افزایش حضور ایران در اقتصاد ۶۰ میلیارد دلاری قاره آفریقا با سفر رئیسجمهور به این قاره
خبرگزاری میزان _ آیتالله رئیسی در ادامه سیاستهای چند جانبه در حوزه سیاست خارجی روز سهشنبه به آفریقا سفر میکند. به گفته کارشناسان این نخستین سفر رئیسجمهور ایران به آفریقا پس از ۱۱ سال است که با هدف افزایش حضور ایران در اقتصاد ۶۰ میلیارد دلاری قاره آفریقا صورت میگیرد.
کارشناسان میگویند در سالهای ۱۳۸۴ و ۱۳۸۵ روابط ایران و قاره آفریقا به لحاظ تجاری افزایش داشته، اما از سال ۱۳۸۶ روابط اقتصادی ایران و آفریقا تحت تاثیر بحران اقتصادی و تحریمهای ظالمانه علیه ایران کاهش یافته است.
بررسیها نشان میدهد در سالهای گذشته بهعلت عدم ترمیم روابط اقتصادی با آفریقا میزان توسعه همکاری با کشورهای این قاره در سطح یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلاری باقی مانده است، اما به گفته مدیرکل دفتر آفریقای سازمان توسعه تجارت ایران، تسهیلگری در مسیر تجاری با آفریقا در حال رخ دادن است و پیشبینی میشود در سه سال آینده رقم تجارت با این قاره به ۱۰ میلیارد دلار برسد.
چرا آفریقا مهم است؟
کارشناسان میگویند در آیندهای نزدیک قاره آفریقا بهعلت داشتن ۱۸ درصد از کل جمعیت جهان و افزایش رشد جمعیت به قدرتی بزرگ در جهان تبدیل خواهد شد.
آمارها نشان میدهد قاره آفریقا دارای ۳۰ درصد از ذخایر معدنی، ۴۰ درصد طلا و ۹۰ درصد از کروم و پلاتین جهان است. همچنین بزرگترین ذخایر کبالت، الماس، پلاتین و اورانیوم در جهان در این قاره وجود دارد.
همچنین آفریقا دارای ۶۵ درصد از زمینهای قابل کشت در جهان، ۱۰ درصد از منابع آبشیرین تجدیدپذیر و ۱۲ درصد از ذخایر نفت دنیا است.
مهراد عباد، عضو هیاتنمایندگان اتاق بازرگانی تهران، در گفتوگو با میزان اظهار کرد: در بیست سال اخیر تجارت خارجی آفریقا رشد قابل توجهی داشته است، اما ایران تاکنون نتوانسته از این ظرفیت استفاده کند.
وی در ادامه افزود: با وجود این مسائل بازار آفریقا همچنان بکر بودن خود را حفظ کرده و ایران میتواند بخش بزرگی از این بازار را به دست آورد.
به گفته عباد یکی از مسائلی که باعثشده بازار آفریقا مورد غفلت قرار گیرد، عدم معرفی مناسب این بازار به تاجران و فعالان اقتصادی ایرانی بوده است.
عضو هیاتنمایندگان اتاق بازرگانی تهران یکی دیگر از مشکلات تجارت با آفریقا را تحریمهای ظالمانه دانست و گفت: فعالان اقتصادی برای صادرات کالاهای خود به کشورهای آفریقایی مجبور هستند کالاهای خود را به واسطه کشورهای همسایه مانند امارات، عمان و ترکیه به این کشورها ارسال کنند و این باعث صادرات مجدد کالا و افزایش هزینهها خواهد شد.
وی در ادامه افزود: پیشنهاد میشود برای افزایش سطح تجارت و مراودات با کشورهای آفریقایی فعالیت اتاقهای بازرگانی مشترک برای معرفی بازارهای هدف و ریسکهای موجود بیشتر شود؛ چرا که صادرکنندگان ما بهعلت عدم شناخت تمایلی به بازارهای آفریقا ندارند.
آفریقا منطقهای امن برای فعالیت فعالان اقتصادی ایرانی
به گفته عباد ورود به بازارهای کشورهای آفریقایی برای ایرانیان ریسک پایینی دارد؛ چرا که این کشورها، کشورهای امنی برای مراودات اقتصادی هستند.
عضو هیاتنمایندگان اتاق بازرگانی تهران در ادامه افزود: ایران میتواند مواد اولیه خام معدنی، نفتی و گازی، محصولات نانو، محصولات غذایی مانند پسته و زعفران، پلیمر، پتروشیمی، خدمات فنی مهندسی را به کشورهای آفریقایی صادر کند.
وی همچنین در رابطه با ظرفیتهای حملونقل و صادرات کالا به کشورهای آفریقایی تصریح کرد: حملونقل کالاها به این کشورها با کشتی انجام خواهد شد و ایران در این زمینه امکانات لازم را برخوردار است.
عضو هیاتنمایندگان اتاق بازرگانی تهران اعلام کرد: یکی از ویژگیهای ایران در تجارت با کشورهای آفریقایی بعد مسافتی است. مسافت ایران با آفریقا نسبت به مسافت کشوری مانند چین به آفریقا بسیار پایینتر است و همین میتواند بهعنوان یک مزیت و امتیاز برای ایران برای افزایش سطح تجارت استفاده شود.
عباد در ادامه در رابطه با سفر آیتالله رئیسی به قاره آفریقا گفت: با افزایش سطح روابط اقتصادی و سیاسی ایران با سایر کشورها، بخش خصوصی نیز میتواند از این ارتباط بهره گیرد و زمینههای توسعه اقتصادی فراهم شود.
عباد تاکید کرد: یکی از راهحلهای افزایش سطح مراودات بخش خصوصی با سایر کشورها همراهی این بخش با رئیسجمهور در سفرها است و هر اندازه که ارتباط با سایر کشورها افزایش پیدا کند در انتها به نفع اقتصاد ایران چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی خواهد بود.
بازارهای کشورهای آفریقایی در حال توسعه هستند
همچنین حمیدرضا صالحی، عضو هیاتنمایندگان اتاق بازرگانی تهران، در گفتوگو با میزان اظهار کرد: بازارهای کشورهای آفریقایی در حال توسعه هستند و ایران میتواند با برنامهریزی مناسب، پررنگتر کردن نقش بخش خصوصی و توسعه اتاقهای بازرگانی مشترک به این بازارها دست پیدا کند.
وی در ادامه افزود: حجم مراودات تجاری ایران با کشورهای مختلف آفریقایی تا به امروز متفاوت بوده است؛ یا به عبارت بهتر ایران تا به امروز با کشورهای شرقی این قاره مانند کنیا و تانزانیا موفقیتهای خوبی در زمینه اقتصادی داشته و از ظرفیت سایر کشورها کمتر استفاده کرده است.
صالحی همچنین تاکید کرد: با افزایش سطح صادرات کالاها، ارائه خدمات فنی و مهندسی و سرمایهگذاری در برخی از پروژهها میتوان درآمدهای جدیدی برای کشور بهدست آورد.
به گفته عضو هیاتنمایندگان اتاق بازرگانی تهران باید بهگونهای برنامهریزی شود که میزان حجم صادرات نسبت به واردات از آفریقا بیشتر باشد.
وی در ادامه افزود: کشورهای آفریقایی دارای مواد اولیه تولید آلومینیوم، انواع کانیها و سنگهای قیمتی هستند و ایران میتواند از این بازارها استفاده کند.
صالحی همچنین تاکید کرد: زمانی که سطح روابط ایران با کشورهای آفریقایی افزایش پیدا کند، فرهنگ کشورها نیز بهیکدیگر نزدیک میشود و این باعث میشود مصرف کالاها به دلیل نزدیکی فرهنگها بیشتر شود.
عضو هیاتنمایندگان اتاق بازرگانی تهران همچنین در رابطه با سفر آیتالله رئیسی به قاره آفریقا گفت: در کنار هیات همراه باید بخش خصوصی نیز در این سفرها حضور داشته باشند و زمینه معرفی بخش خصوصی و قابلیت آنها به سایر کشورها معرفی شود.
انتهای پیام/