دور از شان رفتارهایی است که کشورهای عضو سازمان ملل انجام میدهند؛ این چنین رفتارهایی ناقض قوانین و مقررات بین المللی است و استفاده از احکام داخلی غیرقانونی و غیرمشروع برای تامین اهداف فراسرزمینی است.
انتهای پیام/