کنه ها را له نکنید!
کنه ها عامل شیوع بیماری تب کریمه کنگو در دامها است که در زمان گرم بودن هوا بیشترین فعالیت را دارند، به همین دلیل تب کریمه کنگو هم از اواخر فروردین تا اوایل پاییز بیشترین میزان شیوع را دارد.
به گزارش گروه فضای مجازی ،بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یکی از خطرناکترین بیماریهای قابل انتقال از دام به انسان است که در هفته گذشته ۲ مورد ابتلای انسانی به این بیماری در استان کرمانشاه گزارش شد که مبتلایان اکنون در بیمارستان بستری هستند.
در ایران بیشترین موارد ابتلا به این بیماری از طریق ذبح غیربهداشتی دام و تماس با لاشه دامهای آلوده بوده است.
در ایران بیشترین موارد ابتلا به این بیماری از طریق ذبح غیربهداشتی دام و تماس با لاشه دامهای آلوده بوده است.
مردم نکات بهداشتی را رعایت کنند
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: این بیماری جزء تب مختصر و گذرا معمولاً علائم دیگری در دام ایجاد نمیکند و، چون تب نشانه بسیاری از بیماریهاست، نمیتواند به تشخیص قطعی این بیماری کمک کند، ضمناً تلفاتی نیز در دامها ندارد.
دکتر نادر پرور با بیان اینکه ویروس بیماری در خون و بافتهای بدن حیوان مبتلا وجود دارد، افزود: در این مدت، انجام کارهایی مثل شاخ بری، پشم چینی، کشتار دامهای مبتلا و هرگونه فعالیتی که سبب تماس افراد با خون و سایر بافتهای آلوده دامها، میتواند سبب انتقال آلودگی شود.
وی با تصریح اینکه ویروس بیماری تب کریمه کنگو با حرارت و در پروسه پخت و پز از بین میرود، گفت: هنگام آماده سازی گوشت و آلایش دامی، محیط آشپزخانه و ظرفها آلوده میشوند و وجود هرگونه جراحت در پوست ممکن است، سبب بیماری شود.
مدیرکل دامپزشکی کرمانشاه به دامداران، شاغلان کشتارگاه ها، مراکز بسته بندی، میادین عرضه دام زنده و سایر مشاغل مرتبط توصیه کرد: به دلیل عدم امکان تشخیص بیماری در دام مبتلا، از وسایل ایمنی فردی همچون لباس کار، کلاه، ماسک، دستکش، چکمه و ... در هنگام کار با دام استفاده کنند.
پرور، مهمترین راه کنترل و پیشگیری از این بیماری خطرناک را رعایت مدت زمان پیش سرد در کشتارگاه برشمرد و اضافه کرد: خوشبختانه کشتارگاه شهرستانهای سنقر، پاوه و کشتارگاه صنعتی دام بیستون کرمانشاه که مسئول تامین گوشت شهرستانهای کرمانشاه، صحنه و هرسین است مجهز به سالن پیش سرد است و لاشه پس از استحصال به مدت ۲۴ ساعت در این اتاقها به منظور طی پروسه جمود نعشی نگهداری میشود.
وی گفت: این مهم خود باعث افزایش کیفیت لاشه، افزایش ماندگاری، ضد عفونی شدن و نهایتا از بین رفتن این بیماری میشود و از این بابت هیچگونه نگرانی برای مصرف کنندگان نداریم.
او اضافه کرد: رایزنیهای لازم با فرمانداران و شهرداران برای تسریع در تجهیز کشتارگاهها به سالن پیش سرد به عمل آمده است.
پرور توصیه کرد: گوشت قرمز خریداری شده را به مدت ۲۴ ساعت و جگر را به مدت ۴۸ در یخچال خانگی (با دمای صفر تا چهار درجه سانتی گراد) نگهداری و سپس مصرف نمایند.
مواظب کنهها باشید
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه در ادامه با اشاره به وجود کنهها در مراتع، گفت: دوست داران طبیعت و گردشگران مناطق طبیعی به منظور جلوگیری از گزش کنهها مراقبتهای لازم را به عمل آورده و در صورت گزش در سریعترین زمان ممکن به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند.
پرور، از سم پاشی دام و جایگاه نگهداری دام به عنوان مهمترین راه کنترل و پیشگیری از این بیماری برشمرد و اظهار داشت: انجام سم پاشی بدن و جایگاه نگهداری دام زیرنظر کارشناسان دامپزشکی با فاصله زمانی ۱۵ روز را تا پایان فصل تابستان از راههای مقابله با این بیماری است.
او گفت: این کارعلاوه بر از بین بردن انگلهای خارجی بدن دام باعث پیشگیری از بیماریهای تب خونریزی دهنده کریمه کنگو و سایر بیماریهای دامی و مشترک میشود.
او با اشاره به انجام سم پاشی رایگان در بیش از ۸۰۰ روستا، تصریح کرد: این سم پاشی با اولویت مناطق زلزله زده، پرخطر، گرمسیری و مناطق آلوده با همکاری بخشداران و خود پرورش دهندگان انجام شده و در این طرح بیش از ۱۰ هزار لیتر سم به مصرف رسیده است.
وی اصلاح و بهسازی جایگاه نگهداری دام را از دیگر راهکارهای موثر در پیشگیری از این بیماری دانست و گفت: اصلاح کف، سقف و دیوارهای جایگاه نگهداری دام شرایط را برای تکثیر و تزاید کنهها ناامن کرده و موجب تسریع در رسیدن سموم و شعله به کنهها میشود و متعاقبا خطر ابتلا به این بیماری را کاهش میدهد و در جایگاه دام نیز نباید هیچ گونه وسیله اضافهای نگهداری شود، چرا که اینها مکانهای مناسبی برای مخفی شدن و تخمگذاری کنهها هستند.
کشتار باید زیرنظر دامپزشکی باشد
پرور با تاکید بر لزوم ذبح دامها به صورت بهداشتی و تحت نظارت دامپزشکی در کشتارگاه تصریح کرد: از کشتار دام در خارج از کشتارگاهها و مراکزی که تحت نظارت دامپزشکی نیستند، جداً خودداری شود.
وی به مردم توصیه کرد: علاوه بر جدی گرفتن هشدارهای بهداشتی دامپزشکی از خریداری گوشت قرمز از مراکز نامعتبر و کشتار غیرمجاز خیابانی جداً پرهیز نمایند و فقط از مراکز تحت نظارت دامپزشکی فرآورده خام دامی خود را تهیه نمایند.
وی اظهار داشت: مردم در صورت داشتن هرگونه سئوال، انتقاد و یا پیشنهاد با تلفن چهار رقمی ۱۵۱۲ و یا سامانه پیامکی ۱۰۰۰۱۰۰۰۱۵۱۲ اداره کل دامپزشکی استان تماس بگیرند.
ابتلای مردی ۳۲ ساله به تب کریمه
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز در گفتگو با خبرنگارایرنا، از ابتلای مردی ۳۲ ساله به بیماری تب کریمه کنگو در یکی از روستاهای شهرستان ثلاث باباجانی خبر داد و گفت: این فرد اکنون در بیمارستان بستری است.
دکتر محمدابراهیم شکیبا افزود: این فرد در بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه بستری است و حال عمومی او رو به بهبودی میباشد.
وی اظهار داشت: این فرد ۱۵ خرداد امسال با دام آلوده تماس داشته و ۱۹ این ماه در بیمارستان بستری و تحت مداوا قرار گرفت.
وی گفت: همسر این فرد نیز که براساس تشخیص اولیه و علایم موجود مشکوک به ابتلا به بیماری بود برای تشخیص نهایی مورد آزمایش قرار گرفت که منتظر جواب آزمایشها هستیم.
وی تصریح کرد که از هفت نفر از اعضای خانواده این فرد نیز آزمایشهای لازم برای تشخیص ابتلای آنها به بیماری انجام شده است.
رئیس شبکه بهداشت کرمانشاه با بیان اینکه درصد مرگ و میر انسانی مبتلایان به بیماری تب کریمه کنگو بالا است، گفت: این بیماری خونریزی دهنده است و پلاکت خون فرد را کاهش مییابد.
شکیبا اظهار داشت: در سال جاری این اولین مورد ابتلا به بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در استان کرمانشاه است.
به محض مشاهده علایم به پزشک مراجعه شود
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در ادامه علایم این بیماری را در مرحله اول سر درد، کوفتگی بدن، تب و لرز و بدن درد ذکر کرد و گفت: به مرور از حفرههای موجود در بدن بیمار خونریزی شروع میشود و منجر به پایین آمدن پلاکتهای خون میگردد.
او از مردم خواست تا حد ممکن از تماس با دام خودداری کنند و اگر به هر دلیلی با دام سر و کار دارند نکات بهداشتی مانند استفاده از دستکش و ماسک را فراموش نکنند.
وی همچنین تاکید کرد که افراد از له کردن و یا تماس مستقیم با کنه به عنوان انتقال دهنده بیماری و همچنین ترشحات دام نیز خودداری نمایند.
وی از مردم خواست در صورت مشاهده هرگونه علایمی به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه و با پزشک مشورت کنند.
در استان کرمانشاه چهار میلیون و ۶۵۰ واحد دامی و بیش از یک هزار و ۳۳۳ واحد دامپروری صنعتی شامل ۷۰۰ واحد مرغداری گوشتی صنعتی، ۱۷۶ واحد گاوداری شیری، ۱۸۱ واحد پرواربندی گوساله و ۲۱۹ واحد پرواربندی بره فعال است.
در این استان همچنین ۲۴ واحد مرغداری تخمگذار، ۱۳ واحد پرورش بوقلمون صنعتی، ۹ واحد مرغ مادر گوشتی، چهار واحد جوجه کشی، ۲ واحد مرکز پرندگان زینتی، پنج واحد پرورش شتر مرغ و بیش از ۳۰۹ هزار کلنی زنبور عسل و سایر واحدهای بخش روستایی و عشایری وجود دارد.
در استان کرمانشاه سالانه بیش از ۴۵۱ هزار تن انواع محصولات دامی شامل ۳۳۶ هزار تن شیر خام، ۳۶ هزار و ۳۰۰ تن گوشت قرمز، ۶۳ هزار و ۸۰۰ تن گوشت طیور، ۱۱ هزار و ۱۰۰ تن تخم مرغ و چهار هزار و ۸۳ تن عسل تولید میشود.
منبع: ایرنا
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *