روایت یک بازپرس دادسرای همدان از فعالیت در دستگاه قضا/ کار قضات و کارکنان قضایی جهادی و ایثارگرانه است
خبرگزاری میزان - فردا جلسه آخر است باید کار به سرانجام برسد، نیروی انتظامی گزارش را آورد؟ پلیس فتا چه، آن شاهد چه گفت؟ باید بروم دوباره پرونده را چک کنم، چپزی از قلم نیافتد. متهم چه! حرف هایش را دوباره باید گوش داد، شاید نکتهای ناگفته مانده است. اظهاریه برای شاهد دوم ارسال شده؟ نمیدانم! فردا باید با مدیر شعبه هم در محل وقوع جرم حاضر شوم. کاش آن متهم عواقب کار خود را میدانست. فرزندان چه میشوند؟!
در همین حین رشته افکارم پاره میشود، صدایی در گوشم زمزمه میکند، شامت سرد شد! پلک هایت هم که به سختی باز است، چیزی تا بامداد باقی نمانده فردا باید ساعت ۶ صبح به دادسرا بروی.
اینها صحبتهای احسان حسنی یکی از بازپرسان دادسرای همدان است با سابقه کاری هشت ساله.
حسنی میگوید کار در دستگاه قضا سختیهای بسیار دارد چه آن شخص یک کارمند و منشی باشد و چه یک قاضی. کارمندان لحظه به لحظه، پا به پای ما فعالیت میکنند.
همه میخواهند دست پر از دادگاه خارج شوند
و، اما قضاوت، مسئولیت بسیار دشواری است با حقوقهای اندک، آن هم در دادسرا. از یک سو با کمبود نیروی انسانی و حجم بالای پروندههای ورودی مواجه هستیم و از سوی دیگر با تجهیزات اندک و فضایی کوچک. اینجا اگر عاشق نباشی کار از کار پیش نمیرود. طرفین دعوی که به دادگاه میآیند، هر از گاهی صدایشان را بالا میبرند، تنشها هم زیاد میشود، هر دو دوست دارند دست پر از شعبه خارج شوند و ما در برابر نیش و کنایه ها، زخم زبان ها، تهمتها و افتراها باید با آرامش برخورد کنیم.
حسنی عنوان میکند: بسیاری از طرفین دعوی که به شعبه مراجعه میکنند به دلیل عدم توانایی مالی دسترسی به وکیل ندارند، از این رو از اصطلاحات حقوقی هم به طور طبیعی مطلع نیستند، اینجاست که باید زمان بسیاری برای اقناع دو طرف صرف شود تا بدانند که قرار است ملجأ مظلومان باشیم و دادگر.
دست و پنجه نرم کردن قضات با حجم بالای پروندههای ورودی
رسیدگی ماهانه به بیش از ۱۷۰ پرونده تمام انرژی ما را گرفته، همان گونه که مطلع هستید حجم ورودی پروندهها بالاست و به دلیل کمبود نیروی انسانی و نیز سیستم آمارگیری نامناسب، برای جلوگیری از پایین آمدن کیفیت کار به نوعی باید ۲۴ ساعته آماده باش باشیم که نکند برای پرونده مرجع انتظامی به حضور ما نیاز داشته باشد و چیزی از قلم بیافتد.
برخی اقوام و آشنایان بارها و بارها به من گفته اند، کارت را رها کن و لااقل برای درآمد بیشتر هم که شده با توجه به تجربه کاری به سراغ وکالت برو! اما خبر از دل عاشق ما ندارند، اگر عاشق کارت باشی دشواری را هم تحمل میکنی؛ که عشق اول نمود آسان، ولی افتاده مشکل ها.
عدم تعهد دستگاههای مختلف به وظایفشان، زمینه ساز سرریز پروندههای بسیار به دادسرا شده است
این قاضی همدانی همچنین یکی از علل مهم در حجم بالای پروندههای ورودی به دادسراها را، عدم عمل و تعهد دستگاههای مختلف به وظایف خود میداند، آنجا که به دلیل ترک فعلهای برخی مسئولان و نداشتن برنامههای پیشگیرانه، حجم بالای شکایتها به دادسراها سرریز میشود و به دنبالش این دستگاه قضا است که علاوه بر تبلیغات سوء دشمنان باید هجمههای برخی خودیها را هم تحمل کند!
حسنی میگوید: به طور مثال درباره پروندههای مرتبط با ساخت و سازهای غیرمجاز و تصرف اراضی ملی و منابع طبیعی و موارد این چنینی، در همان ابتدا باید دستگاههای متولی با اقدامات پیشگیرانه مانع ساخت و ساز میشدند تا دیگر جرمی واقع نشود، اما این مهم روی نمیدهد و یا شاهد هستیم کم کاری برخی دستگاههای نظارتی زمینه ساز تشکیل این همه پرونده درباره قاچاق کالا و ارز شده است.
ایستاده در میدان قضا
این قاضی همدانی تلاش برای حفظ حقوق عامه و بیت المال و به سرانجام رسیدن چنین پروندههایی را لذت بخش و شیرینی کاری خود میداند و ادامه میدهد: چند سالی در استان محل خدمت سابق خود در یکی از شعب مشغول به کار بودم. در آن روزها با پروندهای سنگین که نزدیک به دوسال برای صدور رأی نهایی زمان برد، مواجه شدم.
پاسداری از حقوق عامه لذت بخش است
درباره یک شرکت نفتی و قاچاق تولیداتش بود. پروندهای بالغ بر ۶۰ جلد و مشتمل بر چندین هزار صفحه. متهم اصلی و صاحب شرکت فردی دیپلمه بود با دوست و آشناهای بسیار که برای نفوذ در پرونده از هر روشی میخواستند وارد شوند تا روند رسیدگی به گونهای دیگر رقم بخورد. اما خدا یار بود و با توکل به خدا، همکاری مسوولان قضایی و اطلاعات سپاه با به سرانجام رسیدن پرونده، خوشبختانه هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به بیت المال بازگشت و علاوه بر آن اموال توقیفی به مانند خودرو، خانه و از این قبیل نیز با اجرای حکم در پرونده ثبت شد.
آنجا نه اضافه کاری دریافت کردیم و نه تشویقی. اما لذت پاسداری از بیت المال کاممان را شیرین کرد.
خانوادههای قضات و کارکنان دستگاه قضایی مجاهدانه همراه هستند
حسنی عنوان میکند: علاوه بر خستگی جسمی؛ ذهن و روح مانیز درگیر کار وپرونده است، چه بسیار ساعاتی راکه باید در کنار خانواده باشیم و به پارک و سینما برویم، اما به دلیل پروندههایی که برای تحقیق و مطالعه بیشتر به منزل برده ایم از دست داده ایم و این خانوادههای ما هستند که مجاهدانه موقعیت شغلیمان را درک میکنند. حتی اگر سه چهار روزی قرار باشد به مسافرت برویم پس از بازگشت باید به اندازه ۱۵ روز کاری، فعالیتمان را چندین برابر کنیم تا جبران آن روزها شود؛ و حرف آخر این قاضی میشود: باید قبول کرد قضاوت بسیار دشوار است، این شعبه به عنوان شعبه ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی هم معرفی شده و ما علاوه بر پروندههای مرتبط با کلاهبرداری، کثیرالشاکی، قاچاق و دیگر پروندههای عادی به این موضوعات نیز باید نگاه ویژهای داشته باشیم تا حقوق بیت المال و مردم حفظ شود.
دستگاه قضا، ملجاء مردم است
با توجه به حقوقهای پایین کارکنان اداری و قضایی دستگاه قضایی در برابر حجم بالای کار که حتی بسیاری از اوقات و ساعات فراغت آنان را درگیر میکند، باید گفت اینان مجاهدانه و فیسبیلالله فعالیت دارند و اگر عشق به کار نباشد، کاری از پیش نمیرود و قدم از قدم برداشته نمیشود. اینان در دل مردم، کنار مردم، پای کار مردم ایستاده اند و ملجأیی هستند برای همین مردم. خدا قوت.
انتهای پیام/