کاهش نرخ تکرار جرم با صدور آرای جایگزین حبس/ صدور بیش از ۱۰۰۰ رای جایگزین در ۳ سال گذشته
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، قاضی محسن مرادی اوجقاز رئیس شعبه اول دادگاه کیفری ۲ شهرستان سلماس از توابع آذربایجان غربی به عنوان قاضی منتخب در جشنواره آرای برتر جایگزین حبس از طرف معاونت اجتماعی و پیشگیری ازوقوع جرم قوه قضاییه در سال ۹۷ انتخاب شده است که در این مجال به گفتوگو با او میپردازیم.
قاضی مرادی میگوید: از حدود ۳ سال گذشته که وارد دادگاه شدم آرای جایگزین حبس صادر میکنم که شاید بیش از ۱۰۰۰ رای صادر شده است.
وی درباره بازخورد آرای جایگزین حبس در میان مردم گفت: حقوقدانان با توجه به اشراف به موضوع آگاهی بیشتری در این خصوص دارند که بازخورد خوبی داشت و بین مردم در حالیکه این نوع آراء سابقه چندانی نداشت مورد استقبال قرار میگرفت.
آرای جایگزین حبس باعث افزایش حس اعتماد بین مردم و مسئولین قوه قضاییه شده است
رئیس شعبه اول دادگاه کیفری ۲ شهرستان سلماس بیان داشت: در حال حاضر مردم خود مراجعه میکنند و پیشنهاد آرای جایگزین حبس میدهند که نشان میدهد باعث افزایش حس اعتماد بین مردم و مسئولین قوه قضاییه شده است.
کاهش نرخ تکرار جرم به دلیل صدور آرای جایگزین حبس
قاضی مرادی میگوید: با توجه به بازخوردهایی که از وکلا یا مردم به من میرسد مشاهده میکنم افرادی که به مسئله بدبین بودند خوشبین شدند و از نظر اثر بخشی نیز نرخ تکرار جرم کاهش داشته است و بنده موردی مشاهده نکردهام که رای جایگزین حبس بدهم و متهم را مجددا در دادسرا ببینم که نشان میدهد علاوه بر مردم برای متهمین نیز جاذب و اثربخش بوده است.آرايي همچنین تهیه گل رز برای همسر، مراجعه به مشاوره یا تهیه کتاب و ... که بین مردم بازتاب خیلی خوبی داشت.
قاضی برتر در صدور احکام جایگزین حبس درباره همکاری ادارات و نهادها با آرای جایگزین حبس گفت: نهادهای پذیرنده ادارات که در آئین نامه اجرایی آمده و همکاری داشتند بسیار استقبال میکردند به عنوان مثال طی این چند سال از اداره اوقاف، اداره بهداشت، ورزش و جوانان، اداره امور آب ادارههای بهزیستی، آموزش و پرورش، کمیته امداد و ... تماس داشتند و پیگیری میکردند.
وی تاکید کرد: در بسیاری از آرای جایگزین که با رضایت متهم صادر میشود معمولا رفتار آنان وارد فاز اجتماعی شده است و شاکی یا متهم به آرای جایگزین حبس اعتراض نمیکنند.
استقبال قضات جوان از صدور رأی جایگزین حبس
قاضی مرادی به عکس العمل دیگر قضات به صدور رای جایگزین حبس اشاره کرد و گفت: قضات جوان از استانهایی مثل اصفهان، خراسان و ... با بنده تماس میگرفتند و نمونه آرا میخواستند که برای آنها ارسال میکردم.
قاضی برتر در صدور احکام جایگزین حبس، به مبحث فرهنگ سازی اشاره کرد و گفت: برخی خلاءهای قانونی مثل ابهام در مجازات تبعی و تکمیلی و موارد دیگر باعث بروز مشکلاتي شده است، همچنین برخی تصور میکردند رایهای جایگزین حبس صادر شده اثربخشی نداشت و به معنای تسامح و آسان گیری است در حالیکه اثربخشی آن در خیلی موارد خوب بود.
وی به بیشترین جایگزین حبس صادر شده اشاره کرد و گفت: در بسياري از جرائمی که قابلیت اعمال دارد از رای جایگزین حبس استفاده شده است از جمله ارائه خدمات پزشکی رایگان به میزان 270 ساعت و تهیه دارو برای مددجویان زندان و کمیته امداد امام خمینی (ره)، نگهبانی و لایروبی رودخانه زولا و تهیه لوازم تحصیلی مورد نیاز دانش آموزان نيازمند.، مطالعه کتاب رساله حقوق امام سجاد (ع) و استخراج چهل حدیث از کتاب مزبور، ارایه خدمات عمومی ر ایگان به مراکز نگهداری جانبازان، معلولان و سالمندان به عنوان آراء نمونه بوده است.
از سویی ارائه خدمات عمومی رایگان به مرکز نگهداری کودکان صبا تحت نظر اداره بهزیستی، حمایت اجتماعی از معتادان بهبود یافته به عنوان سفیر و پشتیبان سلامت، ارائه خدمات عمومی رایگان پزشکی و بهداشت فردی، پرداخت جزای نقدی، شرکت در کلاسهای معاونت پیشگیری از وقوع جرم، تهیه دفتر 200 برگ و نوشتن عبارت "من قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت خواهم کرد" براي راننده متخلف از ديگر موردي بوده كه قاضی مرادی متهمان را به آن ملزم کرده است.