عواملی که جان افراد با سابقه بیمار قلبی را به خطر میاندازد/غذاهای ضد پیری که سالها به عمرتان اضافه میکنند/کدام روغنها برای سلامت شما بهترین و بدترین هستند؟
اگر میخواهید بدانید علائم پوکی استخوان در آقایان چیست و اینکه کدام غذاها ضدپیری هستند و به عمرتان اضافه میکنند حتما بسته سلامت امروز را بخوانید.
خبرگزاری میزان -
راه پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی
دبیر انجمن توانبخشی قلبی و عروقی ادامه داد: با برنامههای صحیح بهداشتی میتوان از وقوع اولیه این بیماری پیشگیری کرد و در صورتی که فرد مبتلا به این بیماری شد باید جمعیت هدف را تحت پوشش خدمات توانبخشی قرار داد تا از شیوع مجدد این بیماری در آنها پیشگیری کرد.وی عنوان کرد: عدم توجه به موضوع پیشگیری سبب شده بسیاری از بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی و عروقی پس از انجام اقدامات درمانی همچون آنژیوپلاستی و جراحی قلب مجدد دچار این مشکل شده و این مسئله ضرورت توجه به موضوع پیشگیری را نشان میدهد.ترکان خاطرنشان کرد: مشکلاتی همچون چربی و فشارخون بالا، استعمال سیگار، چاقی، عدم تحرک و نداشتن شرایط روحی مناسب، چون استرس و تنشهای عصبی سبب میشود که فردی که سابقه بیماری قلبی و عروقی داشته مجدد در معرض بروز این بیماری باشد.وی گفت: پزشکان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی وپزشکی ورزشی، فیزیوتراپیستها، روانشناسان، متخصصان قلب، متخصصان تغذیه و ... از جمله گروههایی هستند که در کار گروهی مشترک و منسجم در توانبخشی قلبی همیاری دارند.دبیر انجمن توانبخشی قلبی و عروقی گفت: بیحرکتی و کم تحرکی از شایعترین علتها و ریزفاکتورهای خطر در مورد بیماریهای قلبی و عروقی به ویژه در مردان جوان با سن میانگین ۴۵ سال است.ترکان گفت: انجام ورزشهای مناسب برای بیماران مبتلا به مشکلات قلبی و عروقی تحت نظر پزشک و با اصول صحیح باید انجام گیرد تا شاهد کاهش احتمال مجدد این مشکل در میان این قشر باشیم.
سندروم زندگی نشسته چیست؟
وی اضافه کرد: متاسفانه سندرم زندگی نشسته مهمترین دلیل وقوع بیماریهای قلبی است این به این معنا اشت که بی تحرکی و فرم زندگی شهری بدون فعالیت و ورزش دلیل شیوع بالای بیماریهای قلبی در ایران است، همت جامعه پزشکی تغییر این ساختار به زندگی فعال و با نشاط همراه با تغدیه صحیح است.
کمبود ویتامین دی
داشتن سطوح پایین ویتامین دی مسلماً نشانهای از پوکی استخوان نیست، ولی میتواند یکی از عوامل ابتلا به آن و کاهش تراکم استخوان باشد. به همین دلیل کارشناسان اصرار دارند که مردان به ویژه مردان بالای ۵۰ سال سطوح ویتامین دی بدن خود را به طور منظم چک کنند. استفاده از مکملهای روزانه ویتامین دی و قرارگیری کافی در معرض نور خورشید، مشکل کمبود ویتامین دی را جبران میکند.
شکستن ناخنها به راحتی
ناخنهای ضعیف و شکننده میتوانند نشانهای از ابتلا به پوکی استخوان چه در مردان و چه در زنان باشند. با توجه به نقش احیاکننده سلولی کلسیم میتوان گفت که این ماده معدنی نقش مهمی در سلامت پوست و ناخنها دارد. اگر بدن کلسیم کافی نداشته باشد مشکلاتی مانند خشکی پوست یا بروز ترک پوستی و همچنین شکنندگی ناخنها غیرقابل اجتناب میشود. اگر با این مشکلات مواجه شدهاید، نیاز دارید سطح کلسیم بدنتان را چک کنید.
کوتاهی قد
گرچه با افزایش سن به ویژه از میانسالی به بعد کوتاه شدن قد روندی طبیعی است، اما ابتلا به پوکی استخوان این روند را تا حد زیادی تسریع میکند. اگر کوتاه شدن قد بیش از ۲.۵ سانتیمتر باشد ممکن است این موضوع نشان دهنده ابتلا به پوکی استخوان باشد.
مشکلات لثه
اولین نشانه قابل رویت تخریب استخوانها در دهان شما قابل مشاهده است و آن هم با کاهش بافت لثهها. در واقع کاهش تراکم استخوان میتواند منجر به تحلیل لثهها شود. به همین جهت افراد با سابقه خانوادگی ابتلا به پوکی استخوان باید برای بررسی سلامت دندانها مراجعات مکرر به دندانپزشک داشته باشند.
دیابت و پیش دیابت: افراد مبتلا به دیابت دو برابر بیشتر احتمال دارد به بیماریهای قلبی یا سکته مغزی مبتلا شوند و این را موسسه ملی بهداشت ایالات متحده اعلام کرده است. سطح گلوکز بالا به طور مزمن میتواند به رگهای خونی صدمه بزند و فرد را در معرض حمله قلبی قرار دهد. البته این فقط دیابت نیست که افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی را به همراه دارد، قرار گرفتن در مرحله پیش دیابت و یا اختلال تحمل گلوکز نیز همین خطر را به دنبال دارد. پس کسانی که مبتلا به این دو حالت هستند، باید از لحاظ جسمی فعال باشند، سیگار نکشند، و وزن خود را در حد پایین نگه دارند.
اندومتریوز: این وضعیت نیز خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. علت این است که اندومتریوز با التهاب مزمن همراه است و سبب ایجاد استرس اکسیداتیو و افزایش سطوح چربی در بدن میشود.
اختلال تیروئید: هایپرتیروئیدیسم و هیپوتیروئیدیسم به معنانی پرکاری و کم کاری تیروئید هر دو باعث بروز بیماریهای قلبی میشوند. هیپر تیروئیدیسم منجر به نامنظم شدن ضربان قلب میشود و در هیپوتیروئیدیسم نیز کلسترول افزایش مییابد. خبر خوب این است که درمان اختلال تیروئید میتواند منجر به محافظت از قلب شود.
گفتنی است، شناخت نقش کبد در تولید انرژی مشخص میکند که چگونه کبد ناسالم میتواند سبب احساس خستگی شود. کبد نقش عمدهای در تولید انرژی برای بدن دارد. همانطور که میدانید، کبد کلوگز را به کلیگوژن تبدیل میکند و برای استفاده بعدی بدن ذخیره میکند.نتایج مطاعات نشان میدهند استراحت ناکافی و خوابیدن در بازه کوتاهی در سب نیز باعث بروز کبد چرب میشود و میل افراد را به خورن مواد غذایی چرب و پر کالری افزایش میدهد.
وی با بیان اینکه شدت، تعدد و خصوصیات سردردها در افراد مختلف متفاوت است، اظهار کرد: مدت زمان این سردرد چهار تا ۷۲ ساعت است و معمولا با خوابیدن فروکش میکند. تهوع، استفراغ و حساسیت به نور و صدا از علایم شایع این بیماری است. بعضی از بیماران مبتلا به میگرن ترجیح میدهند در محلی ساکت و تاریک بخوابند.شجاعی افزود: برای تشخیص سردردهای میگرنی نیاز به معاینه نورولوژیکی دارد. در فردی که با علائم مشخص مراجعه میکند نیاز به تصویربرداری از مغز نیست.این متخصص مغز و اعصاب بیان کرد: تغییرات هومونی، استرس، سیگار، مشروبات الکلی، کم خوابی یا افزایش خواب، تماس با نورهای روشن یا فلورسانت، بعضی داروها مانند داروهای پیشگیری از بارداری و بوهای قوی مانند عطرها و بنزین، تغییرات آب و هوایی، ضربه به سر و روزه داری از عوامل زمینه ساز شروع سردردهای میگرنی است.وی بیان کرد: کافئین، شکلات، غذاهای حاوی تیرامین (پنیر مانده) سوسیس، کالباس، غذاهای کنسرو شده و آماده، بادام زمینی، سویا، ترشی، سرکه و بعضی میوهها (مرکبات و موز) از جمله مواد غذایی هستند که مصرف آنها در بیماران مبتلا به میگرن توصیه نمیشود و باعث شروع سردردهای میگرنی میشود.شجاعی با اشاره به اینکه درمان میگرن شامل درمانهای غیردارویی و دارویی است، افزود: درمان غیردارویی شامل اجتناب از بروز عوامل زمینه ساز و درمان دارویی شامل درمان در مرحله حاد برحسب شدت سردرد و پاسخ بیمار به داروها و نیز درمان پیشگیرانه برای کاهش فرکانس و شدت حملات میگرنی و بهبود کیفیت زندگی است.وی تصریح کرد: استفاده از مسکنها بویژه مسکنهای ترکیبی بیش از دو عدد در هفته ممکن است منجر به افزایش سردردها شود.
انسان دیر زمانی است که در تلاش برای یافتن اکسیر جوانی و راز زندگی طولانی مدت گزینههای مختلفی را مد نظر قرار داده و روشهای مختلفی را امتحان کرده است. یکی از موارد تاثیرگذار در مبارزه با نشانههای افزایش سن و کسب طول عمر هر چه بیشتر رژیم غذایی افراد است.رعایت یک رژیم غذایی سالم همانند یک راز سر به مهر نیست بلکه توصیهای همیشگی محسوب میشود که البته بسیاری از ما آن را نادیده میگیریم. مواد غذایی که روزانه و به طور مرتب مصرف میکنیم میتوانند نقشی تاثیرگذار در افزایش طول عمر ما داشته باشند. بر همین اساس، در ادامه این مطلب قصد داریم برخی از بهترین مواد غذایی ضد پیری که میتوانند چندین سال به طول عمر شما اضافه کنند را معرفی کنیم.
نخود سبز
نخود سبز را به هر شکلی که مصرف کنید؛ در سوپ، سالاد، به صورت پوره و ...، برای سلامتیتان فوق العاده مفید است. به طور کل خوردن ِ. حبوبات سبز و زرد (مانند لپه) بصورت پخته شده بخشی از رژیم غذایی مدیترانهای است که میتواند روند پیری سلولها را کُند کند. فیبر و آنتی اکسیدانهای موجود در این حبوبات، قدرت ضد پیری دارند.
گردو
خوردن دانهها و مغزها یکی از بهترین کارهایی است که برای سلامتتان میتوانید انجام دهید. افرادی که سه بار در هفته یا بیشتر آجیل میخورند، مخصوصا گردو، دو تا سه سال به عمرشان اضافه میکنند. گردودوستها به میزان چشمگیری از ریسک ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی خود کم میکنند که دو تا از بزرگترین عاملهای مرگ و میر با افزایش سن است. البته هوشیار باشید که طبق یافتههای مطالعهای، بادام زمینی یا کره بادام زمینی از جهت افزودن به طول عمر فوایدی ندارند.
پروتئینهای گیاهی
نگران نباشید، نمیخواهیم توصیه کنیم استیک و کباب و ... را با پروتئینهای گیاهی جایگزین کنید؛ بلکه کافیست یکی دو روز در هفته را بدون گوشت سر کنید! افزودن منابع گیاهی پروتئین به رژیم غدایی میتواند طول عمرتان را بیشتر کند، مخصوصا اگر دچار مشکلات کلیوی باشید. غذاهایی مانند کینوآ، برنج، لوبیا، سویا و ... تقریبا به اندازهی یک وعده گوشت، پروتئین دارند و ضمنا فیبر، ویتامینها و مواد معدنی بیشتری نیز به بدنتان میرسانند.
هویج
هویج یکی از بهترین نمونههای غذای سالم است، اما آیا میدانستید که خوردن هویج نه تنها سالها به عمرتان اضافه میکند بلکه زیباترتان هم میکند؟ مطالعهای نشان داده کاروتنوئیدهایی که عامل رنگ نارنجی درخشان هویج هستند میتوانند پروسهی پیری را کُند کرده و شما را جذابتر کنند.
ساردین
اسیدهای چرب امگا ۳ در افزایش طول عمر واقعا قدرتمندند و کمک میکنند از ریسک بیماریهای قلبی و دیابت کم کنید. هر چند این ترکیبات جادویی را در انواع ماهیهای چرب میتوانید پیدا کنید، اما یکی از بهترین، اما کم شهرتترین منابع امگا ۳، ساردین است. فقط یک وعده ساردین میتواند نیمی از نیاز روزانهی شما به امگا ۳ و تقریبا ۴۰۰ درصد از نیاز روزانهی شما به ویتامین B۱۲ را تامین کند که مادهی مغذی مهم دیگری برای افزایش طول عمر است. ضمنا ماهی ساردین به علت جثهی بسیار ریزی که دارد احتمال آلوده شدنش به سموم، کمتر از ماهیهای بزرگتری، چون تُن و سالمون است.
نارگیل
داشتن رژیم غذایی سرشار از چربیهای سالم که شامل اسیدهای چرب زنجیره متوسط موجود در نارگیل هم میشود میتواند با محافظت از DNA در برابر آسیب، سالها به عمرتان اضافه کند.
سیب زمینی شیرین
سیب زمینی شیرین شاید چیزی نباشد که به حضور آن در رژیم غذایی خود زیاد اهمیت بدهید، اما اگر قصد دارید عمرتان را بیشتر کنید بهتر است این کار را بکنید، چون محققان گزارش کردهاند که رنگ جذاب سیب زمینی شیرین حاوی مقدار زیادی آنتوسیانین است؛ ترکیبی که از ریسک سرطان کم کرده و طول عمر را زیاد میکند.
شکلات
شکلات یکی از لذیذترین خوردنیهاست که حتما با فواید بینظیرش هم آشنا هستید، اما امروزه دانشمندان میگویند برای طول عمر نیز مفید است. شکلات منبع خوبی از رزوراتول است؛ آنتی اکسیدانی که میتواند پیری سلولها را متوقف کند. برای بهره بردن از فواید شکلات، حتما نوه تلخ و تیره آن را انتخاب کنید، بدون هیچ قند و چربی اضافی.
انار
دانههای ترش و شیرین و یاقوتی رنگ انار علاوه بر زیبا بودن واقعا اعجازانگیزند! دانشمندان کشف کردهاند که اورنیتین مولکولی موجود در انار است توسط میکروبها در روده به صورتی در میآید که به سلولهای عضله این قدرت را میدهد تا از خود در برابر علتهای اصلی پیری محافظت کنند.
کم خوری
یکی از بحث انگیزترین تحقیقاتی که در علم تغذیه انجام شده دریافته بهترین شیوهای که برای افزودن به سالهای عمرتان میتوانید در پیش بگیرید، زیاد نخوردن است. محققان دریافتهاند آدمها، حیوانات و حتی کرمهایی که تحت رژیمهای غذایی کمک کالری قرار گرفتهاند نسبت به سایرین، تقریبا ۴۰ درصد طولانیتر عمر کردهاند. البته باید توجه داشته باشید که تمام مدت گرسنگی کشیدن هم خوب نیست.
روغنها همچنین میتوانند منبع خوبی از چربیهای سالم باشند. در حالی که مصرف برخی چربیها باعث افزایش سلامت میشود، مصرف انواع دیگر، خطر ابتلا به کلسترول بد و بیماریهای قلبی را افزایش میدهد:
روغن آووکادو: سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع است و میتواند کلسترول را در محدوده سالم نگه دارد و جذب برخی مواد مغذی را افزایش دهد. روغن آووکادو از بهترین روغنها برای پخت و پز است و حتی برای سرخ کردن مواد غذایی نیز میتوان از آن استفاده کرد.
روغن کنجد: از این نوع روغن نیز میتوان برای سرخ کردن مواد غذایی استفاده کرد. در کشورهای آسیایی بیشتر از روغن کنجد در پخت و پز و سرخ کردن غذاها بهره میبرند.
روغن زیتون: یک عنصر اساسی از رژیم غذایی مدیترانهای است و برای پخت انواع غذاها مورد استفاده قرار میگیرد. روغن زیتون منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا ۳ برای کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی، کاهش التهاب، و کاهش کلسترول بد است.
روغن کانولا: در سال ۲۰۰۶ میلادی، سازمان غذا و داروی آمریکا اعلام کرد مصرف روغن کانولا در پخت و پز مواد غذایی حتی ایمنتر از روغن زیتون است؛ بخصوص در مورد غذاهایی که نیاز به درجه حرارت بالا برای پخته شدن دارند. مصرف این نوع روغن نیز خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهد.
روغن کتان: منبع خوبی از اسید آلفالینولئیک؛ یکی از سه اسید چرب امگا ۳ است. شما نیاز به مصرف امگا ۳ از طریق رژیم غذایی دارید، زیرا بدن شما نمیتواند آن را به تنهایی تولید کند. اسیدهای چرب امگا ۳ همانطور که گفته شد، باعث کاهش التهاب میشوند و خطر ابتلا به سرطان را نیز کاهش میدهند. روغن کتان همچنین میتواند باعث کاهش علائم آرتریت شود. توجه کنید که روغن کتان نباید در معرض حرارت قرار گیرد و بهتر است از آن برای تهیه غذاهای سرد مانند سالادها استفاده کنید.
روغن هسته انگور: چربی اشباع شده کمی دارد و یک انتخاب سالم برای پخت و پز غذاها محسوب میشود.
روغن نارگیل: از آن دسته روغن هاست که باید با احتیاط مورد استفاده قرار گیرد. روغن نارگیل حاوی چربیهای اشباع است البته نه به خطرناکی چربی اشباعی که در گوشت قرمز وجود دارد و منجر به انسداد شریانها میشود. با این حال توصیهها بر این است که کسانی که دچار کلسترول بالا هستند، از مصرف این روغن اجتناب کنند.
روغن پالم: این نوع روغن نیز حاوی چربی اشباع است و به گفته کارشناسان انجمن دیابت آمریکا، کسانی که در معرض خطر بیماریهای قلبی هستند و یا دیابت دارند، باید از مصرف آن خودداری کنند.
به گزارش خبرنگار گروه فضای مجازی ،فرزانه ترکان دبیر انجمن توانبخشی قلبی و عروقی اظهار داشت: اولین علت مرگ و میر بیشتر جوامع دنیا بیماریهای قلبی و عروقی است و در کشور ما نیز اولین علت مرگ و میر بیماریهای قلبی و عروقی قرار دارد.وی افزود: آمار بالای بیماریهای قلبی و عروقی و مرگ ناشی از آن و نیز شیوع سن پایین ابتلا به این بیماری در مردان ایرانی ضرورت توجه به امر پیشگیری اولیه و ثانویه از بیماریهای قلبی و عروقی را نشان میدهد.
راه پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی
دبیر انجمن توانبخشی قلبی و عروقی ادامه داد: با برنامههای صحیح بهداشتی میتوان از وقوع اولیه این بیماری پیشگیری کرد و در صورتی که فرد مبتلا به این بیماری شد باید جمعیت هدف را تحت پوشش خدمات توانبخشی قرار داد تا از شیوع مجدد این بیماری در آنها پیشگیری کرد.وی عنوان کرد: عدم توجه به موضوع پیشگیری سبب شده بسیاری از بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی و عروقی پس از انجام اقدامات درمانی همچون آنژیوپلاستی و جراحی قلب مجدد دچار این مشکل شده و این مسئله ضرورت توجه به موضوع پیشگیری را نشان میدهد.ترکان خاطرنشان کرد: مشکلاتی همچون چربی و فشارخون بالا، استعمال سیگار، چاقی، عدم تحرک و نداشتن شرایط روحی مناسب، چون استرس و تنشهای عصبی سبب میشود که فردی که سابقه بیماری قلبی و عروقی داشته مجدد در معرض بروز این بیماری باشد.وی گفت: پزشکان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی وپزشکی ورزشی، فیزیوتراپیستها، روانشناسان، متخصصان قلب، متخصصان تغذیه و ... از جمله گروههایی هستند که در کار گروهی مشترک و منسجم در توانبخشی قلبی همیاری دارند.دبیر انجمن توانبخشی قلبی و عروقی گفت: بیحرکتی و کم تحرکی از شایعترین علتها و ریزفاکتورهای خطر در مورد بیماریهای قلبی و عروقی به ویژه در مردان جوان با سن میانگین ۴۵ سال است.ترکان گفت: انجام ورزشهای مناسب برای بیماران مبتلا به مشکلات قلبی و عروقی تحت نظر پزشک و با اصول صحیح باید انجام گیرد تا شاهد کاهش احتمال مجدد این مشکل در میان این قشر باشیم.
سندروم زندگی نشسته چیست؟
وی اضافه کرد: متاسفانه سندرم زندگی نشسته مهمترین دلیل وقوع بیماریهای قلبی است این به این معنا اشت که بی تحرکی و فرم زندگی شهری بدون فعالیت و ورزش دلیل شیوع بالای بیماریهای قلبی در ایران است، همت جامعه پزشکی تغییر این ساختار به زندگی فعال و با نشاط همراه با تغدیه صحیح است.
علائم پوکی استخوان در آقایان
سابقه وجود بیماری در خانواده، سابقه استفاده ممتد از داروهای کورتیکواستروئید، استعمال دخانیات، استفاده از روش زندگی بدون ورزش و تحرک کافی، مصرف زیاد الکل و کافئین، اختلالات دستگاه گوارش، ورزش کمتر از حد معمول، کمبود هورمون تستوسترون، فعالیت بیش از حد غده تیروئید و ... از عوامل خطر ابتلا به پوکی استخوان در هر دو جنس است.
اخبار مربوط به پوکی استخوان در مردان همگی بد نیستند. با رعایت عادتهای بهداشتی صحیح مانند اصلاح رژیم غذایی، انجام ورزش و نگه داشتن وزن در حد طبیعی، میتوان خطر از بین رفتن استخوان و شکستگیها را کاهش داد. بسیاری از مردان آمریکایی روزانه به مقدار کافی کلسیم مصرف نمیکنند. باید به این افراد یادآور شد که روزانه به ۱۲۰۰ میلیگرم کلسیم نیاز دارند. ویتامین دی نیز برای استحکام استخوانها نیاز است و مردان باید روزانه ۱۰ تا ۲۰ میکروگرم (۴۰۰ تا ۸۰۰ واحد بینالمللی) مصرف کنند.
درد عضله و گرفتگی عضلات
درد عضلانی همراه با گرفتگی عضلات میتواند نشانهای از کاهش تراکم استخوان در هر دو جنس باشد. در واقع بسیاری از افراد قادر به تشخیص درد عضلات ناشی از کاهش تراکم استخوانها نیستند. به همین دلیل مراجعه به موقع به پزشک و کشف جزئیات این دردها اهمیت بیشتری پیدا میکند.
مشکل در حرکت
اغلب کارشناسان سلامت توصیه میکنند که بزرگسالان حداقل در روز ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط داشته باشند. اما این کار برای مردانی که در آستانه ابتلا به پوکی استخوان هستند، کمی دشوار به نظر میرسد. اگر شما برای انجام فعالیتهای فیزیکی به دلیل درد در کمر و یا مفاصل دچار مشکل هستید، زمان آن رسیده که برای تشخیص ابتلا به پوکی استخوان به پزشک مراجعه کنید. برخوردهای اولیه با این دردها به مدیریت درد و کنترل پوکی استخوان در آینده کمک میکند.
سابقه وجود بیماری در خانواده، سابقه استفاده ممتد از داروهای کورتیکواستروئید، استعمال دخانیات، استفاده از روش زندگی بدون ورزش و تحرک کافی، مصرف زیاد الکل و کافئین، اختلالات دستگاه گوارش، ورزش کمتر از حد معمول، کمبود هورمون تستوسترون، فعالیت بیش از حد غده تیروئید و ... از عوامل خطر ابتلا به پوکی استخوان در هر دو جنس است.
اخبار مربوط به پوکی استخوان در مردان همگی بد نیستند. با رعایت عادتهای بهداشتی صحیح مانند اصلاح رژیم غذایی، انجام ورزش و نگه داشتن وزن در حد طبیعی، میتوان خطر از بین رفتن استخوان و شکستگیها را کاهش داد. بسیاری از مردان آمریکایی روزانه به مقدار کافی کلسیم مصرف نمیکنند. باید به این افراد یادآور شد که روزانه به ۱۲۰۰ میلیگرم کلسیم نیاز دارند. ویتامین دی نیز برای استحکام استخوانها نیاز است و مردان باید روزانه ۱۰ تا ۲۰ میکروگرم (۴۰۰ تا ۸۰۰ واحد بینالمللی) مصرف کنند.
درد عضله و گرفتگی عضلات
درد عضلانی همراه با گرفتگی عضلات میتواند نشانهای از کاهش تراکم استخوان در هر دو جنس باشد. در واقع بسیاری از افراد قادر به تشخیص درد عضلات ناشی از کاهش تراکم استخوانها نیستند. به همین دلیل مراجعه به موقع به پزشک و کشف جزئیات این دردها اهمیت بیشتری پیدا میکند.
مشکل در حرکت
اغلب کارشناسان سلامت توصیه میکنند که بزرگسالان حداقل در روز ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط داشته باشند. اما این کار برای مردانی که در آستانه ابتلا به پوکی استخوان هستند، کمی دشوار به نظر میرسد. اگر شما برای انجام فعالیتهای فیزیکی به دلیل درد در کمر و یا مفاصل دچار مشکل هستید، زمان آن رسیده که برای تشخیص ابتلا به پوکی استخوان به پزشک مراجعه کنید. برخوردهای اولیه با این دردها به مدیریت درد و کنترل پوکی استخوان در آینده کمک میکند.
کمبود ویتامین دی
داشتن سطوح پایین ویتامین دی مسلماً نشانهای از پوکی استخوان نیست، ولی میتواند یکی از عوامل ابتلا به آن و کاهش تراکم استخوان باشد. به همین دلیل کارشناسان اصرار دارند که مردان به ویژه مردان بالای ۵۰ سال سطوح ویتامین دی بدن خود را به طور منظم چک کنند. استفاده از مکملهای روزانه ویتامین دی و قرارگیری کافی در معرض نور خورشید، مشکل کمبود ویتامین دی را جبران میکند.
شکستن ناخنها به راحتی
ناخنهای ضعیف و شکننده میتوانند نشانهای از ابتلا به پوکی استخوان چه در مردان و چه در زنان باشند. با توجه به نقش احیاکننده سلولی کلسیم میتوان گفت که این ماده معدنی نقش مهمی در سلامت پوست و ناخنها دارد. اگر بدن کلسیم کافی نداشته باشد مشکلاتی مانند خشکی پوست یا بروز ترک پوستی و همچنین شکنندگی ناخنها غیرقابل اجتناب میشود. اگر با این مشکلات مواجه شدهاید، نیاز دارید سطح کلسیم بدنتان را چک کنید.
کوتاهی قد
گرچه با افزایش سن به ویژه از میانسالی به بعد کوتاه شدن قد روندی طبیعی است، اما ابتلا به پوکی استخوان این روند را تا حد زیادی تسریع میکند. اگر کوتاه شدن قد بیش از ۲.۵ سانتیمتر باشد ممکن است این موضوع نشان دهنده ابتلا به پوکی استخوان باشد.
مشکلات لثه
اولین نشانه قابل رویت تخریب استخوانها در دهان شما قابل مشاهده است و آن هم با کاهش بافت لثهها. در واقع کاهش تراکم استخوان میتواند منجر به تحلیل لثهها شود. به همین جهت افراد با سابقه خانوادگی ابتلا به پوکی استخوان باید برای بررسی سلامت دندانها مراجعات مکرر به دندانپزشک داشته باشند.
این افراد در معرض بیماری قلبی هستند
سن، داشتن سابقه خانوادگی بیماری قلبی، سیگار، کلسترول بالا، یا فشار خون بالا، چاقی و ... همگی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. ولی عوامل خطر کمتر شناخته شدهای نیز در این میان وحود دارند که شناسایی آنها به حفظ سلامت قلب کمک میکند:
اختلالات خود ایمنی: بیماریهای خود ایمنی مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید زمانی اتفاق میافتند که سیستم ایمنی بدن به بافتهای سالم به اشتباه حمله میکند. این فرایند باعث بروز التهاب مزمن و سخت شدن عروق و شریانها میشود و بیماریهای قلبی را به همراه دارد. اگر شما مبتلا به هر کدام از بیماریهای خود ایمنی هستید، با پزشک تان در مورد نحوه محافظت از سلامت قلب مشورت کنید.
سن، داشتن سابقه خانوادگی بیماری قلبی، سیگار، کلسترول بالا، یا فشار خون بالا، چاقی و ... همگی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. ولی عوامل خطر کمتر شناخته شدهای نیز در این میان وحود دارند که شناسایی آنها به حفظ سلامت قلب کمک میکند:
اختلالات خود ایمنی: بیماریهای خود ایمنی مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید زمانی اتفاق میافتند که سیستم ایمنی بدن به بافتهای سالم به اشتباه حمله میکند. این فرایند باعث بروز التهاب مزمن و سخت شدن عروق و شریانها میشود و بیماریهای قلبی را به همراه دارد. اگر شما مبتلا به هر کدام از بیماریهای خود ایمنی هستید، با پزشک تان در مورد نحوه محافظت از سلامت قلب مشورت کنید.
دیابت و پیش دیابت: افراد مبتلا به دیابت دو برابر بیشتر احتمال دارد به بیماریهای قلبی یا سکته مغزی مبتلا شوند و این را موسسه ملی بهداشت ایالات متحده اعلام کرده است. سطح گلوکز بالا به طور مزمن میتواند به رگهای خونی صدمه بزند و فرد را در معرض حمله قلبی قرار دهد. البته این فقط دیابت نیست که افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی را به همراه دارد، قرار گرفتن در مرحله پیش دیابت و یا اختلال تحمل گلوکز نیز همین خطر را به دنبال دارد. پس کسانی که مبتلا به این دو حالت هستند، باید از لحاظ جسمی فعال باشند، سیگار نکشند، و وزن خود را در حد پایین نگه دارند.
اندومتریوز: این وضعیت نیز خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. علت این است که اندومتریوز با التهاب مزمن همراه است و سبب ایجاد استرس اکسیداتیو و افزایش سطوح چربی در بدن میشود.
اختلال تیروئید: هایپرتیروئیدیسم و هیپوتیروئیدیسم به معنانی پرکاری و کم کاری تیروئید هر دو باعث بروز بیماریهای قلبی میشوند. هیپر تیروئیدیسم منجر به نامنظم شدن ضربان قلب میشود و در هیپوتیروئیدیسم نیز کلسترول افزایش مییابد. خبر خوب این است که درمان اختلال تیروئید میتواند منجر به محافظت از قلب شود.
اگر زیاد میخوابید از کبدتان غافل نشوید
افرادی که زود احساس خستگی میکنند و با وجود خواب کافی صبحها به سختی از خواب بیدار میشود به احتمال زیاد دچار بیماریهای کبدی هستند.بررسیها نشان میدهند استراحت و کبد ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند و اگر فرد در صورت خواب و استراحت کافی پس از ساعاتی کار کردن احساس کسالت و خستگی زیادی میکند دچار نوعی نارسایی کبدی میباشد.
افرادی که زود احساس خستگی میکنند و با وجود خواب کافی صبحها به سختی از خواب بیدار میشود به احتمال زیاد دچار بیماریهای کبدی هستند.بررسیها نشان میدهند استراحت و کبد ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند و اگر فرد در صورت خواب و استراحت کافی پس از ساعاتی کار کردن احساس کسالت و خستگی زیادی میکند دچار نوعی نارسایی کبدی میباشد.
گفتنی است، شناخت نقش کبد در تولید انرژی مشخص میکند که چگونه کبد ناسالم میتواند سبب احساس خستگی شود. کبد نقش عمدهای در تولید انرژی برای بدن دارد. همانطور که میدانید، کبد کلوگز را به کلیگوژن تبدیل میکند و برای استفاده بعدی بدن ذخیره میکند.نتایج مطاعات نشان میدهند استراحت ناکافی و خوابیدن در بازه کوتاهی در سب نیز باعث بروز کبد چرب میشود و میل افراد را به خورن مواد غذایی چرب و پر کالری افزایش میدهد.
علائمی که میگوید شما میگرن دارید
دکتر مهسا شجاعی متخصص مغز و اعصاب اظهار کرد: پس از سن ۴۰ سالگی، شدت و تعداد عود سردردهای میگرنی معمولا کاهش مییابد. سردرد میگرنی به صورت سردرد یک طرفه با شدت متوسط و ماهیت ضرباندار است که با فعالیت بدنی شدید تظاهر مییابد.
دکتر مهسا شجاعی متخصص مغز و اعصاب اظهار کرد: پس از سن ۴۰ سالگی، شدت و تعداد عود سردردهای میگرنی معمولا کاهش مییابد. سردرد میگرنی به صورت سردرد یک طرفه با شدت متوسط و ماهیت ضرباندار است که با فعالیت بدنی شدید تظاهر مییابد.
وی با بیان اینکه شدت، تعدد و خصوصیات سردردها در افراد مختلف متفاوت است، اظهار کرد: مدت زمان این سردرد چهار تا ۷۲ ساعت است و معمولا با خوابیدن فروکش میکند. تهوع، استفراغ و حساسیت به نور و صدا از علایم شایع این بیماری است. بعضی از بیماران مبتلا به میگرن ترجیح میدهند در محلی ساکت و تاریک بخوابند.شجاعی افزود: برای تشخیص سردردهای میگرنی نیاز به معاینه نورولوژیکی دارد. در فردی که با علائم مشخص مراجعه میکند نیاز به تصویربرداری از مغز نیست.این متخصص مغز و اعصاب بیان کرد: تغییرات هومونی، استرس، سیگار، مشروبات الکلی، کم خوابی یا افزایش خواب، تماس با نورهای روشن یا فلورسانت، بعضی داروها مانند داروهای پیشگیری از بارداری و بوهای قوی مانند عطرها و بنزین، تغییرات آب و هوایی، ضربه به سر و روزه داری از عوامل زمینه ساز شروع سردردهای میگرنی است.وی بیان کرد: کافئین، شکلات، غذاهای حاوی تیرامین (پنیر مانده) سوسیس، کالباس، غذاهای کنسرو شده و آماده، بادام زمینی، سویا، ترشی، سرکه و بعضی میوهها (مرکبات و موز) از جمله مواد غذایی هستند که مصرف آنها در بیماران مبتلا به میگرن توصیه نمیشود و باعث شروع سردردهای میگرنی میشود.شجاعی با اشاره به اینکه درمان میگرن شامل درمانهای غیردارویی و دارویی است، افزود: درمان غیردارویی شامل اجتناب از بروز عوامل زمینه ساز و درمان دارویی شامل درمان در مرحله حاد برحسب شدت سردرد و پاسخ بیمار به داروها و نیز درمان پیشگیرانه برای کاهش فرکانس و شدت حملات میگرنی و بهبود کیفیت زندگی است.وی تصریح کرد: استفاده از مسکنها بویژه مسکنهای ترکیبی بیش از دو عدد در هفته ممکن است منجر به افزایش سردردها شود.
غذاهای ضد پیری که سالها به عمرتان اضافه میکنند
انسان دیر زمانی است که در تلاش برای یافتن اکسیر جوانی و راز زندگی طولانی مدت گزینههای مختلفی را مد نظر قرار داده و روشهای مختلفی را امتحان کرده است. یکی از موارد تاثیرگذار در مبارزه با نشانههای افزایش سن و کسب طول عمر هر چه بیشتر رژیم غذایی افراد است.رعایت یک رژیم غذایی سالم همانند یک راز سر به مهر نیست بلکه توصیهای همیشگی محسوب میشود که البته بسیاری از ما آن را نادیده میگیریم. مواد غذایی که روزانه و به طور مرتب مصرف میکنیم میتوانند نقشی تاثیرگذار در افزایش طول عمر ما داشته باشند. بر همین اساس، در ادامه این مطلب قصد داریم برخی از بهترین مواد غذایی ضد پیری که میتوانند چندین سال به طول عمر شما اضافه کنند را معرفی کنیم.
نخود سبز
نخود سبز را به هر شکلی که مصرف کنید؛ در سوپ، سالاد، به صورت پوره و ...، برای سلامتیتان فوق العاده مفید است. به طور کل خوردن ِ. حبوبات سبز و زرد (مانند لپه) بصورت پخته شده بخشی از رژیم غذایی مدیترانهای است که میتواند روند پیری سلولها را کُند کند. فیبر و آنتی اکسیدانهای موجود در این حبوبات، قدرت ضد پیری دارند.
گردو
خوردن دانهها و مغزها یکی از بهترین کارهایی است که برای سلامتتان میتوانید انجام دهید. افرادی که سه بار در هفته یا بیشتر آجیل میخورند، مخصوصا گردو، دو تا سه سال به عمرشان اضافه میکنند. گردودوستها به میزان چشمگیری از ریسک ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی خود کم میکنند که دو تا از بزرگترین عاملهای مرگ و میر با افزایش سن است. البته هوشیار باشید که طبق یافتههای مطالعهای، بادام زمینی یا کره بادام زمینی از جهت افزودن به طول عمر فوایدی ندارند.
پروتئینهای گیاهی
نگران نباشید، نمیخواهیم توصیه کنیم استیک و کباب و ... را با پروتئینهای گیاهی جایگزین کنید؛ بلکه کافیست یکی دو روز در هفته را بدون گوشت سر کنید! افزودن منابع گیاهی پروتئین به رژیم غدایی میتواند طول عمرتان را بیشتر کند، مخصوصا اگر دچار مشکلات کلیوی باشید. غذاهایی مانند کینوآ، برنج، لوبیا، سویا و ... تقریبا به اندازهی یک وعده گوشت، پروتئین دارند و ضمنا فیبر، ویتامینها و مواد معدنی بیشتری نیز به بدنتان میرسانند.
هویج
هویج یکی از بهترین نمونههای غذای سالم است، اما آیا میدانستید که خوردن هویج نه تنها سالها به عمرتان اضافه میکند بلکه زیباترتان هم میکند؟ مطالعهای نشان داده کاروتنوئیدهایی که عامل رنگ نارنجی درخشان هویج هستند میتوانند پروسهی پیری را کُند کرده و شما را جذابتر کنند.
ساردین
اسیدهای چرب امگا ۳ در افزایش طول عمر واقعا قدرتمندند و کمک میکنند از ریسک بیماریهای قلبی و دیابت کم کنید. هر چند این ترکیبات جادویی را در انواع ماهیهای چرب میتوانید پیدا کنید، اما یکی از بهترین، اما کم شهرتترین منابع امگا ۳، ساردین است. فقط یک وعده ساردین میتواند نیمی از نیاز روزانهی شما به امگا ۳ و تقریبا ۴۰۰ درصد از نیاز روزانهی شما به ویتامین B۱۲ را تامین کند که مادهی مغذی مهم دیگری برای افزایش طول عمر است. ضمنا ماهی ساردین به علت جثهی بسیار ریزی که دارد احتمال آلوده شدنش به سموم، کمتر از ماهیهای بزرگتری، چون تُن و سالمون است.
نارگیل
داشتن رژیم غذایی سرشار از چربیهای سالم که شامل اسیدهای چرب زنجیره متوسط موجود در نارگیل هم میشود میتواند با محافظت از DNA در برابر آسیب، سالها به عمرتان اضافه کند.
سیب زمینی شیرین
سیب زمینی شیرین شاید چیزی نباشد که به حضور آن در رژیم غذایی خود زیاد اهمیت بدهید، اما اگر قصد دارید عمرتان را بیشتر کنید بهتر است این کار را بکنید، چون محققان گزارش کردهاند که رنگ جذاب سیب زمینی شیرین حاوی مقدار زیادی آنتوسیانین است؛ ترکیبی که از ریسک سرطان کم کرده و طول عمر را زیاد میکند.
شکلات
شکلات یکی از لذیذترین خوردنیهاست که حتما با فواید بینظیرش هم آشنا هستید، اما امروزه دانشمندان میگویند برای طول عمر نیز مفید است. شکلات منبع خوبی از رزوراتول است؛ آنتی اکسیدانی که میتواند پیری سلولها را متوقف کند. برای بهره بردن از فواید شکلات، حتما نوه تلخ و تیره آن را انتخاب کنید، بدون هیچ قند و چربی اضافی.
انار
دانههای ترش و شیرین و یاقوتی رنگ انار علاوه بر زیبا بودن واقعا اعجازانگیزند! دانشمندان کشف کردهاند که اورنیتین مولکولی موجود در انار است توسط میکروبها در روده به صورتی در میآید که به سلولهای عضله این قدرت را میدهد تا از خود در برابر علتهای اصلی پیری محافظت کنند.
کم خوری
یکی از بحث انگیزترین تحقیقاتی که در علم تغذیه انجام شده دریافته بهترین شیوهای که برای افزودن به سالهای عمرتان میتوانید در پیش بگیرید، زیاد نخوردن است. محققان دریافتهاند آدمها، حیوانات و حتی کرمهایی که تحت رژیمهای غذایی کمک کالری قرار گرفتهاند نسبت به سایرین، تقریبا ۴۰ درصد طولانیتر عمر کردهاند. البته باید توجه داشته باشید که تمام مدت گرسنگی کشیدن هم خوب نیست.
کدام روغنها برای سلامت شما بهترین و بدترین هستند؟
روغنها همچنین میتوانند منبع خوبی از چربیهای سالم باشند. در حالی که مصرف برخی چربیها باعث افزایش سلامت میشود، مصرف انواع دیگر، خطر ابتلا به کلسترول بد و بیماریهای قلبی را افزایش میدهد:
روغن آووکادو: سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع است و میتواند کلسترول را در محدوده سالم نگه دارد و جذب برخی مواد مغذی را افزایش دهد. روغن آووکادو از بهترین روغنها برای پخت و پز است و حتی برای سرخ کردن مواد غذایی نیز میتوان از آن استفاده کرد.
روغن کنجد: از این نوع روغن نیز میتوان برای سرخ کردن مواد غذایی استفاده کرد. در کشورهای آسیایی بیشتر از روغن کنجد در پخت و پز و سرخ کردن غذاها بهره میبرند.
روغن زیتون: یک عنصر اساسی از رژیم غذایی مدیترانهای است و برای پخت انواع غذاها مورد استفاده قرار میگیرد. روغن زیتون منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا ۳ برای کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی، کاهش التهاب، و کاهش کلسترول بد است.
روغن کانولا: در سال ۲۰۰۶ میلادی، سازمان غذا و داروی آمریکا اعلام کرد مصرف روغن کانولا در پخت و پز مواد غذایی حتی ایمنتر از روغن زیتون است؛ بخصوص در مورد غذاهایی که نیاز به درجه حرارت بالا برای پخته شدن دارند. مصرف این نوع روغن نیز خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهد.
روغن کتان: منبع خوبی از اسید آلفالینولئیک؛ یکی از سه اسید چرب امگا ۳ است. شما نیاز به مصرف امگا ۳ از طریق رژیم غذایی دارید، زیرا بدن شما نمیتواند آن را به تنهایی تولید کند. اسیدهای چرب امگا ۳ همانطور که گفته شد، باعث کاهش التهاب میشوند و خطر ابتلا به سرطان را نیز کاهش میدهند. روغن کتان همچنین میتواند باعث کاهش علائم آرتریت شود. توجه کنید که روغن کتان نباید در معرض حرارت قرار گیرد و بهتر است از آن برای تهیه غذاهای سرد مانند سالادها استفاده کنید.
روغن هسته انگور: چربی اشباع شده کمی دارد و یک انتخاب سالم برای پخت و پز غذاها محسوب میشود.
روغن نارگیل: از آن دسته روغن هاست که باید با احتیاط مورد استفاده قرار گیرد. روغن نارگیل حاوی چربیهای اشباع است البته نه به خطرناکی چربی اشباعی که در گوشت قرمز وجود دارد و منجر به انسداد شریانها میشود. با این حال توصیهها بر این است که کسانی که دچار کلسترول بالا هستند، از مصرف این روغن اجتناب کنند.
روغن پالم: این نوع روغن نیز حاوی چربی اشباع است و به گفته کارشناسان انجمن دیابت آمریکا، کسانی که در معرض خطر بیماریهای قلبی هستند و یا دیابت دارند، باید از مصرف آن خودداری کنند.
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای منتشر می شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *