امضای الکترونیک پزشکان پای نسخهها آمد
خبرگزاری میزان _ روزنامه ایران نوشت: امضای الکترونیک پزشکان دو روز پس از مراسم رونمایی سامانه دیجیتال نسخ الکترونیک، از روز گذشته رسماً در کشور کلید خورد. تحقق امضای الکترونیک پزشکان بهعنوان یک وظیفه قانونی توسط مجلس در بودجه ۱۴۰۱ به عهده سازمان نظام پزشکی گذاشته شد تا نسخههای الکترونیک ثبت شده، با تأیید پزشک اعتبار حقوقی و مالی داشته باشند.
حال مقرر شده است برای تمامی پزشکان امضای دیجیتال صادر شود و آنها نسخ الکترونیک را از طریق امضای الکترونیکی یا دیجیتالی که روی تلفن همراهشان قرار میگیرد، امضا کنند.
علی سالاریان معاون فنی و برنامهریزی سازمان نظام پزشکی کشور با اعلام این خبر میگوید: با این اقدام تمامی نسخههای صادرشده از سوی پزشکان انکارناپذیر و قابل استناد خواهد شد و نسخههای پزشکی اعتبار بیشتری پیدا میکنند. گرچه بحث امضای الکترونیک پزشکان از مدتها پیش در کشور آغاز شده اما پروژه دیجیتالسازی امضای پزشکان به درستی پیاده نشده بود تا اینکه مسئولیت تحقق آن بهعنوان یک وظیفه قانونی در بودجه امسال بر دوش بزرگترین صنف جامعه پزشکی گذاشته شد.
این در حالی است که از زمان اجرای فرایند نسخهنویسی الکترونیک باید کارت هوشمند برای پزشکان صادر میشد که زمانبر و البته پرهزینه بود، از طرفی پزشکان مجبور بودند برای استفاده از این کارتها تجهیزات خاصی را خریداری کنند.
حالا پزشکان میتوانند با استفاده از اپلیکیشنهایی که به گفته معاون فنی سازمان نظام پزشکی کشور دارای مجوز وزارت صمت و سازمان نظام پزشکی کشور هستند، روی گوشی خود اقدام به امضا کردن نسخهها کنند. با وجود این امکان هک کردن و جعل امضای پزشکان با هدف نشت دارو به بازار آزاد، تغییر نام دارو، اعداد نسخه مانند دوز یا تعداد دارو، جعل نام پزشکان و... دغدغه مهمی است که این روزها از سوی برخی پزشکان و مراجعهکنندگان به مطبهای پزشکی مطرح میشود.
سالاریان در اینباره تأکید میکند پزشک از بالاترین راهکارهای امنیتی از جمله اثرانگشت، احراز تصویر و چهره و پینکد برای ثبت امضای الکترونیک پای نسخ دیجیتال استفاده میکند، علاوه بر این با دریافت کد رهگیری و رمز دو مرحلهای تا حد زیادی حفاظت اطلاعات انجام میشود و این در حالی است که پیش از این امنیت سامانههای ثبت امضای دیجیتال پزشکان را با استفاده از نام کاربری و رمز عبور تعریف میکردیم اما اکنون امنیت امضای الکترونیک پزشکان چند رده ایمنتر شده و براساس شماره تلفن همراه و اطلاعات پزشکان تعریف میشود. بنابراین امکان سوءاستفاده بسیار پیچیده شده است.
معاون سازمان نظام پزشکی درباره امنیت سامانه نسخهنویسی الکترونیک نیز اظهار میدارد: احتمال حملههای سایبری به سامانههای نسخهنویسی غیرکاغذی وجود دارد و کسی نمیتواند تضمین صددرصدی بدهد که سامانهها هک نمیشوند اما با این حال ما باگ و نشتی سیستم را شناسایی کردهایم و به نظر میرسد به درجهای از اطمینان رسیدهایم.
نگرانی اصلی ما این است که این کاربری در عین حال که باید پیچیده و غیرقابل نفوذ باشد، همچنین وقتگیر نیز نباشد و پشتیبانی لازم را داشته باشد تا پزشک با سرعت و دقت بالا بتواند امضای خود را به شکل الکترونیکی ثبت کند. در هر حال سازمان نظام پزشکی با شرکتهایی که کار طراحی اپلیکیشنها را انجام میدهند قرارداد دارد و چنانچه اتفاقی بیفتد باید پاسخگو باشند. از طرفی بخش آیتی سازمان نظام پزشکی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کار نظارت بر سامانهها را بر عهده دارند.
او با بیان اینکه امضای الکترونیک پزشکان تکلیف قانونی است، عنوان میکند: لازم است مدیران دولتی در بخش اجرایی به سازمان نظام پزشکی کشور کمک کنند و پشتیبانی از این سیستم به شکل 24 ساعته و 7 روز در هفته فعال باشد تا بلافاصله بعد از آنکه سیستم هک یا دچار اختلال شد و پزشک نتوانست نسخه الکترونیک صادر کند، بتواند با دسترسی آسان به پشتیبانی، مشکلش را حل کند. البته این امر نیازمند آن است که سرورهایی در داخل سازمان نظام پزشکی نصب شود تا بتوانند با پشتیبانی و حفاظت مناسب و بهروزرسانی برنامهها، اصل محرمانگی در ویزیت بیمار و تجویز نسخ را محافظت کنند.
سالاریان با بیان اینکه اجرای امضای الکترونیک پزشکان زیربنای استفاده از فناوریهای نوین پزشکی را فراهم میکند، بیان میدارد: امضای الکترونیک، اصالت پزشک و هویت ارائهدهنده خدمات سلامت که شماره نظام پزشکی دارند را تأیید میکند و از طرفی به دلیل آنکه نسخ صادرشده انکارناپذیر و استنادپذیرند بنابراین تبعات درمان از جمله اشتباه در نسخهنویسی و تجویز اشتباه دارو منسوب به پزشک است.
معاون فنی سازمان نظام پزشکی در ادامه به توسعه تله مدیسن یا دوراپزشکی بهعنوان یکی از مزیتهای مهم امضای دیجیتال پزشکان اشاره میکند و میگوید: بسیاری از خدمات پزشکی که نیاز به معاینه بالینی بیمار ندارند و مریض میتواند به جای مراجعه به مطب، از طریق فضای مجازی مشکلش را به پزشک انتقال دهد، از طریق تله مدیسن قابل پیگیری هستند بنابراین وقتی امضای الکترونیک پای نسخ غیرکاغذی نوشته میشود این اطمینان برای بیمار و پزشک به وجود میآید که اولاً از نام پزشک سوءاستفاده نمیشود و دوم اینکه مریض نیز مطمئن میشود نسخه از سوی پزشک صادر شده است.
به گفته سالاریان، امضای الکترونیک پزشکان مسیر توریسم سلامت را نیز در کشور هموار میکند. برای مثال بیمار دیابتی یا بیماری که عمل جراحی در کشور ما انجام داده،میتواند ادامه روند درمان و معاینات ادواری را از کشور خودش پیگیری کند.
او با بیان اینکه پزشکان جوان از امضای الکترونیک استقبال زیادی داشتهاند، درعین حال تأکید میکند استفاده از پلتفرمهای دیجیتال برای پزشکان پیشکسوت کار راحتی نیست، بنابراین کاربری امضا باید به حدی آسان باشد که تقریباً هر کسی در کشور طبابت میکند بتواند از امضای الکترونیک استفاده کند. همچنین در نقاطی که بسترهای اینترنت مناسب نیست استفاده از این پلتفرم پروسه وقتگیر و زمانبری است و لازم است دسترسی به اینترنت سرعت پیدا کند.
- بیشتر بخوانید:
- راه اندازی سامانه امضاء الکترونیکی پزشکان
انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.