وضعیت بحرانی ذخایر آبی تهران/ تا آذرماه تهران بارانی نمیشود
خبرگزاری میزان - پاییز امسال سومین پاییز خشک متوالی استان تهران لقب گرفته است. بحران کمآبی و مدیریت منابع آبی استان تهران موضوعی است که شب گذشته در برنامه تهران ۲۰ مورد بررسی قرار گرفت.
محمدرضا بختیاری، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران در گفتوگوی حضوری به بخشی از سوالات پیرامون منابع آبی و چگونگی وضعیت ذخیره آبی تهران پاسخ داد. همچنین احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی ایران در گفتگوی تلفنی از شرایط جوی دو ماه آینده پاییزی خبر داد. در آخر نیز ضیائیان، رئیس مرکز ملی پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا نیز در تماس تلفنی شرایط ویژه آب و هوایی در شمال کشور را بازگو کرد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران در مورد وضعیت منابع آبی استان تهران و میزان ذخیره آن گفت: امسال سومین پاییز خشک تهران را سپری میکنیم. حجم ذخیره آب استان ۳۵۲ میلیون متر مکعب است. این مقدار نسبت به سال گذشته ۴۳۰ میلیون متر مکعب کمتر شده است. هرچند که نسبت به تراز نرمال هم ۵۰ درصد کاهش داریم. مصرف آب شرب روزانه در استان تهران ۳ میلیون متر مکعب است. در نهایت اگر تمهیداتی دیده نشود و صرفهجویی نکنیم در اوایل زمستان به مشکل برخورد میکنیم.
احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی ایران نیز در خصوص وضعیت بارندگی در تهران گفت: تهران این هفته بارندگی ندارد اما هفته بعد موجی گذر می کند و ممکن است بارش داشته باشیم. این هفته در نوار شمالی از آذربایجانها گرفته تا خراسان به خصوص در گیلان بارندگی خواهیم داشت. تا امروز در نوار شمالی استان گیلان بالای 50 میلیمتر بارندگی داشتیم.
وظیفه ادامه داد: اما در دامنههای جنوبی البرز بارندگی نداریم. میانگین بارندگی در استان تهران از ۳۰ سال گذشته تا این موقع از سال بیش از ۶/۵ میلیمیتر بوده ولی تا امروز تنها نیم میلیمتر بارندگی در تهران آن هم در قسمت های شمالی استان داشتهایم. بارندگیها هم دیر شروع میشود و هم نیمه اول پاییز بسیار کم بارش است.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی ایران افزود: انتظار داریم نیمه دوم پاییز شرایط نرمال بشود. در دو سال گذشته در شرایط بدی بودیم ولی نیمه دوم پاییز امیدواریم شرایط خیلی بهتر بشود.
وی گفت: به واسطه بارشهای سنگین، وضعیت منابع آبی در جنوب استان فارس و همچنین استان هرمزگان نسبت به گذشته عالی است اما سیستان و بلوچستان اوضاع خوبی ندارد. ما در کشور در حوزه آبهای سطحی حکمرانی مطلوبی نداریم و با بهبود مدیریت میتوان شرایط را تغییر داد.
بختیاری درباره راهکار عملیاتی شرکت آب و فاضلاب تهران برای ذخیره آبی استان گفت: وضعیت بارشهای پاییزی استان تهران مناسب نیست. متاسفانه تا اواسط آذر این وضعیت را خواهیم داشت. با این حال مصرف آب در تهران بالا است. اقداماتی را در وزارت نیرو و شرکت آب و فاضلاب برای حفظ ذخایر آبی استان انجام دادیم مانند کنترل شبکه، قطع انعشابات غیر مجاز، قطع انشعابات با قطر زیاد و کم کردن فشار آب؛ ولی مهمترین مسئلهای که باید اتفاق بیتفد همراهی مردم است.
وی افزود: حدود 3 میلیون 100 هزار متر مکعب آب روزانه در تهران مصرف میشود. میانگین دمای تهران در پاییز نیز ۳ درجه نسبت به سال گذشته بیشتر شده است. جمعه ۲۹ مهرماه در ساعت ۳ بعداز ظهر ۴۶ هزار لیتر بر ثانیه مصرف آب در تهران داشتیم که این مقدار معادل ۱۵ تیرماه سال گذشته بوده است.
بختیاری گفت: با وجود گذشت یک ماه از پاییز در تهران هیچ بارندگیای نداشتیم. دمای حرارت افزایش داشته و از طرفی کاهش ورودی سدها هم کم بوده است. مهمترین کار صرفه جویی به صورت جدی است.
وی در خصوص کیفیت پایین آب در مناطقی مانند واوان، صالحآباد و علیآباد استان تهران گفت: برای بررسی آب باید دو شاخص کیفیت آب و سلامت آب را در نظر داشته باشیم. حفظ سلامت آب در همه جای تهران رعایت میشود. ممکن است در مناطقی که از آب زیرزمینی استفاده میکنیم کیفیت آب کمتر باشد. در مناطقی مانند صالح آباد به دلیل استفاده از آبهای زیرزمینی ممکن است کیفیت آب کم باشد که حتما باید بررسی شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران تاکید کرد: برای حفظ سلامت آب به لحاظ میکروبی آزمایشگاههایی در حال انجام وظیفه هستند. ممکن است در برخی نقاط املاحی در آب باشد که باید برطرف بشود. خط قرمز آب و فاضلاب تهران و وزارت نیرو حفظ سلامت آب به لحاظ میکروبی است.
وی خاطرنشان کرد: آب در شهرستانهای استان تهران سالم است. گاهی به نوعی مسئلهای را در رسانهها بزرگ میکنند. در جنوب غرب و غرب تهران منابع آب سطحی نداریم و طبیعیتا کیفیت آب به دلیل زیرزمینی بودن کم میشود. مشکلات آب صالح آباد و دیگر نقاط تهران را بررسی و در اولین فرصت نتیجه آزمایش آب صالح آباد، واوان و علی آباد را در برنامه تهران ۲۰ اعلام میکنیم.
بختیاری درباره اصلاح شیوه مصرف آب گفت: وقتی میگوییم صرفه جویی به معنای عدم مصارف ضروری نیست بلکه درست مصرف کردن است. بسیاری از افراد درب خانه و مغازه و شیشههای ماشینشان را با آب شرب میشویند.
ضیائیان، رئیس مرکز ملی پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا درباره اوضاع آب و هوایی استان تهران و کشور گفت: علیرغم اینکه تهران در پاییز خشک به سر میبرد بارشها از نیمه دوم آذر به حد معمول میرسد.
وی در پایان گفت: در روزهای یکشنبه و دوشنبه بارشهای پراکنده و خفیف در تهران و ارتفاعات خواهیم داشت.
انتهای پیام/