کالای ایرانی به روایت سفیر چینی/ حذف سیاست تک فرزندی با بیش از یک میلیارد جمعیت/ چرایی فیلتر شبکههای اجتماعی در چین/ حل مشکل «حساب بانکی»/ کرایهماشین به خبرنگاران
فکر میکنم بسیاری از رسانههای غربی سیاسی هستند و همچنین گزارششان سلیقهای است. آن کشورهایی را که دوست دارند بسیار خوب گزارش میدهند و آن کشورهایی را که دوست ندارند بسیار منفی ازآنها گزارش میدهند.
به گزارش گروه سیاسی ، آقای «پانگ سن» سفیر جمهوری خلق چین در ایران در برنامه «سفیران» پیرامون موضوعاتی مانند صادرات کالای چینی به ایران، حادثه کشتی سانچی، پروژههای مشترک دو کشور ایران و چین و... به گفتوگو به قرار زیر نشست.
مجری: چه طور با ایران آشنا شدید؟ قبل از اینکه به عنوان سفیر منصوب شوید آیا به ایران آمده بودید؟ با ایران آشنایی داشتید؟
سفیر: در واقع دوستی ملت چین و ایران سابقه بسیار طولانی دارد در پیش از دو هزار سال پیش دو ملت از طریق جاده ابریشم روابط شان را برقرار کردند در واقع وقتی من مدرسه بودم میدانستم که در آسیای غربی کشور به نام پارسی وجود دارد که تاریخ بسیار طولانی دارد و در کتابهای درسی دبستان و دبیرستان چینی هم معرفی بیشتر و عمیق تری درباره رفت و آمد و تبادلات دوستانه بین چین و ایران بود. من که وارد وزارت امور خارجه شدم یک مدتی که مسئول کارهای مسئول سازمان ملل دارد کار میکردم چین و ایران در مسائل بین المللی و منطقهای موضع مشابهی یا نزدیکی دارند و هم چنین دو کشور در بعضی مسائل از یکدیگر حمایت میکنند بنابراین مدتی که در اداره کل بین المللی کار میکردم هم با ایران آشنا شدم و بعد هم اینجانب یک مدتی در اداره کل خلع سلاح کار میکردم در آن مدت ما درباره مذاکرات برجام هم بسیار همکاری و تعاملات نزدیکی داشتیم با طرف ایرانی و در این ۴ سال من فرصت بیشتری داشتم تا به جاهای مختلف ایران سفر نمودم و هم چنین با مردم ایران تبادلات بیشتری داشتم از این طریق هم به طور عمیقتر با ایران آشنا شدم.
سفیر: در واقع دوستی ملت چین و ایران سابقه بسیار طولانی دارد در پیش از دو هزار سال پیش دو ملت از طریق جاده ابریشم روابط شان را برقرار کردند در واقع وقتی من مدرسه بودم میدانستم که در آسیای غربی کشور به نام پارسی وجود دارد که تاریخ بسیار طولانی دارد و در کتابهای درسی دبستان و دبیرستان چینی هم معرفی بیشتر و عمیق تری درباره رفت و آمد و تبادلات دوستانه بین چین و ایران بود. من که وارد وزارت امور خارجه شدم یک مدتی که مسئول کارهای مسئول سازمان ملل دارد کار میکردم چین و ایران در مسائل بین المللی و منطقهای موضع مشابهی یا نزدیکی دارند و هم چنین دو کشور در بعضی مسائل از یکدیگر حمایت میکنند بنابراین مدتی که در اداره کل بین المللی کار میکردم هم با ایران آشنا شدم و بعد هم اینجانب یک مدتی در اداره کل خلع سلاح کار میکردم در آن مدت ما درباره مذاکرات برجام هم بسیار همکاری و تعاملات نزدیکی داشتیم با طرف ایرانی و در این ۴ سال من فرصت بیشتری داشتم تا به جاهای مختلف ایران سفر نمودم و هم چنین با مردم ایران تبادلات بیشتری داشتم از این طریق هم به طور عمیقتر با ایران آشنا شدم.
کالای ایرانی به روایت سفیر چینی
مجری: گفتید خودتان برای خرید میروید، نظرتان درباره نشان ساخت ایران بر روی کالاهایی که میبینید چیست؟
سفیر: بازار ایران بسیار بزرگ است و ما میتوانیم اینجا هر چه که نیاز داریم خریداری کنیم، مثلا سبزیجات ایرانی با سبزیجات چینی یکسان میباشد و هم چنین اینها بسیار تازه و لذیذ هستند و هم چنین لوازم روزمره که برای مردم عادی در بازار هست و هم چنین در پاساژ و کالاهای بهتر یا لوکستر هم دارد.
مجری: نظرشما درباره ساخت ایران بر روی محصولات ایران چیست؟ چه قدر اعتماد دارید؟
سفیر: حتما اعتقاد دارم.
مجری: شما حدود یک میلیارد و ۳۹۷ میلیون نفر جمعیت دارید درست است؟
سفیر: بله.
حذف سیاست تک فرزندی با بیش از یک میلیارد جمعیت
مجری: ولی با وجود این همه جمعیت شما سیاست تک فرزندی را لغو کردید چرا این کار را کرده اید؟
سفیر:، چون این سیاست تک فرزندی در چین سابقه بیش از ۴۰ ساله دارد از یک طرف با رشد اقتصاد چین منابع بیشتری داریم که میتوانند فرزند دوم را حمایت کنند و از طرف دیگر جامعه چین هم به تدریج وارد مرحله پیر شدن میشود بنابراین ما هم به جوانان بیشتری نیاز داریم.
مجری: خودتان چند فرزند دارید؟
سفیر: من یک فرزند دارم.
مجری: شما چه طور با سیاستهایی که دارید یک فرزند دارید؟
سفیر: چون این سیاست فقط سال پیش معرفی شده من فکر کنم برای من یک فرزند کافی است.
چرایی فیلتر شبکههای اجتماعی در چین
مجری: در چین بسیاری از محصولات امریکایی مانند گوشیهای تلفن همراه این کشور یا حتی سایتهای اینترنتی مانند گوگل و برخی از شبکههای اجتماعی فیلتر هستند چرا این اتفاق رخ داده است؟
سفیر: اول باید بگویم چین یک کشور خاص میباشد ما تمایل داریم با همه کشورهای دنیا تعاملاتی داشته باشیم هم چنین ما برای حفظ پایداری جامعه و سیاست اهمیت زیادی قائل هستیم با پیشرفت شبکههای اجتماعی خبرها یا اتفاقات خیلی زیادی در اینترنت در شبکهها رایج است من فکر میکنم نه همه این اطلاعات دقیق یا درست میباشد و همچنین من فکر میکنم نه همه این اطلاعات به چین صدق میکند در جهت اطلاعات منفی یا دروغگو ما تمایل داریم آنها را فیلتر کنیم. واقعیت این است که همه رسانهها در چین باید قانون چین در این حوزه را اطاعت کنند اگر آنها این کار را نمیکنند ما به آنها اجازه نمیدهیم در چین اطلاعات منتشر کنند در واقع چند سال پیش که همه میدانیم وجود داشت این فکر میکنم یکی از دلایل این پدیده سوار موج شدن رسانهها میباشد در این حوزه فکر میکنم همه ما باید احتیاط جدی داشته باشیم.
مجری: چه قدر اطلاعات رسانههای غربی را درباره ایران اطلاعات درستی میدانید؟
سفیر: فکر میکنم بسیاری از رسانههای غربی سیاسی هستند و همچنین گزارششان سلیقهای است. آن کشورهایی را که دوست دارند بسیار خوب گزارش میدهند و آن کشورهایی را که دوست ندارند بسیار منفی ازآنها گزارش میدهند.
حل مشکل «حساب بانکی»
مجری: از مشکل دانشجویان ایرانی بپرسم چندی پیش دانشجویان ایرانی که در چین تحصیل میکنند نامهای را به جناب دکتر ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نوشتند و از مشکل عدم افتتاح حساب گلایه کردند آنها گفتند که در بانکهای چین با ایرانیها با زبان تحریم و تحقیر صحبت میشود مشکل کجاست؟ آیا این مشکل حل شده؟ چون راجع به این موضوع مذاکره شده بود سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی جناب دکتر قاسمی هم گفته بودند که در حال رایزنی با طرف چینی هستیم به چه نتیجهای رسیده است؟
سفیر: همکاری چین و ایران در زمینه فاینانس یا بانکها به طور کلی به طور صحیح و سالم به پیش میرود، منتهی بعضی اوقات هم با یک سری مسائل برخورد میکنیم. با تشریک مساعی نهادهای مربوطه چین و ایران در این زمینه تا به حال این مسئله افتتاح حساب بانکی حل شده است.
مجری: یعنی مشکلی برای افتتاح حساب دانشجویان نیست؟
سفیر: این روزها این اخبار را نشنیده ام.
مجری: برخی از تجار ایرانی هم از این که با توجه به دوستی دیرینه ایران و چین چرا حساب هایشان بعضا بسته میشود گلایهمند هستند یا اینکه در مورد انتقال پول از کشور چین به کشور ایران مشکل دارند برای این چه راهکاری شما اندیشیده اید؟
سفیر: من خواستم یک عدد را به عنوان مثال به شما توضیح بدهم در سال گذشته ۲۰۱۷ حجم تجاری دو کشور به ۳۷ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار رسیده که در مقایسه با سال گذشته تقریبا ۲۰ درصد افزایش دارد بنابراین با این عدد شما میتوانید ببینید که به طور کلی همکاری تجاری و اقتصادی چین و ایران بسیار روان میباشد و هیچ محدودیتی ندارد.
مجری: بحث من روی مباحث بانکی است. خیلیها اعتقاد دارند در ازای آن مبادلاتی که اتفاق میافتد برای آوردن پول از چین به ایران مشکل دارند بحث من به صورت مشخص در حوزه مسائل بانکی است البته به حجم تجارت هم خواهیم پرداخت.
سفیر: این یک واقعیت است تا به حال بعد از برجام امریکا باید تحریمها در حوزه فاینانس یا بانکداری از طرف ایران برمی داشتند بنابراین در این حوزههای بانکداری یک سری محدودیت یا مسائلی دارند بنابراین کانالهای ارزی برای طرف تا به حال چندان روان نیست این یک مسئله همه گیر میباشد نه تنها در تبادلات بین چین و ایران محدودیت میشود هم چنین کشورهای دیگر وقتی با ایران تبادلات داشته باشند هم با این مسئله روبه رو هستند برای حل و فصل این مسئله همه کشورهای جامعه بین المللی باید تلاش کنند.
مجری: همان طور که میدانید کشور چین یکی از اعضای ۱+۵ بوده و در مذاکرات مربوط به برجام حضور جدی داشته است با توجه به اینکه یکی از توافقات برجام رفع کامل تحریمهای بانکی بوده آیا کارشکنیهای ایالت متحده امریکا در حوزه بانکی شما به عنوان یکی از مصادیق نقض برجام تلقی نمیکنید؟
سفیر: من فکر میکنم همه طرفهای برجام باید به طور صادقانه آن وظایفشان را در خصوص برجام اجرا کنند چین هم در این خصوص با طرفهای مربوطه با اروپا با انگلیس با فرانسه با آلمان و روسیه و ایران در مشاوره بسیار نزدیک هستند ما هم امیدواریم طرف امریکا به طور کامل و صادقانه همه مسئولیت شان در خصوص برجام را اجرا کنند، چون برجام با سختی به دست آمده ما باید بسیار آن را ارزشمند ببینیم و این برجام یک نمونه بسیار خوب و موفقی است که از طریق مذاکره سیاسی و دیپلماتیک مسائل بین المللی یا منطقهای را حل و فصل کرده نه تنها طرف ایران از برجام منافع دارد بلکه کشورهای جهان هم از منافع برجام برخوردار هستند خارج شدن از برجام نه تنها برای اعتبارات طرف امریکا تاثیر بسیار منفی دارد بلکه برای اوضاع بین المللی و هم چنین صلح و ثبات منطقهای هم تاثیر بسیار منفی دارد و هم چنین خارج کردن از برجام برای سیستم عدم سلاح هستهای جهان هم تاثیرات منفی به همراه خواهد داشت بنابراین تا به حال کشورهای چین، روسیه، انگلیس، فرانسه و آلمان همه به طور قاطعانه نظراتشان بابت حفظ برجام را اظهار کردند من هم امیدوارم نظرات یاتلاشهای طرف مربوطه یعنی ۱+۵ هم باعث میشود طرف امریکا متوجه بشوند که اهمیت برجام زیاد است و از برجام خارج نشوند.
مجری: من یک مجری تلویزیونی هستم دیپلمات نیستم به دنبال پاسخ به سوالاتم به سفارت چین آمدم و خیلی متشکرم از توضیحاتی که حضرتعالی دادید، اما مجبورم به سوال قبل برگردم میخواستم بدانم با توجه به کارشکنی ایالات متحده در حوزه بانکی آیا این رفتار دولت امریکا را شما به عنوان یکی از مصادیق نقض برجام میدانید یا خیر؟
سفیر: ما همیشه بر تحریم تک جانبه مخالفیم بعد از به توافق رسیدن برجام یا اجرای برجام سازمان اتمی بین المللی هم با پای بندی ایران به برجام را تایید کرده اند بنابراین همه تحریمهای تک جانبه یا چند جانبه باید رفع شوند.
مجری: یک نگاه وجود دارد که شاید دولت چین قلبا راضی به توافق هستهای نبوده، چون که در زمان تحریمها از این قضیه سود میبرده مثلا در واقع در ازای نفت به جمهوری اسلامی ایران کالا میداده این چه قدر صحت دارد؟
سفیر: این سواستفاده است و میتوانم بگویم یک کارشکنی بین روابط چین و ایران میباشد فکر کنم نماینده طرف ایران که در مذاکره برجام شرکت داشتند میتوانند آن را اثبات کنند درکل جریان مذاکره برجام چین همیشه نقش بسیار مثبت ایفا میکرده و در بعضی اوقات مذاکره یا مشاوره به بن بست میخورد چین همیشه بین همه اعضای برجام میانجیگری میکند تا بتوانند مذاکره را به پیش ببرند با تلاش این چنان طرف چین ما امروز میتوانیم به برجام کامل دست یابیم. همکاری چین و ایران یک همکاری برد برد میباشد و هم به نفع ایران است هم به نفع چین است در زمان تحریم بیشتر شرکتهای غربی و کشورهای دیگر از ایران خارج شدند و شرکتهای چینی قاطعانه اینجا مانده و با تشریک مساعی با طرف ایران حجم تجارت چین و ایران را به سطح بسیار بالا برده اند بعد از برجام ایران میتواند بدون محدودیت نفت را به کشورهای دیگر صادر کند و هم چنین اقتصاد هم فعالتر شده این برای همکاری اقتصادی و تجاری چین و ایران یک چیز خوبی میباشد.
مجری: دقیقا، من میخواستم بپرسم در حال حاضر میزان واردات نفت چین از ایران چه قدر است؟ آیا شما پول نفت را نقدا پرداخت میکنید؟ باید مثل گذشته در ازای گذشته کالا از چین وارد کنند؟
سفیر: چین به طور مستمر چندین سال جایگاه بزرگترین شریک تجاری ایران را حفظ کرده است، جین نه تنها از ایران نفت وارد میکند بلکه محصولات دیگر، محصولات معدنی، کشاورزی و زعفران وارد میکنند و آن محصولاتی که چین به ایران صادر میکند قطعات ماشین آلات و هم چنین کالاهای روزمره میباشد تقریبا تجارت بین چین و ایران تراز تجاری معادل میباشد به عنوان مثال سال گذشته صادرات چین به ایران تقریبا ۱۸ میلیارد دلار میباشد و واردات چین از ایران همچنین تقریبا ۱۸ میلیارد میباشد منتهی آن سوالی که جنابعالی فرمودید این نحوه پرداخت بین دو کشور یک مسئله تکنیکی است من در جریانش نیستم.
مجری: در مورد پروژهها فرمودید در مورد آخرین وضعیت قرارداد توتال از شما سوال کنم آخرین وضعیت این قرارداد به چه صورتی است؟ فرانسه به صراحت اعلام کرده ادامه این قرارداد منوط به نتیجه برجام و تصمیمات ایالت متحده امریکا است باتوجه به اینکه ۳۰ درصد این قرارداد به چین مربوط میشود در صورت خروج امریکا از برجام و خروج توتال فرانسه از این قرارداد تصمیم شما برای این پروژه چیست؟
سفیر: چین و طرف فرانسه طرف ایران به طور مشترک این پروژه را امضا کرده اند یک نمونه بسیار خوبی برای همکاری سه جانبه میباشد و اگر این پروژه به طور خوب یا سالم به پیش برود حتما برای همکاری سه جانبه چین، فرانسه و ایران بسیار خوب میباشد و هم چنین به نفع رشد اقتصاد ایران هم میباشد. من هم به اظهارنظرهای طرف فرانسه توجه داشتم قبلا آنها بسیار قطعا از این پروژه حمایت میکردند منتهی در روزهای اخیر این اظهارنظرشان هم تغییر پیدا کرده است من پیشنهاد میدهم هر سه طرف باید حتما اطمینان داشته باشند عوامل بیرونی نباید به همکاری این سه طرف تاثیر منفی وارد کند تا این پروژه به طور سالم و صحیح به پیش برود و انجام شود.
مجری: اگر فرانسه خارج شود چه کار میکنید؟
سفیر: یک تصمیم شرکتی است من نمیتوانم به نمایندگی از شرکتی اظهارنظر کنم.
مجری: شرکتی است که دولت از آن پشتیبانی میکند و تصمیمات دولت هاست که بر فعالیت بخش خصوصی تاثیر دارد
سفیر: فکر میکنم این شرکتها از نظر فعالیت روزمره شان از دولت مستقل هستند و مسئولیت شان این است که این شرکتهای دولتی را خوب توسعه بدهند از نظر دولت چین ما بر آن هستیم که حتما همکاری دو کشور در زمینههای اقتصادی و تجاری تحت تاثیر منفی خارجی قرار نگیرد.
مجری: در یک قرارداد استراتژیک ۲۵ ساله بین ایران و چین جمهوری خلق چین متعهد شده که دو نیروگاه اصلی بسازد چرا تا الان هیچ اقدام جدی در این خصوص صورت نگرفته است؟
سفیر: در سال ۲۰۱۴ رئیس جمهور خلق چین به ایران سفر کردند دو کشور در خصوص استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای به توافق رسیدند و بعد از آن نهاد دولتی چین و هم چنین شرکتهای در حوزه هستهای نیروی هستهای چین چندین بار به ایران هم سفر کرده اند هدف شان برای اجرا کردن همین تفاهم میباشد چین یکی از پیشرفتهترین کشورها در دنیا در حوزه نیروی هستهای میباشد و ما فناوری بسیار پخته در این حوزه داریم و این نیروگاه هستهای حجم شان فرق میکند بعضی حجم شان بسیار بالاست به سطح میلیون مگاوات میرسد و بعضی حجم شان کوچکتر میشوند ما در این حوزه و زمینه با طرف ایران به طور تکنیکی و فنی صحبت میکنیم شما هم در جریان هستید چین یک طرحی به نام طرح یک جاده و یک کمربند دارد و این طرح به آن تاکید میکند که همه کشورها باید به طور مشترک ساخت و ساز کنند و هم چنین به طور مشترک از منافع سهیم شوند و ما تاکیدمان بر آن است که استراتژی کشورها باید با هم هماهنگ سازی شود بنابراین برای مجهز کردن یا تعیین کردن پروژههای معین باید هر دو دولت با هم مشاوره کنند و بعد میتوانند به نتیجه نهایی برسند پروژههایی که نهایی شده باید از یک طرف در اولویت لیست طرف ایران قرار بگیرند و هم چنین طرف چین باید توانمندی یا توانایی داشته باشد تا این پروژه را اجرا کند بنابراین حتما پیشنهاد میدهم دو طرف پیش از مشاوره شان را ادامه بدهند تا در اسرع وقت به نتیجه خوب برسند.
مجری: رئیس جمهور چین دو سال و نیم پیش به ایران آمدند و در خصوص همکاریهای تجاری سیاسی صحبت کرده بودند این دو سال و نیم برای پیشرفت مذاکرات آیا کافی نبوده است؟ فکر میکنید چه زمانی اتفاق عملی برای ساخت این نیروگاهها اتفاق بیفتد؟
سفیر: باید متخصصین دو کشور این سوال را جواب بدهند من قادر نیستم به این سوال پاسخ بدهم.
مجری: علت این سوالم این است که همین توافق و قرارداد از سوی چین با عربستان سعودی هم اتفاق افتاده و در عربستان این پروژهها عملیاتی شده اند، اما با توجه به دیرینه روابط بین ایران و چین این جای سوال به وجود میاد که چرا در ایران این اتفاق نیفتاده است؟
سفیر: دلیل اصلی فکر کنم این است که دو طرف در مسائل یا در خصوص انتخاب مدل نیروگاه مشاوره بیشتری نیاز دارند.
مجری: پس در عربستان این مشاورهها احتمالا زودتر بوده به این تشریک مساعی رسیده اند
سفیر: زیاد این همکاری چین و عربستان را در جریان نیستم.
مجری: شما تا چه میزان اطلاع دارید مردم ایران از کالای چینی استفاده میکنند میدانید نگاه مردم ایران نسبت به کالاهای چینی چیست؟
سفیر: من ۴ سال ایران بودم در جریان تحولات نیستم، فکر میکنم همکاری تجاری و اقتصادی دو کشور مکمل یکدیگر هستند و در چین همه مردم میدانند که ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت در دنیا میباشد و هم چنین منابع معدنی هم بسیار غنی هست بنابراین بیشترین کالاهایی که چین از ایران وارد میکند نفت میباشد، منتهی در حال حاضر ایران هم کالاهایی که صادر میکند را متنوعتر میکند بنابراین چین هم بیشتر کالاهای پتروشیمی از ایران وارد میکند.
کالاهای چینی درجات مختلفی دارند
مجری: آیا از نوع نگاه مردم نسبت به کالاهای چینی اطلاع دارید؟
سفیر: خیلی شنیدم. کالاهای چینی نوع یا انواع بسیار زیادی دارند در سطح بالا مثلا قطار سریع السیر به عنوان مثال و هم چنین ما کالاهای روزمره داریم بسیاری از خبرنگاران از من در خصوص کیفیت کالاهای چینی سوال کردند فکر کنم در خصوص این سوالات دلایل مختلفی دارند کالاهای چینی درجات مختلفی دارند.
مجری: با توجه به اینکه میدانید مردم ایران رضایت و خشنودی از کالای چینی ندارد، بعضی از بازرگانان این کالاهای درجه پایین را وارد میکنند چرا شما قانونی در کشورتان برای رضایت مردم ایران و برای توجه به این دوستی دیرینه وضع نمیکنید که کالاهای با درجه کیفیت پایین به ایران صادر نشوند؟
سفیر: شما بسیار خوب و درست فرمودید در واقع فکر میکنم این نیاز به تلاش و کوشش هر دو طرف دارد این مسئله به مراحل مختلفی ارتباط دارد مرحله تولید هم مرحله گردش و هم چنین صادرات و واردات چین هم آن قانونی که شما فرمودید را دارد قانونی که با تولید کالاهای با کیفیت بسیار پایین یا تقلبی مبارزه میکند و آنهایی که این کالاها را تولید میکنند ما هم بسیار جدی برخورد میکنیم منتهی در حالی که دولت چین این قانون را بسیار جدی اجرا میکند در بعضی تجار کماکان این کار انجام میدهند به عنوان مثال در جادهها یا راهها ما هم قانون حمل و نقل داریم و هم چنین پلیس ترافیک هم داریم منتهی بعضیها خلاف قانون رانندگی میکنند و علاوه بر اینها در مرحله بازار از طرف چین در خصوص صادرات از طرف ایران در خصوص واردات ما باید همکاری مان را تقویت کنیم فکر میکنم با تشریک مساعی هر دو طرف نه صددرصد این مشکلات رفع میشوند منتهی میتوانیم درصدی مسائل را به طور قابل توجهی بکاهیم.
مجری: به عنوان نماینده افکار عمومی مردم جمهوری اسلامی ایران به اطلاع شما برسانم که مردم ما واقعا دوست ندارند کالای بی کیفیت چین یا با کیفیت پایین از چین به کشورشان وارد شود و پیشنهاد میکنم با توجه به رابطه دیرینه دوستی ایران و چین و این تعمیق روابط خودتان بهتر از من میدانید دوستی بین دو کشور قابل ارزشگذاری نیست و برای این پیشنهاد میکنم از سمت چین حتما توجه بیشتری به منع صادرات کالاهای با درجه پایین کیفیت به جمهوری اسلامی ایران داشته باشید و این برای مردم ایران مهم است و از شما به عنوان عالیترین مقام جمهوری چین در ایران درخواست میکنم این موضوع را به صورت جدی در کشورتان پیگیری کنید
سفیر: از پیشنهاد شما تشکر میکنم حتما با تلاش هر دو طرف ما شاهد کاهش این کالاهای بی کیفیت در بازار ایران خواهیم بود.
مجری: شما در کشوری زندگی میکنید و سفیر چین در کشوری هستید که اطراف این کشور ناامنیهای زیادی وجود دارد نظرتان در خصوص ثبات و امنیت در جمهوری اسلامی چیست؟
سفیر: به نظر من ایران یکی از امنترین و با ثباتترین کشورها در منطقه میباشد و هم چنین برای اجرای قانون در این کشور هم بسیار خوب به پیش میرود و هم چنین میدانم که ایران مثل چین با تهدیدهای تروریستی هم روبه رو است و بعضی اوقات هم در اخبار خواندم پرسنل امنیتی ایران در جاهای مرزی ایران با عناصر تروریستی را کشف کردند در سال گذشته هم حادثهای در مجلس اتفاق افتاده اینها به ما اثبات میکند که باید در مقابله با تروریست بسیار احتیاط کنیم.
مجری: آقای ترامپ چندین بار اعلام کرده که برجام را قبول ندارد هر بار هم تایید برجام را قراردادی که دولتی که امریکا آن را امضا کرده منوط به برنامه زمان بندی میکند و هر بار به این نکته اشاره میکند در صورت خروج ایالت متحده امریکا از برجام برنامه شما برای حفظ روابط راهبردی تان با ایران چیست؟
سفیر: در حال حاضر من باید بگویم که همه کشورها و اعضای برجام باید تا حدی که امکان دارد تلاش کنند مسئولیت شان در برجام را اجرا کنند در حالی که طرفی از برجام خارج شود یا برجام را پاره کند فکر میکنم حتما اعتبار خودش را هم چنین اعتبار برجام تاثیر منفی خواهد داشت. همان طور که عرض کردم این خارج کردن از برجام برای صلح و ثبات منطقهای و هم چنین برای سیستم عدم تقصیر نیروی هستهای تاثیرات منفی ایجاد خواهد کرد در حال حاضر آنچه میتوانیم انجام دهیم تلاش کنیم برجام را حفظ کنیم آن حالت که شما فرمودید یک حالتی است که اگر حتما به واقعیت بپیوندد حتما طرفهای مربوطه جامعه بین المللی باید با هم درباره آن صحبت کنند تا از تاثیرات منفی آن تا حد امکان کاسته شود چین به عنوان یکی از اعضای ۱+۵ حتما هم تلاش میکنند تا از آن شرایط جلوگیری نمایند.
مجری: تصمیم خود چین چه است؟ آیا از دید شما برجام آخر دنیاست؟
سفیر: فکر نمیکنم حتما روابط چین و ایران یک روابط طولانی مدت میباشد من باور دارم این روابط در آینده حتما بسط و توسعه بیشتری خواهد داشت و تحت تاثیر عوامل منفی خارجی نخواهد بود.
مجری: خبرگزاری شین هوا یک خبری منتشر کرده برای اولین بار توسط چین یک ناو هستهای ساخته شده و هدف از ساخت این ناو افزایش قدرت نظامی چین عنوان شده است، اما با توجه به اتفاقاتی که در منطقه میافتد از جمله ساخت جزایری که چین در آبهایی که در همسایگی امریکا هست یا در مجاورت امریکا هست این احتمال به وجود میاد که این افزایش قدرت نظامی چین با توجه به مسائل اقتصادی که هم اکنون بین چین و امریکا هست منجر به رویارویی نظامی بین چین و امریکا میشود تحلیل جنابعالی در این خصوص چیست؟
سفیر: اول باید بگویم سیاست اصلی دفاعی چین دفاع از خودش میباشد بسط و توسعه موشکها به هدف توانمندسازی نیروی دفاعی خود میباشد در حالی که چین قویتر شده به نفع صلح جهان میباشد در خصوص ساخت جزایر چین در دریای جنوبی چین من باید بگویم این همه جزایر از گذشته تا حالا متعلق به چین میباشد چین در سرزمین خودش کارهای ساخت و ساز را انجام میدهد کار خودش میباشد هم از نظر نظامی یا از نظر عمومی، این کار خود چین است کشورهای دیگر حق ندارند از آن انتقاد کنند. در خصوص سفر هم از طرف چین و هم از طرف امریکا اخباری منتشر کرده اند منتهی نتیجه هنوز مشخص نشده است.
مجری: شما صراحتا بفرمایید آیا در خصوص صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران تردید دارید؟
سفیر: یاد دارم در زمانی که در مذاکره برجام شرکت داشتم مقام معظم رهبری هم فرمودند: یک حکم شرعی صادر کردند ایران هرگز سلاح هستهای را تولید نمیکند ما هم صادقانه باور میکنیم و سازمان اتمی بین المللی هم چندین بار در گزارشاتشان تایید کردند که ایران از مسئولیت خودش زیر چارچوب برجام اجرا کرده است.
مجری: شما آیا برای دفاع از کشورتان حاضرید از جایی اجازه بگیرید؟
سفیر: این جزو کارهایی میباشد که حتما از کشورهای دیگر اجازه نخواهیم گرفت.
مجری: شما برای داشتن یک ناو هستهای حاضر نیستید از کشور دیگری اجازه بگیرید آیا جمهوری اسلامی ایران برای داشتن موشک تولیدش باید از کشوری اجازه بگیرد؟
سفیر: آنچه صحبت کردم نه اجازه هست آنچه عرض کردم این است که اگر کشورهای دیگر به طور بهتر با سیاستهای امور خارجه امنیتی ایران آشنا شوند یک فضای مطلوب تری برای بسط و توسعه خود ایران ایجاد خواهد شد.
مجری: در خصوص حادثه کشتی سانچی مردم جمهوری اسلامی ایران در جریان این حادثه بسیار ناراحت شدند و در افکار عمومی ما این مسئله وجود دارد کم کاری دولت چین مخصوصا در زمان اطفای حریق در زمان شروع این حادثه احساس کردند در مورد اگر توضیحاتی دارید برای تنویر افکار عمومی جمهوری اسلامی ایران ذکر کنید. احساس این است که به طور کامل و آنچه شایسته و بایسته بوده دولت چین در این کشتی همکاری نکرده شاید اگر در ساعات اولیه این آتش خاموش میشد این اتفاق با این وسعت به وجود نمیآمد
سفیر: این حادثه بسیار غمگین میباشد بلافاصله با طرف ایران تبادل نظر کردند در حالی که شرایط اقلیمی چندان مطلوب نبود نیروهای چین هم در فرصت اول بلافاصله به محل حادثه اعزام شدند و کارهای امداد و نجات را شروع کردند امدادگران چینی با ریسک جان خودشان موفق به سوار شدن به کشتی سانچی شدند و جعبه سیاه این کشتی و هم چنین دو جسد را از کشتی بیرون اوردند و هم چنین تعداد امدادگران حاضر در محل حادثه هم بسیار زیاد میباشد تقریبا ۲۰ فروند کشتی امدادی در محل حادثه حضور داشتند و هم چنین با هماهنگی با طرف ژاپن و کره جنوبی آن دو طرف هم کشتیها و هواپیماهای خودشان را به محل حادثه اعزام کردند بنابراین این اخباری که در شبکههای اجتماعی رایج بودند بعضی به دلیل آنکه آنها اطلاعات دقیقی نداشتند بعضی به دلیل آنکه اینها عمدی گفتند در حال حاضر طرف چین با طرفهای مربوطه این جعبه سیاه را رمزگشایی میکنند و هم چنین علت این سانحه بررسی میکنند. در جریان امداد و نجات رسانی سفارت چین در ایران با آنهایی که عازم چین میشوند از جمله تکاوران نیروی دریایی ایران بیشترین تسهیلات را فراهم کردند در واقع تکاوران نیروی دریایی ایران قصد داشتند سوار کشتی شوند تا افراد گم شده را نجات بدهند منتهی آنها متوجه شدند شرایط به آنها اجازه نمیدهد سوار شوند بنابراین از این برنامه منصرف شدند. به طور کلی کارهای امداد و کمک رسانی کار مشترکی در میان کشورهای چین، ژاپن، کره جنوبی و ایران میباشد و اگر کسانی علیه چین حرف میزنند هم چنین این حرفها هم علیه سه طرف دیگر هم میباشد در کل جریان امداد و کمک رسانی چین با سازمان امور دریانوردی بین المللی در تماس نزدیک بودند و این سازمان و هم چنین دولت ایران کارهایی که چین انجام دادند بسیار خوب مثبت ارزیابی کرده اند و آنها را تایید کردند.
مجری: در جریان کشتی سانچی شما یک نشست خبری گذاشتید که در پایان آن نشست خبری به خبرنگاران ۵۰ هزار تومان هدیه نقدی دادید آیا از دید شما این کار درست بود؟
سفیر:، چون شرایط ترافیک ایران در جریان هستید باید وسایل شان را بیاورند و یک مدتی را طی کنند تا به اینجا برسند فکر میکنم این یک روش معمول هم در ایران میباشد این نه هدیه است بلکه کرایه ماشین میباشد حتما به دلیل ۵۰ هزار تومان اصول کارهای آنها را خراب نمیکنند.
مجری: خوشحال میشوم روی این کالاهای دانش بنیان هم ارزیابی داشته باشید و بتوانیم در این حوزه هم تبادل کالا داشته باشیم.
سفیر: متشکرم.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *