پرونده ویژه جام جهانی و تاثیر تکنولوژی در تشخیص ویای آر
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ، فصل جدید برنامه "چرخ" با هدف طرح مسائل، اخبار و دستاوردهای علمی روز و همچنین بیان کاربرد آنها در زندگی روزمره با سردبیری محمد جباری شب گذشته 16 تیر با موضوع تكنولوژی و فوتبال به صورت زنده روی آنتن رفت.
بازگشت برنامه چرخ در اولین قسمت با موضوع "رابطه علم وفن آوری با فوتبال "با اجرای محمدرضا مقدسیان وحسین فروتن و میزبانی این برنامه از دکتر روح الله محمدی استاد فیزیک ومعاون موزه علم وفن آوری صورت گرفت.
مجریان برنامه چرخ در ابتدا با موضوع اینکه مسئولان جام جهانی امسال در روسیه از بیشترین فن آوری برای برگزاری مسابقات استفاده کردند واین ویژگی خاص مارا براین داشت به جذابیت های فوتبال با نگاه متفاوتی بنگریم مسائلی را مطرح کردند.
محمدی در پاسخ به این پرسش که علم از چه دیدگاهی ترویج میشودوچه کسانی تعیین میکنند موضوع آن چه میتواند باشد گفت:وقتی موضوعی عامه پسند می شود یعنی مردم به آن توجه می کنند ومیتوانیم تفکر علمی را تزریق کنیم ودر قالب عادی سازی علم به باور عمومی مردم کمک کنیم.مردم برانگیخته میشوند که در مورد موضوع بدانند.
مخاطبان تعیین میکنند از چه دیدگاهی علم ترویج شود.عده ای مخالف این موضوع هستند وفکر میکنند مطالب علمی ممکن است با خرافه یا شبه علم مخلوط شود واز بستر حقیقی فاصله گیرد.
برای آنکه علم آسان شود و غلط ترویج نشود کار سختی پیش رو داریم و در این حوزه متخصصین کم هستند و این کار یک سرمایه محسوب می شود.
وی در ادامه در پاسخ به این ابهام که احتمال بروز خطا در ترویج علم وجود دارد با این حال شما در این زمینه کار می کنید گفت: من در این زمینه در حال یادگیری هستم و از نوشتن مقاله و گرفتن رتبه تا حدی چشم پوشی کرده ام که در زمینه ترویج علم پیشرفت کنیم.
معاون موزه ی فناوری در مورد نگاه علمی به فوتبال و ضربه ها در حین بازی که قسمت مهمی از حرکت و انرژی مکانیکی هستند ادامه داد: مهارت یک بازیکن در زدن ضربه فقط مقوله ای غریزی نیست و شرایط فیزیکی و جوی باعث ایجاد آن می شود. تطابق ضربه ها جذاب است، ولی ممکن است علم فیزیک جذاب نباشد با توضیح ساده وقتی یک بازیکن ضربه ی کات دار می زند یعنی توپ بعد از ضربه چرخش پیدا می کند هوایی که از کنار توپ جریان پیدا می کند با چرخش مخالف است و فشار آن کم یا زیاد می شود. بر اثر این کم یا زیاد شدن، توپ به سمت فشار هوای کم متمایل می شود و چرخش جذاب در باری فوتبال ایجاد می شود. این پدیده به اثر مگنوس معروف است و برای تمامی حرکت ها از نظر علمی توجیه و توضیح وجود دارد.
محمدی در پاسخ به این پرسش که چگونه می شود بازیکنی استپ سینه بهتری می زند ادامه داد : وقت توپ به سمت ما می آید ، بدن ما هم آن ضربه را بر عکس برمی گرداند بعضی ها مهارت دارند که با حرکت به عقب یا قوس دادن به بدن به این واکنش تکانه ی خوبی ایجاد کند ، میزان تکانه در زدن ضربه مهم است و استپ سینه ی مناسبی ایجاد می شود .
بخش صندلی علم سنج در هر قسمت قرار است هفت سوال را پاسخ دهد. مهمان صندلی علم سنج این قسمت فوتبال را بخش مهم زندگی خود میداند ، "محمد مومنی " مهاجم سابق تیم استقلال و کارشناس مربی گری بود.
سوال اول : باید حتما خودروی خود را پیش از حرکت کنیم ؟
مومنی : انسان زمانی گرم می شود که بدود این خصیصه را خودرو نیز دارد و باید اول گرم شود.
جواب درست: گرم کردن خودرو مربوط به ماشین های کاربراتوری بوه است ولی در خودرو های جدید باعث افزایش مصرف و بالا بردن میزان آلودگی می شود.
سوال دوم : شترها در کوهان خود آب ذخیره می کنند؟
مومنی: شنیده ام که شترها در کوهان خود غذا ذخیره می کنند شاید آب هم در کوهانشان باشد.
جواب درست: کوهان چربی را به عنوان غذا نگه می دارد ولی آب را نگه نمی دارد .
سوال سوم : آیا شیر سلطان جنگل است؟
مومنی : شیر حیوانی درنده خو است و سلطان بودن بخاطر تصمیم گیری و بینایی و سرعت خوب به او گفته می شود.
جواب درست : به دلیل ظاهر ، یال و کوپال ، حالت ایستادن و بالا نگه داشتن سر به این حیوان سلطان گفته می شود . ولی شیر در جنگل زندگی نمی کند ودر بوته زار و دشت ها زندگی می کند.
سوال چهارم : اگر گوشی شب در شارژ بماند باتری آن خراب می شود ؟
مومنی: به هر چیزی انرژی بی از حد وارد کنیم خراب می شود .
جواب درست : دستگاه های مدرن انرژی را مدیریت می کند وقتی شارژ کامل شود دیگر ادامه پیدا نمی کند .
سوال پنجم : آیا خورشید زرد رنگ است؟
مومنی : خورشید کره ایی است که انواع نور و گاز را دارد
جواب درست: در خورشید طیف های مختلف رنگ از بنفش تا قرمز وجود دارد ولی ما به دلیل دیدن طول موج های کوتاه آن را زرد یا گاهی نارنجی و قرمز می بینیم.
سوال ششم: خفاش ها کور هستند ؟
مومنی : خفاش ها کور نیستند ولی نسبت به روشنایی حساسیت دارند و در شب بهتر می بینند.
جواب درست : خفاش ها شب گرد هستند و از حواس دیگر مانند جهت یابی استفاده می کنند.
سوال هفتم : چپ دست ها از راست دست ها باهوش تر و موفق تر هستند؟
مومنی : قبول دارم آنها سریع پاسخ نمی دهند و به مساله فکر می کنند .
جواب درست : در واقعیت این طور نیست و تفاوتی بین نیم کره چپ و راست نداریم . هوش و خلاقیت تعریف گسترده ایی دارد که فراتر از نیم کره چپ و راست است.