سامانه گزارش تخلفات نانوایان تا چه اندازه اثرگذار خواهد بود؟ / نانوایان برای استفاده از کارتخوان دستورالعمل ثابتی ندارند
خبرگزاری میزان _ وزارت امور اقتصادی و دارایی به دلیل حجم گسترده تخلف در زنجیره آرد نان و قاچاق آرد به خارج از شبکه، مرداد سال گذشته طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان را اجرا کرد.
در مرحله اول این طرح قیمت نانهای سنتی افزایش نیافت و تنها یارانه آرد نانهای فانتزی و نیمهحجیم حذف شد.
دولت در این فاز برای بررسی وضعیت فروش نان، نانواییهای کشور را به کارتخوانهای هوشمند مجهز کرد. با نصب این کارتخوانهای هوشمند، رصد میزان دقیق فروش نان در نانواییها امکانپذیر شد.
فاز دوم اجرای این طرح نیز از اسفند سال گذشته به اجرا گذاشته شد. در این مرحله دسترسی به آرد یارانهای برای نانوایان با توجه به ثبت تراکنشهای فروش نان در کارتخوانهای هوشمند امکانپذیر شد.
اما با وجود این طرحها نیز مشکلات بهطور کامل حل نشد و و در روزهای اخیر اخباری مبنی بر کمفروشی و گرانفروشی برخی از نانوایان در مناطق مختلف شنیده میشود، برخی از شنیدهها حاکی از آن است که برخی از نانوایان برای فروش نان از کارتخوانهای هوشمند استفاده نمیکنند و در مواردی نان را با قیمت بالاتر از نرخ مصوب میفروشند.
در این رابطه محمد جلال، مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی، از راهاندازی سامانهای جهت امکان نظارت و دریافت گزارش عملکرد نانوایان از طریق مردم خبر داده است.
به گفته وی هر گونه فروش اجباری، کمفروشی یا گرانفروشی در صورت مشاهده، توسط مردم گزارش داده میشود و متناسب با حجم گزارش، صحت و سقم آن توسط آن سامانه ادراک میشود.
وی همچنین با تاکید بر اینکه نتایج عملکرد این سامانه تا خرداد قابل مشاهده است، گفته است: میزان آرد یارانهای یا کمک هزینه پرداختی به نانوا متناسب با میزان رضایت مردم از تجربه خرید آنها صورت خواهد پذیرفت، امیدواریم با اجرای این طرح از بروز تخلفات جلوگیری کنیم.
انتشار این خبر با واکنش صنف نانوایان روبهروشده است و آنها میگویند افزایش هزینهها و درآمد کم نانوایان، یکی از دلایلی است که برخی نانوایان را به سمت تخلف سوق داده است.
در این رابطه بیژن نوروزمقدم، رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران، در گفتوگو با میزان اظهار کرد: نان با همان قیمت سال ۱۴۰۰ به فروش میرسد، از ۲ سال گذشته هزینههای تولید نانوایان چند برابر شده، اما درآمد آنها ثابت مانده است.
وی تاکید کرد: نانوایان در کنار هزینههای تولید با افزایش کرایه نانوایی و افزایش دستمزد کارگران روبهرو هستند و مشکلات عدیدهای دارند.
نوروز مقدم در ادامه به اجرای طرح کارتخوانهای هوشمند اشاره کرد و گفت: نانوایان برای استفاده از کارتخوان دستورالعمل ثابتی ندارند، آنها نمیدانند تخلفات شامل چه مواردی میشود و کدام موارد جزء دستورالعمل است.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران در ادامه افزود: اجرای طرح هوشمندسازی یارانه آرد در جهت جلوگیری از هدر رفت آرد بسیار مناسب بوده، اما در این چند سال به حیثیت نانوا به دلیل اجرای غلط این طرح، ضربه وارد شده است.
وی تاکید کرد: نانوایان همواره مورد بازرسی بازرسان وزارت صمت، جهاد کشاورزی و اتحادیه قرار دارند. آیا بررسی عملکرد نانوا توسط این افراد کافی نیست و باید سامانه گزارش تخلفات راهاندازی شود؟
نوروزمقدم با انتقاد از راهاندازی سامانه ثبت تخلفات توسط مردم، افزود: کیفیت نان یک معیار سلیقگی است و مردم با نظرهای متفاوت میخواهند در این سامانه نظر دهند این طرح تنها موجب ضرر و زیان نانوا خواهد شد.
علت قیمتهای متفاوت نان چیست؟
رئیس اتحادیه نانوایان همچنین در ادامه به علت فروش نان با قیمتهای مختلف در نانوایان اشاره و اظهار کرد: ۳ دسته نانوایی در سطح شهر وجود دارد. دسته اول آرد را با قیمت آرد یارانهای نوع یک، دسته دوم نان را به قیمت آرد یارانهای نوع ۲ و دسته سوم نان را به قیمت آزاد به فروش میرسانند و این دلیل اختلاف قیمت نان در نانواییها است.
انتهای پیام/
باعث افت کیفیت نان شده است