رقابت‌های انتخاباتی در راهروهای مجلس؛ فراکسیون‌های سیاسی چه می‌کنند؟

12:36 - 08 خرداد 1397
کد خبر: ۴۲۳۲۰۶
دسته بندی: سیاست ، مجلس و دولت
برگزاری انتخابات هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در دوره دهم بار دیگر لابی بهارستان را مملو از اخبار متفاوت کرده است.
اخبار داغ از انتخابات هیئت رئیسه مجلسبه گزارش خبرنگار گروه سیاسی ، اعضای هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی هر سال با رای مستقیم نمایندگان مجلس انتحاب می شود و  مبناى تجدید انتخابات سالانه، سالروز انتخابات هیئت رئیسه قبلى است. معمولا انتخابات هیئت رئیسه مجلس، هر سال دهه اول خرداد برگزار می شود. امسال نیز طبق برنامه ریزی صورت گرفته احتمالا فردا - ۹ خرداد - برگزار خواهد شد.
 
برگزاری انتخابات هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در دوره دهم بار دیگر لابی بهارستان را مملو از اخبار متفاوت کرده است اخباری که حکایت از تلاش فشرده نامزدهای انتخابات هیئت رئیسه دارد به طوری که یکی از این نامزدها سه روز قبل در پاسخ به درخواست مصاحبه خبرنگار ما گفت: ان‌شالله هفته آینده؛ درگیر انتخابات هیئت رئیسه هستیم.

ظاهرا قرار است امروز دو فراکسیون «نمایندگان ولایی» و «مستقلین ولایی» برای انتخابات هیئت رئیسه اجلاس سوم مجلس دهم شورای اسلامی جلسه مشترک داشته باشند جلسه‌ای که فعلا برگزاری آن در هاله‌ای از ابهام  قرار دارد اما برخی از نمایندگان مستقلین ولایی رایزنی برای برگزاری این جلسه را کلید زده اند.

انتخابات هیئت رئیسه مجلس مشتری دیگری به نام فراکسیون امید دارد و عزم این فراکسیون برای ارائه فهرست انتخاباتی اختصاصی  برای هیئت رئیسه مجلس بیشتر شده است.

 برخی از نمایندگان عنوان می‌کنند که اگر سه فراکسیون سیاسی مجلس لیست مجزا دراین انتخابات ارائه دهند احتمالا انتخابات مجلس دو مرحله‌ای خواهد شد.

طبق ماده ۱۴قانون آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، اعضاى هیئت رئیسه دائم براى یک سال انتخاب مى‏ شوند. مبناى تجدید انتخابات سالانه، سالروز انتخابات هیئت رئیسه قبلى بوده و در صورتى که با تعطیلات مصادف گردد در جلسه قبل از آن انجام مى‏ گردد و مسؤولیت هیئت رئیسه جدید از سالروز انتخابات قبل تفویض خواهد گردید.

ماده ۱۵ همین قانون تاکید می کند: هیئت رئیسه دائم مرکب از رئیس، دو نائب رئیس، شش دبیر و سه ناظر است.


طبقماده ۱۶ نیز انتخاب رئیس در نوبت اول با اکثریت مطلق آراء نمایندگان صاحب رأى است و انتخاب نواب رئیس، دبیران و ناظران هر کدام جداگانه و با اکثریت نسبى و رأى مخفى و با ورقه خواهد بود. در صورتى که در انتخاب رئیس در نوبت اول اکثریت مطلق حاصل نشود، در نوبت دوم اکثریت نسبى کافى خواهد بود.
تبصره ۱- چنانچه آراء براى رئیس، نواب رئیس، دبیران، ناظران با یکدیگر برابر باشد، حسب مورد به قید قرعه تعیین مى‏ شوند.
تبصره ۲- در صورتى به فرد غایب در جلسه مى ‏توان رأى داد که قبل از تشکیل جلسه مربوط به انتخاب هیأت رئیسه، کتباً نامزدى خود را به معاونت قوانین مجلس اعلام کرده باشد.


بر اساس ماده ۱۷ قبل از أخذ رأى براى هیئت رئیسه، اسامى داوطلبان به ترتیب وصول به هیأت رئیسه بدون بحث در جلسه علنى اعلام خواهد شد.


ماده ۱۸قانون یاد شده تاکید دارد: اعضای هیأت رئیسه دائم، پس از انتخاب، در حضور نمایندگان با قرائت متن زیر سوگند یاد می‌کنند و موظف به رعایت دقیق مفاد آن مى ‏باشند.

بسم الله الرحمن الرحیم
«من به عنوان عضو هیأت رئیسه مجلس شوراى اسلامى در برابر قرآن مجید به خداوند قادر متعال سوگند یاد مى ‏کنم که حداکثر توان خود را براى اجرای آیین‏ نامه داخلى مجلس شوراى اسلامى با مراعات بى‌طرفى کامل در انجام وظایف به کار گیرم و از هرگونه اقدام مخالف آیین ‏نامه اجتناب نمایم.»
ماده ۱۹- نواب رئیس به ترتیب تعداد آراء به عنوان نائب رئیس اول و نائب رئیس دوم و در صورت تساوى آراء با قید قرعه انتخاب مى‏ شوند و در غیاب رئیس مجلس به ترتیب، وظایف و اختیارات او را برعهده خواهند داشت.
تبصره- رئیس مجلس مى‏ تواند حتى هنگام حضور خود، اداره جلسه رسمى را به ترتیب به عهده نواب رئیس بگذارد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *