بیشترین تعداد دشت‌های ممنوعه در استان فارس

4:00 - 29 شهريور 1397
کد خبر: ۴۵۳۳۳۴
دسته بندی: اقتصاد ، اقتصاد ایران
بررسی‌ها نشان می‌دهد استان‌های فارس با ۹۰ دشت، بیشترین دشت‌های ممنوعه و ممنوعه بحرانی را به خود اختصاص داده است.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، با توجه به اُفت سطح آب‌های زیرزمینی در برخی از دشت ها، اجازه حفر چاه جدید داده نمی‌شود و از طرفی برداشت‌ها باید طبق قوانین تعیین شده صورت گیرد که به این دشت ها، دشت ممنوعه گفته می‌شود.

در دشت‌های ممنوعه بحرانی سطح آب زیرزمینی با افت بیشتری همراه بوده به طوریکه از این دشت ها حتی از چاه‌هایی که مجوز دارند با احتیاط و به اندازه‌های تعیین شده استفاده می‌شود.

 این نکته حائز اهمیت است که وضعیت این دشت‌ها را نمی‌توان به حالت اولیه بازگرداند و فقط با اتخاذ تدابیر حفاظتی می‌توان از بدتر شدن اوضاع این دشت‌ها جلوگیری کرد.

در این میان تداوم خشکسالی، افت بارندگی‌ها و تبعات ناشی از کم‌آبی و بی‌آبی در کشور باعث شده تا از میان ۶۰۹ دشت کشور، بالغ بر ۳۹۰ دشت با وضعیت ممنوعه و ممنوعه بحرانی روبرو شوند که از این تعداد ۲۵۵ دشت در شرایط ممنوعه و ۱۳۵ دشت نیز در وضعیت ممنوعه بحرانی قرار گرفته‌است.

لازم به ذکر است که هرگونه توسعه بهره‌برداری از منابع آب‌های زیرزمینی در دشت‌های یاد شده ممنوع است.

همچنین ادامه فشار به منابع زیرزمینی موجب شده است تا کسری تجمعی آبخوان‌های زیرزمینی کشور به ۱۳۰ میلیارد مترمکعب برسد که حدود ۱۰۶ میلیارد مترمکعب از این کسری در طی ۲۰ سال اخیر اتفاق افتاده است و هر ساله نیز رقمی در حدود ۶ میلیارد مترمکعب به کسری مخازن زیرزمینی کشور اضافه می‌شود.

در حال حاضر اضافه برداشت چاه‌های مجاز از منابع زیرزمینی به حدود پنج میلیارد مترمکعب و برداشت از چاه‌های غیرمجاز به حدود هفت میلیارد مترمکعب رسیده است که ادامه این روند باعث شده است تا بیش از ۹۰ درصد پتانسیل منابع آب زیرزمینی کشور در دشت‌های ممنوعه قرار بگیرد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد استان‌های فارس با ۹۰ دشت، کرمان با ۳۷ دشت، خراسان‌رضوی با ۳۳ دشت، اصفهان با ۲۶ دشت و خراسان‌جنوبی با ۲۵ دشت در صدر استان‌های دارای بیشترین دشت‌های ممنوعه و ممنوعه بحرانی قرار گرفته‌اند.

ناصر حیدری پوری معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان جنگل‌ها چندی پیش خاطر نشان کرد: در ۶۲۷ حوزه که طرح‌های ابخیزداری در حال اجراست در ۳۲۰شهرستان از ۴۲۰ شهرستان توانسته ایم عملیات تعریف کنیم که بخش عمده‌ای از دشت‌های بحرانی را در سال ۹۷ تحت پوشش طرح‌های آبخیز داری قرار داده است.

گفتنی است استان‌های خراسان رضوی با یک میلیارد و ۸۵ میلیون مترمکعب، کرمان با ۸۱۳ میلیون مترمکعب، فارس با ۵۵۱ میلیون مترمکعب، اصفهان با ۳۲۰ میلیون مترمکعب و یزد با ۲۹۶ میلیون مترمکعب درصدر استان‌های دارای بیشترین میزان کسری مخزن آبخوان‌های زیرزمینی قرار گرفته‌اند.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *