رئیس کل دادگستری تهران: در مقابل خواستههای خلاف حق، در چارچوب قوانین پاسخ قاطع داده شود
خبرگزاری میزان- علی القاصی، با حضور در جمع کارکنان قضایی و اداری مجتمع قضایی «صدر» ضمن استماع مسائل و موضوعات مطروحه از سوی کارکنان قضایی و اداری این مجتمع قضایی با اشاره به قرار گرفتن در آستانه ماه محرم وایام سوگواری اباعبدالله الحسین(ع) گفت: ماه محرم، یادآور پیروزی خون بر شمشیر است و بر همین اساس از سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و یاران باوفای ایشان مسالت داریم که در عرصه خطیر اجرای عدالت و قضاوت یاریرسان ما باشند.
رئیس کل دادگستری استان تهران هدف از حضور خود و هیئت همراه در مجتمع قضایی «صدر» را تقدیر از زحمات دلسوزانه و ارزشمند کارکنان این مجتمع قضایی در جهت ارائه خدمت شایسته به شهروندان عنوان کرد و در عین حال اجرای عدالت و قضاوت را سبب حفظ قوام جامعه دانست و گفت: اگر در یک جامعه عدالت و حق استوار باشد و استوار بماند زندگی فردی و اجتماعی انسانها سامان پیدا خواهد کرد.
وی در ادامه بخشی از مشکلات و ناهنجاریهای موجود در عالم هستی را نتیجه ظلم و بیعدالتی در جوامع دانست و در عین حال خطاب به حاضران در این نشست اظهار کرد: زحماتی که همه شما عزیزان بهعنوان سربازان این رزم و پیکار با باطل متحمل میشوید، بسیار ارزشمند است؛ چرا که هیچ منصبی سختتر، مهمتر، خطیرتر و در عین حال پرمسئولیتتر از منصب قضا نیست.
القاصی ساری و جاری شدن عدل الهی، احکام و قوانین اسلامی در جامعه را با قلم قضات ممکن دانست و در عین حال شان ماموریتی قضات را بهعنوان یک منصب الهی، دینی و حاکمیتی مورد اشاره قرار داد و گفت: شان قضا و مساله قضاوت از آن جهت دارای اهمیت است که حقوق جامعه و بیتالمال با قلم قضات محقق میشود و امورات مهمه شهروندان با تصمیم قضایی قضات تحقق پیدا میکند.
رئیس کل دادگستری استان تهران موفقیت در عرصه قضاوت را در گرو ایجاد پیوند و ارتباط قوی با خداوند متعال عنوان کرد و گفت: اگر یک قاضی خود را تابع محض دستورات پروردگار متعال قرار ندهد و در این مسیر تلاش و ممارست نکند، قطعا نمیتوان انتظار داشت که در جایگاه خطیر قضاوت موفق عمل کند.
وی با تاکید بر این گزاره که مسئولیتها همچون زمان گذرا هستند، اظهار کرد: آنچه که برای یک قاضی باقی میماند، عمل و اقدامی است که با قلم او رقم خورده است و بر همین اساس، قلم زدن برای هدفی جز اجرای عدالت و احقاق حق و قدم زدن در مسیری جز مسیر حق و انصاف غیرقابل پذیرش است.
القاصی با یادآوری وظایف اداری و وجدانی قضات در قبال جامعه اذعان کرد: پذیرفته نیست که حقوق و امورات مهمه شهروندان را به مسائل دیگر گره زد و اگر یک قاضی چنین کند، قطعا دچار خسران خواهد شد.
رئیس کل دادگستری استان تهران با تاکید بر اینکه شان قضا و مسند قضاوت با سایر مشاغل متفاوت و متمایز است، اظهار کرد: قرار گرفتن در مسند قضاوت بهمعنای گذر از همه تعلقات دنیوی و امور مادی و قدم نهادن در یک عرصه مقدس و پاک است؛ بهطوریکه آیات بسیاری در قرآن کریم به مقوله قضا و قضاوت اختصاص پیدا کرده و مایه دوام و قوام جامعه توصیف شده است.
القاصی در ادامه ویژگیهای خاص و انحصاری جایگاه قضا در مقایسه با سایر مشاغل و ماموریتها را مورد اشاره قرار داد و در عین حال بر ضرورت پرهیز از «عادیانگاری» عرصه قضاوت تاکید و عنوان کرد: روزمرگی و تکرار کار نباید سبب شود که قضات از اهمیت و نفس حساس کار خود غافل شوند و در این حوزه خودمراقبتی از جایگاه ویژهای برخوردار است.
رئیس کل دادگستری استان تهران «دغدغهمند بودن نسبت به جامعه» و «عدالت و حقجو بودن» را دو مورد از ویژگیهای اساسی قضات توصیف کرد و گفت: امروز امورات مهمه شهروندان به قضات سپرده شده و مردم از عدلیه انتظار و توقع بهحق دارند که کار آنها بهروز و در سریعترین زمان ممکن مورد رسیدگی قرار گیرد.
وی در ادامه سخنان خود ضرورت «توسل به اهل بیت(ع) و قرآن کریم» توسط قضات در مقام رسیدگی قضایی را یادآور شد و گفت: سنگینی مسئولیت قضاوت به حدی است که راهی جز توسل به اهل بیت(ع) و قرآن کریم وجود ندارد؛ چرا که بروز هر نوع خطا از سوی قاضی در مقام تصمیمگیری قضایی خسارت اخروی سنگینی را بههمراه خواهد داشت.
القاصی ضمن تشریح میانگین وارده و مختومه چهار ماهه شعب مجتمع قضایی «صدر» گفت: میانگین وارده و مختومه این مجتمع قضایی از میانگین کشوری کمتر نیست و اقدامات قابل توجهی در راستای رسیدگی به پروندههای قضایی مراجعان انجام شده که قابل تقدیر است.
رئیس کل دادگستری استان تهران با اشاره به موجودی بالا و قابل توجه برخی از شعب مجتمع قضایی «صدر» اظهار کرد: پروندههای معطلمانده و معوق باید با تعیین ساز و کار ویژه و عزم جهادی به سرانجام برسند و باید در قبال خواسته بهحق مراجعان پاسخگو بود.
وی با اشاره به نارساییهای موجود بهویژه کمبود نیروی انسانی اذعان کرد: علیرغم همه مشکلات نباید نا امید بود و باید با تلاش بیشتر و برداشتن قدمهای بزرگتر پروندههای معوق و مسن را به سرانجام مطلوب رساند.
القاصی در ادامه گلایهها و نارضایتیهای مراجعان از اطاله موجود در رسیدگیهای قضایی را مورد اشاره قرار داد و گفت: یکی از اولویتهای مجموعه قضایی استان تهران تعیین تکلیف پروندههای مانده و تسریع در رسیدگیهای قضایی بهمنظور دستیابی به یک وضعیت مناسب است.
رئیس کل دادگستری استان تهران با تقدیر از تشکیل و اقدامات «کارگروه عملیاتی بررسی پروندههای مسن و معوق» در مجتمع قضایی «صدر» اذعان کرد: اقدامات انجام شده در این کارگروه از جمله احصاء پروندههای معوق و مانده و پیگیری رسیدگیهای قضایی با فعالیت جهادی قضات در خارج از اوقات اداری شایسته تقدیر است.
وی با تاکید بر این گزاره که بخشی از اطاله دادرسی موجود ناشی از بروز اطاله در فرایند انجام کارشناسیها است، گفت: در این خصوص طی بخشنامهای به تمامی واحدهای قضایی اعلام شده است که پروندههایی که کارشناسی آنها بیش از سه ماه به طول انجامیده، احصاء و دلایل بروز اطاله در وصول نظریه کارشناس مورد بررسی قرار گیرد.
القاصی در ادامه نقش قضات در وصول بهموقع نظریه کارشناسان را مورد اشاره قرار داد و در عین حال بر ضرورت مطالبهگری بیش از پیش قضات از کارشناسان در این زمینه تاکید و اظهار کرد: در کنار قضات، مدیران واحدهای قضایی نیز در این حوزه نقش مهم و اثرگذاری دارند و باید این مهم را تا حصول نتیجه مورد پیگیری قرار دهند.
رئیس کل دادگستری استان تهران با بیان اینکه در اکثر پروندههای قضایی یک پایه اساسی کارشناسی محسوب میشود، عنوان کرد: بخش قابل توجهی از معضل اطاله دادرسی به مساله تاخیر در ارائه نظریه کارشناسی بازمیگردد و ضرورت دارد مدیران واحدهای قضایی در این خصوص نقش ویژهای ایفا کنند تا بخشی از معضل اطاله دادرسی در مجموعه قضایی استان تهران سامان پیدا کند.
وی در همین راستا به سرپرست مجتمع قضایی «صدر» ماموریت داد تا ضمن احصاء پروندههایی که بهدلیل تاخیر در فرایند کارشناسی دچار اطاله شدهاند، دلایل تاخیر در ارائه نظریه کارشناسی را جمعآوری و در صورت لزوم، تذکرات لازم به کارشناسان مربوطه داده شود.
القاصی در ادامه اهمیت پروندههای مطرح در این مجتمع قضایی را از حیث «میزان خواسته» و «اصحاب پرونده» خاص و ویژه توصیف کرد و در عین حال گفت: برخی از پروندههای قضایی دارای پشت صحنه پیچیدهای هستند و بعضا برخی افراد سعی میکنند تا با اعمال نفوذ فرایندهای قضایی را دستخوش تغییر به نفع خود قرار دهند؛ لذا در این حوزه باید خودمراقبتی را در اولویت قرار داد و در مقابل خواستههای خلاف حق اشخاص در چارچوب قوانین و مقررات پاسخ قاطع داد.
رئیس کل دادگستری استان تهران در ادامه ضرورت رعایت شان قضات را مورد اشاره قرار داد و گفت: قضات، قشری پرتلاش، زحمتکش و مظلوم در جامعه هستند که مظلومیت آنها کمتر دیده میشود و قضات گمنام، خوشنام، صالح، پاکدست و خداترس در دستگاه قضایی کم نیستند. حفظ و ارتقاء شان قضات از جمله اولویتهای مجموعه قضایی استان تهران است که بهطور جد دنبال خواهد شد.
وی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه قاضی در مقام رسیدگی باید از «استقلال رای» برخوردار باشد، گفت: نگاه مدیریت مجموعه قضایی استان تهران به این سمت است که اگر قاضی در فرایند رسیدگیهای قضایی به حق رسید، بدون هیچ واهمهای عمل کند و اینگونه نباشد که قاضی در مقام رسیدگی تزلزل داشته باشد.
القاصی در بخش پایانی سخنان خود تصریح کرد: قضات باید بتوانند در آرامش و اطمینان اقدام به صدور رای کنند و با پشتیبانی مدیریت مجموعه، فضا بهنحوی مدیریت شود که قضات دستخوش تحرکات اشخاص مختلف قرار نگیرند؛ چرا که این مقوله یکی از مصادیق رعایت شان قضات است.
یحیی جعفری، رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران نیز در این نشست با بیان اینکه نیاز اصلی ما نیاز به شخصیتسازی و بالا بردن عزت و راندمان کارکنان در مجموعه است، گفت: با توجه به اینکه در این مجتمع قضایی میزان واردهها و مختومهها بالا و قابل توجه است، به سهم خود و به نمایندگی از مجموعه مدیریت از تک تک شما عزیزان تشکر میکنم.
گفتنی است در این نشست؛ از قضات برتر مجتمع قضایی صدر تقدیر به عمل آمد و کارنامه قضایی برخی از قضات این مجتمع نیز توسط رییس کل دادگستری تقدیم شد.
انتهای پیام/