برخی از سوالات آزمون سمپاد کپی از تست ریون بوده است/ آموزش و پرورش به دنبال انتخاب گزینشی دانش آموزان نیست
گروه جامعه - در پی انتشار خبرهایی در فضای مجازی مبنی بر اینکه آزمون ورودی مدارس سمپاد در حالی برگزار شده که چندین سوال تستی این آزمون، کپی کامل از تست ریون (تست معروف ٨٠ سال پیش) بوده است؛ مدیرکل ارزیابی عملکرد و پاسخ گویی به شکایات وزارت آموزش و پرورش در گفتوگو با خبرنگار گروه جامعه گفت: این خبر صحت دارد و قرار بر این بوده وزارت آموزش و پرورش برای دور جدید آزمونها با هدف شناسایی و تمیز دادن دانش آموزانی که قصد ورود به مدارس سمپاد را دارند از این تستهای هوش بهره بگیرد.
علیرضا کمرئی افزود: در حال حاضر تنها تست استانداردی که در سطح کشور میتواند مورد استفاده قرار گیرد و از اعتبار لازم برخوردار است تستهای ریون است و ٦٠ سوال را شامل میشود که از آسان به دشوار طراحی شده و تستهای کاملا استانداردی را در بر میگیرد. به هر حال این تستها در دوره جدید مورد استفاده قرار گرفته تا از طریق آن بتوان دانش آموزانی که از توانایی نسبی بالاتری برخوردارند را شناسایی کرد؛ این آزمون با فلسفهای که برای گزینش دانش آموزان لحاظ شده بود کاملا در انطباق است.
مدیرکل ارزیابی عملکرد و پاسخ گویی به شکایات وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه برای ارزیابی دانش آموزان میتوانیم از تستهای مختلفی استفاده کنیم ولی از نظر کارشناسان تنها تستی که در حال حاضر در سطح ملی میتواند مورد استفاده قرار بگیرد، همین تست ریون است، ادامه داد: تستهایی از انواع دیگر را داریم که میتواند به صورت گروهی در مدت زمان ٩٠ دقیقه ای، ویژگیهای دانش آموز را تشخیص دهد ولی تنها تستی که به صورت عمومی قابلیت به کارگیری داشته، تست ریون است و طبیعتا دستکاری در این تستها میتواند اعتبارش را کاهش دهد و به میزان دقت آن آسیب بزند. بنابراین اگر قرار بوده این ابزار به کار گرفته شود در آن صورت، دیگر ضرورتی به تغییر در سوالات نبوده و از این جهت که همه دانش آموزان امکان بهره گیری از آن را به صورت عمومی داشته اند بنابراین در این زمینه هیچگونه نگرانی برای وزارت آموزش و پرورش وجود نداشته است.
وی در پاسخ به این سوال که برخی واکنشها در مقابل تست ریون این است که این سوالات در دسترس دانش آموزان بوده است، گفت: این سوالات از جمله سوالات استانداردی است که حتی در طول چندسال گذشته در آزمونهای آموزش و پرورش و در پایههای دهم نیز به کار گرفته میشد و این در دسترس بودن، چون به صورت عمومی برای همه دانش آموزان بوده، همه داوطلبان این امکان را داشتند که همگی از آن تست بهره بگیرند. بنابراین لطمهای به خود آزمون و نتایج آن وارد نشده است.
مدیرکل ارزیابی عملکرد و پاسخ گویی به شکایات وزارت آموزش و پرورش در پاسخ به این پرسش که به گفته برخی، حتی انتخاب دانش آموزان برای قبولی در آزمون سمپاد گزینشی است؛ آیا این شایعات واقعیت دارند، افزود: مطلقا هیچکس از ابزاری که قرار بوده به کار گرفته شود در قالب آزمون و تست ریون آگاهی نداشته است و دانش آموزان براساس همین ابزار سنجش شده اند. هیچ پذیرشی از قبل وجود ندارد و آموزش و پرورش برای مقدار تقاضایی که وجود دارد و به جهت اینکه دانش آموزان باید در یک شرایط و زمینه مساوی خود را محک بزنند؛ به هیچ عنوان به دنبال انتخاب گزینشی دانش آموزان نیست و تمایلی ندارد تا این آزمون با کوچکترین بی عدالتی برگزار شود.
کمرئی در خصوص نظارت بر نحوه برگزاری آزمون سمپاد گفت: در مورد آزمونهایی که برگزار میشود در چند مرحله میتوانیم انتظار بروز تخلف یا اشکال را داشته باشیم. یکی در مرحله طراحی سوال و آگاهی از سوالات است که در این مرحله هیچکس از کیفیت سوالات آگاهی نداشته؛ جز آن حوزهای که به صورت تخصصی مسئولیت طرح سوال را بر عهده دارد. دوم در مرحله برگزاری آزمون است که باید مراقبتهای لازم صورت گیرد؛ بنابراین با لحاظ کردن جمیع استاندردها این آزمون برگزار شده و از حیث توزیع سوالات، نظارت بر اجرا، جمع آوری سوالات و بعد هم در مرحله تصحیح بر همه اینها به خوبی مراقبت شده و هیچ مشکلی در برگزاری آزمونها وجود ندارد.
وی در پایان در پاسخ به این سوال که برخی مدعی شدهاند که سوالات آزمون سمپاد توسط یک موسسه آموزشی طرح شده است، بیان داشت: این سوالات با مشارکت مرکز سنجش آموزش و پرورش، حوزه استعدادهای درخشان و حوزههای دیگری که به نوعی مرتبط با موضوع هستند طراحی و گزینش شده، اما این سوالات از آن جهت که از ابزارهای سنجش قابل اعتمادی بوده که در آموزش و پرورش رایج است و تست استانداردی است که همیشه به کار گرفته میشود؛ طراح سوال خاصی نداشته که بخواهیم از این بابت نگرانی خاصی داشته باشیم.