بازداشت صدها نفر در اعتراضات فرانسه/منع آمدوشد شبانه و ممنوعیت تجمعات/سرایت ناآرامیها به بلژیک
خبرگزاری میزان – فرانسه شب گذشته شاهد برگزاری سومین شب اعتراضهای سراسری به قتل یک نوجوان ۱۷ ساله الجزایری الاصل به دست پلیس این کشور بود.
تاکنون، تلاشهای امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه و اعضای کابینهاش برای مهار خشم شعله ور شده از خشونت مهارناپذیر پلیس این کشور که در ماههای اخیر وارد مرحله غیر قابل قبولی شده، بی فایده بود.
رخدادهای شب گذشته تایید میکند که جلسه مدیریت بحران کابینه مکرون در روز پنجشنبه نتیجه مثبتی نداشته است؛ مکرون در حالی روز چهارشنبه خواستار برقراری آرامش برای تحقق عدالت شد که فقط ۱۰۰ روز برای ترمیم بحران عدم محبوبیت گسترده خود فرصت دارد.
در عین حال، مکرون به شدت نگران تکرار احتمالی هفتههای مکرر اعتراضهای خشونتآمیزی است که در پی کشته شدن دو پسر جوان آفریقایی الاصل در جریان تعقیب و گریز پلیس سال ۲۰۰۵ رخ دادند.
در پی این حادثه که در حومه پاریس رخ داده بود، فرانسه با هفتهها ناآرامی مواجه و ناچار به اعلام وضعیت اضطراری شد.
به گزارش «رویترز»، «الیزه» با انتشار بیانیهای اعلام کرد که مکرون روز جمعه در واکنش به ناآرامیهای جاری که برای سه شب متوالی در سراسر کشور ادامه دارد، جلسه اضطراری جدیدی تشکیل دهد.
خبرگزاری فرانسه اعلام کرد که مکرون در پی تشدید ناآرامی ها در فرانسه، نشست اتحادیه اروپا در بروکسل را ترک کرد و به فرانسه بازگشت.
واکنشهای بین المللی
دولت آلمان از روند تحولات در فرانسه ابراز نگرانی کرد.
در عین حال، دفتر کمیساریای حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرد که فرانسه باید به مشکلات جدی نژادپرستانه در صفوف نیروهای امنیتی خود رسیدگی کند.
دلیل آغاز اعتراضها
صبح سه شنبه یک افسر پلیس فرانسه در شهر نانتر حومه غربی پاریس، پایتخت این کشور یک نوجوان ۱۷ ساله الجزایری الاصل را با شلیک گلوله از پای درآورد.
مکرون رئیس جمهور، الیزابت بورن نخست وزیر و جرارد دارمانین وزیر کشور فرانسه این حادثه را نابخشودنی و غیرقابل قبول خواندند؛ موضع گیری که خشم و نارضایتی پلیس را در پی داشت.
پلیس فرانسه مکرون را به عجله در قضاوت متهم کرد.
رسانههای فرانسوی گزارش دادند که پلیس این کشور در نخستین موضع گیری در رابطه با حادثه مذکور مدعی شد که نوجوان قربانی قصد راندن خودروی خود به سمت افسران پلیس را با هدف آسیب زدن به آنها داشته است، اما انتشار ویدئوهای این حادثه نشان داد که افسر پلیس زمانی که خودرو دچار تصادف و متوقف شده، قربانی را تهدید و به وی شلیک کرد.
ویدئوهای منتشر و تایید شده از این حادثه نشان میدهند که قربانی قصد خروج از خودرو را داشت که هدف تیراندازی قرار گرفت.
در این ویدئو شنیده میشود که کسی به قربانی میگوید «به سرت شلیک میکنم.»
در زمان تیراندازی دو نفر دیگر نیز در خودرو بودند که یکی از آنها از صحنه حادثه فرار کرد، اما دیگر سرنشین خردسال این خودرو به دست پلیس دستگیر شد.
این حادثه نارضایتیهای دیرینه درباره خشونت و توهینهای نژادی پلیس در حومههای چند قومیتی فرانسه را زنده کرد.
براساس اعلام دادستانی فرانسه، افسری که به نوجوان قربانی شلیک کرد، به اتهام قتل عمد درجه یک در بازداشت و تحت بازجویی است و به صورت پیشگیرانه در زندان باقی خواهد ماند.
دادستان معتقد است که افسر پلیس مذکور شرایط استفاده از سلاح گرم و شلیک را در این حادثه نداشته است.
فرانسه مواجه با سومین شب اعتراض و آشوب
در حالی که نقاط مختلف فرانسه از عصر سه شنبه شاهد برگزاری اعتراضها به خشونت پلیس بود، راهپیمایی روز پنجشنبه در مناطق مختلف فرانسه در اعتراض به خشونت و نژادپرستی پلیس این کشور با فراخوان مادر نوجوان قربانی به گستردگی برگزار شد.
معترضان در این راهپیمایی شعارهایی مانند «عدالت و صلح وجود ندارد» و «پلیس میکشد» سر دادند.
این راهپیماییها از بعد ازظهر پنجشنبه با مداخله پلیس و تلاش برای متفرق کردن معترضان با گاز اشک آور و نارنجکهای شوکر به خشونت کشیده شد.
راهپیماییهای اعتراضی در پاریس، لیل، تولوز، مارسی، مونپلیه، لیون، بوردو و پائو شاهد خشونت گستردهای بودند.
۸۷۵ نفر دستگیر شدند
جرارد دارمانین وزیر کشور فرانسه که روز پنجشنبه خبر استقرار ۴۰ هزار نیروی پلیس در سراسر فرانسه را اعلام کرده بود، گفت که ۴۲۱ نفر از معترضان دستگیر شدند.
رسانههای فرانسوی نیز گزارش دادند که تا ساعت ۳:۳۰ بامداد روز جمعه ۴۲۰ نفر با استناد به آمار وزارت کشور دستگیر شده اند که از این تعداد ۲۴۲ نفر در پاریس دستگیر شدند.
جدیدترین آمارها از دستگیری ۸۷۵ نفر حکایت دارند.
اعلام مقررات منع آمد و شد و تجمعات عمومی
پلیس فرانسه در چند شهر اطراف پلیس مقررات منع آمد و شد شبانه کامل یا جزئی اعلام کرد.
بر اساس گزارشهای اطلاعاتی پلیس که به رسانههای فرانسوی درز کرده، خشونتهای گسترده تری در شبهای آینده پیش بینی میشود.
حمل و نقل عمومی در پاریس نیز از ساعت ۹ شب متوقف شد.
ضمن این که چند شهر دیگر فرانسه نیز از ترس خشونت شبکههای حمل و نقل عمومی را زودتر بستند.
در برخی از شهرها قانون ممنوعیت تجمعات عمومی اعلام شد و بالگردها و پهپادها در آسمان برخی از شهرها به پرواز درآمدند.
نیروی پلیس نخبه فرانسه نیز در شهرهای بوردو، لیون، مارسی و لیل مستقر شدند.
خبرگزاری فرانسه به نقل از مقامهای فرانسوی اعلام کرد که خدمات حمل و نقل عمومی شامل اتوبوس و تراموا در پاریس، از ساعت نه شب برای مدت نامحدودی متوقف میشود.
بر اثر اعتراضها و ناآرامیها در فرانسه تاکنون آسیب ۴۹۲ ساختمان، آتش گرفتن ۲۰۰۰ خودرو و ۳۸۸۰ آتش سوزی ثبت شد.
با وجود این دارمانین و الیزابت بورن، نخست وزیر فرانسه اعلام وضعیت اضطراری را فعلا رد کردند.
آشوب گریبان فرانسه را گرفته است
در چنین شرایطی مناطق مختلفی از فرانسه شاهد آشوبهایی بودند.
رسانههای فرانسوی مانند «لوموند» و «فیگارو» از آتش سوزیهای بزرگ عمدی در برخی از فروشگاه ها، ایستگاههای اتوبوس و انبارها در پاریس و مناطق مختلف فرانسه خبر میدهند.
سرایت ناآرامیها به بلژیک
گزارشها از سر ریز این ناآرامی ها به کشور بلژیک در همسایگی فرانسه حکایت دارند.
بر اساس گزارشها، پلیس ضد شورش در خیابانهای بروکسل مستقر شده و تاکنون دهها نفر دستگیر شدند.
سابقه پلیس فرانسه در تیراندازیهای مرگبار در رویدادهای ترافیکی
حادثه تیراندازی مرگبار به نوجوان الجزایری الاصل که در جریان بازرسی ترافیکی رخ داد، سومین حادثه از این نوع در سال جاری میلادی است.
پلیس فرانسه در سال ۲۰۲۲ نیز ۱۳ نفر، در سال ۲۰۲۱ سه نفر و در سال ۲۰۲۰ دو نفر را به دلیل حوادث مشابه به قتل رسانده بود.
طبق بررسی «رویترز» اکثر قربانیان از سال ۲۰۱۷ سیاهپوست یا عرب تبار بودهاند.
گروههای حقوق بشری از تغییر قانون در سال ۲۰۱۷ که به تغییر چارچوب زمانی استفاده افسران پلیس از سلاح گرم منجر شد، انتقاد دارند؛ آنها میگویند که این امر سبب افزایش شمار شلیکها به رنگین پوستان در جریان حوادث ترافیکی شده است.
بازپرس حقوق بشر فرانسه نیز تحقیقاتی را در این زمینه آغاز کرده است که ششمین تحقیق از این دست در مورد حادث مشابه در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ است.
گروههای حقوق بشر تاکید دارند که نژادپرستی سیستماتیک در سازمانهای مجری قانون در فرانسه وجود دارد؛ این اتهامیست که مکرون قبلا آن را رد کرده بود.
روزنامه فرانسوی «لوموند» با استناد به آمارهای رسمی گزارش داد که تعداد سالانه تیراندازی پلیس به وسایل نقلیه در حال حرکت از زمان تغییر مذکور به طور مداوم در حال رشد بوده است.
گروههای حقوق بشری که از وجود نژادپرستی سیستماتیک در سازمانهای مجری قانون فرانسه سخن گفته و میگویند، تاکید دارند: چگونه میتوانیم کاری کنیم که نیروی پلیسی داشته باشیم که وقتی سیاهپوستان و عربها را میبیند، تمایلی به فریاد زدن بر سر آنها نداشته باشد، از اصطلاحات نژادپرستانه علیه آنها استفاده نکرده و در برخی موارد به سر آنها شلیک نکند.
انتهای پیام/