هدف جهانی دستیابی به گرسنگی صفر تا سال ٢٠٣٠، بدون توسعه مناطق روستایی امکان پذیر نیست
به گزارش گروه جامعه ، سیدحسن هاشمی در همایش روز جهانی غذا با بیان اینکه متاسفانه گرسنگی در سطح جهان به طور غم انگیزی در حال گسترش است، گفت: با توجه به ساختار قدرت در دنیای امروز و کارهایی که از این موجود دو پا سر میزند، دست یافتن به چنین افتخاری که همان به صفر رساندن گرسنگی است، بعید است.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه کره زمین قابلیت تامین غذای همه ما را دارد به شرطی آنکه تعهد جهانی برای دسترسی افراد به غذای مناسب محقق شود، خاطرنشان کرد: آمارها نشان میدهد که یک چهارم از کل موادغذایی که روزانه به عنوان ضایعات به هدر میرود، برای غذا دادن به کل افراد گرسنه دنیا کافی است، اما افسوس که جنگ، آب و هوا، اقتصاد و بی عدالتی نمونههایی از موانع دستیابی به گرسنگی صفر در جهان هستند.
هاشمی با بیان اینکه در دنیایی که مواد غذایی به اندازه تمام افراد تولید میشود، متاسفانه یک نهم مردم کره زمین در گرسنگی مزمن به سر میبرند، تصریح کرد: براساس گزارش فائو در سال ٢٠١٦، تعداد افراد در معرض گرسنگی ٣٨ میلیون نفر بیشتر از سال ٢٠١٥ بوده است و هر روز حدود ٨٠٠ میلیون نفر در معرض گرسنگی و مشکل تهیه غذای سالم هستند. بیش از نیمی از این افراد در کشورهای درگیر جنگ زندگی میکنند.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه زنان تقریبا ٦٠ درصد از گرسنگان جهان را تشکیل میدهند و حدود ٤٥ درصد از مرگ نوزادان نیز مرتبط با سوء تغذیه است، گفت: در حال حاضر، بازماندگان از رشد نیز، ١٥٥ میلیون نفر از کودکان زیر ٥ سال را تحت تاثیر قرار میدهد.
هاشمی با ابراز تاسف بر اینکه اغلب کشورهای دارای اقتصادهای بزرگ بیش از توجه به این موارد، در فکر مسائل اقتصادی خود از جمله فروش بیشتر سلاح و تجهیزات نظامی هستند، تصریح کرد: در سال ٢٠٥٠ میلادی بیش از ٦٥ درصد از مردم جهان در شهرها زندگی خواهند کرد، بنابراین نیاز به تامین مواد غذایی شهرهای در حال توسعه از الزامات سالهای آتی است.
وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه هدف جهانی دستیابی به گرسنگی صفر تا سال ٢٠٣٠ بدون توسعه مناطق روستایی امکان پذیر نیست، گفت: فائو (سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد) تخمین زده است که به منظور تغذیه مطلوب افراد تا سال ٢٠٥٠، میزان تولیدات کشاورزی باید حدود ٦٠ درصد افزایش یابد.
هاشمی با بیان اینکه ٨٠ درصد از افراد فقیر دنیا در مناطق روستایی که اشتغال آنها وابسته به امور کشاورزی، شیلات و جنگلداری است، زندگی میکنند، افزود: حمایت از این افراد و توسعه کسب و کار آنها در جهت کاهش سوء تغذیه، بهبود سیستمهای موادغذایی و ایجاد سلامتی با حفظ منابع طبیعی زمین، از جمله راهکارهای تامین امنیت غذایی در جهان است.
وزیر بهداشت در ادامه افزود: علاوه براین موارد، افزایش راندمان تولید موادغذایی، استفاده از بذر با مقاومت بالا، خشکسالی و بیماری، حذف آفتهای منابع غذایی پس از برداشت، بهره مندی از به روزترین تکنولوژیها و آموزشهای مربوطه و همکاری صنایع با دانشگاهها نیز در حصول نتیجه بهینه، مفید خواهد بود.
هاشمی فقر را عامل مستقیم سوء تغذیه دانست و اظهار داشت: افرادی که توان مالی تهیه موادغذایی سالم، یا به طورکلی موادغذایی را ندارند، بیشتر در معرض بیماری قرار دارند. براین اساس، زندگی سالم در نتیجه پیشرفت عدالت اجتماعی و اقتصادی میسر خواهد بود و علی رغم اینکه تلاشهای بسیاری در کشور ما انجام شده، اما هنوز در زمینه توسعه عدالت اجتماعی با ناکارآمدیهای جدی در این زمینه مواجه هستیم و اگر نگاهی به آسیبهای اجتماعی در کشور بیندازیم، بیشتر متوجه این ناکارآمدیها خواهیم شد.
وزیر بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود اشاره داشت: همکارانم در وزارت بهداشت با توجه به خط مشیها و هدف گذاریهای تعیین شده در سند چشم انداز بیست ساله نظام و سیاستهای کلی سلامت، ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری، برنامههای عملیاتی ارتقای سلامت جسمی و روانی آحاد شهروندان را طراحی کرده و امیدوارم با حمایت دولت و مجلس و نیز دولت و مجالس آینده تا سال ١٤٠٤، جایگاه مناسبی در منطقه به دست آوریم.
هاشمی گفت: طبیعی است برای دستیابی به این مهم، ساختارسازی و نهادسازی، نه به صورت موازی بلکه به صورت کارآمد در حوزه رفاه اجتماعی ضروری است.
وزیر بهداشت بیان داشت: در تولید یا عرضه محصولات سلامت محور از جمله مواد غذایی و آشامیدنی با توجه به ظرفیتهای موجود در داخل کشور، حمایت از تولید داخل در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی از اولویتهای وزارت بهداشت و به ویژه سازمان غذا و دارو است.
هاشمی توجه به بیماریهای غیر واگیر را نیز موضوعی دارای اهمیت دانست و گفت: امروز علاوه بر بیماریهایی که ممکن است از غذای ناسالم به انسان منتقل شود، بیماریهای ناشی از تغذیه نامناسب و یا سوء تغذیه، جوامع بشری را با مخاطره مواجه کرده است، بنابراین در دو زنجیره تولید و مصرف غذای سالم از مزرعه تا سفره، جدا از اینکه باید ایمنی و سلامت غذا رعایت شود، نحوه و میزان مصرف موادغذایی نیز دارای اهمیت است.
وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه هر یک از ما وظیفه داریم در هر روز از زندگی، برای حفظ سلامت خود، از برنامه غذایی مناسب بهره ببریم، گفت: اطلاع رسانی و کمک به ارتقای آگاهی مصرف کنندگان یکی از وظایف حائز اهمیت همه دستگاههای ذی ربط و رسانهها خصوصا رسانه ملی است.
هاشمی اجرای طرح کلی نشانگرهای رنگی تغذیهای را گامی بسیار موثر دانست که سازمان غذا و دارو با همکاری صنایع غذایی در حال اجرای آن هستند.
وزیر بهداشت با اشاره به اینکه روز جهانی غذا به عنوان یک روز نمادین برای گروهها و نهادهای فعال در زمینه غذا و بهانهای برای همگرایی و هم افزایی در راستای تحقق دستیابی آحاد مردم به غذای سالم و کافی در طول زندگی است، گفت: آرزو میکنم روزی گرسنگی در جهان حذف شده و به صفر برسد و در کشور عزیزمان، ایران، پراکندگی و موازی کاری دستگاههای اجرایی و حاکمیتی در حوزه ایمنی غذا با تشکیل سازمانی که متولی تغذیه و ایمنی غذا در کشور است، سامان پیدا کند.
هاشمی با تاکید بر اینکه متولی ایمنی غذایی ایرانیان باید از اختیارات و امکانات لازم برخوردار باشد، گفت: در حال حاضر، دستگاههایی مانند سازمان حفظ نباتات، دامپزشکی، غذا و دارو، سازمان ملی استاندارد، سازمان حفاظت محیط زیست، جهاد کشاورزی و سازمان شیلات و گمرک در زمینه ایمنی غذایی بدون هماهنگی کامل و تقسیم کار مشخص و قانونمند، فعالیتهایی را انجام میدهند، لذا باید نقشه راه و ماموریت جامع برای این کار تعریف کرد.
وزیر بهداشت در پایان با تاکید بر اینکه پس از گذشت حدود نیم قرن، باید قانون را با توجه به پیشرفتهایی که صورت گرفته مجدد بازنویسی کنیم، یادآور شد: در سی سال گذشته هر زمانی که صحبت از بازنگری قانون شده است، همه ترس آن را داشتند که قانون به مجلس برود و آنقدر دستکاری شود که همین قانون فعلی را نیز از دست بدهیم، لذا باید این موضوع را با همکاری نزدیکتر با مجلس شورای اسلامی و نمایندگان حل کنیم.