عظمت ماه مبارک رمضان در کلام خداوند و ائمه اطهار (ع)/با صلوات میزان اعمال را سنگین کنید
حجتالاسلام والمسلمین مرادی کارشناس علوم قرآنی در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی درباره ماه مبارک رمضان گفت: روزه نزدیکترین و موثرترین راه برای رسیدن به کمال و معنویت است. ماه مبارک رمضان نهمین ماه از سال قمری و در واقع بالاترین، با فضیلت ترین و پربرکتترین ماه است و در قرآن کریم تنها اسم ماه مبارک رمضان آمده است.
وی در همین راستا افزود: در سوره مبارکه بقره از آیه 183 به بعد در مورد روزه و وجود آن صحبت شده است. خداوند در آیه 183 میفرمایند: "يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ". "ای اهل ایمان، بر شما هم روزه واجب گردید چنانکه امم گذشته را فرض شده بود، و این دستور برای آن است که پاک و پرهیزکار شوید".
این کارشناس علوم قرآنی درباره برکات ماه مبارک رمضان اظهار کرد: اگر ماه مبارک رمضان پربرکتترین ماههای سال است و در قرآن کریم نیز به این مسئله اشاره شده به دلیل نزول قرآن است. نکته دیکر این که از امام صادق (ع) روایت شده است که تمام کتب آسمانی اعم از تورات، انجیل، زبور، صحف و دیگر کتابهای آسمانی در ماه مبارک رمضان نازل شدهاند و مهمترین و پربرکتترین کتاب یعنی قرآن کریم که نام دیگر آن فرقان است، راههای حق از باطل را به انسانها نشان میدهد. روایتهای بسیاری درباره فضیلت ماه مبارک رمضان در دست داریم که مهمترین این روایات، خطبه شعبانیه است که از پیامبر اسلام(ص) نقل شده و دلیل این نامگذاری، بیان آن در پایان ماه شعبان است.
حجتالاسلام والمسلمین مرادی ادامه داد: حضرت علی (ع) میفرمایند رسول خدا(ص) در نزدیکیهای ماه مبارک رمضان ما را مورد خطاب قرار داده و فرمودند:" ای مردم به سوی شما روی میآورد ماهی که با برکت، رحمت و مغفرت است، ماهی که در نزد خداوند بهترین ماهها است، روزهایش بهترین روزها، شبهایش بهترین شبها و ساعات او بهترین ساعات است. در این ماه به مهمانی خدا دعوت شدهاید و خداوند شما را از اهل کرامت قرار داده است." برکات این ماه به اندازهای است که پیامبر اسلام(ص) می فرماید: "نفسهای شما در این ماه تسبیح خدا، خواب شما عبادت و اعمال شما مقبول و مورد رضای خداوند است و همه دعاها در این ماه مستجاب میشود."
وی با اشاره به توصیههای پیامبر درباره روزهداری و ماه مبارک رمضان، افزود: پیامبر اکرم(ص) میفرمایند با قلبها و نیات پاک از خدا بخواهید که در روزهداری و تلاوت قرآن موفقتان کند. در فرازی از این خطبه حضرت میفرماید آدم بدبخت کسی است که از ماه رمضان بگذرد و مورد بخشش خداوند قرار نگیرد. همچنین پیامبر اسلام(ص) میفرمایند: بر من صلوات زیاد بفرستید که در روز قیامت شخص صلوات دهنده میزان اعمالش سنگین است. در ماه رمضان یک آیه قرآن بخوانید گویی یک ختم قرآن انجام داده اید.
این کارشناس علوم قرآنی ادامه داد: نکته دیگری که در ماه مبارک رمضان وجود دارد این است که حضرت علی(ع) در هنگام خطبه رسول خدا(ص) بلند شدند و از ایشان پرسیدند بهترین اعمال در ماه مبارک رمضان چیست؟ حضرت پاسخ میدهند که دوری کردن از گناه. قرآن کریم نیز نتیجه روزهداری و ماه مبارک رمضان را در آیه 183 سوره بقره، تقوای الهی معرفی میکند. "يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ". بهترین توشه برای ذخیره و سربلندی در پیشگاه خداوند متعال تقوای الهی است. یعنی انسان در برابر خداوند به واجبات خویش عمل کند و از محرمات و گناه پرهیز کند. در ماه مبارک رمضان گناهان کمتر میشود و این یعنی روزه داران حرمت ماه مبارک رمضان را نگه داشته و حریم الهی را حفظ میکنند.
حجتالاسلام والمسلمین مرادی درباره مساوات بین بندگان در ماه رمضان، توضیح داد: نکته دیگر در ماه مبارک رمضان مساوات بین افراد است. انسان سیر هرگز به فکر گرسنه نیست، بنابراین در ماه رمضان افراد با روزه داری، گرسنگی و تشنگی به یاد فقرا می افتد و مقداری از غذای خود را که صرفه جویی کرده در اختیار فقرا قرار میدهند. حتی پیامبر اسلام(ص) در خطبه شعبانیه اشاره به این دارد که آتش جهنم را با صدقه و افطاری به دیگران از خود دور کنید. برخی افراد به حضرت محمد(ص) عرض کردند ما نمی توانیم افطاری دهیم. حضرت فرمود: آتش جهنم را از خود دور کنید حتی با دادن نصف خرما. این قدر افطاری، کمک و صدقه به دیگران مهم است.
وی ادامه داد: همچنان که پیامبر اکرم(ص) فرمود: از خداوند بخواهید که شما را به روزهداری و تلاوت قرآن موفق بدارد و همه ما موفق به رسیدن به این درجه شویم که مقدمه ای برای درک مفاهیم قرآنی است، به ویژه که سعادت بشر با دستورات این کتاب است و آشنایی با آن موجب عمل به دستورات و سعادت بشر خواهد شد.
این کارشناس علوم قرآنی بیان کرد: خداوند میفرماید روزه برای من است و من پاداش روزهداری را خواهم داد. مفسّرین درباره این روایت می گویند روزه تنها عبادتی است که تا انسان آن را اظهار نکند، بر دیگران پوشیده است. در عبادتهای دیگر ممکن است موجبات ریا فراهم شود؛ اما در روزه ریا وجود ندارد و به همین دلیل خداوند آن را مال خود میداند و پاداش آن را خواهد داد.
وی در ادامه افزود: ماه مبارک رمضان برکات مادی و معنوی دارد، به شکلی که حتی اطباء قدیم و جدید بر این نکته اشاره دارند که روزهداری موجبات سلامت بدن است و در روایات آمده که روزه بگیرید تا بدنتان سالم باشد. امروزه نیز در طب قدیم و جدید ثابت شده که یکی از موارد مضر برای بدن پرخوری است؛ بنابراین در ماه مبارک رمضان که انسان یک وعده غذا را نمیخورد باعث میشود تا سالمتر باشد.
حجتالاسلام و المسلمین مرادی با اشاره به عظمت قرآن در ماه مبارک رمضان، خاطرنشان کرد: با عظمتی که قرآن کریم دارد، کلام الهی است و برقلب پیامبر در ماه مبارک رمضان نازل شده است؛ آخرین راهی است که انسانها میتوانند از طریق عمل به آن به سعادت نائل شوند. امیدوارم خداوند به ما توفیق عنایت کند که هم تلاوت قرآن را داشته باشیم و هم مفاهیم آن را درک کرده و به دستورات آن عمل کنیم. تعداد گسترده جلسات وعظ، قرائت و تفسیر قرآن از برکات ماه مبارک رمضان است.