چاپ و توزیع ۳۸۰ هزار جلد درسنامه پیشگیری از اعتیاد در مدارس کشور/ ۳۰۰ کانون همیاران سلامت روان در دانشگاه‌ها راه اندازی شد

10:39 - 04 شهريور 1397
کد خبر: ۴۴۷۳۳۰
سخنگو و معاون ستاد مبارزه با مواد مخدر با تشریح برنامه‌های ستاد طی یکسال گذشته گفت: ۳۸۰ هزار جلد درسنامه با مبحث پیشگیری از اعتیاد در سال تحصیلی اخیر در اختیار معلمان مدارس قرار گرفت، همچنین در دانشگاه‌ها کانون همیاران سلامت راه اندازی شد.

خدمات پیشگیری از اعتیاد ٣٨ درصد افزایش یافت/تغییر مسیر قاچاقچیان مواد مخدر از مرز‌های شرقی به مرز‌های آبی/شناسایی دانه درشت های مواد مخدر

به گزارش خبرنگار گروه جامعه پرویز افشار،صبح امروز به مناسبت هفته دولت در نشست خبری با اصحاب رسانه گفت: گزارش‌های رسمی سازمان ملل که توسط دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل (UNODC) در وین منتشر شده حکایت از آن دارد که شیوع استفاده از مواد مخدر در سراسر دنیا رو به گسترش است.

وی افزود: براساس گزارش رسمی سازمان ملل متحد، تولید مواد مخدر در کشور افغانستان در سال گذشته ۴۶۰۰ تن بود که براساس پیش‌بینی‌ها این رقم امسال به ۹ هزار تن خواهد رسید؛ همچنین برخی گزارش‌ها اعلام کرده‌اند که این رقم ممکن است به ۱۲ هزار تن افزایش یابد.

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد بیان داشت: متاسفانه تولید و مصرف مواد مخدر صناعی و محرک جدید روز به روز در حال افزایش است، سال گذشته بیش از ۷۰۰ نوع از این نوع مواد (NPS) در دنیا شناسایی شد که طبق گزارش‌های سازمان ملل این رقم در حال رسیدن به ۷۵۰ عدد است.

افشار ادامه داد: در گذشته تولید مواد مخدر در کشور افغانستان محدود به نوع سنتی بود، اما گزارش‌ها نشان می‌دهد که تولید ماری‌جوانا، گل و همچنین آمفتامین‌ها در آن کشور رو به افزایش است که این موضوع تهدیدی جدی برای کشور ما و جامعه جهانی محسوب می‌شود.

وی در ادامه به اقدامات ستاد مبارزه با مواد مخدر در حوزه پیشگیری پرداخت و گفت: عزم و اراده و هماهنگی دستگاه‌های اجرایی برای پیشگیری و مبارزه با مواد مخدر از جمله مطالبات مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) است و باعث شده دستگا‌ه‌ها در این زمینه حساسیت بیشتری از خود نشان دهند.

سخنگوی ستاد تصریح کرد: طرح توانمندسازی در مقطع دوم متوسطه اقدام بزرگ و جالب توجهی بود که تقریبا در تمامی مراکز استان‌ها اجرایی شد، همچنین چاپ بروشور‌ها و سه درسنامه برای معلمان و مربیان مقاطع ابتدایی، راهنمایی و متوسطه از دیگر اقدامات خوب ستاد به شمار می‌رود به طوری که در سال تحصیلی اخیر، ۳۸۰ هزار جلد درسنامه با مبحث پیشگیری از اعتیاد در اختیار معلمان مدارس قرار گرفت.

افشار بیان داشت: در حوزه آموزش و پرورش با "مدیریت مورد" که شامل غربالگری می‌شود، تعدادی دانش‌آموز در معرض خطر و آسیب‌دیده شناسایی شدند و تحت درمان قرار گرفتند.

وی افزود: شیوع اعتیاد در مدارس بسیار پایین است و آنچه در خصوص اعتیاد در مدارس مدنظر ما قرار دارد شیوع مصرف است و آمار تعداد مصرف‌کنندگان مدنظر نیست. متاسفانه برخی به اشتباه عنوان می‌کنند که سن اعتیاد پایین آمده است باید بگوییم که سن وابستگی به مواد مخدر در کشور ما بین ۲۱ تا ۲۴ سال است و سن تجربه اولین‌بار مصرف مواد مخدر کاهش یافته است که در این زمینه اطلاع‌رسانی و آموزش‌های بیشتری برای نوجوانان انجام شده است.

معاون دبیرکل ستاد با بیان اینکه در محیط دانشگاه محوریت فعالیت‌ها به دست دانشجویان سپرده شده است گفت: در حال حاضر نیز ۳۰۰ کانون همیاران سلامت روان دانشجویان در دانشگاه‌ها راه اندازی شده است که بنا بر گزارش‌های رسمی با این اتفاق، میزان مصرف "گل" با مداخلات دانشجویان در حال کاهش است.

افشار با بیان اینکه توسعه خدمات پیشگیری از اعتیاد در محیط‌های کارگری و صنعتی باعث کاهش مصرف مواد مخدر در این محیط‌ها شده است، افزود: این طرح‌ها در قالب طرح کاج (کاربست اجتماعی جامعه) برای توانمندسازی کارگران و در کارگاه‌ها و مراکز صنعتی که بین ۵۰ تا ۵۰۰ پرسنل دارند اجرایی می‌شود که با این طرح، وضعیت اعتیاد در آن محیط‌ها مهار می‌شود.

نقش سازمان‌های مردم‌نهاد در عرصه مبارزه با مواد مخدر

وی با بیان اینکه سازمان‌های مردم‌نهاد در عرصه مبارزه با مواد مخدر کمک زیادی داشته‌اند، گفت: بیشتر این سمن‌ها در حوزه‌های درمان و پیشگیری فعالیت می‌کنند و خدمات متفاوتی را ارائه می‌دهند، از سال گذشته تاکنون حدود ۸۰۰ طرح از ۶۰۰ سمن توسط ستاد حمایت شده است که عمده‌ترین آنها، در حوزه پیشگیری از اعتیاد بوده است.

افشار اظهار داشت: بیش از دو هزار سمن فعال در حوزه درمان و پیشگیری از مصرف مواد مخدر در کنار ستاد فعالیت می‌کنند و در بانک اطلاعاتی ما ثبت شده‌اند.

وی ادامه داد: راه‌اندازی سامانه بهبودیافتگان یکی دیگر از اقدامات خوب ستاد است که باعث می‌شود تا از وضعیت بهبودیافته‌گان اطلاع داشته باشیم.

معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد با اشاره به برگزاری نشست صمیمانه ۱۱۰ سمن برتر که با حضور وزیر کشور و دبیرکل برگزار شد، گفت: فعالان این حوزه در این جلسه مشکلات خود را با مدیران و مسولان مربوطه در میان گذاشتند.

۳۰۰ کارگاه توانمندسازی برای سازمان‌های مردم‌نهاد برگزار شد

افشار تصریح کرد: ۳۰۰ کارگاه توانمندسازی سازمان‌های مردم‌نهاد در سال گذشته برگزار شد و غریب به ۴۰ هزار نفر از معتادان بهبودیافته با مشارکت سازمان فنی و حرفه‌ای تحت پوشش برنامه‌های آموزشی این سازمان قرار گرفتند. همچنین ۵ کارگاه منطقه‌ای کارآفرینی و طراحی محصولات نوین برای این افراد برگزار شد چرا که معتقدیم برگزاری این کارگاه‌ها می‌تواند افراد بهبود یافته را با به سمت کارآفرینی و تولید محصولات نوین سوق دهد.

وی با تاکید بر اینکه باید کار مردم را به خود مردم واگذار کنیم، بیان داشت: واگذاری کار‌ها به بخش خصوصی و سمن‌ها می‌تواند سرعت بیشتری به انجام امور بدهد. در سال جدید ۱۶۳ طرح جدید اشتغال بهبودیافتگان به ستاد ارسال شد که به زودی تامین اعتبار می‌شود و پس از تامین اعتبار برای هزار و ۵۰۰ نفر اشتغال‌زایی خواهد شد.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: تفاهم‌نامه بودجه‌ای سه جانبه‌ای از سوی ستاد مبارزه با مواد مخدر با شورای اجتماعی و سایر دستگاه‌های اجرایی به امضا رسیده که طبق آن، دستگا‌ها موظف شده‌اند بودجه اضافی خود را برای اجرای طرح‌های پیشگیری و درمان در نظر بگیرند، در صورت انجام این کار، طرح توانمندسازی مقطع دوم متوسطه ۱۵۰ درصد رشد خواهد کرد.

افشار پر کردن اوقات فراغت در مناطق روستایی و کمتر برخوردار را از دیگر اقدامات این ستاد برشمرد و گفت: تجهیز خانه‌های ورزش روستایی با کمک وزارت ورزش نسبت به سال‌های گذشته هزار درصد رشد داشته است و خوشبختانه روستایی در کشور وجود ندارد که از خانه ورزش روستایی محروم باشد و اکنون حدود ۲۵۰۰ خانه روستایی تجهیز شده است.

وی در ادامه؛ نهایی شدن همکاری‌های همه‌جانبه با سایر کشور‌ها را از جمله اقدامات این ستاد دانست و افزود: همکاری همه‌جانبه‌ای با پلیس و دولت‌های چین و ایتالیا در زمینه ابعاد مختلف مبارزه با مواد مخدر صورت گرفته است. همچنین انعقاد تفاهم‌نامه مشترکت با یونیسف در زمینه پیشگیری و درمان اعتیاد در نوجوانان نیز از دیگر اقدامات ستاد به شمار می‌رود.

کنگره دانش اعتیاد ۱۴ شهریور برگزار می‌شود


معاون دبیرکل ستاد از برگزاری کنگره دانش اعتیاد در ۱۴ لغایت ۱۶ شهریور ماه در مرکز همایش‌های رازی خبر داد و گفت: وزیر کشور و دبیرکل ستاد یکی از سخنرانان این کنگره خواهند بود.

افشار با بیان اینکه در حال حاضر ۷۴۰۰ مرکز درمانی و کاهش آسیب در حوزه درمان اعتیاد در کشور فعالیت می‌کنند، گفت: ۲۵۴ مرکز DIC با ۳۲۰ تیم سیار در این زمینه فعالیت می‌کنند. همچنین راه‌اندازی مراکز ارائه خدمات شبانه برای معتادان و مصرف‌کنندگان مواد مخدر یکی دیگر از کار‌های خوب این ستاد است که این نوع مرکز ۱۷ هزار نفر خدمات دریافت کرده‌اند. افزایش مراکز TC بهزیستی نیز از دیگر برنامه‌های مهم ستاد در یکسال گذشته بوده است.

کشف ۳۷۰ تن مواد مخدر در ۵ ماهه نخست سال جاری


وی با اشاره به حوزه مقابله با عرضه ادامه داد: در ۵ ماهه نخست سال‌جاری ۳۷۰ تن مواد مخدر در کشور کشف شده که این رقم نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته که ۲۳۷ تن بوده است، ۱۲ درصد رشد را نشان می‌دهد.

سخنگوی ستاد بیان داشت: در چهار ماهه ابتدای امسال ۲۷۸ تن مواد مخدر کشف شده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴ درصد رشد داشته است و استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، فارس، تهران، یزد، خراسان رضوی، اصفهان، خراسان جنوبی و گلستان بیشترین میزان کشفیات را طی این مدت به خود اختصاص داده‌اند.

افشار خاطر نشان کرد: از مجموع کشفیات، ۲۳.۸ درصد مربوط به استان سیستان و بلوچستان بوده است و سهم سه استان مرزی سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان از مجموع کشفیات، ۴۹ درصد می‌باشد.

وی ادامه داد: طی این مدت، ۶۷۷۶ اتومبیل و ۳۱۰ قبضه سلاح از قاچاقچیان مواد مخدر کشف و ضبط شده است. همچنین هرویین با ۱۷ درصد، مرفین با ۵۸ درصد و تریاک با سه درصد بیشترین آمار افزایش کشفیات را داشته‌اند.

افشار گفت: با توجه به افزایش قیمت شیشه و مواد پیش ساز تولید آن، تمایل به مصرف شیشه کاهش یافته است؛ شاید یکی از دلایل آن تغییر الگوی مصرف مواد باشد. در حال حاضر مصرف شیشه کاهش یافته و تمایل مصرف بیشتر به سمت گل و ماری جوانا رفته است.

معاون دبیرکل ستاد خاطرنشان کرد: تعداد درگیری‌های نیرو‌های امنیتی و قاچاقچیان مواد مخدر در ۴ ماهه ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۴ درصد کاهش پیدا کرده است. انهدام کارگاه‌های تولید و پخش مواد مخدر نیز نسبت به مدت زمان سال قبل با کاهش ۲۱ درصدی همراه بوده است.

افشار ادامه داد: تعداد زندانیان جرایم مواد مخدر در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۷ تغییر محسوسی نداشته و آمار‌ها نشان می‌دهند که ۴۱ درصد جرائم زندانیان در خرداد ماه سال جاری مربوط به مواد مخدر بوده است.

این مقام مسئول در ستاد در انتها به سوالات خبرنگاران پاسخ داد و اظهار کرد: طی دو سال گذشته برقراری ارتباط بین باند‌های تروریستی و قاچاقچیان افزایش یافته است که کشفیات اسلحه به همراه مواد مخدر حکایت از این موضوع دارد. اما قاچاقچیان باید بدانند که اقدامات آن‌ها از سوی کشور ایران بی‌پاسخ نخواهد ماند. همچنین ۷۵ درصد از کشفیات مبتنی بر اطلاعات از پیش صادر شده است و ۳۰ درصد دیگر به صورت اتفاقی کشف شده است.

افشار در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر تاثیر نوسانات نرخ ارز در درمان معتادان گفت: سالانه حدود یک میلیون نفر از مصرف‌کنندگان مواد مخدر به مراکز درمانی مختلف مراجعه می‌کنند که نوسانات نرخ ارز در درمان آن‌ها تاثیری نداشته است.

وی گفت: ۲ میلیون و ۸۰۸ هزار نفر مصرف کننده مواد مخدر در کشور وجود دارد که برنامه‌ریزی مناسبی برای اقشار مختلف مصرف‌کنندگان انجام شده است.

افشار بیان داشت: نزدیک‌ترین و ارزان‌ترین راه برای انتقال مواد مخدر از کشور افغانستان به اروپا کشور ایران است که ما باید در این زمینه اقدامات جدی تری انجام دهیم.

وی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره شیوع اعتیاد بین دانش‌آموزان گفت: در مدارس شیوع اعتیاد بسیار اندک است، اما حتی یکبار تجربه مصرف هم از نظر ما اهمیت دارد. پژوهش‌های متعددی درباره اعتیاد دانش آموزی انجام شده است، اما طبق آخرین آمار رسمی ۲.۱ درصد (دو و یک دهم درصد) از دانش‌آموزان "مقطع متوسطه" تجربه یک بار تا بیشتر مصرف مواد مخدر را داشته‌اند.

سخنگوی ستاد درباره اینکه چرا این مقطع سنی برای آمار در نظر گرفته شده است، توضیح داد: این مقطع سن تجربه، هیجان و بلوغ است که بیشتر ممکن است افراد در معرض خطر مصرف مواد قرار بگیرند. در مقطع ابتدایی آمار آنقدر نادر است که قابل اشاره نیست و در آمار‌های بین‌المللی هم سه سال آخر تحصیلات مدرسه را می‌سنجند.

افشار همچنین در پاسخ به اینکه آیا اطراف مدارس مورد پایش قرار می‌گیرد یا خیر گفت: ما سال گذشته تا شعاع ۵۰۰ متری اطراف مدارس، دانشگاه‌ها، سینما، پارک و فضا‌های عمومی را هدف‌گذاری کردیم که اگر در این شعاع مواد مخدر توزیع یا مصرف شود برخورد شدیدتری انجام گیرد. همان‌طور که طبق اعلام پلیس ۲ تن مواد را از اطراف مدارس جمع آوری کرد.

وی ادامه داد: امسال شعاع ۵۰۰ متری را به ۲۵۰ متر تقلیل دادیم که بتوانیم کنترل بیشتری داشته باشیم و خانواده‌ها امنیت خاطر بیشتری درباره محیط تحصیل فرزندشان داشته باشند. اما به‌طور کلی باید بگویم این که گفته می‌شود اطراف مدارس مواد مخدر زیاد مصرف یا خرید و فروش می‌شود درست نیست مدرسه آینه اجتماع است و گلوگاه خوبی است که مداخلات پیشگیرانه و درمانی را انجام بدهیم. ما در طول سال‌های گذشته همکاری‌های خوبی با آموزش و پرورش و شخص وزیر و معاونان ایشان داشته‌ایم و اکنون وضع آموزش و پرورش قابل قبول است و می‌توان گفت: در مدارس سوءمصرف مواد مخدر منجر به خطرآفرینی نداریم.

 انتهای پیام /



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *