ویروس فلج کودکان به کمک جهل در افغانستان قربانی می گیرد
به گزارش گروه بین الملل ، افغانستان، پاکستان و نیجریه از جمله کشورهایی هستند که هنوزهم میزبان ویروس فلج کودکان هستند و در افغانستان این بیماری که با عنوان «پولیو» شناخته می شود، سالانه شماری از کودکان را گرفتار خود می کند.
بر اساس گزارش های موجود در افغانستان در سال 2014 میلادی، پاکستان 306 مورد واقعه مثبت آلودگی به این ویروس را گزارش داد و در همان سال نیجریه یک هزار و 122 مورد ثبت شده داشت و افغانستان نیز در آن مقطع با 28 مورد بیماری تایید شده در آخر جدول بود.
سال جاری میلادی در پاکستان تعداد افراد مبتلا شده به ویروس فلج کودکان تنها چهار مورد گزارش شده و نیجریه موفق شده است این نرخ را به صفر برساند.
اما افغانستان با تداوم چهار دهه جنگ و ناامنی در آن با چالش های بزرگی در راه پیشرفت و توسعه دست به گریبان است و حتی در اجرای برنامه های متداولی مانند واکسیناسیون کودکان با موانعی روبرو است که جهل بلندترین آنهاست.
میر جان راسخ رئیس بخش مبارزه با بیماری فلج کودکان در وزارت بهداشت افغانستان روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا گفت که ناامنی مانع اصلی پیشرفت مبارزه با بیماری فلج در این کشور است.
وی گفت که گروه طالبان در مناطق تحت سلطه خود به کارمندان وزارت بهداشت در بخش واکسیناسیون دستور داده که از مراجعه خانه به خانه برای واکسن کودکان خودداری کنند و تنها حق دارند در مساجد مستقر شوند تا مردم به آنها مراجعه کنند.
راسخ گفت که طالبان به دلایل امنیتی اجازه واکسن به شکل خانه به خانه نمی دهند که این اقدام سبب بروز چالش بزرگی در راه مبارزه با بیماری های مهمی مانند فلج کودکان شده است.
به گفته وی در شیوه واکسن در مقابل هر خانه که در سنوات قبل اجرا می شد بیش از 95 درصد کودکان افغان واکسن دریافت کردند و بیماری فلج کودکان تقریبا مهار می شد اما با ممانعت طالبان پوشش واکسن از طریق مساجد به حدود 30 درصد جمعیت هدف کاهش یافته و مردم کمتر حاضر هستند که کودکان خود را از یک فاصله دور به مساجد بیآورند برای واکسن کردن.
رئیس مبارزه با بیماری فلج کودکان گفت که پایین بودن سطح اطلاعات و آگاهی مردم نیز به این مشکل افزوده است و در بسیاری روستاها این بزرگان خانواده ها هستند که از واکسینه شدن کودکان جلوگیری می کنند و تبلیغات منفی هم در روستاها علیه فعالیت های وزارت بهداشت و خود واکسن زدن کودکان توسط شماری از مخالفان دولت رایج است .
وی گفت که در سال میلادی جاری تاکنون تنها 16 مورد بیماری فلج کودکان ثبت شده است که آخرین مورد آن دو هفته پیش در شهرستان «نوزاد» در استان هلمند ثبت شد و پیش از آن نیز یک مورد در چهارم مهر ماه گذشته در منطقه «شوراندام» در شرق شهر «قندهار» گزارش شد که در آن یک دختر بچه دو ساله مبتلا شده بود.
راسخ اضافه کرد که امسال در قندهار هشت مورد، در هلمند دو مورد، در ارزگان یک مورد بیماری فلج کودکان ثبت شده است که بیشترین رقم ثبت شده در جنوب افغانستان یعنی در مرزهای مشترک با پاکستان شمرده می شود.
وی افزود که پس از جنوب ، این شرق افغانستان است که با ثبت پنج مورد فلج کودکان بیشتر آلودگی را نشان داده است که سه مورد آنها در استان شرقی «کنر» و دو مورد هم در استان «ننگرهار» ثبت شده است.
این مدیر بخش بهداشت افغانستان گفت که در دیگر بخش های کشور ویروس فلج کودکان ریشه کن شده است و سال گذشته تنها یک واقعه در استان «قندوز» در شمال افغانستان گزارش شد که آن هم مسافری از جنوب افغانستان بود و امسال هیچ مورد بیماری از این دست در شمال رخ نداده است.
راسخ افزود که در استان های جنوبی و شرقی افغانستان به علاوه این که برخی انواع ویروس فلج از پاکستان انتقال یافته است، در مناطق آلوده در آب های راکد هم این ویروس دیده شده که این منابع آلودگی موجب نگرانی هایی برای وزارت بهداشت افغانستان بوجود آورده است.
دولت افغانستان تاکنون برای جلوگیری از انتقال ویروس از مرزهای مشترکش با پاکستان طرح های زیادی را به اجرا گذاشته و امسال کودکان هنگام عبور و مرور از مرز دو کشور واکسن دریافت می کنند و این طرح باعث کاهش انتقال شده است اما هنوزهم در برخی مناطق افراد بدون نظارت تردد دارند.
از دیگر اقداماتی که انجام شده ، تلاش برای ارتقای سطح آگاهی مردم است تا خود خانواده ها در صورت جا ماندن کودکانشان از واکسن ، برای دریافت آن به بیمارستان ها مراجعه کنند.
به گفته مسئول مبارزه با فلج کودکان در وزارت بهداشت افغانستان، تیم هایی متشکل از بزرگان قوم و علمای دینی را در راستای این آموزش های فرهنگی بسیج شده اند تا به خانه های مردم در روستاهای دور و مساجد محل سکونت شان بروند و مردم را از خطرات بیماری فلج کودکان و راهکارهای ساده مبارزه با آن آگاه کنند.
راسخ افزود که بتازگی یک تعداد فتواهای علمای دینی را از مراجع معتبر داخلی و خارجی در قالب یک مجلد جمع آوری کرده ایم و بزودی آن را چاپ و منتشر خواهیم کرد تا برای توجیه مردم برای واکسن کردن کودکان استفاده شود.
پس از آن که شایع شد که «اسامه بن لادن» رهبر گروه تروریستی القاعد در مخفیگاهش در پاکستان به کمک پوشش مراجعین کارمندان وزارت بهداشت برای انجام واکسن توسط نظامیان آمریکایی شناسایی و سپس کشته شد ، گروه طالبان هم در افغانستان مراجعه این تیم های واکسیناسیون را محدود ساخت و مانع شد تا خانه به خانه کار خود را انجام دهند.