تحقق رشد اقتصاد غیرتورمی با راهاندازی سامانه مودیان و اخذ مالیات هوشمند
میثم مهرپور در گفتوگو با میزان در خصوص وضعیت نظام مالیاتی کشور گفت: یکی از منابع اصلی و پایدار بودجه درآمدهای مالیاتی است ولی نظام مالیات ستانی کشورمان کارآمدی لازم رو ندارد و نیازمند اصلاح هست.
وی افزود: مهمترین مشکل نظام مالیاتی در ایران عدم وجود یک پایگاه اطلاعات اقتصادی منسجم و به روز از اطلاعات اقتصادی شهروندان چه به صورت حقیقی(افراد) و چه به صورت حقوقی(بنگاههای اقتصادی) است.
این کارشناس مسائل اقتصادی اظهار کرد: قطعا وقتی می خواهیم برای یک اقتصاد برنامه ریزی و سیاست گذاری داشته باشیم اولین و مهمترین چیزی که نیاز است این است که باید اطلاعات مشخص، منسجم و به روز از آن پدیده داشته باشیم درست به مثابه پزشکی که باید سوابق بیمار را چک کند تا بهترین داروها را برای درمان بیماری وی ارائه دهد.
مهرپور با بیان این که یکی از مهمترین راهکارها برای اخذ عادلانه تر مالیات، افزایش اطلاعات و شفافیت اقتصادی، راه اندازی سامانه مودیان و پایان فروشگاهی در کشور است، اضافه کرد: یکی از اشکالات اقتصادی کشور ما که منجر به این شده که نظام مالیاتی پر از ایراد باشد، این است که این پایگاه اطلاعات اقتصادی شفاف و به روز در ایران وجود نداشته باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطر نشان کرد: بررسی ها نشان می دهد طی سه دهه اخیر بزرگترین مشکل اقتصادی کشور در دولت های مختلف نظام یارانه ای و نظام مالیاتی کشور بوده است به طوری که همواره اعتقاد بر این بود که فرار مالیاتی در کشور به شدت زیاد و نظام یارانه در کشور به شدت مبهم و دارای ایراد است.
این کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: بنابراین می توان مالیات و یارانه را دو روی یک سکه عنوان کرد، یارانه منابعی است که دولت ها برای کاهش قیمت ها کالاها و خدمات به مردم می دهند و مالیات مبلغی است که مردم و شهروندان حقیقی و حقوقی به دولت می پردازند.
مهرپور افزود: طبیعتا اگر اطلاعات دقیق و به روز اقتصادی وجود داشته باشد نه با پدیده پرداخت غیرهدفمند یارانه ها مواجه خواهیم بود و نه با پدیده فرار مالیاتی؛ بنابراین آن چیزی که برای تخصیص و توزیع هدفمند یارانه ها و عدالت محور بودن مالیات ها الزام دارد وجود این پایگاه اطلاعاتی است.
وی در خصوص راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی و پایانه های فروشگاهی نیز اظهار نمود: یکی از اصلی ترین مزیت های راه اندازی این سامانه ارتقا شفافیت و قابلیت رصد جریان کالایی است با این حال اخیرا برای رصد تراکنش های اقتصادی از طریق گذاشتن دستگاههای کارتخوان در بین اصناف و صاحبان مشاغل اقداماتی زیادی صورت گرفته است.
این کارشناس مسائل اقتصادی اذعان داشت: ولی با این حال همه ما می بینیم که افراد راه دور زدن آن را با گرفتن وجه نقد یا کارت به کارت کردن هزینه خرید کالا فرا گرفته اند به همین دلیل باید دایره این امر گسترده تر شود و به حساب افراد حقیقی و حقوقی متصل شود و این حسابها مبنای اصلی محاسبات مالیاتی باشد.
مهرپور در بخش دیگری از سخنان خود گفت: یکی از مشکلات نظام مالیات فعلی، بی عدالتی مالیاتی و نظام ممیز محور مالیاتی هست ولی راه اندازی این سامانه ها باعث حذف این ممیزی ها خواهد شد.
وی در پاسخ به سوالی در این خصوص که آیا اصولا راه اندازی این سامانه سبب عدلانه تر شدن اخذ مالیات و جلوگیری از برخورد سلیقه ای در وصول درآمدهای مالیاتی میشود، نیز گفت: به صورت کلی هر چقدر نقش نیروی انسانی در نظام مالیاتی، ستاد قاچاق کالا و ارز کمتر باشد و شفافیت بیشتری وجود داشته باشد، نگاه سیستمی شده سلامت سیستم ارتقا پیدا خواهد کرد تا به سمت عدالت مالیاتی حرکت کنیم.
این کارشناس اقتصادی اظهار نمود: یکی از مشکلات اصلی بر سر راه تحقق رشد اقتصاد غیرتورمی ایران، مالیات ستانی ممیز محور است بنابراین راه اندازی این سامانه با تجمیع اطلاعات و اخذ هوشمند مالیات امکان افزایش درآمدهای پایدار مالیاتی، کاهش کسری بودجه و در نهایت تورم را ممکن می سازد.
وی افزود: مالیات ها درآمد پایدار برای اقتصاد کشور محسوب می شوند به طوری که یکی از دلایل اصلی وجود تورم در کشور را وجود بودجه های ناتراز و کسری بودجه های سالیانه دانست، از این رو ریشه این کسری بودجه را می توان در اتکا بودجه کشور به درآمدهای غیر پایدار نفتی عنوان کرد.
مهرپور عنوان کرد: نفت سهم زیادی در اقتصاد کشور دارد ولی درآمدهای نفتی عمدتا ناپایدار هستند، هم میزان صادرات نفت و هم قیمت آن فاکتور ها و عواملی هستند که از اختیار دولت خارج بوده، لذا حتی زمانی که درآمد نفتی به دلیل افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی بالا باشد ذاتا درآمدهای ناپایدار محسوب می شود.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: برای مبارزه با تورم باید با پدیده کسری بودجه دولت مقابله کنیم به همین دلیل باید در بودجه کشور به جای درآمدهای نفتی ناپایدار به درآمدهای پایدار مالیاتی اتکا کنیم.
وی افزود: شفافیت حلقه اصلی، مفقوده اصلاح نظام مالیاتی و حرکت به سمت عدالت مالیاتی در کشور است به عنوان مثال میانگین پرداخت مالیات توسط کارکنان دولت در سال گذشته 9 میلیون تومان بوده، این در حالی است که این امر برای صاحبان مشاغل و اصناف 5 میلیون تومان بوده است و از طرف دیگر 70 درصد صاحبان مشاغل و اصناف کمتر از همین 5 میلیون تومان مالیات به دولت پرداخت کرده اند.
مهرپور خاطر نشان کرد: این در حالی است که طبق سخنان برخی از مسئولین سازمان امور مالیاتی تراکنش یکی از دستگاههای کارتخوان یکی از صاحبان اصناف به بیش از 80 میلیارد تومان رسیده بود اما پرداخت مالیات وی کمتر از 3 میلیون بوده است.
وی افزود: بنابراین این فضا نیازمند ایجاد شفافیت است تا اقتصاد زیر زمینی کشور قابلیت شناسایی و رصد داشته باشد به همین دلیل وجود پایگاه اطلاعات اقتصادی باید وجود داشته باشد تا به سمت عدالت مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی حرکت کنیم.
این کارشناس اقتصادی در پایان گفت: انتظار می رود با تحقق این دو امر و صفر شدن فرار مالیاتی تمام بودجه کشور اعم از بودجه جاری و بودجه عمرانی توسط درآمد های مالیاتی تامین شود.
انتهای پیام/
فوزیه تاجران