آیا آمریکا و انگلیس برای توانمندسازی القاعده در یمن تلاش میکنند؟
میدل ایست آی در گزارشی نوشته است که کمک تسلیحاتی لندن و واشنگتن به عربستان که ائتلافی ضمنی و خاموش با تروریستهای القاعده دارد، همچنان تداوم یافته است.
به گزارش گروه بین الملل ؛ پایگاه میدل ایست آی در گزارشی نوشته است که کمک تسلیحاتی لندن و واشنگتن به عربستان سعودی که ائتلافی ضمنی و خاموش با تروریستهای القاعده دارد، همچنان ادامه دارد.
بررسیهای اخیر آسوشیتد پرس نشان میدهد که شبه نظامیان تحت کنترل ائتلاف سعودی که آمریکا و انگلیس نیز بخشی از این ائتلاف هستند، صدها تن از تروریستها را برای مبارزه با نیروهای یمنی و بازسازی دولت منهدم شده منصورهادی به استخدام در آوردهاند.
این ائتلاف معاملات مخفیانهای با این تروریستها انجام داده است. ائتلاف به این تروریستها تسلیحات و نیز مبلغی حدود ۱۰۰ میلیون دلار برای ترک شهرهای کلیدی پرداخته است. این مورد و موارد مشابه در سه سال جنگ یمن سوالی اساسی را مطرح میکنند: واشنگتن و لندن که عربستان را تامین تسلیحاتی میکنند، القاعده را نیز در یمن مسلح و توانمند میسازند؟
ائتلاف سعودی و القاعده توسط گروه بین المللی بحران به عنوان دو گروه با ائتلاف خاموش در یمن توصیف شدهاند. انصار الشریعه، گروهکی که توسط القاعده در شبه جزیره عربستان به عنوان بازوی شورشهای محلی ایجاد شد، به طور منظم با نیروهای ائتلاف علیه نیروهای یمنی در عدن و سایر نقاط جنوب، از جمله پایتخت فرهنگی تعز مبارزه میکنند. این گروه تسلیحات خود را به طور غیرمستقیم از ائتلاف به دست آورده است.
طیف گسترده تسلیحات
در یمن، نیروهای ائتلاف ترکیبی از مخالفان انصارالله، فرقهها و جنگ سالاران قبیلهای هستند که در این میان تروریستهای القاعده اغلب در همه خطوط مقدم با این گروهها ترکیب شده و درآمیختهاند. این گروه از میزان قابل توجهی سلاحهای سبک و سنگین که عربستان و امارات برای مسلح کردن شبه نظامیان به یمن میفرستند – از مسلسل گرفته تا موشکهای ضد تانک- بهره میبرد.
طبق گزارش گروه بین المللی بحران، " القاعده عربستان طیف گستردهای از سلاحهای جدید از جمله سلاحهای سنگین را یا از اردوگاههای نظامی یمن یا به طور غیرمستقیم از ائتلاف تحت فرماندهی سعودی به دست آورد."
میدل ایست آی سال گذشته فاش کرد که بزرگترین نیروی تروریستی در تعز، اسلحه و پول مورد نیاز را از این ائتلاف دریافت کرد. این اقدام توسط ابوالعباس که توسط عربستان و آمریکا به عنوان تامین کننده القاعده و داعش انتخاب شده بود، انجام گرفت. یکی از همین نیروهای تروریستی گفت که ابوالعباس با سران ائتلاف، ماهانه در عدن جلسه برگزار و دیدار میکند.
این تسلیحات نقش مهم و تاثیرگذاری در رشد القاعده عربستان دارند. مشاور وزیر امور خارجه هلند در یمن، حدود سه سال پیش خاطر نشان کرد که "عربستان سعودی به القاعده که در حال گسترش منطقه نفوذ خود در منطقه است، اسلحه میدهد. "
به نوشته میدل ایست آی، واشنگتن و لندن، ایران را به کمک تسلیحاتی به انصارالله در جنگ یمن متهم کنند. آنها سعی دارند تا این جنگ را، نبردی میان ایران عربستان معرفی کنند. این در حالی است که این جنگ به دلیل تلاش ریاض برای تحت کنترل گرفتن کل کشورهای عربی رخ داده است.
اسلحههای آمریکا و انگلیس
آیا سلاحهایی که توسط عربستان سعودی و امارات به نیروهای القاعده در یمن میرسد، همان نوع سلاحهایی است که واشنگتن و لندن برای ریاض و ابوظبی فراهم میکنند؟
به عنوان مثال، انگلیس از زمان آغاز حمله در مارس ۲۰۱۵، بیش از ۴.۶ میلیارد پوند (۵.۹ میلیارد دلار) اسلحه به عربستان سعودی فروخته است. این اسلحه نه تنها شامل تسلیحات مورد نیاز نیروهای هوایی عربستان مانند هواپیماهای جنگی و موشک بلکه شامل تسلیحات مورد نیاز گروههای تروریستی مانند نارنجک، بمب و تفنگ میشود.
دولت انگلیس آزادانه پذیرفته است که بر موارد استفاده تسلیحات صادراتی خود نظارت ندارد و اعلام کرده است: «ما تصویری روشن از موارد خاص استفاده تسلیحات صادر شده خود در یمن نداریم.» این اظهارات نشان میدهد که دولت انگلیس محدودیتی بر چگونگی استفاده از تسلیحات خریداری شده توسط سعودیها اعمال نمیکند.
بنابراین، دولت انگلیس با قطعیت نمیتواند ادعا کند که سلاح هایش به دست القاعده در یمن نمیرسد. این خطر مادامی که فروش تسلیحات لندن به ریاض ادامه دارد، وجود خواهد داشت.
دولت انگلیس نه تنها در جنایات جنگی عربستان مشارکت میکند، بلکه از طریق تامین تسلیحاتی ریاض، صادرات سلاحهای مورد استفاده در بمبارانهای هوایی و نیز جنگندهها نقش مستقیمی در ظهور و بروز مجدد القاعده دارد.
الیستر برت، معاون امور خاورمیانه وزارت امور خارجه انگلیس در ماه جولای به پارلمان گفت: «درگیری در یمن به سازمانهای تروریستی مانند القاعده و داعش اجازه میدهد خود را بسازند و پیام خشونت و افراط گرایی را گسترش دهند.» هفته نامه اطلاعاتی جین گزارش داده است که القاعده در حال احیای خود به عنوان بازیگر غالب در مناطق جنوبی یمن است.
شمار اعضای القاعده که توسط مقامات آمریکایی ۶ تا ۸ هزار نفر تخمین زده میشود، در این جنگ که فرصت مناسبی برای اصلاح تاکتیکهای آن فراهم کرده است، در حال افزایش است.
مبارزه با تروریسم؟
آمریکا مدعی است که در یمن با تروریسم مبارزه میکند و حملات هواپیماهای بدون سرنشین را علیه اهداف القاعده از زمان روی کار آمدن ترامپ آغاز کرده است. اما در واقع وی درصدد است تا برنده این جنگ داخلی که القاعده در کنار ائتلاف با مردم یمن میجنگند، باشد. در واقع القاعده خود را شریک واقعی و بالفعل ائتلاف میداند.
این واقعیت بیشتر در نبرد بندر راهبردی حدیده که مواد غذایی و کمکهای بشردوستانه از این طریق به یمن وارد میشود، قابل درک است. به گزارش آسوشیتد پرس، دو نفر از چهار فرمانده اصلی ائتلاف در ساحل دریای سرخ، متحدان القاعده هستند.
بار دیگر واشنگتن و لندن، مانند آن چه در سوریه، لیبی و بسیاری دیگر از درگیریها رخ داد از تروریستها به عنوان نیروهایی برای دستیابی به اهداف سیاست خارجی خود استفاده کردند. القاعده عربستان که در سال ۲۰۰۹ توسط عربستان و القاعده یمن بنیان گذاری شد، مکررا آمریکا و انگلیس را در منطقه هدف قرار داده است و حتی تلاش کرد تا در هواپیمای آمریکایی بمبگذاری کند. این گروه مسئولیت حمله ژانویه ۲۰۱۵ به مجله چارلی ابدو در پاریس را که منجر به کشته شدن ۱۲ نفر شد، به عهده گرفت.
مقابله با رشد القاعده عربستان و پایان دادن به فاجعه جنگ، نیازمند یک راه حل سیاسی فراگیر در یمن است که به امنیت یمن در سایه دولت انتقالی توجه داشته باشد.
میدل ایست آی در پایان مینویسد: ما همچنان باید از جنگ یمن بترسیم چرا که این جنگ، زمینه تقویت القاعده و تداوم جنگ را فراهم میکند. از غرب هم باید بترسیم، زیرا اولویتهای سیاست خارجی دولتهای ما با منافع عمومی آنها و متحدانشان بسیار متفاوت است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *