وصیت نامه تملیکی
خبرگزاری میزان - وصیت نامه تملیکی، سندی است که فرد، به موجب آن، مال یا اموال خود را به صورت رایگان، برای بعد از مرگش، به دیگری، تملیک میکند و از نکات نحوه تنظیم نمونه وصیت نامه تملیکی به صورت خود نوشت، این است که فرد حتما باید، تاریخ تنظیم را درج کرده و ذیل آن را امضا کند.
بر اساس قانون مدنی و قانون امور حسبی، هر فرد میتواند، در دوران حیات، با ابزار وصیت و با کمک تنظیم انواع وصیت نامه، به صورت محضری، خود نوشت یا رسمی، در خصوص امور و اموال پس از مرگ خود، تعیین تکلیف نماید و بدین ترتیب، از اختلافات پس از مرگ در تقسیم ارث، بکاهد.
با توجه به اینکه اغلب افراد، با تنظیم یک وصیت نامه تملیکی، در خصوص اموال پس از مرگ خود، تعیین تکلیف کرده و مال خود را برای پس از مرگ، به دیگری، مجانا، تملیک میکنند و از آنجا که نفوذ این وصیت نامه، صرفا در صورتی است که قواعد آن، به درستی رعایت گردد، ضروری است از نکات و نحوه تنظیم نمونه وصیت نامه تملیکی، مطلع بود.
وصیت نامه تملیکی به چه نوع وصیت نامهای گفته میشود؟
قانون گذار، نهاد حقوقی وصیت را در قانون مدنی، مورد پیش بینی، قرار داده، تا افراد بتوانند، با انجام این عمل، در خصوص اموال و امور پس از مرگ خود، تعیین تکلیف کنند؛ این وصیت، میتواند، به صورت تملیکی یا عهدی باشد.
برای تعریف وصیت نامه تملیکی، ابتدا باید، به ماده ۸۲۶ قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، مراجعه کرد و تعریف وصیت تملیکی را مورد بررسی قرار داد و پس از آن، گفت که مقصود از وصیت نامه چیست. قانون گذار، در ماده فوق الذکر، در خصوص چیستی وصیت تملیکی، مقرر میدارد:
«وصیت تملیکی، عبارت است از اینکه کسی، عین یا منفعتی را از مال خود، برای زمان بعد از فوتش، به دیگری، مجانا، تملیک کند… وصیت کننده موصی، کسی که وصیت تملیکی به نفع او شده است، موصی له، مورد وصیت، موصی به و کسی که به موجب وصیت عهدی، ولی بر مورد ثلث یا بر صغیر قرار داده میشود، وصی نامیده میشود.»
بنابراین، چنانچه کسی، با وصیت کردن، مالی از اموال خود را، برای زمان بعد از مرگش، به صورت رایگان، به مالکیت دیگری، در آورد، وصیت تملیکی، محقق شده است. وصیت نامه نیز که میتواند، به صورت وصیت نامه دستی یا خودنوشت، رسمی و سری، تنظیم شود، یک سند است که هر شخص میتواند، وصیت تملیکی خود را در آن، مکتوب نماید و بدین ترتیب، در خصوص اموال باقی مانده بعد از مرگ خود، تعیین تکلیف کند.
با توجه به مقدمات مذکور، در پاسخ به این پرسش که وصیت نامه تملیکی چیست؟ باید گفت، وصیت نامه تملیکی، سندی است که فرد، به موجب آن، وصیت خود را مکتوب کرده و مال یا اموال خود را به صورت رایگان، برای بعد از مرگش، به دیگری، تملیک میکند.
نحوه تنظیم نمونه متن وصیت نامه تملیکی
نحوه تنظیم نمونه متن وصیت نامه تملیکی، به صورت دستی، بدین صورت خواهد بود که اولا، فرد باید، با خط خود، اقدام به نوشتن وصیت نامه تملیکی کرده، ثانیا، باید، در آن، تاریخ دقیق تنظیم وصیت نامه را با ذکر روز، ماه و سال، درج کند؛ ثالثا، باید، ذیل آن را امضا نماید.
وصیت نامه رسمی یا محضری: وصیت نامه رسمی یا محضری، وصیت نامهای است که با مراجعه فرد، به دفاتر اسناد رسمی، تنظیم شده و از همین رو، دارای اعتبار اسناد رسمی میباشد و نمیتوان، نسبت به آن، ادعای انکار و یا تردید کرد.
نحوه تنظیم نمونه وصیت نامه تملیکی، به صورت محضری یا رسمی، بدین صورت است که فرد، باید با در دست داشتن مدارک هویتی، در کمال صحت عقل و بلوغ و با اختیار، به دفترخانه، مراجعه کرده و پس از تنظیم وصیت مورد نظر وی، توسط محضردار، ذیل آن را امضا نماید.
وصیت نامه سری: وصیت نامه سری، وصیت نامهای است که صرفا، اشخاص با سواد، قادر به تنظیم آن هستند و چنانچه شخص با سوادی که قادر به صحبت نیست، بخواهد اقدام به تنظیم آن، کند، باید آن را به خط خود، در حضور محضردار، نوشته و محضردار نیز، صحت آن را تایید کند.
نحوه تنظیم نمونه وصیت نامه تملیکی، به صورت سری، بدین صورت خواهد بود که فرد باسواد، در صورتی که قادر به صحبت کردن است، میتواند، آن را با خط خود یا دیگری، بنویسد، اما در صورت با سواد بودن و عدم قدرت تکلم، حتما باید، به خط خود فرد و در حضور محضردار، تنظیم گردد، سپس، وصیت کننده، باید ذیل آن را شخصا، امضا زده و آن را در اداره ثبت محل اقامت خود یا در هر محل دیگری که در آیین نامه وزارت دادگستری تعیین شده، به امانت بگذارد.
انتهای پیام/