اقدامات معاونت امور بین الملل قوه قضاییه و ستاد حقوق بشر در جهت طرح، تبیین و پیگیری جنایات حقوق بشری از جمله در یمن
خبرگزاری میزان – کشور یمن در هشت سال گذشته متحمل رنجهای حقوق بشری بسیاری بر اثر محاصره و جنگ ائتلاف سعودی علیه خود شده است؛ اما این نقض مکرر و مرگبار حقوق بشر عامدانه از سوی مدعیان دروغین حقوق بشر از مرکز مباحث حقوق بشری خارج شده است.
تراژدی بدون عدالت؛ حقوق نقض شده بشری در یمن
آوریل 2022 سالی جدید به دوره جنگ خونین ائتلاف سعودی به سرکردگی عربستان و با حمایت کشورهای غربی علیه یمن افزود.
هر یک سالی بر سن جنگ یمن افزوده میشود، میزان نقض حقوق بشر و شرایط فاجعه بار انسانی مانند کشتار غیرنظامیان، بازداشت خودسرانه، ناپدیدسازی اجباری، شکنجه، محرومیت از دسترسی به کمکهای بشردوستانه، تخریب مدارس و بیمارستانها، ... در یمن در نتیجه یک جنگ خودسرانه تشدید میشود.
با وجود آشکار بودن جنایتهای جنگی و نقضهای مکرر حقوق بشر در نتیجه محاصره و جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن، هنوز مکانیزم تحقیقی خاصی برای جمع آوری و حفظ شواهد و مدارک مربوط به نقض جدی حقوق بشر و قوانین جنگ وجود ندارد و جامعه بین المللی همچنان خود را از تلاش برای پاسخگو کردن عاملان جنایتهای مذکور کنار نگه داشته است.
در واقع در سال 2021 اگرچه تلاشهایی از سوی برخی از کشورها در حمایت از پاسخگویی و جبران خسارت قربانیان نقض حقوق بشر و جنایت جنگی در یمن انجام شد، اما شکست جامعه جهانی در این زمینه مشهود بود.
از جمله نمونههای شکست جامعه جهانی در این رابطه، تصمیم شورای حقوق بشر برای پایان دادن به ماموریت گروه کارشناسان برجسته در یمن و چراغ سبز مجمع عمومی سازمان ملل به تداوم نقض حقوق بشر به جای تلاش برای ایجاد مکانیسم تحقیقات جنایی بین المللی برای بررسی نقض جدی حقوق بشر در این کشور بود.
مردم یمن در پی محاصره و تجاوز ائتلاف سعودی به کشورشان در شرایطی هستند که خود سازمان ملل از آن به عنوان بدترین بحران بشردوستانه جهان یاد کرده است.
غیرنظامیان در یمن از جمله زنان و کودکان از زمان آغاز جنگ ائتلاف سعودی علیه کشورشان همچنان قربانی اعمال خشونت آمیزی مانند انفجار بمب، خودروهای بمبگذاری شده و خشونتهای دیگر میشوند؛ حملات هوایی ائتلاف سعودی علیه مناطق غیرنظامی از جمله مدارس، مزارع، زیرساختها، انبارها، جادهها، ... ادامه دارد؛ حملات زمینی ائتلاف سعودی به مناطق پر جمعیت همچنان خسارات قابل توجه مالی و تلفات شدید جانی غیرنظامیان را در پی دارد؛ مینهای زمینی و مهمات منفجر نشده حوادث مرگباری را رقم میزنند؛ دسترسی مردم یمن به کمکهای بشردوستانه همچنان محدود یا به عبارت بهتر مسدود است؛ ...
اقدامهای معاونت امور بین الملل قوه قضائیه و ستاد حقوق بشر برای احقاق حق مردم یمن
معاونت امور بین الملل قوه قضائیه و ستاد حقوق بشر در سال گذشته طرح، تبیین و پیگیری جنایتهای ددمنشانه به ویژه جنایتهای جنگی و نقض حقوق بشر در یمن را به شکلی ویژه در دستور کار خود قرار داد.
در همین چارچوب «کاظم غریب آبادی»، معاون امور بین الملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر برای انتقال تجربیات حقوقی و قضایی به یمن اعلام آمادگی کرد.
وی در دیدار با رئیس و نمایندگان مجمع حامیان کودکان مقاومت که با حضور سرکنسول یمن در دی ماه 1400 برگزار شد، آمادگی ستاد حقوق بشر برای آموزش به سمنهای یمنی جهت حضور فعال در عرصه بین المللی و دفاع از حقوق مردم مظلوم یمن را اعلام کرد.
«غریب آبادی» همچنین در پاسخ به درخواست سرکنسول یمن در خصوص انتقال تجربیات و ارتباطات قضایی دوجانبه تصریح کرد که ستاد حقوق بشر در حوزه آموزش، انتقال تجربیات و ظرفیت سازی برای کمک به نظام قضایی یمن آمادگی دارد.
معاون امور بینالملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر همچنین با ارسال نامهای به کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، ضمن محکوم کردن جنایت ائتلاف تجاوز به سرکردگی عربستان و با حمایت و هدایت آمریکا در روز جمعه، ۲۱ ژانویه علیه غیرنظامیان یمنی، از وی خواست تا تمامی ظرفیتهای خود را برای پاسخگو نمودن عوامل و مسببان و حامیان این اقدام جنایتکارانه به کار گیرد.
«غریبآبادی» در ابتدای نامه خود نوشت «همانگونه که مطلعید، روز جمعه ۲۱ ژانویه و در اولین ماه از سال نو میلادی که بسیاری از مردم جهان غرق در شعف و شادی بودند، جهان بار دیگر شاهد اقدامی جنایتکارانه، بیرحمانه، غیرانسانی و خلاف مسلم تمامی اصول و مبانی حقوق بینالملل به ویژه حقوق بینالملل بشردوستانه و حقوق بشر بینالمللی بود؛ ائتلاف تجاوز به سرکردگی عربستان و تحت هدایت و حمایت آمریکا در حمله هوایی به زندانی در یمن، جان بیش از ۱۰۰ زندانی را گرفت و بیش از ۲۶۰ نفر را نیز زخمی کرد؛ تاسف برانگیزتر آنکه در میان کشته شدگان، ۳ کودک نیز دیده میشوند.»
وی ادامه داد «ائتلاف تجاوز فقط در ماه ژانویه بیش از ۸۳۹ حمله هوایی علیه غیرنظامیان، منازل آنان و زیرساختهای یمن انجام داد؛ این در حالی است که حملات علیه غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی تحت حقوق بشردوستانه بینالمللی ممنوع شده اند؛ در این حملات وحشیانه به هیچ وجه اصول تفکیک، تناسب و ضرورت نیز رعایت نمیشوند؛ همانگونه که سخنگوی سرکار عالی نیز در ۱۸ ژانویه اعلام کرد، "عدم احترام به چنین اصولی به جنایات جنگی منجر میشود" که خود، زمینه ارجاع پرونده به مراجع بینالمللی ذیصلاح را نیز فراهم مینماید.»
دبیر ستاد حقوق بشر به محاصره یمنیها نیز اشاره کرد و نوشت «همانگونه که سرکار عالی نیز حتما مطلع شدهاید، بیش از ۷۰ درصد مردم یمن به حمایت نیاز دارند و بیش از ۹۰ درصد نیز به دارو و غذای وارداتی از طریق کمکهای بشردوستانه وابسته هستند که به علت ممانعتهای ائتلاف تجاوز، ارسال این کمکها با موانع جدی مواجه است؛ چنانچه تلفات انسانی ۳۷۰ هزار نفری از مردم بیگناه یمن که تعداد قابل توجهی از آن را نیز کودکان و زنان تشکیل میدهند به این فهرست اضافه کنیم، جنایت نسل کشی نیز به جرائم این ائتلاف اضافه میشود.»
«غریب آبادی» ادامه داد «ملت یمن که صرفا برای اعمال حق تعیین سرنوشت و استقلال خود بیش از ۶ سال است در حال هزینه کردن از جان و مال خود هستند، در واقع قربانی سیاستهای انفعالی، دوگانه، ابزاری و ضدحقوق بشری کشورهای مدعی حقوق بشر محسوب میشوند؛ در چنین شرایطی که مدعیان حقوق بشر چشمان خود را عامدانه بر تمامی جنایات ارتکاب یافته علیه ملت یمن بستهاند، نقش سازمانهای بینالمللی در انعکاس این جنایات، محکومیت شدید آنها، اتخاذ تدابیر لازم برای جلوگیری از تکرار آنها و پاسخگو نمودن مرتکبین آنها بیش از پیش برجستهتر میشود.»
دبیر ستاد حقوق بشر ضمن محکومیت شدید حملات وحشیانه ۲۱ ژانویه و سایر جنایات ائتلاف تجاوز و ضمن تاکید بر ضرورت پاسخگو نمودن عوامل و حامیان این اقدامات جنایتکارانه، از کمیسرعالی حقوق بشر خواست تا به عنوان عالی ترین مقام حقوق بشری سازمان ملل اقدامات زیر را انجام دهد:
- به عنوان اولین اقدام، نسبت به محکومیت شدید این حمله جنایتکارانه اقدام نمایید.
- از تمامی ظرفیتهای در اختیار خود برای توقف جنایات ۷ ساله علیه ملت یمن، تسهیل ارسال کمکهای بشردوستانه به مردم تحت محاصره و پاسخگو نمودن ائتلاف تجاوز و حامیان آن در قبال اقدامات جنایتکارانه خود استفاده نمایید.
- تمامی تلاش خود را به کار گیرید تا موضوع ارائه گزارشات سالانه کمیسرعالی حقوق بشر و دبیرکل سازمان ملل درخصوص وضعیت یمن، مجددا در دستورکار شماره دو نشستهای شورای حقوق بشر قرار گیرد؛ مایه تاسف است که در یک اقدام سیاسی، این موضوع در سپتامبر گذشته از دستورکار شورا خارج گردید.
- از تمامی ظرفیتهای دفتر کمیسر عالی و رویههای ویژه جهت برجسته کردن این قبیل اقدامات که در زمره جنایات جنگی و نسل کشی قرار میگیرد، از جمله از طریق ارائه گزارش و صدور بیانیه بهره مند شوید.
لازم به توضیح است که رونوشتی از این نامه برای رئیس شورای حقوق بشر سازمان ملل و کشورهای عضو شورای حقوق بشر نیز ارسال شده است.
- بیشتر بخوانید:
- قحطی و گرسنگی؛ واقعیت وحشتناکی که کودکان یمن با آن مواجه هستند
- تسلیحات فرانسه و جنایتهای جنگی در یمن
تاثیر اقدامهای معاونت امور بین الملل قوه قضائیه و ستاد حقوق بشر
در میانه سکوت جامعه جهانی و چشم پوشی سازمانهای بین المللی و کشورهای غربی مدعی حقوق بشر از نقضهای مکرر حقوق بشر در یمن، اقدام معاونت بین الملل قوه قضاییه، نوری در تاریکی جنایتهای جنگی هشت ساله در این کشور بود.
«موسی غضنفرآبادی»، نماینده مجلس و رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی ضمن سازنده بودن اقدامهای مذکور، خواهان تداوم این اقدامها تا احقاق حق مردم یمن شد.
«عباس کوچ نژاد»، کارشناس حقوق بین الملل نیز با اشاره به سفر چند باره مقامهای یمنی به ایران جهت دریافت کمکها و مشاورههای حقوقی و قضایی تاکید کرد «در میانه کارشکنیهای آمریکا و عربستان در مسیر پیگیری حقوقی و قضایی جنایتهای جنگی در یمن، تنها راه حل موجود ادامه روندی است که معاونت امور بین الملل قوه قضاییه در این رابطه در پیش گرفته است.»
انتهای پیام/