بررسی مزایا و معایب فروش ارز مسافرتی
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، سالانه افراد زیادی یک یا چند بار در سال برای زیارت، تفریح، تحصیل و مسائل کاری به کشورهای مختلف سفر میکنند و هر بار باید ارز مورد نیاز خود را در داخل کشور تامین کنند.
در این میان با اجرای سیاستهای ارزی که از فروردین ماه سال جاری تعیین شد محدودیتهایی برای تهیه ارز مسافرتی اعمال شد.
در گذشته افراد ارز مورد نیاز خود را از صرافیها تهیه میکردند، اما با اعلام سیاست جدید ارزی دولت روش پرداخت ارز مسافرتی با تغییراتی همراه شد به طوریکه با اعلام بانک مرکزی برخی از بانکها از جمله بانک ملی، پارسیان، سامان، ملت و تجارت در تامین ارز مسافرتی و زیارتی همکاریهای لازم را دارند.
در سیاست جدید ارزی تمام افرادی که قصد سفر به کشورهای مختلف را دارند در صورت داشتن بیش از ۱۲ سال سن میتوانند برای یکبار در سال از ارز مسافرتی استفاده کنند.
با توجه به لیست اعلام شده توسط بانک مرکزى ارز مسافرتى به مسافران زمینى تعلق نمىگیرد و پس از گذشت حدود دو ماه از سیاست جدید ارزی هنوز در این زمینه تصمیمی گرفته نشده است.
بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی ارز مسافرتی تنها برای یک بار در سال به میزان ۱۰۰۰ یورو یا معادل آن به سایر ارزها به مسافرانی که قصد مسافرت از خطوط هوایی را داشته باشند پرداخت میشود که این میزان برای مسافرانی که قصد سفر به کشورهای هم مرز و کشورهای مشترک المنافع به غیر از عراق را دارند، ۵۰۰ یورو خواهد بود.
در این بین زائران عتبات عالیات (هوایی یا زمینی) میتوانند ۲۵۰ هزار دینار عراق را از طریق بانکهای تجارت و پارسیان تحویل بگیرند.
براساس این گزارش پیشنهاد برخی از کارشناسان این است که برای صرفه جویی در منابع ارزی بهتر است که به مسافران ارز رایج همان کشور مقصد پرداخت شود به طور مثال مسافران ترکیه، لیر بگیرند یا افرادی که قصد سفر به هند دارند به جای دریافت یورو روپیه دریافت کنند.
اما برخی دیگر از کارشناسان عقیده دارند که اغلب مسافران تمایل دارند از ارزهای رایج همچون دلار و یورو استفاده کنند تا به راحتی بتوانند آن را به ارز مورد نیاز خود تبدیل کنند و این به نفع مسافران است.
در همین راستا کاظم دوست حسینی کارشناس امور بانکی در گفتوگو با اظهار کرد: محدود کردن مسافر در پرداخت ارز همان کشور نمیتواند راه حل مناسبی برای صرفه جویی ارزی باشد و ممکن است برای بانک یا متقاصی دردسرهایی ایجاد کند.
وی افزود: شاید فردی که قصد مسافرت به هند را دارد بخواهد بعد از آن به کشور دیگری سفر کند به همین خاطر تبدیل روپیه به ارز مقصد جدید باعث متضرر شدن فرد میشود و بهتر است از ارزهای رایج در این خصوص استفاده شود.
این کارشناس امور بانکی معتقد است در شرایط فعلی که نظام بانکی کشور از دلار به یورو گردش کرده است باید برای تامین ارز مسافران از ارزهای جهان روا استفاده شود و استفاده از ارزهای کوچک که به طور محلی استفاده میشود به دلیل اینکه با دردسر و هزینههایی روبرو است پیشنهاد نمیشود و از طرفی بانکها و متقاضیان نیز در این زمینه ارزهای جهانروا را ترجیح میدهند.
به طور کلی اغلب کارشناسان معتقدند که در شرایط فعلی که ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ یورو به مسافران عرضه میشود بهتر است از همان ارزهای جهانروا استفاده شود و برای تامین ارزهای کشور مقصد که برای نظام بانکی پر دردسر و هزینه زا است زمان صرف نشود.