اجرای قصاص عضو
خبرگزاری میزان – مجازاتهای اصلی مطرح در قانون مجازات اسلامی به چهار قسم تقسیم میگردد که عبارتند از: مجازات تعزیری، مجازات حدی، دیه و قصاص که با توجه به نوع جرم و شرایط وقوع آن مقام قضایی به یکی از آنها فرد مرتکب را محکوم مینماید.
قصاص در واقع به معنای تاوان گرفتن یا انجام دادن مثل جنایت و کیفری است که جانی به آن محکوم میشود و باید آن مجازات برابر با جنایت او باشد به عبارت دیگر جنایت ممکن است نسبت به عضو صورت گیرد و یا نسبت به جان که در صورتی که عمل جنایت عمدی باشد مرتکب قصاص میشود و اگر غیر عمدی باشد از مرتکب دیه گرفته میشود، ولی اگر جرم نسبت به اعضا باشد مجرم محکوم به مجازات قصاص عضو میشود، ولی اگر جرم باعث قتل عمد انسانی بشود مرتکب به مجازات قصاص نفس یا جان محکوم میگردد که قصاص نفس و شرایط اعمال آن در قانون بیان شده است.
رسیدگی به این جرایم منجر به مجازات قصاص در صورتی که مجنی علیه یا صاحبان حق قصاص از فرد مرتکب شکایت نمایند و یا دادستان جرم را اعلام کند رسیدگی و تحقیقات در خصوص پرونده در دادسرا آغاز میشود و در صورتی که منجر به صدور حکم قصاص بشود بر طبق قانون باید اجرا شوند.
اجرای قصاص عضو
قصاص بر دو نوع قصاص نفس یا جان و قصاص عضو تقسیم میگردد که قصاص عضو زمانی که جنایت عمدی یا جرم عمدی نسبت به اعضای بدن فرد دیگری وارد گردد اعمال میشود جنایت بر عضو از قطع یکی از اعضای بدن تا خراشیدگی سطحی را شامل میشود که باید در هر صورت فرد مجرم باید عمد و آگاهی از عمل خود داشته باشد وگرنه به مجازات دیه یا تعزیر محکوم میشود که در واقع مجازات قصاص عضو بر طبق قانون مجازات اسلامی تقاضای مجنی علیه یا، ولی او و در صورت وجود سایر شرایط منجر به قصاص عضو میشود که شرایط قصاص عضو در قانون مجازات اسلامی بیان شده است که در صورت وجود آنها قصاص اجرا میشود.
به عنوان مثال: تصادفات رانندگی هر چند منجر به قطع عضو گردد، چون جرمی غیر عمدی است مجازات قصاص اعمال نمیشود بلکه راننده مقصر باید دیه پرداخت کند و در صورت عدم توانایی پرداخت دیه به مجازات حبس محکوم میگردد، ولی اگر فردی دیگری را مورد ضرب شتم قرار دهد و منجر به آسیب جسمی دیگری شود قصاص میشود، چون این جرم عمدی میباشد.
نحوه اجرای قصاص عضو
اجرای قصاص عضو باید تحت شرایطی که در قانون مجازات اسلامی بیان شده صورت گیرد به دلیل آنکه هدف قانونگذار این است که کمترین آزار به فرد مجرم برسد و آسیبی که در مجازات قصاص به فرد مجرم وارد میشود باید برابر با آسیبی که به فرد دیگر وارد کرده است باشد.
- اجرای قصاص عضو باید با ابزار قطع و جرح تیز، غیر آلوده و مناسب با اجرای قصاص باشد.
- مجازات قصاص باید با جنایت انجام شده برابر باشد برای رعایت تساوی باید حدود جراحت کاملا اندازه گیری شود.
- اگر زن باردار به مجازات قصاص عضو محکوم شود و در اجرای قصاص قبل و یا بعد از وضع حمل احتمال تلف یا آسیب به به طفل وجود داشته باشد قصاص تا از بین رفتن خطر احتمالی به تعویق میافتد.
- اگر مرتکب بیمار باشد یا شرایط زمان و مکان به گونهای باشد که در قصاص بیم یا ترس سرایت به جان یا صدمه دیگری باشد اگر امکان رفع مانع وجود داشته باشد قصاص اجرا میشود، ولی اگر نتوان موانعی که موجب عدم اجرای حکم قصاص میشود را رفع کرد مجازات قصاص به تاخیر میافتد.
لازم به ذکر است که بر طبق قانون مجازات اسلامی زمانی که عضو مرتکب جرم قصاص میشود باید بدون بیهوش کردن یا بی حس کردن عضو انجام شود مگر اینکه زمانی که جنایت انجام شده در حال بیهوشی یا بی حسی دیگری اتفاق افتاده باشد و همچنین مداوا یا بیهوش کردن مرتکب و بی حس کردن عضو او پس از اجرای قصاص جایز است.
به عنوان مثال اگر فردی به عمد چشم انسان دیگری را نابینا کند به مجازات قصاص عضو محکوم میشود و چشم مرتکب نیز توسط قصاص کننده نیز چشم مرتکب را نابینا میکند.
انتهای پیام/