امام حسین(ع) تصمیم خود را بر امتناع از بیعت گرفته بود+صوت
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ، همزمان با فرا رسیدن ایام ماه محرم قسمتی از فصل سوم کتاب حماسه حسینی، جلد اول، استاد شهید مرتضی مطهری در ادامه خبر می خوانید و می شنوید:
"".....نامههای مردم کوفه در مکه به دست امام حسین(ع) رسید، یعنی وقتی که امام تصمیم خود را بر امتناع از بیعت گرفته بود و همین تصمیم، خطری بزرگ برای او به وجود آورده بود.( خود امام و همه میدانستند که نه اینها از بیعت گرفتن دست بر میدارند و نه امام حاضر به بیعت است) بنابر این دعوت مردم کوفه عامل اصلی در این نهضت نبود بلکه عامل فرعی بود و حداکثر تاثیری که برای دعوت مردم کوفه می توان قائل شد این است که این دعوت از نظر مردم و قضاوت تاریخ در آینده فرصت به ظاهر مناسبی برای امام به وجود آورد.
کوفه ایالت بزرگ و مرکز ارتش اسلامی بود(1). این شهر که در زمان عمر بن الخطاب ساخته شده، یک شهر لشکر نشین بودو نقش بسیار موثری در سرنوشت کشورهای اسلامی داشت و اگر مردم کوفه در پیمان خود باقی میماندند احتمالا امام حسین (ع) موفق می شد. کوفه آن وقت را با مدینه با مکه آن وقت نمی شد مقایسه کرد.
با خراسان آن وقت هم نمی شد مقایسه کرد، رقیب آن فقط شام بود. حداکثر تاثیر دعوت مردم کوفه، درشکل این نهضت بود یعنی دراین بود که امام حسین از مکه حرکت کند و آنجا را مرکز قرار ندهد( البته خود مکه اشکالاتی داشت و نمی شد آنجا را مرکز قرار داد.) پیشنهاد ابن عباس را برای رفتن به یمن و کوهستانهای آنجا را پناهگاه قرار دادن، نپذیرد، مدینه جدش را مرکز قرار ندهد، بیاید به کوفه. پس دعوت مردم کوفه در یک امر فرعی دخالت داشت، در اینکه این نهضت و قیام در عراق صورت گیرد، والا عامل اصلی نبود.
وقتی امام در بین راه به سرحد کوفه می رسد با لشکر حر مواجه می شود. به مردم کوفه می فرماید: شما مرا دعوت کردید. اگر نمی خواهید برمیگردم. معنایش این نیست که برمیگردم و با یزید بیعت می کنم واز تمام حرفهایی که درباب امر به معروف ونهی از منکر، شیوع فسادها ووظیفه مسلمان در این شرایط گفتهام، صرف نظر می کنم، بیعت کرده و در خانه خود می نشینم و سکوت می کنم. خیر، من این حکومت را صالح نمی دانم ، و برای خود وظیفهای قائل هستم. شما مردم کوفه مرا دعوت کردید، گفتید" ای حسین! ترا در هدفی که داری یاری می دهیم، اگر بیعت نمی کنی، نکن. تو به عنوان امر به معروف و نهی از منکر اعتراض داری، قیام کردهای، ما ترا یاری می کنیم."
من هم آمدهام سراغ کسانی که به من وعده یاری داده اند. حال می گویید مردم کوفه به وعده خودشان عمل نمی کنند، بسیار خوب ما هم به کوفه نمی رویم، برمی گردیم به جایی که مرکز اصلی خودمان است. به مدینه یا حجاز یا مکه می رویم تا خدا چه خواهد. به هر حال ما بیعت نمیکنیم ولو بر سر بیعت کردن کشته شویم....""
کتاب حماسه حسینی را می توانید اینجا مشاهده کنید.
بیشتر بخوانید فلسفه عزاداری برای امام حسین(ع)/امر به معروف و نهی از منکر؛ عنصر اصلی نهضت حسینی
بیشتر بخوانید شخصیت خاص یزید/امام حسین(ع) چرا بیعت نکردند