شکاف عمیق در خاندان سلطنتی عربستان؛ احتمالا ملک سلمان قدرت را از پسرش بازپس بگیرد
پایگاه میدل ایست مانیتور در گزارشی نوشته است که شکاف در حلقه درونی خاندان سلطنتی عربستان و محاسبات نادرست محمد بن سلمان، چشم انداز ۲۰۳۰ این کشور را در معرض خطر جدی قرار داده است.
به گزارش گروه بین الملل ؛ پایگاه میدل ایست مانیتور در گزارشی با استناد به اطلاعاتی که اخیرا نشریه الخلیج منتشر کرده، نوشته است که این احتمال وجود دارد که بخشهایی از درون خاندان حاکم عربستان سعودی برنامههای مدرنیزاسیون کشور را کنار بگذارند. این روزنامه عرب اعلام کرد که شکاف در حلقه درونی خاندان سلطنتی و محاسبات نادرست محمد بن سلمان، چشم انداز ۲۰۳۰ این کشور را در معرض خطر جدی قرار داده است.
این گزارش با اشاره به تفاوتهای عمده بین پادشاه کنونی عربستان و پسرش، مینویسد: سلمان مجبور است سلطنت را از پسرش پس بگیرد تا بیش از این آسیب نبیند. الخلیج از لغو برنامه خصوصی سازی آرامکو، برنامه بزرگ طرح نوسازی بن سلمان به عنوان تلاش برای نشان دادن قدرت حاکم اشاره میکند. این امر در واقع سیلی پادشاه سعودی به پسرش بود.
این گزارش میگوید: تناقضات میان سیاست داخلی و خارجی عربستان سعودی از زمان ظهور بن سلمان، مبین گشوده شدن درهای اختلاف و جنگ در خاندان سلطنتی است. نشانه دیگر اختلاف نظر در دیدگاهها و سیاست در خاندان حاکم در اظهارات احمد بن عبدالعزیز شاهزاده سعودی و برادر ملک سلمان دیده میشود که وفاداری خود به رژیم را با اعلام دوری و برائت از سیاستهای برادر و برادرزاده اش زیر سوال برد.
در ویدئویی بی سابقه که از مکالمه شاهزاده احمد با معترضان در لندن منتشر شد، نظرات وی سبب بالا گرفتن بحث و اختلافات بسیاری شد و و احمد را در صف مخالفان بالقوه خاندان حاکم قرار داد و او را مجبور به صدور بیانیهای روشن کرد.
شاهزاده احمد در کلیپ تقریبا دو دقیقهای از معترضین سوال میکند که چرا به جای برادر و برادرزاده اش از او و سایر اعضای خانواده سلطنتی شکایت دارند. "خانواده باید با آنها چه کند؟ برخی افراد خاص مسئول هستند ... پادشاه و ولیعهد." شاهزاده احمد بعدا مجبور شد تا نظرات خود را برای نشان دادن آنچه اتحاد میان خانواده خواند، در بیانیهای اعلام کند.
این گزارش ادامه میدهد که شکاف درون خانواده سلطنتی با رکود بزرگ در عرصه اقتصادی همزمان شده است. تصمیم به لغو خصوصی سازی غول نفتی کشور که بزرگترین قرارداد تاریخ کشور بود، ضربهای مهم به چشم انداز ۲۰۳۰ و ستون برنامه مدرنیزاسیون محسوب میشود.
این گزارش اشاره کرد که بن سلمان تصمیمی گرفت که در تاریخ کشور بی سابقه بود. شاهزاده ۳۳ ساله خود را به عنوان "نجات دهنده پادشاهی، مرد عاقل و محافظ کشور و مردم در صورت از دست دادن درآمد نفتی" معرفی کرد. این تصویر در دیدگاه او منعکس شد، اما بسیاری از متخصصان و کارشناسان این برنامهها را از پیش شکست خورده میدانستند.
تصمیم سلطان سلطنتی در لحظهای حیاتی و سه سال پس از اعلام برنامه خصوصی سازی بخشی از سهام آرامکو، نشانه مشخصی از نقض چشم انداز استراتژیک بن سلمان بود. این گزارش با اشاره به منابع عربستانی گفت: «پادشاه پس از مشورت با تعدادی از اعضای خاندان حاکم و کارشناسان اقتصادی نتیجه گرفت که طرح فرزندش به نفع پادشاهی نیست و ممکن است بر کشور تاثیر سو داشته باشد.»
این گزارش مداخلات بیشتر توسط پادشاه عربستان برای خنثی کردن خسارات ناشی از اقدامات پسرش یعنی حمایت وی از طرح صلح دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در رابطه با موضوع فلسطین و رژیم صهیونیستی که معروف به "معامله قرن" بود را رد کرد.
بن سلمان شخصا حمایت خود را از این معامله علیرغم نادیده گرفتن حقوق فلسطینیان در آن اعلام کرد. درباره تصمیم آمریکا در مورد انتقال سفارت این کشور به قدس که با خشم جهانی روبرو شد نیز بن سلمان نشانهای از حمایت از حقوق اساسی فلسطین را از خود بروز نداد. در عوض او متهم به فریب دادن فلسطینیها برای پذیرش پیشنهاد صلح ترامپ شده و به آنها میگوید یا این طرح را بپذیرید یا ساکت شوید.
میدل ایست مانیتور در پایان مینویسد: این موضع شرم آور بن سلمان این تصور را به وجود آورد که سعودیها مایل بودند که فلسطینیها را تسلیم کنند تا خود را برای آمریکاییها و رژیم صهیونیستی عزیز کنند. با این حال، در ماههای اخیر، ریاض علاقه بیشتری به موضوع فلسطین نشان داده تا از آسیب بیشتر به شهرت عربستان سعودی ناشی از تسلیم کامل بن سلمان به ترامپ جلوگیری کند. به نظر میرسد که خصومت بن سلمان نسبت به فلسطینیها باعث شد تا پدرش بار دیگر در تلاش برای حمایت از خواستهای فلسطین در معاهده صلح پیشنهادی آمریکا اقدام کند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *