توصیه پیامبر اکرم(ص) به شبزنده داری در ماه رمضان/اشـراف و بـزرگان امّـت حاملان قرآن و شب زنده دارانند
حجتالاسلام والمسلمین ابراهیم بهاری کارشناس علوم قرآنی در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی درباره قرآن کریم گفت: یکی از آثار و برکاتی که ماه مبارک رمضان به همراه دارد قرآن است که در آیات و روایات متعدد به نزول آن در این ماه اشاره شده است. قرآن هم اسباب هدایت و هم نجات دهنده مردم از جمیع شبهات و گرفتاریها است. اگر کسی دل به قرآن ببندد و به آن توجه کند برکات و آثار مثبتی را در ماه قرآن، به دست می آورد.
وی در همین راستا افزود: قرآن در زندگی انسان تاثیر گذار است. همچنین قرآن پنددهنده است، گمراهی را دفع و فهم و درک از زندگی و هدایت را زیاد می کند. این نشان می دهد که زیباترین کلام پروردگار عالم به انسان نازل شده است. آیه 13 سوره کهف قرآن کریم را بر پایه قصه معرفی می کند. "َنحْنُ نَقُصُّ عَلَيْكَ نَبَأَهُمْ بِالْحَقِّ ۚ إِنَّهُمْ فِتْيَةٌ آمَنُوا بِرَبِّهِمْ وَزِدْنَاهُمْ هُدًى". "ما قصه آنان را بر تو به درستی حکایت خواهیم کرد. آنها جوانمردانی بودند که به خدای خود ایمان آوردند و ما بر مقام (ایمان و) هدایتشان بیفزودیم".
این کارشناس علوم قرآنی درباره اثرات قرآن کریم، اظهار کرد: دلی که مردم به قرآن می بندند و با آن مانوس می شوند، آثار ارزشمندی به همراه دارد. افراد زیادی دیده ایم که در ماه مبارک نورانیت قرآن با آنها چه کرده است. در عظمت یادگیری قرآن، پیامبر اکرم(ص) می فرمایند: "ِذْا قالَ المُعلِّمُ لِلصَّبِىِّ بسم الله الرحمن الرحیم و قالَ الصِّبىُّ (بسم الله الرحمن الرحیم) کَتَبَ الله بَرَائَةً لِلصَّبِىِّ وَبَرَائَةً لِأَبَوَیْهِ وَ بَرائَةً لِلمُعَلِّم". "هنگامى که معلم به کودک بگوید: بسم الله الرحمن الرحیم ـ و او تکرار کند ـ خداوند فرمان آزادى از دوزخ براى کودک و پدر و مادرش و معلّم مىنویسد". پروردگار عالم وعده برداشتن دوزخ به انسان را می دهد که این برائت از عذاب را در هیچ جای دیگری نمی توانیم به دست آوریم.
حجت الاسلام والمسلمین بهاری ادامه داد: یکی از توصیه های پیامبر اسلام (ص) درباره حافظان قرآن است که در ماه مبارک رمضان به این مسئله توجه شود. ایشان می فرمایند: "أشرافُ اُمّتي حَمَلَةُ القرآنِ وأصحابُ الليلِ". "اشـراف و بـزرگان امّـت من حاملان قرآن و شب زنده دارانند". خداوند درماه رمضان از بندگان دعوت میکند تا نمار شب، دعای سحر و مناجات بخوانیم. مناجات به معنی باخدا صحبت کردن به شکل مستقیم، راز و نیاز کردن و عاشقانه نجوا کردن است.
وی بیان کرد: غوغایی در وجود آدمی با چشیده شدن لذت و حلاوت بندگی رقم می خورد و خداوند متعال در ماه مبارک رمضان حلاوت و شیرینی عشق به خدا را به کسی که دلش را به حقیقت قرآن می بندد، می چشاند. در روز اول ماه رمضان به خداوند متعال عرضه می داریم که "اللَّهُمَّ اجْعَلْ صِيَامِي فِيهِ صِيَامَ الصَّائِمِينَ وَ قِيَامِي فِيهِ قِيَامَ الْقَائِمِينَ وَ نَبِّهْنِي فِيهِ عَنْ نَوْمَةِ الْغَافِلِينَ وَ هَبْ لِي جُرْمِي فِيهِ يَا إِلَهَ الْعَالَمِينَ وَ اعْفُ عَنِّي يَا عَافِيا عَنِ الْمُجْرِمِينَ"."خدايا روزهام را در اين ماه روزه داران قرار ده، و شب زنده دارى ام را شب زنده دارى شب زنده داران، و بيدارم كن در آن از خواب بى خبران،و ببخش گناهم را در آن اى معبود جهانيان،و از من درگذر، اى درگذرنده از گنهكاران".
این کارشناس علوم قرآنی در ادامه افزود: در روایات آمده است که امام حسن مجتبی(ع) می فرماید مادر ما از شب بیست و یکم تا آخر ماه رمضان هر شب صورت ما را با آب می شست و شب ها بیدارمان نگه می داشت و می فرمود: فرزندانم دهه آخر ماه رمضان را بیدار بمانید که در زمان نزول مغفرت پروردگار عالم از آسمان مبادا شما خواب باشید. این روایت نشان می دهد سحرهای ماه مبارک رمضان در دهه سوم چه عظمتی دارند.
حجت الاسلام والمسلمین بهاری خاطرنشان کرد: افراد زیادی در ماه مبارک رمضان به ویژه در دل شب ها و سحرها به آن چه باید برسند، می رسند. مردم در آخر ماه مبارک رمضان دلهایشان رقیق تر است، علاقه شان نسبت به هم بیشتر است، محبتشان نسبت به دین، قرآن و خدا بالاتر است و علائقشان نسبت به جامعه، امور خیر و اخلاقیات بسیار بالاتر است.