تجمیع اطلاعات در سامانه مودیان راهکاری برای جلوگیری از فساد
خبرگزاری میزان - به گفته ی کارشناسان، مالیات یکی از منابع اصلی درآمد دولت هاست و باید کشور از محل این درآمدها اداره شود. اما نظام مالیاتی ایران مبتلا به مشکلاتی است که باید حل و فصل شوند. از جمله ی این مسائل می توان به ناعدالتی در اخذ مالیات، عدم وجود شفافیت در حوزه ی جریان کالا و در اختیار نداشتن یک بانک اطلاعاتی قوی در مورد درآمد افراد اشاره کرد.
به منظور حل و فصل این مشکلات مجلس قانونی را با عنوان پایانه های فروشگاهی و سامانه ی مودیان تصویب کرده است. سامانه ی مودیان قرار است به زودی توسط ریاست جمهوری رونمایی شود. به عقیده ی کارشناسان این سامانه از طریق دسترسی به یک بانک اطلاعاتی قوی در مورد درآمد افراد می تواند به عادلانه تر شدن نظام مالیات گیری کشور کمک کند.
در حال حاضر قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه ی مودیان به عنوان بستر اصلی اجرای بسیاری از قوانین مالیاتی در کشور مورد تأکید قرار گرفته است. از جمله می توان به قانون مالیات بر ارزش افزوده ی مصوب سال 1400 اشاره کرد که به موجب آن کلیه ی اشخاص مشمول این قانون مکلف به عضویت و ثبت نام در سامانه ی مودیان و صدور صورت حساب الکترونیکی برای فروش کالا و خدمات خود شده اند. در خصوص لزوم اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه ی مودیان ابراهیم رزاقی، استاد بازنشستهی اقتصاد ایران در گفتوگو با میزان در خصوص لزوم اصلاح نظام مالیاتی ایران گفت: مالیات در کشورهای سرمایه داری یکی از منابع مهم درآمدی دولت ها به شمار می رود. دولت از این طریق به اداره ی کشور می پردازد و هزینه هایش را پرداخت می کند. از سوی دیگر، مالیات گیری صحیح می تواند با تورم مقابله کند. در کشور ما از زمان ریاست جمهوری آقای رفسنجانی سرمایه داری لیبرال پیگیری شد. در این سیستم گفته می شود که اجازه بدهید بازار کار خودش را بکند. اما متاسفانه مالیات گیری در کشور ما به صورت صحیح انجام نمی شود و مشکلاتی را برای کشور به وجود آورده است.
وی ادامه داد: مالیات گیری درست باعث می شود که دولت ها به درآمد دست پیدا کنند و نیاز به خام فروشی منابع ملی شان از جمله نفت نداشته باشند. مزیت دیگر مالیات گیری دقیق و درست این است که به مالیات ستانی از کسب و کارهایی که سود بسیار بالایی دارند، منجر می شود. اگر این فعالیت ها شامل مالیات نشوند، همه به سمت انجام آن ها روی می آورند. به طور مثال، در کشور ما تمایل شدیدی به واردات و سوداگری وجود دارد. برخورداری از یک نظام مالیاتی درست می تواند جلوی این طور اقدامات مخرب را بگیرد.
به گفته ی این استاد بازنشسته ی اقتصاد ایران، در کشورهای صنعتی و پیشرفته از کارهای سودآور و سوداگرانه مالیات های تصاعدی و شدیدی اخذ می شود، به همین دلیل افراد تمایل زیادی به انجام این کارها ندارند و خود به خود جامعه به سمت تولید و تلاش پیش می رود.
وی در خصوص لزوم در اختیار داشتن یک سامانه ی قوی در خصوص شناسایی مودیان تصریح کرد: اولین اصل لازم برای مالیات گیری صحیح این است که مودیان و مالیات دهندگان را بشناسیم. این موضوع اهمیت اساسی دارد و باید سیستمی در کشور داشته باشیم که اطلاعات فعالان اقتصادی به دقت در آن جمع آوری شده باشد. به طور مثال، گفته می شود سیستم مالیاتی آمریکا به لحاظ اطلاعاتی از اف بی آی یا سازمان سیا در این کشور قوی تر است و این موضوع اهمیت امر مالیات گیری در این کشور را نشان می دهد. ما هم باید به سمتی برویم که اطلاعات مودیان را به دقت در اختیار داشته باشیم تا بتوانیم سیاست گذاری های درستی در زمینه ی مالیاتی انجام دهیم. سامانه ی مودیان اولین قدم در این راستا است.
رزاقی ادامه داد: راه های مختلفی برای کسب اطلاعات مودیان وجود دارد. یکی از راه ها این است که سامانه ای مانند سامانه ی مودیان راه اندازی کنیم. حتی دولت ها می توانند به خرید اطلاعات از نهادهای دیگر هم اقدام و بانک اطلاعاتی خودشان را برای مالیات گیری تقویت کنند. بالاخره به هر روشی باید تلاش کنیم یک بانک اطلاعاتی قوی در اختیار داشته باشیم و از آن در راستای مالیات گیری صحیح استفاده کنیم.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: متاسفانه به دلیل ضعفی که در نظامی مالیاتی ایران وجود دارد، مالیات از افرادی گرفته می شود که اطلاعاتشان در دسترس است. این افراد معمولاً سطح درآمد پایین و متوسطی دارند، اما به این دلیل که اطلاعاتشان سهل الوصول است، از آن ها مالیات گرفته می شود. به طور مثال، کارمندان، کارگران، کشاورزان و تولید کنندگان در کشور ما مالیات می پردازند، اما از فعالیت های سوداگرانه و و پرسود به این دلیل که شفافیت مالی و اقتصادی ندارند، مالیات اخذ نمی شود.
وی در ادامه گفت: متاسفانه در حال حاضر اقتصاد ایران مبتنی بر صادرات نفت به صورت خام است. اگر نفت را فرآوری و محصول نهایی را صادر کنیم، شغل های زیادی در کشور به وجود می آید و تبدیل به یک کشور پیشرفته می شویم. اگر این طور شود امکان تحریم ما وجود نخواهد داشت. زیرا کالای نهایی و فرآوری شده صادر می کنیم و نمی توانند آن را تحریم کنند. اما تحریم نفت به عنوان یک ماده ی خام به راحتی در دستور کار دولت های دیگر قرار می گیرد و علیه ما از آن استفاده می کنند. به این ترتیب، ضرورت دارد به سمت اصلاح نظام مالیاتی خود حرکت کنیم و با استفاده از یک بانک اطلاعاتی قوی از طریق سامانه مودیان در خصوص درآمد افراد سیاست گذاری های صحیحی را در عرصه ی مالیات ستانی به اجرا بگذاریم. این اصلاحات در نهایت به نفع جامعه و کشور است.
رزاقی، در خصوص مزیت های راه اندازی سامانه ی مودیان تصریح کرد: ایجاد یک سازوکار مناسب نظیر سامانه مودیان و تجمیع اطلاعات برای مالیات ستانی جلوی فساد را می گیرد، با کاهش فرار مالیاتی و اخذ عادلانهتر مالیات از طریق این سامانه نیز، درآمدهای دولت را افزایش می دهد و سوددهی فعالیت های سوداگرانه و مخرب را کم می کند و افراد را به سمت تولید سوق می دهد.
وی در پایان گفت: مقصر اصلی وضعیت فعلی کشور مدیران ناکارآمد هستند. باید سیستم مجازات قوی ای در ایران داشته باشیم. مدیران باید بدانند در برابر کارهایی که انجام می دهند مسئول هستند و مواخذه می شوند. از این طریق می توان آن ها را وادار کرد که بر اساس قانون اساسی عمل کنند و کشور را به سمت توسعه پیش ببرند.
بیشتر بخوانید:
رسیدن به عدالت اجتماعی در زمینه مالیات با سامانه مودیان
انتهای پیام/