قهرمان عملیات مروارید که بود؟

9:09 - 07 آذر 1397
کد خبر: ۴۷۱۱۴۷
دسته بندی: سیاست ، دفاعی و مقاومت
پس از عملیات مروارید، صادرات و واردات نفت و سایر کالا‌های عراق از طریق خلیج فارس به طور کامل قطع شد و یک شکست بزرگ اقتصادی به آن‌ها تحمیل شد.
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی ، امروز هفتم آذر ۱۳۹۷، سی و هشتمین سالروز عملیات غرورآفرین «مروارید» است. عملیاتی که بعد از گذشت ۶۷ روز از شروع جنگ تحمیلی ارتش بعث انجام شد و نخستین پیروزی را برای رزمندگان ما رقم زد و نیروی دریایی ارتش بعث را تا پایان جنگ تحمیلی فلج کرد.

عملیات مروارید؛ نمایش قدرت دریایی ایران

فلج شدن نیروی دریایی دشمن در یک روز/ قهرمان عملیات مروارید که بود؟
به دلیل اجرای قدرتمندانه و دشمن‌شکن این عملیات، حضرت امام خمینی (ره) هفتم آذر را به عنوان روز «نیروی دریایی» نامگذاری کردند.  

عملیات مروارید در منطقه‌‏ای به طول تقریبی ۴۰۰ و عرض ۵۰ کیلومتر (به مساحت ۲۰ هزار کیلومتر مربع) انجام شد. این عملیات از شمالی‌‏ترین نقطه خلیج فارس تا محدوده عملیاتی نیروی رزمی ۴۲۱ در منطقه دوم دریایی بوشهر را در برمی‌‏گرفت.  تمرکز قوای نیرو‌های دریایی دشمن در منطقه شمال خلیج فارس که دربرگیرنده حساس‌‏ترین و حیاتی‌‏ترین تاسیسات عراق در دریا یعنی ترمینال‌های نفتی البکر و الامیه بودند، موجب شد این منطقه جهت وارد آوردن ضربه اساسی و قطع کامل خطوط مواصلاتی دریایی و به ویژه قطع صدور نفت عراق از طریق خلیج فارس، انتخاب شود.  

نصب ۴ موشک بر روی «پیکان» ایرانی

«انهدام هسته اصلی نیروی دریایی ارتش بعث و محبوس شدن مابقی یگان‌های دشمن در ام‌القصر و بصره»، «قطع کامل صادرات نفتی عراق از پایانه‌های نفتی البکر و الامیه و انهدام آن» و همچنین «استیلای کامل نیروی دریایی ارتش تا پایان جنگ تحمیلی بر خلیج فارس و دریای عمان و حفظ و تامین خطوط مواصلاتی خودی» از جمله دستاورد‌های عملیات مروارید بود.

علاوه بر به اسارت گرفتن تعداد قابل توجهی اسیر از دشمن، در جریان این عملیات پنج فروند ناوچه موشک‌انداز از نوع OSA و OSA۲، یک فروند ناو مین جمع‌کن، یک فروند ناو نیرو بَر و سه فروند ناوچه تندرو از سوی دریادلان ایرانی سوار بر ناوچه پیکان مورد هدف قرار گرفتند.

پس از عملیات مروارید، صادرات و واردات نفت و سایر کالا‌های عراق از طریق خلیج فارس به طور کامل قطع شد و یک شکست بزرگ اقتصادی به آن‌ها تحمیل شد. به عبارت دیگر،  در جریان عملیات مرواید، طومار دشمن بعثی در دریا طوری پیچیده شد که تا آخر جنگ، اثری از آن‌ها در خلیج فارس مشاهده نشد.

بی‌نظیر بودن این عملیات در تاریخ جنگ‌های دریایی جهان آنچنان زبانزد است که هنوز و بعد از سپری شدن ۳۸ سال از انجام آن، قسمت‌های مختلف عملیات در دانشگاه‌های نظامی منطقه و جهان مورد تدریس قرار می‌گیرند.

قهرمان عملیات
امیر دریادار «محمد ابراهیم همتی» که از به عنوان قهرمان عملیات مروارید یاد می‌کنند، در سال ۱۳۲۹ در سمنان متولد شد. او قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، در جریان دوره ناوبری و فرماندهی کشتی در آلمان موفق به اخذ رتبه اول این دوره در بین دانشجویان ۷۰ کشور جهان شد. امیر همتی پس از بازگشت از آلمان، جهت تکمیل مهارت‌ها و تخصص‌های دریانوردی، مجددا به کشور‌های سوئد و فرانسه اعزام شد و تا سال ۱۳۵۷ در آنجا مشغول تحصیل بود.  
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *