امضاء یادداشت تفاهم همکاری سه جانبه میان سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، دانشگاه تهران و سازمان جهانی مالکیت معنوی
به گزارش گروه حقوقی و قضایی به نقل از روابط عمومی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، در آخرین روز از سفر "فرانسیس گری" رئیس سازمان جهانی مالکیت معنوی به تهران، یادداشت تفاهم همکاری میان سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به عنوان مرجع ملی مالکیت معنوی، دانشگاه تهران و سازمان جهانی مالکیت معنوی به امضا رسید.
این یادداشت تفاهم با توجه به افزایش اهمیت مالکیت معنوی در سراسر جهان در توسعه اقتصاد، فنآوری، جامعه و فرهنگ و با هدف کمک به توسعه منابع انسانی در زمینه مالکیت فکری در سطح تحصیلات تکمیلی و با حضور دکتر "فرانسیس گری" رئیس سازمان جهانی مالکیت معنوی، دکتر "احمد تویسرکانی" معاون رئیس قوه قضائیه و رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و دکتر"محمود نیلی" رئیس دانشگاه تهران طی مراسمی در این دانشگاه به امضا رسید.
توسعه منابع انسانی در حوزه مالکیت معنوی، ارائه آموزشهای پیشرفته و ارتقاء مطالعات پژوهشی تحصیلات تکمیلی در حوزه مالکیت فکری و فنآوریهای جدید از جمله خدماتی است که از سوی سازمان جهانی مالکیت معنوی (وایپو) در قالب این یادداشت همکاری و در تعامل با سازمان ثبت و دانشگاه تهران ارائه خواهد شد.
تویسرکانی معاون رئیس قوه قضائیه و رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در این مراسم که در دانشگاه تهران برگزار شد گفت: دانش و فنآوری به طور اعم و ابداعات و نوآوریها به معنای اخص، موتور توسعه اقتصادی محسوب میگردند و توسعه اقتصادی نیز به خلق دانش و فنآوری کمک میکند.
وی افزود: افزایش ابداعات در هر جامعه میتواند دسترسی افراد را به امکانات موجود در جامعه تسهیل نموده و زمینه را برای تولید دانش جدید و اختراعات تکمیلی فراهم نماید.
معاون رئیس قوه قضائیه اظهار داشت: با توجه به اهمیت حقوق مالکیت معنوی در توسعه اقتصادی کشور و توجه به این مهم در اسناد بالادستی از جمله سند چشم انداز ۲۰ ساله جمهوری اسلامی ایران، نقشه جامع علمی کشور و قوانین برنامه پنج ساله توسعه کشور و سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری با تأکید بر اقتصاد متکی بر دانش و فنآوری، عدالت و توجه به منابع انسانی در سازماندهی نظام علمی و نوآوری کشور، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور طی سالهای اخیر سعی نموده است از تمامی ظرفیتهای داخلی و بین المللی خود به منظور نیل به نظام موثر و کارآمد متناسب با شرایط توسعهای کشور استفاده نماید.
دکتر تویسرکانی ادامه داد: در این رابطه با توجه به ضرورت اصلاح و به روز رسانی قوانین و مقررات ملی منطبق با استانداردهای تریپس، عملا نظام ثبت و حمایت از مالکیت صنعتی که قریب ۹۰ سال در کشورمان پیشینه وضع مقررات ثبت و حمایت وجود دارد با تصویب قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری در سال ۱۳۸۶، قانون ثبت نشانههای جغرافیایی مصوب سال ۱۳۸۳، قانون تجارت الکترونیک مصوب سال ۱۳۸۲ و قانون حمایت از نرم افزارهای رایانهای مصوب ۱۳۷۹ تکمیل گردیده است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران به اکثر معاهدات مهم و موثر بین المللی در حوزه مالکیت صنعتی علاوه بر کنوانسیون پاریس و کنوانسیون موسس وایپو از جمله موافقت نامه و پروتکل مادرید، برای ثبت بین المللی علائم تجاری، موافقت نامههای لیسبون و مادرید در خصوص حمایت و ثبت بین المللی نشانههای جغرافیایی، معاهده همکاری ثبت اختراع و اخیرا نیز به معاهدات نیس و لوکارنو در ارتباط با طبقه بندی کالا و خدمات علائم تجاری و طرحهای صنعتی رسما ملحق گردیده است. همچنین دو موافقتنامه وین و استراسبورگ در ارتباط با طبقه بندی عناصر تصویری، علائم تجاری و طبقه بندی اختراعات را نیز ضمن اجرا بموجب آئین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری ۱۳۸۷، تشریفات تصویب و الحاق به آن را در مجلس شورای اسلامی دنبال مینماید.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ادامه داد: نظر به اهمیت اصلاحات موافقنامه لیسبون، جمهوری اسلامی ایران درصدد است تا به زودی و پس از طی تشریفات مربوط، سند الحاق به معاهده ژنو را برای تضمین حمایت بیشتر از نشانههای جغرافیایی در سطح بین المللی توزیع نماید.
دکتر تویسرکانی توجه به اصلاح و به روز رسانی قوانین و همچنین تصویب قوانین حمایتی در خصوص مالکیت معنوی را از جمله اقدامات سازمان ثبت در این خصوص اعلام کرد و گفت: همکاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و سازمان جهانی مالکیت معنوی با اجرای پروژههای مشترک مانند پروژه حمایت از فرش ایرانی و همچنین پروژه TISC به منظور تشکیل سمینارها و کارگاههای آموزشی، دورنمای خوبی از همکاریهای این دو سازمان را نوید میدهد.
وی با بیان اینکه کلیه خدمات در حوزه مالکیت معنوی در این سازمان به صورت مکانیزه انجام میشود ادامه داد: در این زمینه بانکهای اطلاعاتی مربوطه تشکیل و ضمن ساده سازی فرآیندها، شفاف سازی مناسبی نیز صورت گرفته است.
"فرانسیس گری" رئیس سازمان جهانی مالکیت معنوی (WIPO) هم در این مراسم با تأکید بر ضرورت ارتقاء دانش عمومی در زمینه مالکیتهای فکری گفت: افزایش درخواست ثبت اختراع، علائم تجاری، نشانههای جغرافیایی و سایر ابعاد مالکیت معنوی در سطح بین المللی، اهمیت روز افزون مالکیت معنوی را نمایان میکند.
وی با اشاره به اینکه در گذشته توجه به مالکیت معنوی بیشتر در کشورهای غربی صورت میگرفت افزود: تغییر جهت توجه به این موضوع از غرب به شرق با افزایش ثبت اختراعات و علائم تجاری و عمدتاً در کشورهای چین، ژاپن، کره جنوبی و ایران همراه بوده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به چالشهای پیش روی مالکیت معنوی در سطح بین المللی اشاره کرد و از افزایش رقابت تجاری در سطح بین المللی به عنوان یکی از مهمترین چالشهای این عرصه نام برد.
گفتنی است رئیس سازمان جهانی مالکیت معنوی که به دعوت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به عنوان مرجع ملی مالکیت معنوی و نماینده جمهوری اسلامی ایران در این سازمان به ایران سفر کرده است در مدت اقامت دو روزه خود ضمن دیدار با دکتر تویسرکانی معاون رئیس قوه قضائیه و رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و برگزاری نشست مشترک خبری با وی، همچنین با آیت اله آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه، دکتر ستاری معاون علمی و فنآوری رئیس جمهور و وزیر دادگستری نیز دیدار کرد.