۳۰ درصد از موارد ابتلا به بیماری ایدز، ریشه در مواد مخدر دارد
به گزارش گروه جامعه ، سردار اسکندر مومنی در همایش روز جهانی ایدز که در سالن امام جواد (ع) ستاد وزارت بهداشت برگزار شد با اعلام این مطلب، اظهار داشت: براساس آمارهای رسمی در کشور، ۵۵ درصد از طلاقها ناشی از مواد مخدر است. البته در بسیاری از خانواده ها، شاهد طلاق نیستیم، اما در عمل، زوجین از همدیگر جدا هستند و بار سرپرستی خانواده بر دوش همسر و زن است.
وی تصریح کرد: حدود ۷۰ درصد از زندانیان به صورت مستقیم و غیر مستقیم با مواد مخدر مرتبط هستند و از سویی نیز حداقل ۳۰ درصد از موارد ابتلا به ایدز، ریشه در مواد مخدر دارد. البته اگر بخشی از رفتارهای پرخطر جنسی و تن فروشی را نیز ناشی از مواد مخدر بدانیم، سهم آن در ایدز بسیار بیشتر هم میشود.
دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه روزانه ۹ نفر معتاد در کشور جان خود را از دست میدهند، افزود: سالانه بیش از ۳ هزار نفر از معتادان فوت میکنند که متاسفانه اکثر آنها در سنین کار و تولید قرار دارند؛ بنابراین توجه جدی همراه با استفاده از یافتههای علمی به منشا و علت تعیین کننده بسیاری از آسیبها و ناهنجاریهای اجتماعی یعنی اعتیاد، بسیار مهم است.
جانشین سابق فرمانده ناجا تصریح کرد: در دو دهه گذشته میزان تولید مواد مخدر در افعانستان حدود ۲۰۰ تن بوده، اما در حال حاضر به ۱۰ هزار تن رسیده که بیش از ۵۰ برابر افزایش یافته است. افغانستان از نظر اقتصادی در شرایط مناسبی قرار ندارد و علاوه بر عدم دسترسی به آبهای آزاد، بسیار ناامن است و توسط قدرتهای فرامنطقهای مورد تجاوز قرار گرفته که در مدت تجاوز، تولید مواد مخدر در این کشور ۵۰ برابر افزایش یافته است.
سردار مومنی اضافه کرد: یکی از مسیرهای اصلی، راحت و ارزان ترانزیت و البته ورود، قاچاق، توزیع و عرضه مواد مخدر برای افغانستان، ایران بوده است و ایران هم در ۴ دهه گذشته، مبارزه بی امانی برای ورود، قاچاق، توزیع و درمان مواد مخدر داشته و در این راه، ۴ هزار نفر شهید شده و چندین برابر این تعداد، مجروح و معلول شده اند، اما برای کشور هیچ تفاوتی نداشت که مواد مخدر افغانستان در ایران توزیع شده یا ترانزیت شود و یا این مواد، جوان ایرانی یا غیرایرانی را آلوده کند.
وی توجه به پیشگیری از اعتیاد به ماده مخدر را بسیار مهم و یکی از اولویتهای کنونی کشور دانست و گفت: درمان اعتیاد، سخت و پیچیده است و مواد مخدر، منشا بسیاری از آسیبهای اجتماعی است؛ بنابراین اولویت اصلی و کلان ما باید پیشگیری باشد که متاسفانه در طول دوران گذشته، مغفول مانده است. البته باید توجه داشته باشیم که کشف مواد مخدر از مرحله تشکیل پرونده تا زندانی شدن فرد، هزینههای بسیاری برای کشور به همراه دارد.
دبیر ستاد مبارزه با مواد مخدر تاکید کرد: همه افراد، خانواده ها، دستگاهها و نهادها باید از خودشان بپرسند که سهم هر یک در پیشگیری از اعتیاد چیست؟ مبارزه با اعتیاد، یک امر کاملا مردمی، اجتماعی و بین بخشی است و هیچ سازمانی نمیتواند به تنهایی و بدون حضور مردم، رسانهها و گروههای مرجع، موفق باشد.
سردار مومنی یادآور شد: حدود ۱۱.۷ درصد از تولید ناخالص ملی در کشور صرف مبارزه با مواد مخدر میشود که شامل درمان، مقابله و پیشگیری است و منطق و یافتههای علمی و تجربیات بشری نشان میدهد که در کنار اقدامات مقابلهای و درمانی باید به اقدامات پیشگیرانه در حوزه اعتیاد، توجه جدی داشته باشیم.