گفت‌وگو|

احمد رفیعی: مومنان برای گسترش رزق به امام جواد (ع) توسل جویند

8:10 - 29 خرداد 1402
کد خبر: ۴۷۱۸۴۶۸
احمد رفیعی: مومنان برای گسترش رزق به امام جواد (ع) توسل جویند
یک کارشناس علوم قرآنی ضمن اشاره به کرامات امام جواد (ع) به مومنان توصیه کرد که در مسائل مادی و دنیوی و برای گسترش رزق و گشایش در امور مادی به امام جواد (ع) توسل جویند.

احمد رفیعی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری میزان، درباره سیره علمی امام جواد (ع) اظهار کرد: امام جواد (ع) در علم و ذکاوت سر آمد مردمان دوران خود بودند، مامون حاکم وقت از این علم امام آگاهی داشت و مناظرات فراوانی را ترتیب می‌داد، یکی از این مناظرات، مناظره با یحیی بن اکثم، فقیه دربار عباسی بود. علت این مناظره نیز اعتراض سران عباسی به پیشنهاد ازدواج امام جواد (ع) با ام‌الفضل از سوی مأمون بود. 

این کارشناس علوم قرآنی افزود: مأمون برای اثبات درستی تصمیم خویش، به آنان پیشنهاد کرد تا جوادالائمه (ع) را با این مناظر بیازمایند. یحیی در مناظره نخست مسئله‌ای فقهی درباره شخصی که حیوانی را شکار کرده مطرح کرد، امام جواد (ع) با مطرح کردن وجوه و ابعاد گوناگون برای مسئله از یحیی پرسیدند منظور وی کدام وجه است، یحیی در جواب درماند، سپس امام جواد (ع) خود مسئله را با صورت‌های مختلف آن پاسخ دادند، درباریان و علمای عباسی پس از شنیدن جواب جوادالائمه (ع)، بر تبحر ایشان در فقه اعتراف کردند. 

رویکرد سیاسی امام محمد تقی (ع) 
وی پیرامون رویکرد سیاسی امام محمد تقی (ع) در مقابله با دشمنان گفت: فشار و کنترل حاکمان عباسی سبب شد تا امام جواد (ع) برای اینکه بتوانند به اهداف خود دست یابند و اسلام ناب محمدی را حفظ و گسترش دهند سازمانی به نام وکالت را پایه‌گذاری کرده تا ارتباط مستقیم با شیعیان داشته باشند. این امر زمانی اوج پیدا کرد که ایشان به بغداد فراخوانده شدند تا غیر مستقین تحت کنترل باشند. 

رفیعی پیرامون علل پایه‌گذاری سازمان وکالت توسط امام جواد (ع) اظهارکرد: امام محمد تقی (ع) به دو دلیل از سازمان وکالت برای ارتباط با شیعیان استفاده کردند، ابتدا، چون تحت کنترل دستگاه حاکم بودند و علت دوم این بود که برای دوره غیبت زمینه‌سازی کنند. 

این کارشناس علوم قرآنی پیرامون عبادت امام جواد (ع) بیان کرد: امام جواد (ع) از عابدان روزگار خود بودند. از سوی دیگر ایشان را باب الحوائج لقب دادند، لذا مومنان می‌توانند برای گسترش رزق و گشایش در امور مادی به امام جواد (ع) توسل جویند. 

وی افزود: سیره رفتاری امام جواد (ع) گفت: امام جواد (ع) با لقب تقی و جواد و کنیه ابوجعفر نهمین امام شیعیان هستند، ایشان به خاطر بخشش فراوان جواد نامیده و در روز دهم ماه رجب سال ۱۹۵هجری قمری در شهر مدینه متولد شدند و در ۳۰ ذی‌القعده سال ۲۲۰ نیز به شهادت رسیدند، آرامگاه این امام بزرگوار در کاظمین واقع شده و مدت زمان امامت ایشان ۱۷ سال بوده است. 

جایگاه علمی امام جواد (ع) 

وی به علم امام جواد (ع) اشاره و تصریح کرد: پدر امام جواد (ع) از همان ابتدا بیان می‌کردند که در آینده صاحب فرزندی می‌شوند که عهده دار امامت خواهد بود و به همین دلیل ایشان از همان ابتدای کودکی خود امامت را به عهده گرفته بودند و در سال‌های اولیه که پدر مجبور به ترک امام جواد (ع) شدند، ایشان از سن ۴ سالگی عهده دار ولایت پدر شده و پاسخ دادن به سوالاتی که در آن دوران و در آن سنین از ایشان می‌شد به شدت همه را به فکر و تعجب فرو می‌برد. امام جواد (ع) شکل دادن به بحث‌ها و جلسات علمی را از دوران امامت خود آغاز کردند و حوزه‌های علمیه بر پایه دانسته‌های ایشان شکل گرفته است. 

وی تاکید کرد: از آنجا که امامت امام جواد (ع) از همان دوران کودکی شکل گرفت، دانش و آگاهی بالای ایشان بسیار چشم گیر بود. این حضرت دوران کودکی خود را بدون وجود پدرشان سپری کردند و در این دوران سختی‌های زیادی برای امام جواد (ع) به وجود آمد که موجب پختگی و رشد ایشان شد. از دیگر ویژگی‌های اخلاقی امام جواد (ع) می‌توان به انفاق و مهربانی ایشان اشاره کرد. 

وی به سلطه حکومت در دوران امامت امام جواد (ع) اشاره و تصریح کرد: مامون عباسی، امام جواد (ع) را به بغداد فرا خواند و در نهایت دخترش‌ام فضل را به عقد ایشان درآورد. با وجود اینکه این ازدواج با مخالفت‌های زیادی همراه بود و خیلی از افراد ورود آن حضرت را به دستگاه حکومتی خطری بزرگ می‌دانستند، اما این ازدواج شکل گرفت تا مامون امام جواد (ع) را بیش از گذشته زیر نظر داشته باشد. 

سبک زندگی جوادالائمه (ع) 

وی به روایات نقل شده از امام جواد (ع) پیرامون سبک زندگی ایشان اشاره تاکید کرد: در روایتی از امام جواد (ع) نقل شده است که ملاقات با برادران مومن، هر چند در حد یک نگاه و کوتاه باشد، موجب تکامل عقل است. این روایت لزوم ارتباط مومنان با یکدیگر و محبت قلبی آنان در زندگی را نشان می‌دهد.

وی اهمیت دین داری را مورد توجه قرار داد و افزود: امام جواد (ع) در روایتی فرموده‌اند: «مومن هرگز حقیقت ایمان را نمی‌چشد مگر این که دین خود را بر هوسش غلبه دهد و هرگز به هلاکت و گرفتاری نمی‌افتد مگر این که هوسش را بر دینش برتری دهد.» از این جمله نتیجه می‌گیریم که در سبک زندگی باید مرز میان هوس و میل انسان با ایمانش مشخص باشد. 

اهمیت امر به معروف و نهی از منکر را از دیدگاه امام جواد (ع) 

صالحی در پایان اهمیت امر به معروف و نهی از منکر را از دیدگاه امام جواد (ع) مورد بررسی قرار داد و خاطرنشان کرد: امام جواد (ع) فرموده اند: «مومن به سه چیز نیاز دارد، اول توفیق از جانب خداوند که او را اهل خیر کند و خدمت به خلق را به او ارزانی دارد، دوم واعظی درونی که او را از درون نصیحت کند و از بدی باز دارد و سوم خوی نصیحت پذیری.» در جامعه امروز متاسفانه یکی از مواردی که کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد، خوی نصیحت‌پذیری و نصیحت برادران مومن است. تا حدی که گاهی پیش می‌آید افرادی از کنار کوتاهی‌ها و گناهان دیگران به راحتی می‌گذرند و به آن‌ها تذکر نمی‌دهند. 

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *