پایان تاریکی در ۵۳ روستا/ تامین برق ۳۲۶۰ خانوار عشایری با سامانههای خورشیدی
بهگزارش گروه اقتصاد به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، در سال ۱۳۹۲ و بعد از گذشت ۱۳۰ سال از ورود نخستین مولد برق به ایران، هنوز هزاران روستای کشور از این نعمت برخوردار نشده بودند، نعمتی که فقط حامل «رفاه» نبود و علاوه بر آن با گسترش خدماترسانی برق، شاخصهای تولید، اشتغال و از همه مهمتر آگاهی را تغییر میداد.
وزارت نیرو در دولت یازدهم در راستای توسعه عدالت اجتماعی و محرومیتزدایی از مناطق محروم برقرسانی به تمامی روستاهای بالای ۱۰ خانوار کشور را در دستور کار قرار داد و تا پایان دولت توانست به بیش از ۲۱۵۰ روستای کشور برقرسانی کند.
در دولت گذشته، در طرحهای برقرسانی به این روستاها، ۲ هزار و ۷۵۰ میلیارد ریال هزینه شده و در جریان این طرحها، یک هزار و ۷۶۳ کیلومتر شبکه فشار متوسط و ۳۴۱ کیلومتر شبکه فشار ضعیف و همچنین ۷۹۰ دستگاه ترانسفرماتور نصب شد.
از ابتدای سال ۹۶ تا انتهای آن ۲۰۰ روستا با جمعیت ۳۵۶۲ خانوار به جمع خانوده برق پیوستند که برای برقرسانی این روستاها ۳۱۸ کیلومتر شبکه فشار متوسط، ۱۱۷ کیلومتر شبکه فشار ضعیف و ۲۲۸ ترانسفورماتور با ظرفیت ۹ مگاولت آمپر نصب شده است.
از بین ۲۰۰ روستای مذکور، ۷ روستا از طریق انرژی خورشیدی برقرسانی شده است که با این برق رسانی، ۵۵ خانوار از نعمت برق برخوردار شدند و برای این روستاها هزینهای بالغ بر ۶۸۶ میلیون تومان صرف شد.
در پایان سال گذشته مصلحتی شربیانی مجری برق روستایی کشور در این باره گفته بود: «در سال ۸۸ برقرسانی به روستاهای بالای ۲۰ خانوار به اتمام رسید و در پایان سال ۹۵ جشن برقرسانی به روستاهای بالای ۱۰ خانوار برگزار شد.
این را باید گفت که هنوز در برخی نقاط، روستاهای بدون برق است که به دلایلی مثل نداشتن کد روستا، معارض و مشکل منابع طبیعی هنوز برقدار نشدهاند و در حال حاضر با شناسایی این روستاها حدود ۳۸۵ روستا هستند که در برنامه برقدار شدن قرار دارند.»
در همین چارچوب با توجه به کارنامه دولت یازدهم در حوزه روستاها در بخش آب و برق، حال دولت دوازدهم گام هایش را در این مسیر، پرشتابتر برداشته تا مردم عزیزمان در هرنقطهای از کشور از نعمت برق برخوردار باشند.
از ابتدای سال جاری تا هفته دولت تعداد ۵۳ روستا با ۶۳۷ خانوار با صرف هزینهای بالغ بر ۹۷ میلیارد ریال از نعمت برق برخوردار خواهند شد که جهت برق رسانی به آنها ۱۳۱ کیلومتر شبکه احداث و تعداد ۸۴ دستگاه ترانسفورماتور با ظرفیت ۲۸۰۰ کیلوولت آمپر نصب میشود که قابل ذکر است اواخر سال گذشته تعداد ۲۰ روستای دیگر برق رسانی آن انجام شده بود که در هفته دولت افتتاح خواهد شد.
به این ترتیب، از ابتدای انقلاب تاکنون تعداد کل روستاهای برق دار شده ۵۷ هزار و ۸۳ روستا با ۴ میلیون و ۴۹۷ هزار خانوار است که از این تعداد ۲۲۹ روستا با ۲۵۳۶ خانوار با صرف هزینهای بالغ بر ۳۱۵ میلیارد ریال از طریق سامانههای انرژی تجدیدپذیر در نقاط صعب العبور و دور افتاده برق دار شده اند.
همچنین در سالهای گذشته تعداد ۳۲۶۰ خانوار عشایر کوچ نشین در استانهای ایلام، اردبیل، چهارمحال بختیاری، اصفهان و مرکزی با صرف هزینهای بالغ بر ۲۶ میلیارد ریال از طریق دستگاههای قابل حمل خورشیدی برقرسانی شده اند.
گفتنی است، بر اساس برنامهریزیها و تسهیم منابع عوارض برق و منابع داخلی، تعداد ۵۷۶ روستا با اعتباری بالغ بر ۱۸۴۰ میلیارد ریال به شرکتهای توزیع نیروی برق جهت برق رسانی ابلاغ شده است که از این تعداد روستاها، تعداد ۱۲ روستا با ۱۷۸ خانوار و اعتبار ۳۲ میلیارد ریال جهت برقرسانی از طریق سامانههای برق تجدیدپذیر برنامه ریزی شده و برق رسانی به حدود ۸۰۰۰ خانوار عشایر کوچ نشین و فاقد برنامه از طریق سیستمهای قابل حمل در سال جاری در دست اقدام است.
در انتهای گزارش، از ابتدای سال ۹۲ تاکنون توسط شرکتهای توزیع و برق منطقهای اعم از آذربایجان، اصفهان، باختر، تهران، خراسان، خوزستان، زنجان، سمنان، سیستان و بلوچستان، غرب، فارس، کرمان، گیلان، مازندران، هرمزگان و یزد، روستاهای تحت پوشش برق دار شده اند.