پاسخ به ۵ سوال در خصوص آلرژیهای فصلی
مصطفی معین در گفتوگو با میزان در خصوص دلایل و علائم آلرژی گفت: آلرژی از نظر علمی یک زمینه ارثی یا ژنتیکی است که باعث میشود بدن انسان نسبت به برخی از عوامل محیطی حساسیت بیش از حد نشان دهد. برای مثال در برخورد و تماس مکرر به گردههای گل و گیاه، برخی از کپکها، مصرف برخی غذاها یا داروها و یا نسبت به نیش حشرات و زنبور علائمی، چون خارش، کهیر، آبریزش از بینی و چشم، سرفه وتنگی نفس یا خسخس تنفسی، عطسه پی در پی رخ میدهد و در موارد شدید و خطرناک با افت فشار خون و سنکوپ یا حالت خفگی همراه میشود.
وی ادامه داد: آلرژیها بسیار متنوع هستند و میتوانند اندامهای مختلف بدن را درگیر سازند، برخی آلرژیهای تنفسی در فصل گرده افشانی گیاهان خود را نشان میدهد که به آن حساسیت فصلی یا آلرژی بینی فصلی گفته میشود.
این فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی با بیان اینکه کپکها و قارچها هم در طول سال در فضای نمناک و بویژه در فصل تابستان و پائیز میتواند آلرژی تنفسی ایجاد کند، افزود: سرماخوردگیهای ویروسی و مواد تحریک کننده مانند دود و گرد و غبار و بوی تند مواد شمیائی هم میتواند علائم تنفسی را در آسم و آلرژی تشدید کند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه پزشک معالج با گرفتن شرح حال دقیق و کامل از سابقه علائم و نشانههای آلرژی در بیمار و خانواده اش و همچنین با معاینه و اگر لازم باشد تجویز آزمایش به تشخیص نوع بیماری میرسد، توضیح داد: علائم آلرژی بینی عبارت است از خارش، آبریزش، گرفتگی بینی و عطسههای مکرر.
وی ضمن بیان اینکه درصد بسیاری از بیماران دچار آلرژی بینی، علائم تنفسی آسم را به ویژه در کودکان و نوجوانان بروز میدهند و در تماس بیمار با عوامل حساسیتزا، سرفه و تنگی نفس یا خس خس تنفسی ظاهر میشود، اظهار کرد: آلرژی غذایی، آلرژی دارویی و آلرژی پوستی هم با خارش، کهیر، خشکی و زخمهای پوستی یا اگزما، اسهال و درد شکم توسط پزشک تشخیص داده میشود.
معین در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان علائم تنفسی آلرژی و آسم را از بیماری کرونا و یا آنفلوانزا و سرماخوردگیها تشخیص داد؟ گفت: کرونا، آنفلوانزا و سرماخوردگیهای مختلف همگی به علت عفونتهای ویروسی بوجود میآید و بسیار مسری هستند و در صورت عدم رعایت توصیههای بهداشتی، چون فاصله گرفتن از بیمار، زدن ماسک و شستشوی مکرر دستها به اطرافیان منتقل میشود و این بیماران کم و بیش با علائمی مانند سرفه، علائم در گوش و گلو و بینی، درد اندامها، خستگی و کسالت، در مواردی تب و نیز تنگی نفس به پزشک مراجعه میکنند و این در حالی است که در آلرژیها و آسم معمولا" تب و درد اندام و جود ندارد، مگر اینکه بیمار همزمان به عفونت ویروسی دچار شده باشد و پزشک معالج در موارد مشکوک برای تشخیص قطعی نوع بیماری، انجام آزمایش خون و یا تصویربرداری (رادیوگرافی) از سینه را تجویز خواهد کرد.
این فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی در رابطه با راههای پیشگیری آلرژیها و آسم عنوان کرد: برای درمان و مراقبت باید به پزشک مراجعه کرد و آموزش و توصیههای بهداشتی او را برای درمان و رفع علائم بالینی با استفاده درست از داروهای تجویز شده بهکار گرفت. همچنین باید طبق آموزشهای پزشک، چگونگی پرهیز از عوامل حساسیتزا در محیط زندگی و در زمانها و فصلهای مختلف را بهمنظور پیشگیری از علائم آلرژیها و آسم و مزمن شدن این بیماریها را آموخت و پیگیری کرد.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: برای درمان آلرژیها وآسم، داروهای ضد حساسیت (آنتیهیستامینها) بهصورت قرص و یا اسپری و نیز اسپریهای مختلف بازکننده نایژهای یا کورتیکواستروئیدی توسط پزشک معالج (آلرژیست) تجویز و زیر نظر او مصرف میشود. خوشبختانه چنانچه آموزشها و توصیههای پزشکی رعایت و داروها دقیقا" طبق نسخه پزشک و بهمدت مناسب استفاده شود میتوان این بیماریها را کنترل کرد و کیفیت زندگی بیمار از نظر خواب و استراحت، ورزش، تحصیل و اشتغال، و فعالیتهای روزمره به حالت طبیعی برگردد.
انتهای پیام/