رئیس سازمان بازرسی: باید با همگرایی بین آمبودزمانهای کشور اسلامی با نقض حقوق بشر توسط کشورهای غربی مبارزه کنیم
خبرگزاری میزان – ذبیح الله خداییان با اشاره به برگزاری همایش سراسری با هدف تبادل بهترین تجربیات سازمان بازرسی جمهوری اسلامی ایران و آمبودزمان ترکیه، بیان کرد: از بستر این گونه تعاملات و بهره برداری آگاهانه از تجربیات مشترک در راه مقابله با فساد و رسیدگی به شکایات مردمی، زمینه هم افزایی دانش و بینش جمعی نسبت به مسائل مهم و محوری آمبودزمانی فراهم آید.
وی با بیان اینکه بحث آمبودزمان و فعالیتهای آن در سالهای اخیر، به یکی از مباحث پرطرفدار به ویژه در فضای جوامع مدنی تبدیل شده است، گفت: در سالهای گذشته فعالیتهای آمبودزمانی، هر روز گامهای بیشتری به جلو برداشته تا در حال حاضر بحث حقوق شهروندی و نقش آمبودزمان در تأمین و تضمین آنها در قالب یک موضوع قابل پرداخت در محیطهای دانشگاهی و میدانهای اجرایی خودنمایی میکند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور تصریح کرد: از سوی دیگر، تحولات جهان و تجربههای آمبودزمانی، زمینه ایجاد طرحهای جدید به منظور بهبود کارکردها را فراهم میآورد.
وی همگرایی آمبودزمانی در قالب جغرافیای همسایگی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه را محملی مناسب برای رسیدن هدف یاد شده دانست و گفت: موقعیت ممتاز این دو کشور در ابعاد جغرافیایی، جمعیتی، اقتصادی، سیاسی، امنیتی و فرهنگی و سطح روابط عالی آنها فرصتی استثنایی برای تبادل تجارب و اطلاعات و همکاری در زمینههای مختلف از جمله مسائل آمبودزمانی است.
خداییان اظهار کرد: سازمان بازرسی کل کشور و آمبودزمان جمهوری ترکیه با بهره گیری از تجربههای نظری و عملی خود در زمینههای مختلف به ویژه صیانت از حقوق شهروندی، گامهای مؤثری را به جلو بردارند که نتایج آن برای دو کشور ملموس و مشخص باشد.
وی مجموعه حقوقی که شهروندان واجد آن بوده و آمبودزمانها میتوانند در تأمین یا بهبود آنها مؤثر باشند را در پنج دسته «حق شنیده شدن در کمترین زمان»، «حق پاسخ دادن در کمترین زمان»، «حق پاسخ گرفتن درکمترین زمان»، «حق داشتن اطلاعات و آگاهی در کوتاهترین زمان» و «حق برخورداری از حمایت در کمترین زمان» برشمرد و گفت: این موارد حقوقی، البته مجموعه ای آسان در بیان و دشوار در عمل کردن است.
بیشتربخوانید
اقدامات دستگاه قضا برای بهبود فضای کسب و کار/ رصد مستمر مصوبات هیئت مقررات زدایی در دادستانی کل کشور
رئیس سازمان بازرسی کل کشور تاکید کرد: آمبودزمانها برای آن که بتواند این حقوق پنج گانه را تأمین یا تضمین کند، گاه مجبور به تلاش برای تغییر ساختارها هستند، گاه باید کارکردها را اصلاح کنند، گاه باید مجاری و کانالهای ارتباطی جدید با دولتها را ایجاد کنند و سرانجام، بکوشند تا از رسانهها استفادهای مناسب و به جا داشته باشند. موفقیت این آمبودزمان در تأمین حقوق یاد شده، از آن یک «آمبودزمان خوب» خواهد ساخت.
وی افزود: آمبودزمان خوب، حکمرانی را آسان، مشروعیت را مستحکم، ظرفیتهای مردم را فعال، مشارکت عمومی را تشویق و فضای عمومی جوامع را به فضایی برخوردار از حمایتهای تخصصی از شهروندان تبدیل میکند.
خداییان ادامه داد: حکمرانی خوب با مؤلفههای چندگانهای که برای آن بیان شده است، بدون وجود آمبودزمانهای خوب یعنی آمبودزمانی که قادر به تأمین حقوق پنج گانه شهروندان باشد، پدیدهای ناقص و ناتمام است؛ زیرا آمبودزمان خوب با فعالیتهای خود، تقویت کننده عناصر و مؤلفههای حکمرانی خوب است. بدین ترتیب، آمبودزمان و فعالیتهای آمبودزمانی به عاملی مشروعیت آفرین و تقویت کننده بنیانهای جوامع نیز تبدیل میشود.
وی با بیان اینکه رسالت ما همواره، حرکت به سمت آمبودزمان خوب است که از یک سو، فعالانه در کار تأمین و تضمین حقوق شهروندان عمل میکند و از سوی دیگر به استحکام مشروعیت و تقویت بنیانهای همبستگی در جوامع منجر خواهد شد، گفت: حمایت از حقوق شهروندان فقط مخصوص دو کشور ما نیست، بلکه همکاری مشترک آمبودزمان ترکیه و جمهوری اسلامی ایران در تامین حقوق کشورهای اسلامی در سایر کشورها هم میتواند موثر باشد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه همکاری هر دو مجموعه در گسترش حقوق بشر اسلامی در جهان تاثیرگذار خواهد بود، ادامه داد: متاسفانه امروزه در جهان، حقوق بشری که کشورهای غربی از آن دم می زنند، حقوقی است که صرفا منافع آنها را تضمین میکند و کشورهای غربی فقط اتباع خود را بشر تلقی میکنند و برای اتباع سایر کشورها خصوصا کشورهای اسلامی حقی قائل نیستند و ما شاهد فجایع زیادی توسط آنها در کشورهای اسلامی هستیم.
وی افزود: باید با همگرایی بین آمبودزمانهای کشور اسلامی با نقض حقوق بشر توسط کشورهای غربی مدعی حقوق بشر مبارزه کنیم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور تاکید کرد: همکاری دو کشور ترکیه و جمهوری اسلامی ایران در این زمینه میتواند همکاری کشورهای دیگر را هم پیرامون این موضوع فراهم کند.
امضای برنامه اقدام مشترک میان سازمان بازرسی و آمبودزمان ترکیه میتواند الگویی برای سایر کشورهای اسلامی باشد
رئیس آمبودزمان جمهوری ترکیه که به تهران سفر کرده است در همایش سراسری با هدف تبادل بهترین تجربیات سازمان بازرسی جمهوری اسلامی ایران و رئیس آمبودزمان جمهوری ترکیه بر الگو گیری کشورهای اسلامی از روابط سازمان بازرسی کل کشور جمهوری اسلامی ایران و آمبودزمان جمهوری ترکیه تأکید کرد.
شریف مالکوچ رئیس آمبودزمان جمهوری ترکیه با اشاره به دوستی دوجانبه ایران و ترکیه گفت: یکی از دلایل اصلی دوستی بین ایران و ترکیه، مرز مشترک بین دو کشور است که بیش از 400 سال بدون تغییر باقی مانده است. در طی این 400 سال، هرجومرجها و جنگهای مختلفی در منطقه رخ داده است ولی مرز مشترک دو کشور پابرجا بوده که نمونه دیگری در دنیا وجود ندارد.
رئیس آمبودزمان جمهوری ترکیه با اشاره به اشتراکات دو کشور گفت: دو کشور ترکیه و ایران مشترکات زیادی در زمینه اجتماعی، فرهنگی و حتی زبانی دارند.
وی با تأکید بر اینکه در حال حاضر دنیا نیازمند صلح و آرامش است، تصریح کرد: روابط دو کشور باعث برقراری آرامش در منطقه و حتی دنیا خواهد بود.
مالکوچ تأکید کرد: جنگها باعث تضعیف حقوق اولیه انسانها است. در جایی که جنگ است، خیلی سخت است که از حقوق بشر سخن بگوییم. بنابراین نیاز است در کشورها صلح و آرامش برقرار شود.
رئیس آمبودزمان جمهوری ترکیه با اشاره به تأسیس انجمن آمبودزمان کشورهای اسلامی با مشارکت کشورهای عضو سازمان همکاریهای اسلامی در استانبول گفت: در حال حاضر ترکیه ریاست دورهای انجمن آمبودزمان کشورهای اسلامی را بر عهده دارد و درعینحال همکاری مستقیمی با سازمان بازرسی کل کشور جمهوری اسلامی ایران دارد.
وی با تشکر از حمایتهای خداییان رئیس سازمان بازرسی کل کشور از توسعه روابط این سازمان با آمبودزمان ترکیه خاطرنشان کرد: امضاء برنامه اقدام مشترک بین آمبودزمان ترکیه و سازمان بازرسی کل کشور میتواند نمونه و الگویی برای سایر کشورهای اسلامی باشد. این امضای برنامه اقدام مشترک میتواند زمینهساز مرحله جدیدی از روابط دو کشور باشد.
مالکوچ با اشاره به مفاد برنامه اقدام مشترک اجرای یادداشت تفاهم همکاری میان سازمان بازرسی کل کشور و آمبودزمان جمهوری ترکیه گفت: طبق این برنامه اقدام مشترک، فعالیتهای آموزشی و تبادل تجربیات بین دو کشور توسعه خواهد یافت.
رئیس آمبودزمان جمهوری ترکیه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فعالیتهای آمبودزمانی ترکیه در دنیا گفت: آمبودزمان جمهوری ترکیه عضو 8 سازمان بینالمللی است و روابط منحصربهفردی را با کشورهای دیگر دارد.
وی ادامه داد: طی سالهای اخیر تلاش کردهایم فعالیتهای آمبودزمانی خود را در اروپا تقویت کنیم چراکه شاهد موج جدیدی از اسلام هراسی و نژادپرستی در اروپا هستیم.
شريف مالكوچ با بيان اينكه افزايش كيفيت خدمات آموزشي يكي از وظايف ما به شمار مي رود، گفت: همچنين برقراري عدالت و برقراري قانون نيز از ديگر موارد اصلي در حوزه وظايف ما تلقي مي شود.
وي با بيان اينكه جامعه كنوني دنيا نيازمند قانون و حقانيت است، تصريح كرد: مساله حقوق بشر بين انسان ها مشترك است و اميدواريم اين تفاهم نامه بتواند مايه خير و بركت باشد.
انتهای پیام/