نشست تهران به پیشرفت صلح در سوریه کمک میکند
سخنگوی وزارت امور خارجه برگزاری نشست سران ایران، روسیه و ترکیه در تهران را گامی در جهت پیشرفت صلح، امنیت و ثبات در سوریه دانست و گفت: همچنان راهکار سیاسی تنها مسیر ممکن است.
خبرگزاری میزان -
وی افزود: تصور این که با یک نشست مساله دیرپایی، چون سوریه حل میشود، منطقی نیست، ولی همچنان راهکار سیاسی تنها مسیر ممکن است.
سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: قطعا نشست تهران میتواند به پیشرفت صلح و امنیت و ثبات در سوریه کمک کند و امیدوارم نشست کارآمدی برای مردم منطقه و بهخصوص سوریه باشد.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره نشست روز جمعه سران سه کشور و این که آیا در این نشست علاوه بر موضوع سوریه، مسائل دیگری هم مطرح میشود، اظهار داشت: نشست سران سه کشور تاثیر گذار و قدرتمند منطقه قطعا نمیتواند به یک موضوع منتهی شود و حتما در کنار بحث سوریه آخرین تحولات منطقه و مسائل بین المللی و همکاریهای دو جانبه مورد علاقه هر سه کشور هم مورد بحث و گفت: وگو قرار میگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: پیشنهادهای زیادی برای بحث و گفت وگو در این نشست مطرح شده و امیدوارم در فرصت کافی این موضوعات توسط سران سه کشور مورد بررسی قرار گیرد و همانند گذشته تاثیرات اساسی برای صلح و ثبات منطقه داشته باشد.
قاسمی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا روز جمعه پیمان سه جانبه پولی بین سه کشور امضا میشود، اظهار داشت: موضوعات بسیاری در دستور کار اجلاس سران سه کشور است که آنها در نشست خبری روسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه در پایان این اجلاس اطلاع رسانی میشود.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درمورد حضور وزیر امور خارجه در جلسه روز گذشته مجلس و پاسخهای ظریف به سوالات نمایندگان تصریح کرد: جامعه روشن بین است و مسائل را به خوبی پیگیری میکند و شناخت خوبی از روند تحولات و رفتار مسولان و ارگانها دارد و مردم خوب و بد را در حوزههای مختلف متوجه هستند.
وی افزود: این که برخی مواردی که روز گذشته مطرح شد تاثیری بر مردم و نوع نگاه آنها به وزارت خارجه دارد یا نه، فکر میکنم بیشتر این مساله را باید به عنوان یک مساله شخصی دید که نسبت به مسئولان وزارت خارجه صورت گرفته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: با توجه به نوع ماهیت وزارت امور خارجه، ممکن است برخی نسبت به رویه این وزارتخانه انتقاداتی داشته باشند و هیچ ایرادی هم ندارد.
قاسمی تاکید کرد: ما هم در چهارچوب منافع و مصالح کشور پاسخ میدهیم و برخی اوقات هم به خاطر حفظ منافع ملی سکوت میکنیم و تاریخ هم قضاوت خود را خواهد داشت.
وی اضافه کرد: هر نوع رفتار و گفتاری در داخل تا حدی میتواند آثاری هم در بیرون از مرزها بگذارد چرا که دیگر کشورها هم مسائل ایران را رصد و تحلیل میکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در خصوص برخی پیشنهادهای اروپا در قالب برجام اظهار داشت: در بحث همکاریهای آتی میان ایران و اروپا چند ماه است که رفت و آمدهایی انجام و پیشنهاداتی ارائه میشود که در حال بررسی است.
قاسمی افزود: هنوز آنگونه که انتظار ما بوده به مرحله نهایی نرسیدیم و امیدوارم در زمان باقی مانده بتوانیم به نتیجه خوبی با اروپا برسیم و آنها بتوانند از این آزمون سربلند بیرون آید و نظر ایران را جلب و منافع کشورمان را تامین کند.
وی با بیان این که ما درباره حوزههای مختلف مالی، پولی، بانکی و مسائل دیگر اقتصادی با طرف اروپایی گفت وگوهای زیادی داشتیم، تاکید کرد: در حال حاضر از بیان جزییات آن و مکانیسمهایی که وجود دارد، خودداری کرده و تا آینده صبر میکنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره سفرهای غیرمنتظره وزیر امور خارجه به کشورهای منطقه نیز اظهار داشت: این سفرها در ادامه سیاست خارجی ایران و استمرار رایزنی با همسایگان به کشورهای سوریه، پاکستان و ترکیه انجام شد.
وی افزود: سفر به ترکیه در ادامه رایزنیهای قبلی با مقامات ترکیه بود که بر اساس نیازهای دوجانبه، مسائل منطقهای منطقهای و بین المللی گفت: وگوهایی انجام شد و این گفت: وگوها در شکل بهتر و بیشتر استمرار خواهد داشت. این سفر، سفر مفید، سازنده و به هنگام بود و امیدوارم نتایج خوبی در آینده داشته باشد.
وی همچنین درباره سفر ظریف به پاکستان اظهار داشت: این سفر، نخستین سفر یک مقام خارجی در دولت جدید پاکستان بود که نشان دهنده اهمیت روابط دو کشور و نگاه ایران به همسایگان است.
به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه، وزیر امور خارجه در این سفر دیدارهای مفصلی با مقامات عالیرتبه پاکستانی داشت و درباره روابط دو جانبه، حوزههای اقتصادی و غیراقتصادی رایزنی کرد و قول و قرارهایی برای ارتقای روابط به خصوص در حوزه اقتصادی گذاشته شد.
قاسمی همچنین درباره سفر ظریف به سوریه اظهار داشت: ظریف امروز در سوریه با رییس جمهوری، نخست وزیر و وزیر امور خارجه این کشور دیدار و گفتگوهای لازم انجام میشود.
وی در پاسخ به سوالی درباره عملیات ارتش سوریه در ادلب ونحوه همکاری ایران در این عملیات گفت: ادلب از موضوعات پیچیدهای است که به عنوان آخرین سنگر شورشیان مخالف دولت ملی سوریه است و عناصر تروریست در آن جا سکنا گزیده اند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: دولت سوریه مصمم است در ادامه پیروزیها و سرکوب تروریست در این نقطه هم به این فاجعه پایان دهد و این بحث امروز باعث نگرانی برخی محافل حامی تروریستها شده است و دست به تبلیغات گستردهای زده اند.
قاسمی افزود: دولت سوریه به عنوان حاکمیت این کشور حق دارد در نهایت با تروریستها مبارزه و تمام سرزمین خود را از وجود آنها پاک کند و جمهوری اسلامی ایران تا زمانی که دولت سوریه نیاز داشته باشد کمکهای مستشاری خود را ارائه میکند.
قاسمی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری درمورد برخی فضاسازیهای تخریبی علیه گردشگران عراقی در ایران اظهارداشت: کانونهای معاند که تمام عزم خود را برای تضعیف ایران و تخریب روابط خارجی و ناکام گذاشتن سیاست خارجی این کشور با سایر کشورها و به خصوص همسایگان جزم کرده با شدت بسیاری در تلاش هستند تا جنگ روانی گستردهای علیه ایران آغاز کنند.
وی افزود: این موضوع را بدون این که واقعیت داشته باشد یا نداشته باشد - که در حوزه صلاحیت و اظهار نظر من نیست – میتوانم بگویم که بخشی از آن جنگ روانی گسترده بر علیه ایران است.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: در چند روز گذشته بیش از هشت موضوع درباره ایران و عراق مطرح شده و سعی کردند درباره این موضوعات ایجاد مسئله کرده و بین دو کشور سوءتفاهم و تنش ایجاد کنند.
قاسمی در عین حال گفت: جنگ روانی برای تخریب روابط ایران با عراق و دیگر کشورها در دستور کار این کانونهای معاند قرار دارد و باید با هوشمندی لازم به این فضاسازی توجه کرد و اجازه نداد با بازنشر موضوعاتی که پایه و اساس جدی ندارد، این کانونها به موفقیت نزدیک شوند.
وی همچنین درباره فرآیند تشکیل پارلمان و دولت در عراق و برخی اتهام زنیها به ایران اظهارداشت: اتهاماتی که گاهی مطرح میشود دروغ و بی اساس است و پاسخهای لازم هم به آنها داده شده است آنچه برای ما مهم و حیاتی است استقلال و تمامیت ارضی عراق است.
سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: عراق مرزهای طولانی با ایران دارد و دو کشور پیشینههای تاریخی مشترکی دارند و آن چه مدنظر ما است خواست مردم عراق است و هر آنچه در این کشور توسط مردم و نمایندگان آن رقم بخورد، برای ما مطلوب است.
قاسمی تصریح کرد: ما با هر دولتی از هر جناح و حزبی در آینده همکاری خواهیم کرد چرا که همسایه هستیم و باید در کنار هم زندگی کنیم.
وی گفت: این حق مردم عراق است که آن چه میخواهند را انتخاب کنند و سیاست کلی ما هم عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورها است، اما اجازه نمیدهیم دیگران هم در امور داخلی ما دخالت کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی یادآور شد: ریشه باقی مسائل در جنگ روانی کانونهای معاند است که تلاش میکنند، رابطه مطلوب دو کشور را با دشواری مواجه کنند و قطعا به چنین اهدافی نخواهد رسید.
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری درباره اظهارات اخیر حیدرالعبادی اظهار داشت: ما بعنوان یک از همسایگان خوب عراق در تماس و رایزنی با این کشور بوده و خواهیم بود و هر مسئله و موضوعی که وجود داشته باشد در نشستها و جلسات متعددی که در سطوح مختلف بین مقامات دو کشور برگزار میشود، مطرح میکنیم.
وی تصریح کرد: نباید درباره هیچ موضوعی نگران بود و در موضوعات خاص هم در زمان لازم اطلاع رسانی خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا در جریان سفرهای اربعین از زائران ایرانی به جای دلار، ریال اخذ میشود، اظهار داشت: در این مورد اطلاع دقیقی ندارم و فکر میکنم باید از سازمان حج و زیارت سوال کنید که درگیر مسائل عتبات هستند.
قاسمی در پاسخ به سوالی درباره آتش سوزی در تالاب هورالعظیم و این که ایران در حل این موضوع چه اقداماتی در دست اقدام دارد، گفت: ما دائم از طریق سفارت ایران در بغداد و کنسولگریهای در عراق درباره این فاجعه زیست محیطی با مقامات عراقی در تماس هستیم.
وی تصریح کرد: بیشترین تلاشی که ایران میتوانسته انجام دهد، انجام داده و باز هم به تلاش خود ادامه خواهد داد و سایر دستگاهها هم در این تلاش سهیم هستند با طرفهای عراقی خود در تماس هستند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: برخی از مسائلی که دولت عراق برای مهار آتش باید انجام دهد، شروع کرده و امیدواریم هر چه زودتر این مسئله پایان یابد.
قاسمی یادآور شد: با توجه به نوع روابط و همکاری که با عراق داریم، امیدواریم در یک تعامل با هم افزایی بتوانیم بدون هیچ نیازی به مراجعه به محاکم یا عناصر ثالث موضوع را به پایان برسانیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگری از نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره اظهارات چند هفته قبل سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه مبنی بر مهلت چند هفتهای اروپاییها برای ارائه تضمینهای لازم، اظهارداشت: موضوعاتی همچون مکانیزمهای بانکی و پولی و فناوری، موضوعاتی نیست که برای آن ضرب الاجل تعیین کنید و باید ۲۸ کشور روی آن تفاهم کنند و به طرف ایرانی ارائه دهند.
قاسمی ادامه داد: این مسائل در ایران هم از سوی ارگانهای متعددی مورد بررسی قرار میگیرد، آنچه مدنظر ایشان (عراقچی) بود، این بود که موضع سیاسی اتحادیه اروپا هر چه زودتر روشن شود و این اتحادیه در دوران پس از خروج آمریکا از برجام آمادگی ارائه تضمینهای مورد نیاز ایران برای ادامه کار با طرفهای برجامی را دارد یا خیر.
وی با بیان این که ما شاهد اراده مثبت سیاسی اروپا بودیم، گفت: این اراده در مذاکرات متعدد مطرح شد، اما مراحل فنی و تکنیکی باعث طولانی شدن کار شد و تعطیلات ماه آگوست هم تا حدی تاثیر گذار بود، اما اصرار و تاکید ما این است که هر چه سریعتر بتوانیم درباره موضوعات باقی مانده با اروپا تفاهم کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان این که ما انتظار زیادی نخواهیم کشید، یادآور شد: باید برنامه ریزی خود را بر اساس توان و استعداد ملی آماده کنیم و کارها را شروع کرده و هر چه زودتر اروپا به همکاریها بپیوندد تا ما تصمیم نهایی را درباره سیاست کلان ایران درباره برجام و دیگر موضوعات اتخاذ کنیم.
قاسمی در پاسخ به این سوال که آیا شاهد تاخیر و تعلل اروپاییها برای حفظ برجام هستیم، گفت: من نمیتوانم به جای اروپاییها بگویم که زمان میخرند یا خیر، اما ما بر اساس مصالح و منافع جمهوری اسلامی ایران رفتار خود را تنظیم میکنیم و به راه خود ادامه خواهیم داد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا اروپاییها در ماههای اخیر به دنبال طرح مسائل موشکی و سیاست منطقهای ایران در مذاکرات برجامی شده اند، اظهارداشت: موضوعاتی از این دست که گهگاه توسط برخی کشورهای اروپایی مطرح میشود، موضوعاتی جدیدی نیست و در گذشته هم توسط برخی کشورهای اروپایی مطرح شده و پاسخهای لازم را هم دریافت کردند و وزیر خارجه فرانسه هم پاسخ لازم را دریافت کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در مذاکراتی که در حوزه همکاری اقتصادی و برجام داشتیم در چند ماه اخیر و بعد از خروج آمریکا از توافق هسته ای، این مذاکرات عمدتا حول همکاری اقتصادی و در چهارچوب برجام بوده و غیر از این درمورد دیگر با اروپاییها مذاکره نکرده ایم.
قاسمی گفت: اروپاییها به خوبی از مواضع جمهوری اسلامی اطلاع کافی دارند و پاسخ ایران را میدانند.
وی در پاسخ به سوال دیگری درمورد اظهارات چند ماه قبل دکتر روحانی و برگزاری نشست با حضور وزیران ایران و کشورهای ۱+۴ و این که آیا این نشست کنسل شده است، خاطرنشان کرد: چیزی لغو نشده و زمانی هم تعیین نشده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما احساس میکنیم در یک مرحلهای نیاز به مذاکره مجدد داریم، اما این که تحت چه عنوان، کجا و در چه تاریخی باشد، نمیدانم و باید روشنتر شود.
قاسمی در عین حال تاکید کرد: تنظیم اجلاس چند جانبه با حضور مقامات عالی چند کشور کار دشوار و زمانبری است و بعد از تنظیم زمان و مکان درباره آن اطلاع رسانی خواهیم کرد.
وی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص سفر معاون وزیر خارجه انگلیس به تهران اظهار داشت: این سفر متعارف است و تحت عنوان مذاکرات سیاسی بین دو کشور وجود دارد، چنین گفت: وگوهایی را هم با سایر کشورها داشته و خواهیم داشت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: نوبت مقام انگلیسی بود که به تهران سفر کند، زیرا بار قبل مقام ایرانی به لندن سفر کرده بود و در جریان این سفرها درباره طیف گستردهای از روابط دو جانبه اقتصادی، کنسولی، سیاسی، برجام و تحولات بین المللی گفت وگو کردیم.
قاسمی با بیان این که ما بر اساس قوانین داخلی بحث دو تابعیتیها را نمیپذیریم، یادآور شد: در این سفر طرف انگلیسی درباره نازنین زاغری که فرد دو تابعیتی است، صحبتهایی را مطرح کرد و پاسخهای لازم را هم از طرف ما درباره دادگاه و محکومیت وی دریافت کرد.
وی خاطرنشان کرد: مرخصی به زاغری هم به خاطر مسائل انسانی بود که مورد تقدیر طرف انگلیسی قرار گرفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا در این سفر مقام انگلیسی با خانم زاغری دیدار کرد، گفت: از این موضوع بی اطلاع هستم و تا جایی که خبر دارم، چنین موردی وجود ندارد.
قاسمی همچنین در پاسخ به این سوال که همسر زاغری درخواست دیدار با وزیر امور خارجه ایران را کرده است، گفت: دکتر ظریف در حال حاضر در سفر است و از موضع وی در این زمینه بی اطلاع هستم.
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری درباره اظهارات وزیر امور خارجه ایران درباره حق آبه هیرمند در برنامه حالا خورشید و تحریف سخنان وی توسط بی بی سی و واکنشهای منفی در داخل افغانستان اظهار داشت: یکی از موضوعاتی که بین دو کشور همواره مطرح بوده است، موضوع آب است که سابقه آن به قبل از انقلاب باز میگردد.
قاسمی ادامه داد: در تفاهمی که بین دو کشور شکل گرفت، مقرر شد در کنار چهار کمیته، کمیته آب هم تشکیل شود که مراحل پایانی را طی میکند و امیدواریم نتایج این پنج کمیته را در سند جامع همکاریهای ایران و افغانستان مکتوب کرده و به امضای سران دو کشور برسانیم.
وی در پاسخ به این که آیا در این زمینه اتفاق جدیدی صورت گرفته است، گفت: اتفاق جدیدی رخ نداده جز شیطنت کانونهایی که علاقهمند هستند روابط ایران و افغانستان را با مشکل روبرو کنند و هر ازگاهی چه درباره آب و چه در موضوع گروهها و دیگر مسائل شاهد این نوع موضع گیریهای نادرست از سوی برخی گروهها در افغانستان و برخی گروه در خارج از این کشور هستیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: روابط ما در حوزه آب رو به جلو است و امیدواریم با به انتها رسیدن کار این کمیته، تا حد زیادی از این فضاسازیها جلوگیری کنیم.
قاسمی با بیان این که مسائل فی مابین بین ایران و همسایگان از سوی برخی بنگاههای رسانهای بزرگنمایی میشود، گفت: این رسانهها درسیاست اعلام شده نسبت به تحریم ایران به دنبال این هستند که وضعیت نامطلوب تری از روابط ایران با همسایگان ارائه کنند.
وی ادامه داد: البته همسایگان هم به این موضوع وقوف کامل دارند و با درایت کامل از این وضعیت عبور خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره تفاهم وزارت بهداشت و وزارت امور خارجه اظهار داشت: سندی که روز شنبه به امضای وزیران بهداشت و امور خارجه رسید، سند بسیار جامعی است که علاوه بر اقلام دارویی و پزشکی، مواردی همچون حضور پزشکان ایرانی در کنگرههای جهانی و رفت و آمدها در سمینار پزشکی، کمک به جذب بازارها برای داروهای ایرانی را دربر میگیرد.
وی با بیان این که وزارت امور خارجه رسالت بزرگی برای کمک به دستگاههای اقتصادی و غیراقتصادی بر عهده دارد، تصریح کرد: این وزارتخانه برای تسهیل امور این دستگاهها هر کاری بتواند انجام میدهد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی یادآور شد: ما با تفاهم یا بی تفاهم، این همکاریها را خواهیم داشت کما این که آقای دکتر حسن هاشمی وزیر بهداشت هم به مساعدتهای وزارت امور خارجه در تامین دارو و درمان چه قبل و چه بعد از برجام اشاره کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره سفر خاخام لازار در جریان سفر قبلی پوتین به تهران و اعلام این خبر از سوی یک رسانه صهیونیستی اظهارداشت: این موضوع را نخستین بار است میشنوم و تصور نمیکنم درست باشد بخصوص با توجه به اینکه نشر دهنده این خبر رسانه صهیونیستی بوده و این خبر درچهارچوب جنگ روانی منتشر شده است.
به گزارش گروه سیاسی ، «بهرام قاسمی» روز دوشنبه در نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره نشست سران سه کشور ضامن آستانه در تهران اظهارداشت: این نشست در ادامه چندین دور جلسات کارشناسی و وزیران خارجه ایران، روسیه و ترکیه است که در آستانه قزاقستان برگزار شد.
وی افزود: تصور این که با یک نشست مساله دیرپایی، چون سوریه حل میشود، منطقی نیست، ولی همچنان راهکار سیاسی تنها مسیر ممکن است.
سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: قطعا نشست تهران میتواند به پیشرفت صلح و امنیت و ثبات در سوریه کمک کند و امیدوارم نشست کارآمدی برای مردم منطقه و بهخصوص سوریه باشد.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره نشست روز جمعه سران سه کشور و این که آیا در این نشست علاوه بر موضوع سوریه، مسائل دیگری هم مطرح میشود، اظهار داشت: نشست سران سه کشور تاثیر گذار و قدرتمند منطقه قطعا نمیتواند به یک موضوع منتهی شود و حتما در کنار بحث سوریه آخرین تحولات منطقه و مسائل بین المللی و همکاریهای دو جانبه مورد علاقه هر سه کشور هم مورد بحث و گفت: وگو قرار میگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: پیشنهادهای زیادی برای بحث و گفت وگو در این نشست مطرح شده و امیدوارم در فرصت کافی این موضوعات توسط سران سه کشور مورد بررسی قرار گیرد و همانند گذشته تاثیرات اساسی برای صلح و ثبات منطقه داشته باشد.
قاسمی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا روز جمعه پیمان سه جانبه پولی بین سه کشور امضا میشود، اظهار داشت: موضوعات بسیاری در دستور کار اجلاس سران سه کشور است که آنها در نشست خبری روسای جمهوری ایران، روسیه و ترکیه در پایان این اجلاس اطلاع رسانی میشود.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درمورد حضور وزیر امور خارجه در جلسه روز گذشته مجلس و پاسخهای ظریف به سوالات نمایندگان تصریح کرد: جامعه روشن بین است و مسائل را به خوبی پیگیری میکند و شناخت خوبی از روند تحولات و رفتار مسولان و ارگانها دارد و مردم خوب و بد را در حوزههای مختلف متوجه هستند.
وی افزود: این که برخی مواردی که روز گذشته مطرح شد تاثیری بر مردم و نوع نگاه آنها به وزارت خارجه دارد یا نه، فکر میکنم بیشتر این مساله را باید به عنوان یک مساله شخصی دید که نسبت به مسئولان وزارت خارجه صورت گرفته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: با توجه به نوع ماهیت وزارت امور خارجه، ممکن است برخی نسبت به رویه این وزارتخانه انتقاداتی داشته باشند و هیچ ایرادی هم ندارد.
قاسمی تاکید کرد: ما هم در چهارچوب منافع و مصالح کشور پاسخ میدهیم و برخی اوقات هم به خاطر حفظ منافع ملی سکوت میکنیم و تاریخ هم قضاوت خود را خواهد داشت.
وی اضافه کرد: هر نوع رفتار و گفتاری در داخل تا حدی میتواند آثاری هم در بیرون از مرزها بگذارد چرا که دیگر کشورها هم مسائل ایران را رصد و تحلیل میکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در خصوص برخی پیشنهادهای اروپا در قالب برجام اظهار داشت: در بحث همکاریهای آتی میان ایران و اروپا چند ماه است که رفت و آمدهایی انجام و پیشنهاداتی ارائه میشود که در حال بررسی است.
قاسمی افزود: هنوز آنگونه که انتظار ما بوده به مرحله نهایی نرسیدیم و امیدوارم در زمان باقی مانده بتوانیم به نتیجه خوبی با اروپا برسیم و آنها بتوانند از این آزمون سربلند بیرون آید و نظر ایران را جلب و منافع کشورمان را تامین کند.
وی با بیان این که ما درباره حوزههای مختلف مالی، پولی، بانکی و مسائل دیگر اقتصادی با طرف اروپایی گفت وگوهای زیادی داشتیم، تاکید کرد: در حال حاضر از بیان جزییات آن و مکانیسمهایی که وجود دارد، خودداری کرده و تا آینده صبر میکنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره سفرهای غیرمنتظره وزیر امور خارجه به کشورهای منطقه نیز اظهار داشت: این سفرها در ادامه سیاست خارجی ایران و استمرار رایزنی با همسایگان به کشورهای سوریه، پاکستان و ترکیه انجام شد.
وی افزود: سفر به ترکیه در ادامه رایزنیهای قبلی با مقامات ترکیه بود که بر اساس نیازهای دوجانبه، مسائل منطقهای منطقهای و بین المللی گفت: وگوهایی انجام شد و این گفت: وگوها در شکل بهتر و بیشتر استمرار خواهد داشت. این سفر، سفر مفید، سازنده و به هنگام بود و امیدوارم نتایج خوبی در آینده داشته باشد.
وی همچنین درباره سفر ظریف به پاکستان اظهار داشت: این سفر، نخستین سفر یک مقام خارجی در دولت جدید پاکستان بود که نشان دهنده اهمیت روابط دو کشور و نگاه ایران به همسایگان است.
به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه، وزیر امور خارجه در این سفر دیدارهای مفصلی با مقامات عالیرتبه پاکستانی داشت و درباره روابط دو جانبه، حوزههای اقتصادی و غیراقتصادی رایزنی کرد و قول و قرارهایی برای ارتقای روابط به خصوص در حوزه اقتصادی گذاشته شد.
قاسمی همچنین درباره سفر ظریف به سوریه اظهار داشت: ظریف امروز در سوریه با رییس جمهوری، نخست وزیر و وزیر امور خارجه این کشور دیدار و گفتگوهای لازم انجام میشود.
وی در پاسخ به سوالی درباره عملیات ارتش سوریه در ادلب ونحوه همکاری ایران در این عملیات گفت: ادلب از موضوعات پیچیدهای است که به عنوان آخرین سنگر شورشیان مخالف دولت ملی سوریه است و عناصر تروریست در آن جا سکنا گزیده اند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: دولت سوریه مصمم است در ادامه پیروزیها و سرکوب تروریست در این نقطه هم به این فاجعه پایان دهد و این بحث امروز باعث نگرانی برخی محافل حامی تروریستها شده است و دست به تبلیغات گستردهای زده اند.
قاسمی افزود: دولت سوریه به عنوان حاکمیت این کشور حق دارد در نهایت با تروریستها مبارزه و تمام سرزمین خود را از وجود آنها پاک کند و جمهوری اسلامی ایران تا زمانی که دولت سوریه نیاز داشته باشد کمکهای مستشاری خود را ارائه میکند.
قاسمی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری درمورد برخی فضاسازیهای تخریبی علیه گردشگران عراقی در ایران اظهارداشت: کانونهای معاند که تمام عزم خود را برای تضعیف ایران و تخریب روابط خارجی و ناکام گذاشتن سیاست خارجی این کشور با سایر کشورها و به خصوص همسایگان جزم کرده با شدت بسیاری در تلاش هستند تا جنگ روانی گستردهای علیه ایران آغاز کنند.
وی افزود: این موضوع را بدون این که واقعیت داشته باشد یا نداشته باشد - که در حوزه صلاحیت و اظهار نظر من نیست – میتوانم بگویم که بخشی از آن جنگ روانی گسترده بر علیه ایران است.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: در چند روز گذشته بیش از هشت موضوع درباره ایران و عراق مطرح شده و سعی کردند درباره این موضوعات ایجاد مسئله کرده و بین دو کشور سوءتفاهم و تنش ایجاد کنند.
قاسمی در عین حال گفت: جنگ روانی برای تخریب روابط ایران با عراق و دیگر کشورها در دستور کار این کانونهای معاند قرار دارد و باید با هوشمندی لازم به این فضاسازی توجه کرد و اجازه نداد با بازنشر موضوعاتی که پایه و اساس جدی ندارد، این کانونها به موفقیت نزدیک شوند.
وی همچنین درباره فرآیند تشکیل پارلمان و دولت در عراق و برخی اتهام زنیها به ایران اظهارداشت: اتهاماتی که گاهی مطرح میشود دروغ و بی اساس است و پاسخهای لازم هم به آنها داده شده است آنچه برای ما مهم و حیاتی است استقلال و تمامیت ارضی عراق است.
سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: عراق مرزهای طولانی با ایران دارد و دو کشور پیشینههای تاریخی مشترکی دارند و آن چه مدنظر ما است خواست مردم عراق است و هر آنچه در این کشور توسط مردم و نمایندگان آن رقم بخورد، برای ما مطلوب است.
قاسمی تصریح کرد: ما با هر دولتی از هر جناح و حزبی در آینده همکاری خواهیم کرد چرا که همسایه هستیم و باید در کنار هم زندگی کنیم.
وی گفت: این حق مردم عراق است که آن چه میخواهند را انتخاب کنند و سیاست کلی ما هم عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورها است، اما اجازه نمیدهیم دیگران هم در امور داخلی ما دخالت کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی یادآور شد: ریشه باقی مسائل در جنگ روانی کانونهای معاند است که تلاش میکنند، رابطه مطلوب دو کشور را با دشواری مواجه کنند و قطعا به چنین اهدافی نخواهد رسید.
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری درباره اظهارات اخیر حیدرالعبادی اظهار داشت: ما بعنوان یک از همسایگان خوب عراق در تماس و رایزنی با این کشور بوده و خواهیم بود و هر مسئله و موضوعی که وجود داشته باشد در نشستها و جلسات متعددی که در سطوح مختلف بین مقامات دو کشور برگزار میشود، مطرح میکنیم.
وی تصریح کرد: نباید درباره هیچ موضوعی نگران بود و در موضوعات خاص هم در زمان لازم اطلاع رسانی خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا در جریان سفرهای اربعین از زائران ایرانی به جای دلار، ریال اخذ میشود، اظهار داشت: در این مورد اطلاع دقیقی ندارم و فکر میکنم باید از سازمان حج و زیارت سوال کنید که درگیر مسائل عتبات هستند.
قاسمی در پاسخ به سوالی درباره آتش سوزی در تالاب هورالعظیم و این که ایران در حل این موضوع چه اقداماتی در دست اقدام دارد، گفت: ما دائم از طریق سفارت ایران در بغداد و کنسولگریهای در عراق درباره این فاجعه زیست محیطی با مقامات عراقی در تماس هستیم.
وی تصریح کرد: بیشترین تلاشی که ایران میتوانسته انجام دهد، انجام داده و باز هم به تلاش خود ادامه خواهد داد و سایر دستگاهها هم در این تلاش سهیم هستند با طرفهای عراقی خود در تماس هستند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: برخی از مسائلی که دولت عراق برای مهار آتش باید انجام دهد، شروع کرده و امیدواریم هر چه زودتر این مسئله پایان یابد.
قاسمی یادآور شد: با توجه به نوع روابط و همکاری که با عراق داریم، امیدواریم در یک تعامل با هم افزایی بتوانیم بدون هیچ نیازی به مراجعه به محاکم یا عناصر ثالث موضوع را به پایان برسانیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگری از نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره اظهارات چند هفته قبل سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه مبنی بر مهلت چند هفتهای اروپاییها برای ارائه تضمینهای لازم، اظهارداشت: موضوعاتی همچون مکانیزمهای بانکی و پولی و فناوری، موضوعاتی نیست که برای آن ضرب الاجل تعیین کنید و باید ۲۸ کشور روی آن تفاهم کنند و به طرف ایرانی ارائه دهند.
قاسمی ادامه داد: این مسائل در ایران هم از سوی ارگانهای متعددی مورد بررسی قرار میگیرد، آنچه مدنظر ایشان (عراقچی) بود، این بود که موضع سیاسی اتحادیه اروپا هر چه زودتر روشن شود و این اتحادیه در دوران پس از خروج آمریکا از برجام آمادگی ارائه تضمینهای مورد نیاز ایران برای ادامه کار با طرفهای برجامی را دارد یا خیر.
وی با بیان این که ما شاهد اراده مثبت سیاسی اروپا بودیم، گفت: این اراده در مذاکرات متعدد مطرح شد، اما مراحل فنی و تکنیکی باعث طولانی شدن کار شد و تعطیلات ماه آگوست هم تا حدی تاثیر گذار بود، اما اصرار و تاکید ما این است که هر چه سریعتر بتوانیم درباره موضوعات باقی مانده با اروپا تفاهم کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان این که ما انتظار زیادی نخواهیم کشید، یادآور شد: باید برنامه ریزی خود را بر اساس توان و استعداد ملی آماده کنیم و کارها را شروع کرده و هر چه زودتر اروپا به همکاریها بپیوندد تا ما تصمیم نهایی را درباره سیاست کلان ایران درباره برجام و دیگر موضوعات اتخاذ کنیم.
قاسمی در پاسخ به این سوال که آیا شاهد تاخیر و تعلل اروپاییها برای حفظ برجام هستیم، گفت: من نمیتوانم به جای اروپاییها بگویم که زمان میخرند یا خیر، اما ما بر اساس مصالح و منافع جمهوری اسلامی ایران رفتار خود را تنظیم میکنیم و به راه خود ادامه خواهیم داد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا اروپاییها در ماههای اخیر به دنبال طرح مسائل موشکی و سیاست منطقهای ایران در مذاکرات برجامی شده اند، اظهارداشت: موضوعاتی از این دست که گهگاه توسط برخی کشورهای اروپایی مطرح میشود، موضوعاتی جدیدی نیست و در گذشته هم توسط برخی کشورهای اروپایی مطرح شده و پاسخهای لازم را هم دریافت کردند و وزیر خارجه فرانسه هم پاسخ لازم را دریافت کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در مذاکراتی که در حوزه همکاری اقتصادی و برجام داشتیم در چند ماه اخیر و بعد از خروج آمریکا از توافق هسته ای، این مذاکرات عمدتا حول همکاری اقتصادی و در چهارچوب برجام بوده و غیر از این درمورد دیگر با اروپاییها مذاکره نکرده ایم.
قاسمی گفت: اروپاییها به خوبی از مواضع جمهوری اسلامی اطلاع کافی دارند و پاسخ ایران را میدانند.
وی در پاسخ به سوال دیگری درمورد اظهارات چند ماه قبل دکتر روحانی و برگزاری نشست با حضور وزیران ایران و کشورهای ۱+۴ و این که آیا این نشست کنسل شده است، خاطرنشان کرد: چیزی لغو نشده و زمانی هم تعیین نشده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما احساس میکنیم در یک مرحلهای نیاز به مذاکره مجدد داریم، اما این که تحت چه عنوان، کجا و در چه تاریخی باشد، نمیدانم و باید روشنتر شود.
قاسمی در عین حال تاکید کرد: تنظیم اجلاس چند جانبه با حضور مقامات عالی چند کشور کار دشوار و زمانبری است و بعد از تنظیم زمان و مکان درباره آن اطلاع رسانی خواهیم کرد.
وی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص سفر معاون وزیر خارجه انگلیس به تهران اظهار داشت: این سفر متعارف است و تحت عنوان مذاکرات سیاسی بین دو کشور وجود دارد، چنین گفت: وگوهایی را هم با سایر کشورها داشته و خواهیم داشت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: نوبت مقام انگلیسی بود که به تهران سفر کند، زیرا بار قبل مقام ایرانی به لندن سفر کرده بود و در جریان این سفرها درباره طیف گستردهای از روابط دو جانبه اقتصادی، کنسولی، سیاسی، برجام و تحولات بین المللی گفت وگو کردیم.
قاسمی با بیان این که ما بر اساس قوانین داخلی بحث دو تابعیتیها را نمیپذیریم، یادآور شد: در این سفر طرف انگلیسی درباره نازنین زاغری که فرد دو تابعیتی است، صحبتهایی را مطرح کرد و پاسخهای لازم را هم از طرف ما درباره دادگاه و محکومیت وی دریافت کرد.
وی خاطرنشان کرد: مرخصی به زاغری هم به خاطر مسائل انسانی بود که مورد تقدیر طرف انگلیسی قرار گرفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا در این سفر مقام انگلیسی با خانم زاغری دیدار کرد، گفت: از این موضوع بی اطلاع هستم و تا جایی که خبر دارم، چنین موردی وجود ندارد.
قاسمی همچنین در پاسخ به این سوال که همسر زاغری درخواست دیدار با وزیر امور خارجه ایران را کرده است، گفت: دکتر ظریف در حال حاضر در سفر است و از موضع وی در این زمینه بی اطلاع هستم.
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری درباره اظهارات وزیر امور خارجه ایران درباره حق آبه هیرمند در برنامه حالا خورشید و تحریف سخنان وی توسط بی بی سی و واکنشهای منفی در داخل افغانستان اظهار داشت: یکی از موضوعاتی که بین دو کشور همواره مطرح بوده است، موضوع آب است که سابقه آن به قبل از انقلاب باز میگردد.
قاسمی ادامه داد: در تفاهمی که بین دو کشور شکل گرفت، مقرر شد در کنار چهار کمیته، کمیته آب هم تشکیل شود که مراحل پایانی را طی میکند و امیدواریم نتایج این پنج کمیته را در سند جامع همکاریهای ایران و افغانستان مکتوب کرده و به امضای سران دو کشور برسانیم.
وی در پاسخ به این که آیا در این زمینه اتفاق جدیدی صورت گرفته است، گفت: اتفاق جدیدی رخ نداده جز شیطنت کانونهایی که علاقهمند هستند روابط ایران و افغانستان را با مشکل روبرو کنند و هر ازگاهی چه درباره آب و چه در موضوع گروهها و دیگر مسائل شاهد این نوع موضع گیریهای نادرست از سوی برخی گروهها در افغانستان و برخی گروه در خارج از این کشور هستیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: روابط ما در حوزه آب رو به جلو است و امیدواریم با به انتها رسیدن کار این کمیته، تا حد زیادی از این فضاسازیها جلوگیری کنیم.
قاسمی با بیان این که مسائل فی مابین بین ایران و همسایگان از سوی برخی بنگاههای رسانهای بزرگنمایی میشود، گفت: این رسانهها درسیاست اعلام شده نسبت به تحریم ایران به دنبال این هستند که وضعیت نامطلوب تری از روابط ایران با همسایگان ارائه کنند.
وی ادامه داد: البته همسایگان هم به این موضوع وقوف کامل دارند و با درایت کامل از این وضعیت عبور خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره تفاهم وزارت بهداشت و وزارت امور خارجه اظهار داشت: سندی که روز شنبه به امضای وزیران بهداشت و امور خارجه رسید، سند بسیار جامعی است که علاوه بر اقلام دارویی و پزشکی، مواردی همچون حضور پزشکان ایرانی در کنگرههای جهانی و رفت و آمدها در سمینار پزشکی، کمک به جذب بازارها برای داروهای ایرانی را دربر میگیرد.
وی با بیان این که وزارت امور خارجه رسالت بزرگی برای کمک به دستگاههای اقتصادی و غیراقتصادی بر عهده دارد، تصریح کرد: این وزارتخانه برای تسهیل امور این دستگاهها هر کاری بتواند انجام میدهد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی یادآور شد: ما با تفاهم یا بی تفاهم، این همکاریها را خواهیم داشت کما این که آقای دکتر حسن هاشمی وزیر بهداشت هم به مساعدتهای وزارت امور خارجه در تامین دارو و درمان چه قبل و چه بعد از برجام اشاره کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره سفر خاخام لازار در جریان سفر قبلی پوتین به تهران و اعلام این خبر از سوی یک رسانه صهیونیستی اظهارداشت: این موضوع را نخستین بار است میشنوم و تصور نمیکنم درست باشد بخصوص با توجه به اینکه نشر دهنده این خبر رسانه صهیونیستی بوده و این خبر درچهارچوب جنگ روانی منتشر شده است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *