از نحوه به تصویر کشیدن مادران در برخی فیلمها عصبانی میشوم! / «شیار ۱۴۳» مادرانهتر از «مادر» است
خبرگزاری میزان - محسن محسنینسب کارگردان سینمای ایران در آستانه برگزاری نخستین جشنواره بینالمللی فیلم «حوا» درباره ماندگارترین تصویر «زن» در سینمای ایران گفت: مادر به معنای زمین و نماد زایش است. در حقیقت تولد و مرگ همه آنچه به نام زندگی در اختیار داریم، در مادر خلاصه میشود. همیشه وقتی میخواهم تولد مادر را به کسی تبریک بگویم، میگویم مادر و خدا هیچگاه تکرار نمیشوند. انسان همواره یک مادر میتواند داشته باشد، همانطور که یک خدا دارد. مادر موجودی است که همه چیز به ما میبخشد، اما معامله نمیکند که در ازای آن چیزی دریافت کند.
کارگردان «یاسهای وحشی» افزود: در میان فیلمهای ایرانی هم من فیلمی از جنس «شیار ۱۴۳» را فیلم مادرانهتری میدانم در قیاس با فیلم «مادر» از زندهیاد علی حاتمی. اگرچه نام فیلم علی حاتمی «مادر» است، اما آن مادر در فیلم کاملا کارکرد نمادین دارد و متفاوت از مادرهایی است که تکتک ما در زندگیمان داشتهایم. برخلاف شخصیت مادر در فیلم «شیار ۱۴۳» که به معنای واقعی یک مادر است.
محسنینسب در پاسخ به اینکه اگر قرار باشد فیلمی را با محوریت یک قهرمان زن بهتصویر بکشد سراغ کدام شخصیت میرود، گفت: من احتمالا از مادر خودم فیلم میسازم. شخصیتی که تمام زندگیاش را وقف ساختن زندگی ما کرد. شخصیتی که با تمام کمبودهایی که در زندگی داشت، سوخت و ساخت تا ما چیزی کم نداشته باشیم. او ۶ فرزند را با سختی بزرگ کرد، اما هیچگاه خم به ابرو نیاورد.
تهیهکننده «شاخ کرگدن» با گلایه از تصویر مادر در برخی فیلمهای سینمایی ادامه داد: من از دیدن برخی فیلمها عصبانی میشوم. دو سال پیش خاطرم هست فیلمی را دیدم که در آن شخصیت مادر یک کاراکتر غرغرو، بددهن و از خودراضی بود. واقعا آن شخصیت ربطی به جایگاه والای مادر نداشت. کاراکتر مادر در آن فیلم آنقدر بد و منفی بود که فکر میکنم در دنیای واقعی چنین مادری اساسا وجود نداشته باشد. مادر همواره با ازخودگذشتی شناخته میشود.
وی درباره اینکه آیا تاکنون توانستهایم در فیلمها و سریالهای ایرانی تصویری درخور از زن ایرانی ارائه کنیم، نیز توضیح داد: خیلی وقتها برخی فیلمسازان برای آنکه بهزعم خودشان درام قصهشان را بیشتر کنند، سراغ شخصیتهای استثنایی از یک زن یا مادر میروند در حالی که در واقعیت این شخصیتهای منفی غالب نیستند. اینکه یک کاراکتر مادرانگی خود را به بهانهای خیلی پیش پا افتاده زیرپا بگذارد، با واقعیت همخوان نیست. به همین دلیل با تصویری که تا به امروز از زن و مادر در سینمای ما ارائه شده، چندان موافق نیستم.
محسنی نسب بیان کرد: در هر فیلمی ما یک قهرمان داریم که الزاما شخصیت برنده نیست. گاهی هم او میتواند بازنده باشد. کمااینکه شخصیتی مانند حضرت عباس (ع) در معادلات دنیای واقعی میتواند یک فرد بازنده قلمداد شود که نتوانسته هدفش را که رساندن آب به بچهها بوده است، محقق کند، اما چه میشود که این شخصیت بزرگترین قهرمان همه ما میشود؟ به دلیل ایثار و از خودگذشتگی است که ایشان الگوی ما میشود. قهرمان باید چنین ویژگیای داشته باشد و مادر هم در دنیای واقعی همینگونه است. مصداق ایثارگری که هیچ چشمداشتی ندارد.
نخستین جشنواره بینالمللی فیلم حوا به همت بنیاد بینالمللی گوهرشاد و به دبیری مهدیه سادات محور ۱۶ تا ۲۳ تیر ماه سال جاری در سطح کشور و از ۲۰ تا ۲۳ در تهران برگزار خواهد شد. این رویداد محوریت موضوع زنان و خانواده را در دستور کار خود دارد و با همکاری مراکز و سازمانهای فرهنگی مختلف فعالیت خود را دنبال میکند.
انتهای پیام/