استاد دانشگاه قطر: هدف "ترامپ" از تحریم تغییر نظام ایران است
به گزارش گروه بین الملل ، لوسیانو زاکارا گفت: نیت واقعی دولت آمریکا از تحریم ها، دیگر بر کسی پوشیده نیست . واشنگتن تلاش می کند تا از طریق اعمال تحریم ها ایران را منزوی و در نتیجه از قدرت منطقه ای و تاثیرگذاری آن بکاهد .
وی افزود: اکنون کمتر کسی در منطقه و جهان است که نداند افرادی مانند 'جان بولتون' مشاور امنیت ملی آمریکا و ' مایک پمپئو' وزیر خارجه این کشور با اعلام شروط 12 گانه ، هدفی غیر از تغییر نظام در ایران را دنبال نمی کنند.
استاد آرژانتینی دانشگاه قطر در پاسخ به سوالی درباره میزان تاثیرگذاری دور جدید تحریم های آمریکا علیه ایران اضافه کرد: طبیعتا تحریم های فعلی از نظر وزن و تاثیرگذاری با تحریم های قبلی آمریکا علیه ایران بسیار متفاوت است . در دوره جدید واشنگتن از سوی سایر کشورهای جهان و به ویژه کشورهای مهم آسیا و اتحادیه اروپا همراهی نمی شود و همین مسئله از اثرگذاری مد نظر کاخ سفید کاسته است .
وی با اشاره به تصمیم آمریکا برای معاف کردن 8 کشور از تحریم ها گفت: همین تصمیم یکی از دلایل مهمی است که نشان می دهد تحریم های آمریکا در دوره جدید اثرگذاری سابق را نخواهد داشت . معافیت ها قاعدتا تاثیر تحریم ها را کمتر می کند به نحوی که ممکن است به کمترین میزان هم برسد.
زاکارا تاکید کرد: اکنون اروپا و سایر کشورهای بزرگ مصرف کننده نفت مانند چین و هند نه تنها دنباله رو تحریم ها نیستند که در مواضع و سخنان خود حتی با آن مخالفت هم کرده اند و این مسئله می تواند همان میزان که به نفع ایران است، به ضرر تصمیم آمریکا در اعمال تحریم علیه ایران باشد.
استاد دانشکده مطالعات خلیج فارس دانشگاه قطر در ادامه با اشاره به تصمیم قبلی آمریکا که بارها از زبان ترامپ رییس جمهوری این کشور هم بیان شده بود مبنی بر به صفر رساندن صادرات نفت ایران ، گفت: در شرایط فعلی به هیچ وجه این خواسته ترامپ محقق نخواهد شد . وی اضافه کرد : در بدترین شرایط، ممکن است از 2 و نیم میلیون بشکه صادرات نفت ایران به یک میلیون بشکه در روز کاهش یابد که این امر با خواسته ترامپ در مغایرت کامل است و چون معلوم نیست سایر تولید کنندگان اوپک مانند عربستان قادر به تولید نفت برای جایگزینی صادرات ایران باشند، لذا می توان پیش بینی کرد که در آینده قیمت نفت افزایش یابد و در صورت تحقق این پیش بینی (افزایش قیمت نفت)، خسارت ناشی از کم شدن صادرات ایران جبران خواهد شد.
زاکارا در مورد مشوق های مالی اتحادیه اروپا به ایران برای حفظ 'برجام' هم گفت که این مشوق ها قطعا بی تاثیر نخواهند بود، اما در مورد جزییات باید تا زمان اجرایی شدن آن صبر کرد.
وی با اشاره به درخواست های مکرر مقامات آمریکایی برای مذاکره با ایران، افزود: در شرایط فعلی و با اقدامات آمریکا، مذاکره با این کشور امکان پذیر نیست، اما اگر در آینده قرار باشد اتفاقی بیفتد به نظر من باید از جانب واسطه هایی مانند عمان برای نزدیک شدن دیدگاههای تهران و واشنگتن اقدام شود.
زکارا در مورد واکنش احتمالی کشورهای منطقه خیلج فارس به اعمال تحریم های آمریکا علیه ایران هم اضافه کرد: معتقدم کشورهایی مانند قطر منافع راهبردی خود در ارتباط با ایران را به دلیل تحریم های آمریکا به خطر نخواهند انداخت، چنانکه شرکت 'قطر ایرویز' در واکنش به اعمال این تحریم ها اعلام کرده که به فعالیت های خود و ارتباط با ایران ادامه خواهد داد.
وی در مورد دوام آوری اقتصاد ایران در مقابل تحریم های آمریکا هم گفت: معتقدم اقتصاد ایران با همه مشکلات دوام خواهد آورد و تا زمانی که تقاضای جهانی برای نفت وجود داشته باشد، اقتصاد این کشور هم می تواند مقاومت کند.
استاد دانشگاه قطر با اشاره به سابقه تحریم های آمریکا علیه کشورهای مختلف افزود: مادامی که واشنگتن تحریم های یک جانبه خود علیه سایر کشورها را اعمال می کند ، با موفقیت همراه نیست . همیشه و در طول تاریخ میزان اثرگذاری تحریم های یک جانبه آمریکایی ها بسیار کمتر از میزان تاثیر تحریم های چند جانبه جهانی بوده است .