ضعف معیشت کارگران با نوسان نرخ ارز/ سبد مصرفی خانوار‌ها کوچک شد

10:00 - 19 تير 1397
کد خبر: ۴۳۴۶۴۸
دسته بندی: اقتصاد ، عمومی
در صورتی که بعد از تغییرات قیمت ارز، سطح قیمت‌ها نیز افزایش پیدا کند آنگاه خانوار توانایی کمتری برای خرید سبد مصرفی خود خواهد داشت و این به معنای کاهش رفاه است.
ضعف معیشت کارگران با نوسان نرخ ارز/ سبد مصرفی خانوار‌ها کوچک شدبه گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، تغییرات قیمت ارز بر رفاه و سبد مصرفی خانوار‌ها به خصوص قشر متوسط و پایین جامعه کارگری تاثیر مستقیم دارد و در تغییرات قیمتی ارز از طریق تغییرات تورم سطح رفاهی خانوار را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد.

در صورتی که بعد از تغییرات قیمت ارز، سطح قیمت‌ها نیز افزایش پیدا کند آنگاه خانوار توانایی کمتری برای خرید سبد مصرفی خود خواهد داشت و این به معنای کاهش رفاه است.

البته این کاهش رفاه برای خانواده‌های مختلف یا به عبارت دقیق‌تر برای دهک‌های مختلف، متفاوت است و بسته به این سبد مصرفی خانوار چه کالا‌هایی را شامل می‌شود و همچنین این کالا‌ها چه سهمی از افزایش قیمت‌ها را به خود اختصاص داده‌اند، این اثر متفاوت خواهد بود.

در این رابطه غلامحسین طاهری کارشناس اقتصادی در گفتگو با بیان کرد: وقتی که ارزش پول ملی کاهش یابد تمام کسانی که دارایی یا سپرده‌های پولی دارند، کسانی که مابه ازای فعالیت‌های اقتصادی پول می‌گیرند، کارمندان و کارگران و حقوق بگیران و کسانی که در بانک‌ها سرمایه گذاری کرده‌اند، عموما از کاهش ارزش پول ملی صدمه می‌بینند، اما بیشترین تاثیر از کاهش ارزش پول ملی را طبقات کارگری می‌بینند.

وی در ادامه افزود: طبعا همه کالا‌ها و خدمات خود را در فواصل زمانی در آینده با این کاهش ارزش منطبق می‌کنند، وقتی تورم اتفاق می‌افتد و واضح یا آشکار خود را در قیمت‌ها نشان می‌دهد؛ کالا‌ها یا مشمول کم‌فروشی شده و حجم‌شان کم می‌شود یا ناقص به فروش می‌رود و اجزایی از کالا یا خدمات در آن قیمت دیده نمی‌شود.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: شرایط به وجود آمده فعلی تنها از سیاست‌گذاری‌ها نیست، بلکه تلفیقی از تحریم‌ها، دخالت‌های بیگانگان و فضای داخل کشور است، یعنی اگر سیاست‌های اقتصادی دولت در این زمینه دخالت مستقیم و موثر دارد، مسائل خارجی هم هست و دولت از افزایش نرخ ارز متضرر نمی‌شود، چون دارایی‌های ارزی خود را با قیمت جدید وارد بازار کرده و کسب درآمد می‌کند تا هزینه‌های خود را پوشش دهد.

طاهری خاطر نشان کرد: به همان اندازه که عرضه کالا و خدمات کاهش می‌یابد، افزایش قیمت‌های غیرطبیعی را شاهد خواهیم بود و وقتی عرضه و تقاضا دچار عدم تعادل می‌شود، بازار‌های غیررسمی شکل می‌گیرد و افراد ناچار می‌شوند برای کالا‌های ضروری قیمت بیشتری بپردازند.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *