"افغانستان" جولانگاه 20 گروه تروریستی
به گزارش گروه بین الملل ، با وجود این آمار از گروههای تروریستی اما هنوز نهادی آمار دقیقی از برآورد نیروهای دشمن، تحلیلی از اهداف حملات و مناطق آسیب پذیر ارایه نکرده است.
افغانستان طی 18 سال حضور آمریکا و همپیمانانش در قالب نیروهای حمایت قاطع به بهانه مبارزه با تروریسم در آن، با چالش های روز افزونی مواجه است که شاید نبود نقشه راهبردی در جنگ و نداشتن آمار و اطلاعات دقیق از تروریست ها به عنوان دشمن، موفقیت در مبارزه را ناکام بگذارد.
در بیش از 10 سال گذشته حملات تروریستی با روش ها و ابزارهای مختلف علیه اهداف متفاوت به شکل های پیچیده و ساده در افغانستان رخ داده است که فقدان اطلاعات دقیق از تروریست ها و آشفتگی در آمارو ارقام و حتی تکرار اشتباهات قبلی و نداشتن تعریف روشن این روند مبارزه بر سختی این حملات افزوده است.
در هر جنگی داشتن اطلاعات درست و دقیق از دشمن چه از منظر نیروی انسانی و چه از نظر تجهیزات و ادوات و شناخت ظرفیت ها و تنوع راهکارهای احتمالی آنها برای امکان پیروزی یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.
در افغانستان اگر نگوئیم که هیچ آمار دستی از تروریست ها به عنوان دشمن، خاستگاه فرهنگی ، فکری و اجتماعی آنها، نقاط تمرکز آنها و روش های کارشان وجود ندارد، حداقل می توان گفت که تصویر روشنی از این اطلاعات پایه موجود نیست و اگر هم هست در دسترس نیروهای میدانی که باید از آن برای مقابله استفاده کنند نیست و در خوشبینانه ترین حالت این اطلاعات در دسترس رسانه ها قرار ندارد.
آن چه بر اساس 18 سال جنگ افغانستان جاری علیه تروریسم با حضور غربی ها به رهبری آمریکا در این کشور آشکار شده، این است که گروه های تروریستی مراکز امنیتی و نظامی، مساجد، تکایا، اماکن مقدس، مراکز آموزشی، ورزشگاه ها، تجمعات مردم اعم از اعتراضی به دولت یا هر اعتراض دیگر ، ستادهای انتخاباتی، نشست های محافظت شده و حتی در داخل خود نظامیان خارجی را در برنامه اهداف حملات خود دارند.
در این حملات از انواع شیوه های تهاجمی مانند حمله انتحاری، پرتاب راکت و خمپاره ، چسباندن بمب های مغناطیسی ؛ بمب گذاری و کار گذاشتن مین در جاده ها و منفجر کردن ابنیه ها و زیر ساخت ها استفاده می کنند.
اما با این همه شمار جنگجویان گروههای تروریستی فعال در افغانستان ، روشن نیست و مقامات هر کدام در هر زمان تعداد متفاوتی را اعلام می کنند که در واقع این که کدام یک درست یا نادرست است؛ برای مخاطب روشن نیست.
«هلال الدین هلال» معاون وزارت دفاع افغانستان به عنوان آخرین مقامی که بتازگی در این مورد سخن گفته آمار 50 هزار تروریست رادر قالب 21 گروه تروریستی در این کشور اعلام کرده است.
وی افزوده است که افغانستان مبدل به میدان جنگ مرکزی برای نمایندگان سازمان های مختلف تروریستی برای نفوذ در این منطقه شده است.
هلال گفته که در حال حاضر 21 سازمان تروریستی در افغانستان فعال هستند که شمار این تروریست ها به بیش از 50 هزارتن می رسد و از این جمله بیش از هشت هزار تن از گروههای تروریستی بین المللی هستند.
معاون وزارت دفاع افغانستان شمار جنگجویان طالبان را 38 هزار تن خوانده است اما در باره باقی تروریست ها که وی تمام آنها را بیش از 50 هزار تن اعلام کرده است، گزارشی نداده است.
زمیرکابلوف نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه برای افغانستان امسال در خبری مدعی شده بود که شمار جنگجویان داعش در افغانستان به بیش از 10 هزار تن می رسد.
اما «محمد رادمنش» معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان این برآورد را اشتباه خواند و در ششم تیر ماه امسال گفت که دو هزار جنگجوی داعش در بخشهای محدودی افغانستان فعالیت دارند که یک هزار و 500 تن آنها از سایر گروههایی مانند شبکه حقانی به داعش پیوسته اند.
«دولت وزیری» سخنگوی وزارت دفاع افغانستان هم در شش دی ماه سال گذشته گفته بود که شمار جنگجویان داعش در افغانستان در سال های گذشته بین شش تا هفت هزار تن بود اما با کشته ، بازداشت و زخمی شدن اعضا اکنون به صدها تن می رسند.
پیش از این دولت افغانستان شمار جنگجویان را متغیر برشمرده و گفته بود که شمار آنها در تابستان و زمستان متفاوت است زیرا شمار زیادی از آنها در فصل سرمای زمستان به پاکستان می روند.
دولت وزیری سخنگوی سابق وزارت دفاع افغانستان گفته بود که تعداد افراد طالبان در نهایت تا 45 هزار تن می رسند که در تابستان و زمستان شمار آنها متفاوت است.
در آخرین رویدادهای امنیتی در 26 مهر ماه امسال در استان «قندهار» افغانستان در یک نشست امنیتی درباره تأمین امنیت انتخابات مجلس این کشور که «اسکات میلر» فرمانده عمومی نظامیان خارجی مستقر در افغانستان هم حضور داشت، حمله تروریستی توسط محافظ استاندار رخ داد که در آن فرمانده پلیس «قندهار» و رئیس امنیت ملی کشته شدند و استاندار، فرمانده ارتش و رئیس بخش جنوب غرب زخمی شدند.
پس از چند روز رئیس عمومی امنیت ملی افغانستان اعلام کرد که مهاجم با شناسنامه جعلی و ضمانت شخصی به صف محافظان استاندار پیوسته بود و پنچ دقیقه پیش از حمله، با پاکستان تماس تلفنی برقرار کرده است که این بیانگر آن است که از پاکستان دستور گرفته بود.
هفته گذشته همچنین یک سرباز نیروی ویژه ارتش افغانستان در فرودگاه «شیندند» در استان «هرات» به نظامیان خارجی شلیک کرد که در آن یک سرباز آمریکایی کشته و دو تن دیگر زخمی شدند و مهاجم بازداشت و در اختیار نظامیان آمریکایی قرار داده شد.
این رویدادها نشان می دهد که دولت افغانستان در استخدام نیروهای خود و همچنین شناسایی عاملان نفوذی، اهداف ، راهبرد و طرح های تروریست ها اطلاعات لازم را در اختیار ندارد و بخش زیادی از اطلاعات آنها دقیق نیست.
«جاوید کوهستانی» آگاه نظامی و از بازنشستگان ارتش افغانستان براین باور است که اطلاعات دستگاه امنیتی افغانستان بیشتر متکی به اطلاعات نظامیان خارجی است و خود آنها اطلاعات درست و کاملی در اختیار ندارند.
وی گفت که فساد، نبود دلسوزی صادقانه افراد و اشراف نداشتن کامل اطلاعاتی باعث شده است که از حملات تروریستی و اهداف و تعداد تروریست ها با خبر نباشند.
کوهستانی شمار جنگجویان طالبان را 70 هزار نفر عنوان کرد و گفت که تنها در استان هلمند بین شش تا هشت هزار نیرو دارند و همچنین در استان های «بدخشان»، «قندوز»، «فراه»، «فاریاب»، «سرپل» در هر کدام بیشتر از سه هزار نیرو دارند.
به گفته کوهستانی طالبان که در حال حاضر 50 درصد خاک افغانستان را در اختیار دارند، قادر به جذب نیروی بیشتر نیز هستند اما دولت تدابیر و توان کافی برای جلوگیری از را ندارد.