کاهش قاچاق گندم و آرد در مرزهای کشور با اصلاح فرآیند یارانه زنجیره گندم
سجاد پادام در گفت وگو با میزان گفت: پرداخت یارانه به نان به صورت گذشته موجب میشد تا آرد از مرزهای کشور با قمیت بسیار بالایی قاچاق و این کالای استراتژیک از کشور خارج شود که روش کنونی میتواند جلوی این امر را بگیرد چرا که یارانه به دست نانوا که نان را به مردم تحویل میدهد ، میرسد که در این صورت هدر رفت نان و رسیدن آن به مصرف کننده واقعی سهل تر خواهد شد.
این کارشناس مرکز پژوهش های مجلس، متمرکز بر یارانه تشخیص در خصوص تخصیص یارانه نان به تولید کننده به جای مصرف کننده بیان کرد: دولت برای جلوگیری از هدر رفت و قاچاق نان، یارانه نان سنتی را به آخرین پله زنجیره نان پرداخت میکند تا از این طریق جلوی افزایش قیمت نان و کاهش قدرت خرید مردم برای این کالای پر مصرف در سفره کم نشود اما یارانه آرد نان صنعتی به طور کامل حذف و این نانها با قیمت آزاد بدست مصرف کننده میرسد.
وی در ادامه افزود: پرداخت یارانه به نان به صورت گذشته موجبمی شد تا آرد از مرزهای کشور با قمیت بسیار بالایی قاچاق و این کالای استراتژیک از کشور خارج شود، اما روش کنونی میتواند جلوی این امر را بگیرد چرا که یارانه به دست نانوا که نان را به مردم تحویل میدهد ، میرسد که در این صورت هدر رفت نان و رسیدن آن به مصرف کننده واقعی سهل تر خواهد شد.
کارشناس مرکز پژوهش های مجلس، متمرکز بر یارانه در بخش دیگری تصریح کرد: در شرایط فعلی سوییچ وزارت اقتصاد برای جلوگیری از قاچاق نان همزمان با کنترل قیمت ها بهترین راهکار است، چرا که افزایش قیمت نان تبعات اجتماعی بیشتری از سایر اقلام برای خانوار به همراه خواهد داشت که اعطای یارانه به تولید کننده به جای مصرف کننده تا حد زیادی این چالش را برطرف می کند.
وی با اشاره به ضرورت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، گفت: در صورت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از واردات کالاهای اساسی دولت باید سیاستهای جبرانی برای حمایت از اقشار آسیب پذیر جامعه در نظر بگیرد و از طریق پرداخت یارانه مستقیم یا غیر مستقیم از هر گونه آسیبی به اقشار کم درآمد جلوگیری کند.
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر ضرورت وجود پایگاه اطلاعاتی دقیق برای شناسایی جامعه هدف افزود: دولت باید قدرت تشخیص شناسایی جامعه هدف را داشته باشد تا مشخص شود یارانه نقدی یا غیرنقدی به دست کدام یک از شهروندان باید برسد.
پادام، با بیان اینکه در صورتی که دولت سیزدهم به دنبال ساماندهی ارز ترجیحی (۴۲۰۰ تومانی) است، باید اطلاعات جامعی در اختیار داشته باشد گفت: بنابراین باید پایگاه رفاه ایرانیان در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید اطلاعات دقیقی در اختیار سیاستگذاران قرار دهد تا مشکلاتی که در پرداخت ارز ترجیحی وجود دارد را مدیریت کند.
کارشناس مرکز پژوهش های مجلس در پایان گفت: با اصلاح روش یارانه برای کالاهای اساسی و گندم، قاچاق به حداقل میرسد؛ به طور مثال با اصلاح فرآیند یارانه زنجیره گندم، هدر رفتن نان و قاچاق گندم و آرد در مرزهای کشور به حداقل رسیده و این برکت الهی به جای اینکه غذای دام و طیور شود به سفره های خانوار مخصوصا کم درآمدها میرسد و مسولین نیز در جهت بهبود این فرایند باید اقدامات لازم را انجام دهند.
انتهای پیام/