نظارت بر 675 مرجع قضایی تا رسیدگی به 7 هزار نامه و گزارش‌ مردمی

16:58 - 07 تير 1401
کد خبر: ۴۳۳۵۲۲۴
معاون نظارت بر امور دادسراها، ضابطان و زندان‌های کشور وظایف و اقدامات این معاونت را تشریح کرد.

خبرگزاری میزان- یکی از تاکیدات رئیس دستگاه قضا در دوره تحول و تعالی حفظ کرامت و رضایت مراجعان به دستگاه قضا به عنوان ملجأ رسیدگی به تظلمات آنها است. در همین راستا نظارت بر عملکرد واحدهای قضایی یکی از راهکاری افزایش اعتماد و رضایت عمومی است. به همین منظور بر آن شدیم با عبدالصمد خرم آبادی، معاون نظارت بر امور دادسرا، ضابطان و زندان‌های سراسر کشور گفت و گویی داشته باشیم. مشروح این مصاحبه در ذیل می‌آید.

میزان- معاونت نظارت دادستان کل کشور چه وظایفی را بر عهده دارد؟

خرم آبادی: به طور کلی وظایف این معاونت را می‌توان به پنج دسته تقسیم کرد که عبارتند از: 1- نظارت بر عملکرد دادسراهای عمومی و انقلاب و نظامی سراسر کشور، 2- پیشنهاد جابجایی و انتصاب دادستان ها و سایر قضات دادسراهای سراسر کشور، 3- نظارت بر ضابطان دادگستری از حیث وظایفی که به عنوان ضابط دادگستری برعهده دارند، 4- نظارت بر زندان‌های سراسر کشور 5- نظارت بر اجرای احکامی که از محاکم کیفری سراسر کشور صادر می‌شود.

میزان- آیا ساختار و تشکیلات معاونت نظارت بر دادسراها با وظایف آن تناسب دارد؟

خرم آبادی: خوشبختانه یکی از اقدامات خوبی که در زمان مسئولیت حجت‌الاسلام والمسلمین منتظری در دادستانی کل کشور انجام شد، متناسب سازی ساختار معاونت های مختلف دادستانی کل کشور با وظایف محوله آنها است.

از چهار سال گذشته با پیگیری های صورت گرفته ساختار تشکیلاتی این معاونت با وظایف آن متناسب سازی شد. در حال حاضر معاونت نظارت دادستانی کل کشور ۵  اداره کل دارد که عبارتند از: اداره کل نظارت و بازرسی، اداره کل انتصابات قضات دادسراها، اداره کل نظارت بر اجرای احکام و سجل کیفری، اداره کل نظارت بر زندان‌های سراسر کشور، اداره کل نظارت بر ضابطین دادگستری. به عبارت دیگر برای هر یک از وظایف کلانی که این معاونت برعهده دارد یک اداره کل در نظر گرفته شده است و مسئولیت هر یک از این ادارات کل بر عهده یکی از دادیاران دادسرای دیوان عالی کشور است.

 میزان- معاونت نظارت در یک سال گذشته چه فعالیت‌هایی داشته است؟

خرم آبادی: معاونت نظارت دادستانی کل کشور بر عملکرد 377 دادسرای عمومی و انقلاب، 31 دادسرای نظامی و 267 دادگاه بخش نظارت دارد و این وظیفه را  از چهار طریق که عبارتند از بازرسی‌های دوره‌ای، بازرسی‌های موردی، رسیدگی به شکایات واصله از عملکرد دادسرا ها و نظارت الکترونیکی انجام می‌دهد.

در طول یک سال گذشته بر اساس برنامه‌ریزی‌های که از قبل صورت گرفته هیأت بازرسی دادستانی کل کشور از دادسرای عمومی و انقلاب و نظامی و دادگاه‌های بخش 12 استان کشور شامل 156 دادسرای عمومی و انقلاب، 12 دادسرای نظامی و 111 دادگاه بخش، بازرسی به عمل آورده، عملکرد این مراجع قضایی و 1728 قاضی شاغل در آن‌ها مورد ارزیابی قرار گرفته و در اجرای ماده 288 قانون آیین دادرسی کیفری، نقاط قوت و ضعف این مراجع، قضات و کارمندان آنها مشخص شده و نتیجه بازرسی به مقامات قضایی محلی، دادستان کل کشور و ریاست قوه قضاییه و سایر مراجع ذی ربط اعلام شده است.

بعد از انجام هر بازرسی توسط معاونت نظارت دادستانی کل کشور، برنامه‌ریزی لازم برای بسط و گسترش نقاط قوت و رفع نقاط ضعف و اشکالاتی که در بازرسی مشخص شده‌اند، به عمل آمده و قضات و کارمندانی که عملکرد مطلوب داشته‌اند، توسط دادستان کل کشور تشویق می‌شوند و به قضات و کارکنانی که عملکرد آنها از جهات مختلف در حد انتظار نبوده، تذکر داده می‌شود.

همچنین برای قضات و کارکنانی که عملکرد آنها ضعیف بوده، پیشنهاد دوره آموزشی داده شده و برای برخی از آنها نیز در اجرای ماده 289 قانون آیین دادرسی کیفری پیشنهاد جابجایی شده است.

در راستای اثربخشی بازرسی‌های انجام شده توسط هیأت بازرسی دادستانی کل کشور در طول یک سال گذشته منتهی به هفته قوه قضاییه، تعداد 263 نفر از دادستان‌ها و قضات دادسرا و دادگاه‌های بخش و کارمند تشویق شده‌اند و به تعدادی از قضات و کارمندان دادسراها که عملکرد آنها در حد انتظار نبوده، تذکر داده شده و یا جابجا شده‌اند و برای تعدادی نیز پیشنهاد دوره آموزشی تکمیلی داده شده که توسط معاونت منابع انسانی قوه قضاییه دوره های آموزشی برای آنها برگزار شده است.

میزان- در خصوص استفاده از فناوری های نوین در بخش نظارت چه اقداماتی صورت گرفته است؟

خرم آبادی: یکی از روش‌های نظارت دادستانی کل بر دادسراهای سراسر کشور، نظارت الکترونیکی است. با توجه به ثبت متمرکز الکترونیکی کلیه پرونده‌های دادسراها در سامانه مدیریت پرونده (سمپ) و امکان دسترسی معاونت نظارت دادستانی کل به آمار و اطلاعات پرونده‌ها، در طول یک سال گذشته کمیت عملکرد دادسراهای سراسر کشور هر 6 ماه یک مرتبه مورد ارزیابی قرار گرفته و به دادسراهایی که موجودی پرونده‌های هر یک از شعب تحقیق آن‌ها و یا موجودی پرونده‌های مسن آنها بیش از میانگین کشوری بوده تذکر داده شده است.

همچنین کارپوشه (کارتابل) ارجاع شکواییه دادسراها و دادگاه‌های بخش سراسر کشور به طور مستمر توسط معاونت نظارت دادستانی کل کشور مورد نظارت الکترونیکی قرار گرفته و تاکنون به چندین دادستان که در ارجاع شکواییه‌ها به شعب دادیاری و بازپرسی و یا ارجاع به ضابطین برای انجام تحقیقات مقدماتی تاخیر داشته‌اند تذکر کتبی داده شده و از اکثریت دادستان‌ها که وظایف خود را در این خصوص به خوبی انجام داده‌اند قدردانی به عمل آمده است.

میزان- آیا از ظرفیت های مردمی و سوت زن‌ها در بخش نظارت بهره برده اید؟

خرم آبادی: یکی از روش‌های نظارت دادستانی کل بر دادسراهای سراسر کشور نظارت از طریق رسیدگی به شکایات و انتقادات و پیشنهاداتی است که مردم نسبت به عملکرد دادسراها مطرح می‌کنند. مردم با مراجعه حضوری به دادستانی کل کشور و یا از طریق ارسال نامه پستی و یا ارسال گزارش خود از پایگاه اینترنتی با دادستانی کل کشور در ارتباط هستند.‌

در طول یک سال گذشته  حدود 7 هزار نامه، شکایت، انتقاد و پیشنهاد در خصوص عملکرد دادسراهای سراسر کشور به معاونت نظارت دادستانی کل کشور واصل شده و در اسرع وقت توسط همکاران قضایی و اداری  مورد بررسی قرار گرفته  و با تماس تلفنی و یا مکاتبه با دادسراها و یا انجام بازرسی موردی صحت و سقم گزارشات واصله احراز و تصمیمات مقتضی اتخاذ شده است. نظارت از طریق رسیدگی به گزارشات مردمی یکی از بهترین روش‌های نظارت بر دادسراها است.

میزان- در خصوص نظارت بر ضابطان قضایی چه اقداماتی صورت گرفته است؟

خرم آبادی: بازرس‌های معاونت نظارت دادستانی کل کشور در راستای اجرای وظیفه نظارت بر ضابطان در سال گذشته از حدود 350 کلانتری و پاسگاه در 12 استان کشور بازرسی به عمل آورده و نظارت دادستان‌ها و روسای حوزه قضایی بر آن‌ها را مورد ارزیابی قرار داده و در مواردی که نقایصی وجود داشته، ضمن صدور دستورات و تذکرات لازم خطاب به ضابطان و مسئولان قضایی ذی ربط، پیگیری‌های لازم برای رفع نقایص و مشکلات آن‌ها را به عمل آورده‌اند.

در راستای اجرای وظیفه نظارت بر ضابطان دادگستری و در چهارچوب قانون آیین دادرسی کیفری و آیین نامه اجرایی احراز عنوان ضابط دادگستری با پیگیری معاونت نظارت دادستانی کل کشور در طول یک سال گذشته بیش از 82 هزار نفر از ضابطان دادگستری شامل افسران و درجه داران نیروی انتظامی، اعضای بسیج مستضعفان، اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، کارکنان وزارت اطلاعات و کارکنان سایر نهادها و سازمان‌هایی که طبق قانون ضابط محسوب می‌شوند، دوره‌های آموزشی را سپری کرده و برای آنها کارت ضابطیت صادر شده است.

میزان- چه اقداماتی این معاونت در حوزه نظارت بر زندان‌های کشور انجام داده است؟

خرم آبادی: یکی از وظایف دادستانی کل کشور نظارت بر زندان‌ها است. معاونت نظارت دادستانی کل کشور در اجرای این وظیفه قانونی، برنامه‌ریزی لازم را برای نظارت و بازرسی از 268 موسسه کیفری محل نگهداری زندانیان (شامل زندان‌ها، بازداشتگاه‌ها، کانون های اصلاح و تربیت، اردوگاه های نگهداری محکومان مواد مخدر) در سراسر کشور به عمل آورده و در همین راستا در طول یک سال گذشته از تعداد 132 موسسه محل نگهداری زندانیان بازدید و بازرسی به عمل آورده و دستورات لازم را در خصوص حل مسائل و مشکلات زندانیان و رفع مشکلات زندان‌ها خطاب به قضات ناظر زندان و مسئولین اجرایی سازمان زندان‌ها صادر کرده است.

هیأت‌های بازرسی اعزامی از ناحیه معاونت نظارت دادستانی کل کشور در طول یک سال گذشته (ازتیرماه 1400 تا تیر ماه 1401 (در راستای وظایف نظارتی خود از تعداد 220 مرکز نگهداری معتادان اعم از مراکز دولتی و خصوصی موضوع مواد 15 و 16 قانون مبارزه با مواد مخدر، در 12 استان کشور بازرسی به عمل آورده و دستورات و تذکرات لازم را درخصوص رفع مشکلات و نواقص آن‌ها خطاب به مسئولین سازمان بهزیستی و سایر اعضای شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استانها صادر کرده و پیگیری‌های لازم را در این‌ خصوص به عمل آورده است.

میزان_ در یکسال گذشته چه تعداد بازدید از مراکز نگهداری محجورین بازدید کرده است؟

خرم آبادی: در راستای وظایف قانونی که دادستان‌ها و دادستانی کل کشور در امور حسبی و سرپرستی امور محجورین برعهده دارد، در طول یک سال گذشته منتهی به هفته قوه قضاییه (تیرماه 1400 تا تیرماه 1401) هیأت بازرسی اعزامی از ناحیه معاونت نظارت دادستانی کل کشور از تعداد حدود 140 مرکز نگهداری محجورین و معلولین در 12 استان کشور بازرسی به عمل آورده و دستورات و تذکرات لازم را در خصوص رفع نواقص و مشکلات این مراکز صادر و پیگیری لازم را در این خصوص به عمل آورده است.

در اجرای وظایفی که دادستانی کل کشور به موجب ماده 289 قانون آیین دادرسی کیفری در خصوص پیشنهاد انتصاب، جابجایی و تغییر شغل و محل خدمت دادستان‌ها و قضات دادسراها برعهده دارد، در طول یک سال گذشته،  انتصاب و جابجایی حدود 110 نفر از دادستان‌ها، 730 نفر از بازپرس‌ها، 747 نفر از دادیاران و 252 نفر از معاونان دادستان دادسراهای سراسر کشور در دادستانی کل کشور مورد بررسی قرار گرفته و پیشنهادهای لازم در خصوص آنها به دادستان کل کشور و کمیسیون نقل و انتقال قضات ارائه شده است.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *