توضیحات رئیس دستگاه قضا درباره موضوع تحول در قوه قضائیه
گزیده اظهارات رئیس قوه قضاییه در گفتوگوی زنده تلویزیونی + فیلم
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، آیت الله آملی لاریجانی رییس قوه قضاییه در گفتوگوی زنده تلویزیونی با مردم به تشریح عملکرد دستگاه قضا پرداخت.
مشروح اظهارات رییس قوه قضاییه در گفتوگوی زنده تلویزیونی را اینجا مشاهده کنید.
فیلم گفتگوی تلویزیونی رئیس دستگاه قضا را اینجا مشاهده کنید.
رئیس قوه قضائیه: یکی از چالش های مهم امروز ما به لحاظ فشار بیرونی حقوق بشر است/ کشورهایی مثل آمریکا که کارنامه بسیار سیاهی در حقوق بشر دارند، حقوق بشر را تبدیل به ابزار می کنند/ در بحث حقوق بشر، بحث هایی مبنایی با غربی ها داریم/ در مقام اجرا اتهام هایی که به جمهوری اسلامی ایران و خصوصا قوه قضاییه می زنند نادرست است/همین چند روز اخیر آمریکایی ها از شورای حقوق بشر بیرون رفتند چرا که نتوانستند تحمل کنند به اسرائیل چیزی گفته شود/دلسوزان انقلاب مساله حقوق بشر را تبیین کنند/ستاد حقوق بشر کارهای خوبی انجام می دهد اما کافی نیست/در بحث اعدام جنایتکار خیابان پاسداران چه کردند/دفاع از جانی، حقوق بشر نیست.
آیت الله آملی لاریجانی: متاسفانه گاهی عدم توجه به برخی نکات از سوی قضات و بازپرسین باعث می شود افراد در حبس بمانند/ بازداشت های موقت گاهی ضرورت ندارد/گزارش دادند در یک استانی شخصی را که هیچ نیازی نبوده دست بند و پابند زدند، اینها بدسلیقگی برخی افراد در دستگاه قضایی است/ اینها را به صورت موردی یا عام تذکر دادیم که اجتناب شود.
رئیس قوه قضاییه: در بحث قاچاق، گمرکها باید سختگیرانه تر عمل کنند/ در دستگاه قضایی اسناد جعلی را از متولیان اجرایی و گمرکات کشف کرده ایم/در بحث ورود 400 یا 500 دستگاه ماشین مدل بالا تخلفات اساسی صورت گرفته است اما گمرکات می گویند اینگونه نیست که باید بررسی قضایی صورت گیرد/واضح است که نظر نهایی برای قوه قضاییه است/اگر قوه مجریه در بحث گمرکات و ثبت سفارشات دقت کافی داشته باشد سرریز به قوه قضاییه بسیار کم می شود و دستگاه قضایی به خوبی کار خود را پیش میبرد.
آیت الله آملی لاریجانی:در یک پرونده اخیرا ادعا شده بود که قوه قضائیه در خلع یدی مماشات می کند یا حکمی که صادر شده را مدت ها اجرا نمی کند/اصلا قوه قضائیه در این مسئله نه پرونده ای داشت،نه مماشاتی صورت گرفته بود و نه مراجعه ای صورت گرفته بود/اگر نهادی مشکلی دارد باید برود دادخواست بدهد و شکایتی مطرح کند/برخی مطالبات و انتظاراتی درست می شود که اصلا واقعیتی ندارد و فضای رسانه ای درست می کنند که اصلا قوه قضائیه در آن ورودی نداشته است.
رئیس قوه قضائیه: وظیفه اصلی قوه قضاییه برخورد با کسانی است که در پرونده های موسسات مالی و اعتباری تخلف کرده و مرتکب جرم شده اند/این افراد دستگیر شده اند و هنوز هم در زندان هستند اما این حلال مشکلات مردم نیست/ قوه قضاییه مسئولیت فراتری را برای خود ترسیم کرد و جلسات متعددی را با نهادهای مختلف از دولت و مجلس برگزار کردیم/ از محضر رهبر انقلاب استمدادهایی طلب کردیم که اگر کمک های ایشان نبود مشکل پیدا می کردیم/ یک موسسه مالی اعتباری برای ضابطه مند شدن باید تحت نظارت بانک مرکزی باشد/مردم هر وقت دیدند جایی بیش از مقدار متعارف سود می دهد بدانند روزی به مشکل بر می خورند/دولت تا اینجا 30 هزار میلیارد تومان پول تزریق کرده و این مسئله مهمی است/امروز تا سقف یک میلیارد را تصویب کردیم تا به سپرده گذاران برگردانند.
آیت الله آملی لاریجانی: قوه قضاییه به کمک تولید شتافته است/ در بحث آسیبهای اجتماعی نکته مهم بحث پیشگیری ازوقوع جرم است که قوه قضاییه کارهای خوبی انجام داده و در بحث کاهش طلاق های توافقی کار کرده است/در بحث زندانها کسانی که برای اول به زندان می روند خصوصا جوانان، به جای اینکه در زندان بمانند از آنها تعهد گرفتند تا در جلسات مشاوره شرکت کنند و بسیاری از انها به کارهای خلاف برنگشتند.
رئیس قوه قضائیه: پرونده هایی وجود دارد که نیاز به اطلاع رسانی بیشتری دارد و وجود سخنگوی قوه قضائیه تا حد زیادی این موضوع را مرتفع کرده/برخی مطالبات اطلاع رسانی نیز ناشی از انتظارات غیر صحیح است مثلا در ادعاهای غیر صحیح انتظار پاسخ گویی دارند/ اقدامات قوه قضائیه در اطلاع رسانی در مجموع قابل قبول بوده و تلاش می کنیم بیش از این فضای جامعه را اطلاع رسانی کنیم و اقناعی که انتظارش هست را بتوانیم بجا آوریم.
رئیس دستگاه قضا:مسئله فساد اقتصادی مشکل جهانی است و در کشور ما نیز بوده و هست/ قوه قضاییه با این موضوع برخورد قاطعی داشته/به خاطر اخلال در نظام اقتصادی کشور اعدام و حبس ابد داشته ایم/قوه قضاییه در این مرحله نقش برخوردی دارد ولی فساد را باید از سرچشمه ها بست/ نمی شود دستگاه های اجرایی و نظارتی کار خود را دقیق انجام ندهند/رسیدگی به پرونده های کلان نیروی بسیاری به لحاظ کارشناسی می طلبد/دستگاه قضایی نمی تواند بگیرو ببندهای تبلیغاتی داشته باشد/ گفته اند برای یک موسسه مالی اعتباری و صندوق ذخیره فرهنگیان تاکنون 300 جلد پرونده تشکیل شده است.
آیت الله آملی لاریجانی: قوه قضاییه یک نهاد فصل الخصومتی است و باید دعاوی را تمام کند/قوه قضاییه نمی تواند در یک نزاع رسانه ای با دستگاه های دیگر باشد/ اختاپوس رسانه ای وجود دارد/اگر قوه قضاییه بخواهد یک به یک پاسخ دهد از مسئولیت خودش باز میماند.
رئیس قوه قضائیه:مرکز رسانه قوه قضاییه و تا حدی مشکل تحریف را برطرف کرده و اخبار قوه قضاییه را تا حد قابل توجهی از تحریف به دور داشته اند/ اخبار متعددی داشتیم که به صورت تحریف شده منتشر می شد اما تا حدی کمک کرده و خبرها را از مصادر خود منتشر می کند.
آیت الله آملی لاریجانی: بازار ارز، خودرو و مسکن مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده است/می توانیم با هماهنگی با دو قوه دیگر به این موضوعات ورود کنیم/دولت در مورد مسئله ارز از قوه قضاییه استمداد طلبید/پرونده های متعددی برای کسانی که دلال در بازار ارز بودند تشکیل شده/70 میلیارد تومان توبیخ اموال صورت گرفته است.
آیت الله آملی لاریجانی: در بحث حقوق عامه برخی نقاط ابهام وجود دارد/در مورد آزادراه قزوین میزان ورود دستگاه قضاییه باید معلوم باشد؛اگر یک مسئول یا نهاد اجرایی کار خود را انجام نداد قوه نمی تواند مجری شود/بحث های حقوق عامه دقت های فوق العاده ای را می طلبد/آیا در بحث حقوق عامه ما همان رسیدگی به جرم را انجام دهیم کار تمام است؟/ظاهر بند 2 اصل 156 قانون اساسی نشان می دهد مسئله حقوق عامه و احیای آن جدا از بحث مجازات است.
رئیس قوه قضائیه: مدتی است در قوه قضاییه کارهای خوبی در مورد حقوق عامه انجام شده است/در مسئله گوشت های آلوده،تاخیر پروازها و تکریم مسافرین و رسیدگی به وضعیت آنها و آزاد راه قزوین کارهای خوبی انجام شده است/تکریم مسافرین وظایفی است که شرکت های هواپیمایی باید رعایت کنند/بناداریم بحث ورود دستگاه قضایی به پرونده تاخیر پروازها را توسعه دهیم.
آیت الله آملی لاریجانی: بازسازی نیروی انسانی هم از لحاظ کیفی و هم از لحاظ کمی قابل توجه بوده است/ تا پیش از این نهادهایی همانند معاونت راهبردی قوه قضاییه، معاونت پیشگیری از جرم، مرکز رسانه قوه قضاییه، مرکز پژوهش های فقهی و پژوهشگاه قوه قضاییه را نداشته ایم که راه اندازی شده است پس تحول ساختاری نیز در درون قوه قضاییه انجام گرفته است.
رئیس قوه قضائیه: از ابتدا دنبال جذب نیروی انسانی کارآمد بوده ایم/ در ابتدای ورود اینجانب 7 هزار قاضی داشتیم و برخی معتقد بودند این تعداد کافی است/ از حمایتها و ارشادهای رهبر انقلاب تشکر می کنم چرا که با حمایت ایشان توانستیم به دو قوه مجریه و مقننه بقبولانیم سالانه 800 قاضی جذب کنیم.
رئیس دستگاه قضا: تعداد پرونده ها در سال 96 نسبت به سال 95 حدود 900 هزار افزوده شده که البته با احتساب تکرارها است/بحث اطاله دادرسی باید با ملاحظه محدودیت ها و افزایش پرونده ها باشد/گاهی متاسفانه در غوغاسالاری ها حجم عظیم پرونده ها دیده نمی شود/در مجموع دستگاه قضا فعالیت قابل قبولی دارد.
رئیس قوه قضاییه: در دادگستری در سال 96 بیش از 12 میلیون پرونده بررسی شده است/ در شورای حل اختلاف سه میلیون و پانصد هزار پرونده بررسی شده است.