امسال چقدر چای تولید شد؟

8:57 - 08 مرداد 1401
کد خبر: ۴۳۷۸۳۶۰
بررسی‌ها نشان می‌دهد در سال جاری 135 هزار تن چای در کشور تولید شده است.

خبرگزاری میزان _ روزنامه ایران نوشت: ایران در رتبه دوازدهم تولید چای در جهان قرار دارد و  استان‌های گیلان و مازندران در مجموع حدود 28 هزار هکتار باغ چای و 50 هزار چایکار دارند که از این میان سهم استان گیلان به مراتب بیشتر است. تعداد افراد مرتبط با صنعت چای حدود ۱۰۰ هزار نفر و نیاز سالیانه کشور ۱۰۰ هزار تن است که نزدیک به ۳۰ هزار تن چای خشک از محل تولید داخل و ۷۰ هزار تن از محل واردات تأمین می‌‌شود.

قیمت چای سریلانکا، کنیا و هندوستان در ماه‌های اخیر با افزایش روبه‌رو بوده است، اما با تصمیم دولت در کاهش عوارض، مالیات و سود بازرگانی، شاهد کاهش قیمت چای در بازار داخلی هستیم. طبق گفته احمدرضا بخشی رئیس کمیسیون تخصصی چای، در سه ماه اول سال ۱۴۰۱ قیمت انواع چای خارجی نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد افزایش داشته است اما در تیرماه امسال با توجه به تمهیدات دولت و مکاتبات کمیسیون تخصصی چای کشور با وزارت جهاد کشاورزی چای جزو اقلام کالاهای اساسی قرار گرفت و تعرفه گمرکی این محصول از ۵ به ۱ درصد و مالیات بر ارزش افزوده چای در گمرکات از ۹ به ۱ درصد کاهش یافت.

با توجه به هزینه‌های تمام شده، تولید و کیفیت و درجه بندی چای شامل ممتاز، زرین، شکسته، قلم و چوب قیمت‌های متفاوتی دارد. اگرچه چای تولید داخل مشمول قیمت‌گذاری نمی‌شود، اما با توجه به اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی و افزایش قیمت کالاهای اساسی کشاورزی و از جمله چای وارداتی، این افزایش نرخ چای وارداتی می‌‌تواند به نفع صنعت چای داخلی و رونق تولید و افزایش مصرف آن در کشور شود.

حبیب جهانساز رئیس سازمان چای با اشاره به تعیین نرخ مناسب خرید تضمینی چای برای سال 1401 بیان کرد: قیمت برگ سبز درجه یک کیلویی 9 هزار و 200 تومان و برگ سبز درجه دو کیلویی 7 هزار و 100 تومان برای امسال تعیین شد که رشد 38 درصدی را برای برگ درجه یک و رشد 42 درصدی را برای برگ درجه دو نسبت به سال قبل به همراه داشته است.

وی اضافه کرد: نرخ‌های تعیین شده قابل قبول بودند و چایکاران هم نسبت به نرخ خرید تضمینی رضایت نسبی داشتند. ضمن اینکه کارخانه‌های چای هم برای تشویق چایکاران برای تولید کیفی تر چای در هر کیلو هزار تا هزار و 500 تومان به عنوان تشویق پرداخت می‌‌کنند.

وی با اشاره به کاهش بارندگی در سال قبل نسبت به سال‌های گذشته بیان کرد: روزهای ابتدایی در زمان برداشت چای، برگ سبز بیشتری تولید شد اما بتدریج و به علت کاهش بارندگی، تولید کمتر شد. به طور کلی برآورد شده بود برای امسال 135 هزار تن چای تولید شود اما به علت خشکسالی در حدود 10 درصد محصول کمتری تولید می‌‌شود. 

جهانساز ادامه داد: بارندگی سال قبل در حدود 30 درصد کاهش داشت اما امیدواریم با توجه به بارندگی‌های اخیر در مناطق شمالی کشور، پیش بینی‌های ما برای تحقق 135 هزار تنی محصول چای محقق شود. چایکاران از نظر زمانی و به علت خشکسالی ایجاد شده، از چین برگ سبز چای عقب‌تر هستند اما انتظار می‌‌رود این عقب ماندگی جبران شود.

جهانساز با ارائه آماری از تولید برگ سبز چای تاکنون گفت: برداشت برگ سبز چای از مهرماه سال قبل تا به امروز بالغ بر 80 هزار و 800  تن بوده است که شامل ۶۶.۵ درصد معادل ۵۳ هزار و ۷۶۰ تن برگ سبز چای درجه یک و ۲۷ هزار و ۷۴ تن برگ سبز چای درجه دو بوده است. از این میزان  ۱۸ هزار و ۱۸۸ تن چای خشک استحصال شده که بخش زیادی از آن به بازار عرضه شده است.

خرید 688 میلیارد تومان برگ چای از چایکاران

رئیس سازمان چای با اشاره به اینکه تاکنون 688 میلیارد تومان برگ چای از چایکاران خریداری شده است، افزود: تا به امروز ۵۲۵.۵ میلیارد تومان معادل ۷۷ درصد از مطالبات چایکاران پرداخت شده است.

جهانساز تصریح کرد: ما اکنون در نیمه‌های برداشت چای هستیم و پیش از این دو برداشت داشته‌ایم و از حدود 20 روز آینده چین تابستانه هم آغاز می‌‌شود و تا مهرماه ادامه خواهد داشت. در چین نخست ۵۰ هزار تن برگ سبز و در چین دوم ۳۰ هزار تن برگ سبز چای خریداری شده است و خرید این محصول تا پایان مهرماه ادامه خواهد داشت.

رئیس سازمان چای، تولید چای در داخل را به میزان قابل قبولی عنوان کرد و افزود: چای داخلی دارای قیمت‌های مناسبی است و با توجه به نوع و کیفیت آن از 60 هزار تومان در هر کیلو آغاز می‌‌شود و تا 120 هزار تومان می‌‌رسد. نوع اعلای چای داخلی هم با قیمت 150 هزار تومان به فروش می‌‌رسد.

وی یادآور شد: چای خارجی در چند ماه گذشته با افزایش قیمت زیادی همراه شد و به همین علت استقبال از آن کاهش یافت. اکنون چای خارجی بیش از 200 هزار تومان در هر کیلو به فروش می‌‌رسد اما به علت کاهش تقاضای آن، بعضاً با 30 درصد تخفیف فروخته می‌‌شود.

جهانساز با اشاره به اینکه بیشترین میزان مصرف چای کشور داخلی است، افزود: چای ایران جزو چای‌های مطلوب و خوب جهان و عاری از آلاینده‌ها، بیماری و باقیمانده سموم است و از ویژگی ارگانیکی برخوردار است. چای داخلی دارای آفت‌های زیان‌بار و بالطبع سم پاشی نیست، درحالی که برای چای خارجی سم پاشی‌های چندباره انجام می‌‌شود.

وی در پایان اظهار کرد: 90 درصد چای داخلی در گیلان و 10 درصد در مازندران تولید می‌‌شود و کارخانه‌های چای هم از تکنولوژی روز برخوردار هستند و قدرت رقابت با چای خارجی را دارند. 

انتهای پیام/

خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.


برچسب ها: چای تولید چای

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *