برنامهریزی سازمان انرژی اتمی برای تنوعبخشی به سبد انرژی کشور
خبرگزاری میزان - پژمان شیرمردی، معاون سازمان انرژی اتمی و مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوها با اشاره کاربردهای مختلف انرژی اتمی و به ویژه استفاده از پرتوها و تاثیر آن در زندگی امروز، گفت: در صنعت هستهای فصلی به نام کاربرد پرتوها به عنوان فناوری معجزهآسا در حل برخی مشکلات جامعه وجود دارد؛ مشکلاتی که میتواند در حوزههای بهداشت، امنیت غذایی، مسائل زیستمحیطی و صنعتی به وجود آید.
وی درباره کاربرد پرتوها در زمینه حل مشکلات در حوزههای گوناگون، اظهار کرد: یکی از این چالشهای بزرگ در دنیای امروز مربوط به امنیت غذایی است زیرا بر اساس برخی آمارهای منتشر شده اکنون حدود 800 میلیون نفر در دنیا با معضل گرسنگی مواجه هستند و همچنین بیش از 2 میلیارد نفر با چالش تامین غذا و به اندازه کافی در دسترس بودن آن مواجهاند که یک مشکل جدی در این زمینه به شمار میآید.
معاون سازمان انرژی اتمی افزود: هنگامیکه پرتوها با مواد غذایی یا بهصورت ویژه با محصولات کشاورزی برخورد میکنند، موجب حفظ کیفیت ماده غذایی در یک بازه زمانی طولانیتر میشوند؛ به این ترتیب میتوانیم با استفاده از پرتوها انبارمانی محصولات کشاورزی و کیفیت مواد غذایی را در یک بازه زمانی طولانی حفظ کنیم.
مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوها تصریح کرد: در این شیوه برخورد پرتوها میتواند میکروارگانیسمها یا دستهای از میکروبها را در مواد غذایی یا محصولات کشاورزی کاهش داده و یا به طور کل از بین ببرد؛ این مسئله در سطح بالاتر برای حشرات موجود در محصولات کشاورزی نیز به کار برده میشود؛ این پرتو در اصل تخم حشرات را از بین برده و اجازه نمیدهد محصول کشاورزی یا ماده غذایی مورد استفاده از بین برود و به این طریق ما به دنبال ابزاری برای تحویل مواد غذایی سالم به مردم عزیز کشورمان هستیم.
نحوه استفاده از پرتوها در حوزههای گوناگون
شیرمردی گفت: برای ما این امکان وجود دارد که دستگاههای پرتودهی را در کارخانههای تولید و بستهبندی مواد غذایی و نیز انبارها نصب کنیم؛ همچنین این امکان وجود دارد که دستگاههای پرتودهی در یک مکان مشخص نصب شوند و در آن مجموعه، محصول کشاورزی یا ماده غذایی با قرار گرفتن درون سبدهایی از درون دستگاه رد شود که به این شکل میتوانیم شاهد کاهش یا از بین رفتن میکروبها یا حشرات باشیم.
وی در مورد این که آیا این پرتودهیها سبب بروز مشکلاتی نظیر احتمال ابتلا به بیماری سرطان را ایجاد نمیکند، اظهار کرد: این موضوع سوال بسیاری از افراد جامعه است؛ حدود 70 سال است که شاهد بحث پرتودهی به مواد غذایی در جهان هستیم و سازمانهای بزرگی نظیر سازمان بهداشتی جهانی (WHO)، سازمان غذا و کشاورزی ملل (FAO) و آژانس بینالمللی انرژی اتمی این روش را تائید کردهاند و در این راستا در ایران نیز برای پرتودهی به مواد غذایی، 9 استاندارد تعریف کردهایم.
معاون سازمان انرژی اتمی ادامه داد: پرتودهی مواد غذایی یا محصولات کشاورزی استاندارد و روش خاص خود را دارد و با یک میزان مشخص از پرتوها، کاهش یا از بین بردن آفات و میکروبها برای حفظ محصول انجام میشود؛ به همین خاطر مسئله مهم این است که با رعایت استانداردها، شاهد حفظ سلامت محصولات غذایی باشیم؛ تمام این موارد محاسبات دقیق دارد و در حال حاضر سه سامانه از طریق سازمان انرژی اتمی در یزد، بناب و تهران مشغول به کار هستند و یک سامانه هم به زودی در قزوین راهاندازی خواهد شد؛ همچنین یک سامانه هم قرار است توسط بخش خصوصی و در چهارمحال و بختیاری مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
توجه ویژه بومیسازی تجهیزات پرتودهی
مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوها با بیان این که در سند 20 ساله سازمان انرژی اتمی به دنبال گسترش حوزه پرتوها با رویکرد تولید و تامین غذای سالم و همچنین صادرات هستیم، افزود: واقعیت این است که امروز یک محصول صادراتی باید استانداردهای صادرات محوری داشته باشد و در این مسیر یکی از حلقههای زنجیره تامین، بحث پرتودهی است.
شیرمردی تصریح کرد: در بحث سختافزاری و تجهیزات لازم برای پرتودهی دو رویکرد را دنبال میکنیم که یکی از این موارد، بومیسازی تجهیزات است؛ در بحث پرتودهی دو روش کلی وجود دارد که یکی از آنها استفاده از چشمه کبالت 60 است که با توجه به اینکه امکان تامین آن را در مقیاس بالا نداریم، میزان مورد نیاز از طریق واردات مرتفع میشود؛با این حال بقیه تجهیزات این سامانه به صورت بومی ساخته میشود.
وی ادامه داد: رویکرد دیگر پرتوهای الکترون است که توانایی ساخت آن را در داخل داریم. نگاه ما در این مورد و در سازمان انرژی اتمی این است که از طریق درگیر کردن شرکتهای دانشبنیان این تجهیزات بومیسازی شوند.
برنامهریزی سازمان در تنوعبخشی به سبد انرژی کشور
معاون سازمان انرژی اتمی در مورد تولید برق از طریق انرژی هستهای و نیز احداث نیروگاه 300 مگاواتی اتمی در منطقه دارخوین گفت: امروز در دنیا کشوری میتواند از اقتدار سخن بگوید که از تنوع تامین انرژی در حوزه صنعت خود بهره ببرد.
وی افزود: در این راستا انرژی هستهای یک انرژی پاک و پایدار محسوب میشود که کمک فراوانی به محیط زیست میکند، زیرا سالانه میلیاردها تن گازهای کربنی با وارد شدن به محیط زیست موجب آلوده شدن آن میشوند؛ استفاده از سوختهای فسیلی یکی از چالشهای بزرگی است که اکنون در دنیا وجود دارد به این منظور تامین انرژی از انرژی هستهای یکی از راهبردهای سازمان در تنوعبخشی به سبد انرژی کشور است؛ نیروگاه اتمی بوشهر در سال 1390 راهاندازی شد و اضافه شدن ایران به جرگه 32 کشور دارای نیروگاههای اتمی یک اتفاق بسیار ارزشمند است.
شیرمردی ادامه داد: با راهاندازی این راکتور از سال 1390 و تاکنون بیش از 88 میلیون بشکه نفت صرفهجویی شده که اتفاق بزرگی به شمار میآید؛ این در حالی است که انتقاد میشد که چرا باید به سمت انرژی هستهای برویم که بسیار پرهزینه است اما حالا با گذشت 11 سال این میزان بشکه نفت را صرفهجویی کردهایم که مبلغ آن معادل دو برابر هزینه ساخت نیروگاه بوشهر است.
مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوها تصریح کرد: نیروگاه بوشهر هماکنون در مدار قرار دارد و به شبکه سراسری برق وصل است؛ به این ترتیب هر نیروگاهی که احداث میشود به شبکه، برق تزریق میکند بهطوریکه هم اکنون نیروگاه بوشهر به طور میانگین 1000 مگاوات تولید برق دارد؛ این مسئله جزو افتخارات کشور است که باوجود سختترین تحریمها توانستهایم یکی از کشورهای دارای راکتور اتمی برای تولید برق باشیم.
- بیشتر بخوانید:
- معاون سازمان انرژی اتمی: تولیدات رادیو دارویی علاوه بر تامین نیاز داخلی به خارج از کشور صادر میشوند
- معاون سازمان انرژی اتمی: کیتهای غربالگری را به عنوان یکی از نیازهای اساسی تولید کردیم
معاون سازمان انرژی اتمی با اشاره به این که بر اساس تاکید رئیس سازمان انرژی اتمی در سند چشمانداز 20ساله سازمان باید به سمت سهم 20 درصدی در سبد انرژی برویم؛ خاطرنشان کرد: در این زمینه نگاهی سریع برای تنوعبخشی داریم، بهگونهای که نیروگاه دارخوین با تاکید بر بومیسازی راکتورهای اتمی ساخته میشود.
وی افزود: در بحث راکتورهای هستهای باید به سمتی حرکت کنیم که دانش فنی کامل ساخت را به دست آوریم، زیرا امروز تنوع سبد انرژی برای ما مهم است؛ در همین زمینه لازم است به شرکتهای دانشبنیان که در حوزه مکانیک و الکترونیک فعالیت دارند، توجه شود و از ظرفیت آنها در بومیسازی استفاده کنیم.
معاون سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: همانطور که پیش از این هم اشاره شد، بحث این که چرا با توجه به وجود نیروگاههای فسیلی به سمت انرژی هستهای رفتهایم، بارها تکرار شده است اما در این حوزه باید به یک نکته مهم توجه داشت؛ ما موظف به صیانت از منابع فسیلی برای آینده، حفظ محیط زیست و رعایت پروتکلهای زیستمحیطی برای زیاد نشدن مواد کربنی هستیم؛ به این منظور لازم است حتما به دنبال تکنولوژیهای جدید باشیم و تولید برق از طریق انرژی هستهای یک انرژی پایدار و پاک محسوب میشود که این مهم برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است؛ در سازمان انرژی اتمی و در مسیر توسعه باید از ظرفیتهای خوب انرژی در دنیا استفاده کنیم که یکی از این بخشها، انرژی هستهای است.
بهرهگیری از آبسنگین در درمان بیماریها
شیرمردی در مورد بهرهگیری از آبسنگین در درمان بیماریها گفت: آبسنگین همان آب معمولی بوده که هیدروژن آن دارای نوترون است؛ فرمول آب در حالت معمول دو اتم اکسیژن و یک هیدروژن دارد که اگر یک هیدروژن نوتروندار جایگزین هیدروژن آب معمولی باشد، آبسنگین میشود؛ در طبیعت به ازای هر 6700 مولکول آبی که وجود دارد، یکی از آنها، آبسنگین است.
وی افزود: آبسنگین از آب معمولی جداسازی میشود؛ آبسنگین دارای خواص فیزیکی، دمای متفاوت جوش و انجماد است که کاربردهای بسیاری دارد؛ یکی از کاربردها استفاده در راکتورهای هسته ای به عنوان کند کننده نوترون است.
معاون سازمان انرژی اتمی در پایان گفت: رسانههای غربی با نگاه بدبینی به این فناوری موجود در کشورمان نگاه میکنند؛ اما علاوه بر استفاده در راکتورها، آبسنگین در حوزه سلامت و صنعت دارای کاربردهای زیادی است و در این راستا موفق به تولید کیتهای غربالگری نوزادان در کشور شدهایم و به مردم عزیزمان قول میدهیم که برای رفاه آنها از تمام توان خود برای بهرهگیری از ظرفیتهای مناسب هستهای در کشور استفاده کنیم.
انتهای پیام/